Vinprovning i Hunter Valley

Tio i åtta stod vi vid Grace hotell, ett stenkast från Blacket hotell som vi bor på, i väntan på att bli upphämtade av Boutique Wine Tours. Idag var det nämligen dags för vinprovning i Hunter Valley.

Claus, vår chaufför och guide, mötte upp oss och hälsade oss välkomna. På bussen satt redan två andra par. Vi åkte vidare i stan och hämtade upp några till. Det här företaget specialiserar sig på något mindre grupper, de tar inte fler än 14 personer per grupp.
Vi lämnade stan och körde över Harbour bridge för att fortsätta mot Hunter Valley.

Frukost

Vi gjorde en paus för att sträcka på benen och möjlighet att köpa frukost eller fika. Vi passade på att köpa en varm macka.

Stopp med bussen för frukost

Efter denna paus hade vi ytterligare 50 minuter kvar att köra. Klaus satte igång en dvd-skiva som visade en liten film om vinprovning och området Hunter Valley. Det finns över 100 vingårdar i Hunter Valley. Vi kände oss ganska tacksamma att vara på en guidad tur denna dag och slippa ta beslut om vilka man skulle välja att besöka själv.

Ernest Hill

Vårt första stopp var Ernest Hill. En liten familjeägd vingård. Vingården ligger vackert beläget. Vi gick in i det lilla huset där vi kunde ta plats på pallstolar runt om två vintunnor som fungerade som bord.
Den trevliga mannen som berättade om denna vingårdens viner var trevlig och skämtsam. Han berättade att alla söner som föds i familjen nu får namnet Ernest som mellannamn. Och vinerna de producerar får ett namn ifrån någon familjemedlem eller ett husdjur.

Vinprovning på Ernest Hill

Vi började att prova tre vita viner, varav den andra Rosalie Joan från 2008 var ett av de vi tyckte var mest speciellt med smak av passionsfrukt.

Vinprovning på Ernest Hill

Naturligtvis hoppas vingårdarna på försäljning och flera i gruppen köpte viner, eller förhörde sig om möjlighet att köpa senare. Det visade sig vara ganska dyrt att frakta viner till exempelvis England.

Ernest Hill

Ute på verandan passade Anki på att hälsa på en hund som stod där. Vi hade lite tid för att handla viner, njuta av utsikterna, eller bara ta det lugnt i skuggan på verandan.

Klockan var bara förmiddag, det var en mycket varm dag och vi hade redan hunnit prova ett antal viner. Inte varje dag man dricker vin innan lunch…

Audrey Wilkinson Vineyard

Nästa stopp var Audrey Wilkinson. Denna vingård ligger otroligt vackert beläget uppe på en kulle med en fantastisk utsikt. Vi stod uppe på kullen och blickade ut över vindruvsodlingarna, kullarna och längre bort även några sjöar. Luften var het och betydligt torrare än vi tidigare upplevt i denna del av landet.

Audrey Wilkinson Vineyard

Vi gick in i det svala huset och en äldre man hälsade oss välkomna och visade oss till den långa bordet där vi kunde slå oss ner.

Vinprovning på Audrey Wilkinson Vineyard

Framför oss stod vinglas och skålar att hälla ut eller spotta i. För just när det gäller vinprovning är det helt acceptabelt att spotta ut vinet. Domare som bedömer viner gör det, och även våra guider under dagen som vid några få tillfällen visade eller provade själva gjorde så.

Vinprovning på Audrey Wilkinson Vineyard

I vår grupp var det dock ingen som gjorde det. Däremot tömde alla sina glas i skålarna. Vid varje vinprovning provas 6-8 viner och även om det är relativt små mängder vid varje provning blir det snabbt ganska mycket vin. Så efter att ha provat några små sippar häller man ut kvarvarande vin och tar lite vatten emellan. Vattnet är viktigt både för att inte påverka smaken av nästa vin allt för mycket men också för att fylla på kroppen med vätska vilket är viktigt framför allt på varma dagar som denna.
På Audrey Wilkinsons vingård fick vi även prova ett Rosévin.

