Storslagna vyer över Sydney

Hissen stannade på tredje våningen på vårt hotell och det var dags att inta frukost. Det var en fin dag och vi valde att slå oss ner på balkongen.

Frukost

Vi tog för oss av den goda frukosten och såg ut över gatan nedanför under tiden vi åt. Den trevliga servitören såg till att de använda tallrikarna snabbt försvann ifrån bordet.
Serveringen i matsalen kändes verkligen lika trevlig som resten av hotellet, all personal på The Blacket var jättetrevliga.

Frukostservering, The Blacket Boutique hotel

Våra val idag stod mellan att åka ut till Manley eller att åka upp i Sydney Tower. Kanske kunde vi hinna med båda? Ute på gatan såg det ut att vara en strålande dag. Vi gick mot Sydney Tower och när vi kom fram vid, hörnet på Pitt och Market street, bestämde oss för att åka upp.

På nedervåningen fanns en biljettlucka där vi betalade för våra biljetter. Vi valde att köpa både för att besöka Sydney Tower och Skywalken. När vi hade åkt upp hissen till våningen för utsikten var det fyrtio minuter kvar till nästa Skywalk.

Views from Sydney Tower

Under tiden vi väntade gick vi runt och kolla utsikten och tog lite kort. Men tiden gick ganska snabbt och snart samlades alla som skulle gå denna Skywalk tur.

Views from Sydney Tower, over Darling habour with Victoria Building in the foreground

Vår guide, en ung tjej, samlade oss alla och berättade om vad vi skulle göra och gick igenom säkerheten. Det var mycket fokus på säkerheten, alla fick bära speciella dräkter, man fick inte ha dinglande örhängen eller hårspännen om vinden skulle slita loss något. Glasögon var ok om man spände fast dem i dräkten och ringar tejpades fast på händerna, allt för att man inte skulle kunna tappa något.

Det kändes lite för mycket, även om det självklart är bra att de är måna om säkerheten. Sedan gick vi igenom några bakdörrar och kom så småningom fram till själva dörren ut för skywalken. Vi spändes fast med säkerhetsutrustningen och gick ut 240 meter ovanför marken. Det var varmt i våra dräkter men skönt när vinden så småningom började fläkta något.

Anki & Lasse på Skywalk

Under 40 minuter tog vi oss sedan sakta runt om Sydney Tower. Vår guide berättade om platserna vi kunde se under och framför oss. Vi ställde oss alla på en del som består av ett glasgolv och kunde titta rakt ner på marken under oss. Här var det också dags för fotografering. Ingen av oss hade tillåtelse att ta med lösa föremål så som kameror, men vår guide fick, och hon tog först gruppfoto på alla, och sedan individuella. Just detta kändes lika mycket som en affärside, de vill ju kunna sälja fotona senare, som för säkerheten.

Anki & Lasse på Skywalk

Vi gick vidare och guiden berättade mer om platserna nedanför t.ex. operahuset, den välbekanta bron, botaniska trädgården och andra delar av stan.

Views from Sydney Tower, over Sydney Opera House

Efter en liten stund kom vi vidare till nästa plattform med glas under fötterna. Via en mekanik fördes golvet, liksom vi, ytterligare en liten bit och vi kunde titta ner på vajrarna nedanför oss som hade med tornets stabilitet att göra. Skulle man ta alla dessa vajrar och sätta samman skulle det räcka ändå till Nya Zeeland härifrån.

Views from Sydney Tower, Hyde Park

Vår Skywalk var klar och vi återvände till våningen för utsikten. Vi tog åter ett varv och kunde nu både filma och fotografera. Vi fick fina vyer över Harbour Bridge och operahuset, Botaniska trädgården och Hyde Park nedanför.

Views from Sydney Tower, Kings Cross

Lite längre bort kunde vi skymta hotellet vi bott på första natten här i Sydney. Mer åt höger såg vi den stora Coca-Cola skylten som är lite av Kings Cross landmärke.

Views from Sydney Tower, Oxford Street

Ytterligare en bit bort följde vi Oxford street med ögonen genom Darlinghurst området och vi kunde faktiskt skymta Bondi beach.
Vi fortsatte runt i tornet och kunde nu se Queen Victoria building från ovan. Från denna plats såg man också spåren till monorail slingra sig genom centrala Sydney.

Views from Sydney Tower, Victoria Building

Följer man dessa spår leder de en bort till Darling Harbour som en gång var en kommersiell hamn fram till slutet av åttio-talet.

Views from Sydney Tower, Darling harbour

Bortom Darling harbour kunde vi se det stora kasinot och bortom det skymta två sjöar och sedan vagt ana OS-byn från 2000.

Inside Sydney Tower

Vi åkte ner till våningen där vi köpt biljetterna. Där skulle vi nu få se en 3D film om Australien. Vi satte oss i biostolar och efter varje kortfilm, med humoristiska inslag, åkte golvet runt en kvarts varv och förde oss till nästa station där nästa kortfilm visades. Varje film handlade om olika delar av Australien och det som var typiskt för just den delen.

Efter dessa olika småfilmer fick vi åter resa oss och gick in i 3D filmsalen. Alla satte sig i speciella stolar som skulle komma att röra sig synkat med innehållet i 3D filmen.
Filmen startade och förde oss över olika delar i Australien men nu med mer rörelse och action. Efter filmen kunde man känna sig lätt yr på grund av hur stolen slängt omkring oss.

Vivocafe, Sydney

Åter ute på gatan hade molnen tagit över himmeln och det var inte klart väder längre. Det var dags för fika eller lite sen lunch. Tidigare på dagen, när vi käkade frukost, hade vi blickat ner på ett café strax över gatan från the Blacket. Vi gick dit och satte oss vid ett av borden på uteserveringen. Namnet på caféet var Vivo Café.
Vi beställde in en macka, en kaffe och coca cola som satt gott.

Vivocafe, Sydney

Efter vår fika strosade vi runt i affärerna i området. Inne på Nine West köpte Anki ett par skor. Det var nära det blev två par i olika färger, men då rätt storlek inte