Vinprovning på Audrey Wilkinson Vineyard

Efter provningen fick vi tid att kolla runt i butiken, köpa viner om man så önskade, ta en tur i deras museum eller beundra utsikten. Vi tog en liten snabb runda i butiken innan vi gick ut i värmen.

Audrey Wilkinson Vineyard

Vyerna var fantastiska. Vi stod utanför huset och blickade ut över landskapet. Lasse gick lite närmre själva odlingarna.

Audrey Wilkinson Vineyard

Sedan gick vi bortåt ena kortsidan av huset och fick ännu en vacker vy över området nedanför.

Anki & Lasse på Audrey Wilkinson Vineyard

Efter detta stopp var det dags för lunch. Klaus körde oss till Hunter Valley Garden Village. I bussen hade vi kunnat kolla in två menyer och förbeställa genom Klaus om man så önskat. Men det fanns flera ställen i området och vi hade valt att bestämma oss för vilket ställe och vilken mat vi önskade först när vi kom fram.

Hunter Valley Garden Village

I närheten där vi parkerade bilen fanns fler möjligheter för ytterligare vinprovning liksom en ostfabrik och andra små butiker. Här skulle vi vara i en och en halv timma som alla fick spendera som man önskade. Vi gick ner till det lilla centrat och fastnade ganska snabbt för Bliss Coffee Roasters.

Bliss Coffee, Hunter Valley Garden Village

Vi beställde en roll med spenat och ost samt en macka med kycklingfilé och sallad. Det var gott att ta mineralvatten och göra ett avbrott ifrån vindrickandet. Hur gott vin än är så var klockan bara lunch och vi hade redan besökt två vingårdar.

Bliss Coffee, Hunter Valley Garden Village

Det lilla caféet var charmigt och satsade mycket på ekologiska produkter. Bakelserna såg frestande ut och vi delade en passionsfruktskaka efter vår lunch.

Bliss Coffee, Hunter Valley Garden Village

Området är vackert med mycket växtlighet och blommor.

Hunter Valley Garden Village

Butikerna är små och charmiga. Vi besökte bland annat en liten butik som ganska självklart hade stort fokus på vin och vintillbehör så som glas, korkskruvar, glasunderlag etc. Men även andra drycker och serveringstillbehör.

Hunter Valley Garden Village

Strax intill var en chokladtillverkare som även sålde delikatesschoklad. Vi gick en runda och kollade utbudet och de fina små konstverk som det ibland blir när de skapar choklad.

I vår bil fanns kylfack om man önskade ställa in såväl vin som choklad eller ost. Vi tog oss dock ut ur choklad butiken utan någon choklad.

Hunter Valley Garden Village

I dammen utanför växte näckrosor och nedanför en liten charmig bro hördes ett porlande läte från ett litet vattendrag.
Innan vi gick tillbaka till bussen passade vi på att köpa med oss kallt mineralvatten.

Iron Gate Estate, Hunter Valley Wines Pty Ltd

Nästa stopp var Iron Gate. En trevlig kvinna välkomnade oss och visade in oss i ett rum bakom baren. Vi satte oss ner på stolar som stod utmed rummets väggar och fick varsitt glas.

Iron Gate Estate, Hunter Valley Wines Pty Ltd

Kvinnan, som visade sig vara dagens bästa guide, hälsade oss välkomna och började berätta om gården. Det var en relativt ung vingård som startade först 2002. De räknas som ganska små och producerar cirka 7000 flaskor per år.
Hon återkopplade flera gånger till Roger, som vi senare kom att träffa i baren. Roger äger vingården.

Anki på Iron Gate Estate, Hunter Valley Wines Pty Ltd

Vi provade vita viner, ett rose och övergick sedan till röda viner. För att få rätt smak innan vi provade de söta vinerna fick vi en liten bit kex.
Till det sista söta vinet vi provade fick vi varsin bit kladdkaka som verkligen skapade en fantastisk smak av vinet. Men det fick man verkligen bevis att rätt kombination av vin och mat är viktig.

Iron Gate Estate, Hunter Valley Wines Pty Ltd

I den lilla trädgården utanför baren var utsikten vacker över vinrankorna. Rosenbuskar är planterade framför varje vinranka vilket hindrar skadedjur och annat skadligt att angripa vindruvorna.

Lasse & Anki, Iron Gate Estate, Hunter Valley Wines Pty Ltd

Åter inne i baren samlade vår kvinnliga guide ihop oss och bad oss följa med henne bakom bardisken. Vi gick igenom en dörr till ett stort rum bakom vilket visade sig vara där själva produktionen ägde rum. Hon visade och berättade stolt om deras produktion.

Iron Gate Estate, Hunter Valley Wines Pty Ltd

Trots att de är ganska små har de en modern produktion och det mesta är datastyrt.

Iron Gate Estate, Hunter Valley Wines Pty Ltd

Härifrån gick vi vidare ut till nästa rum där tunnor och färdiga buteljer stod. Vi fick höra att själva buteljeringen inte sker här utan att de gör det 300 meter därifrån.

Iron Gate Estate, Hunter Valley Wines Pty Ltd

Kvinnan som guidat oss var väldigt insatt i allt, och väldigt engagerad och kunnig. Vi strosade omkring och kollade den vackra vingården, byggnaden och vyerna utanför.

Iron Gate Estate, Hunter Valley Wines Pty Ltd

Detta visade sig vara vår sista vingård vi hann besöka. Det blev dags att hoppa in i bussen.

Resan tillbaka till Sydney skulle påbörjas och Klaus, vår chaufför, hade några olika filmer han erbjöd att visa. Vi fick rösta genom handuppräckning och valet blev, som vi önskat, på filmen Sideways som är en ganska rolig komedi som ju faktiskt passande nog handlar just om vinprovning.

Bussresa tillbaka mot Sydney

Det var inte utan att man var ganska trött nu. Vi kollade filmen och Anki slumrade till och med till en liten stund. Vi gjorde ett kort stopp för bensträckning vid en bensin mack och fortsatte sedan.

Åter i Sydney släppte vi av två par innan vi själva blev avsläppta i närheten av vårt hotell.
Vi gick uppom på vårt rum för att direkt göra oss klara för kvällen. Klockan var runt halvsju, men vi valde att ge oss direkt ut nu och hellre komma tillbaka något tidigare denna kväll.

Vi gick mot Darling Harbour. Vi gick över bron och över till området, men passerade och gick över för att se vad vi kunde hitta på andra sidan Darling harbour. Här ligger några hotell men främst känns det som det är bostadsområden.

Mum's Thai, Darling harbour, Sydney

Längsmed Harris Street fanns några olika restauranger. Gatan i sig kanske inte var något speciellt men thailändska restaurangen Mum’s Thai såg mysig och trevlig ut när vi tittade in. På menyn verkade det också finnas en hel del att välja ifrån.

Mum's Thai, Darling harbour, Sydney

Ankis nya favorit har blivit thailändsk biff-sallad, en ganska kryddstarkt sallad med med citrus- och chili marinerat biffkött. Lasse valde en klassisk kycklingrätt som dock var utan cocosmjölk men ändå såsig. Båda rätterna härligt kryddiga och ganska starka vilket passar våra smaklökar.

Mum's Thai, Darling harbour, Sydney

Det var inte utan att man kände sig lite mör från en lång dag med besök på flera vingårdar.

Monorail, Darling harbour, Sydney

Efter vi ätit var det skönt med en liten promenad vid Darling Harbour på vår väg inåt stan. Kvällslivet i Darling Harbour var i full gång, även om vi tyckte oss se en minskning sedan julhelgerna.

Darling harbour by night, Sydney

Efter en kort sträcka var vi åter på vårt trevliga hotell som nästan känns som hemma nu.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *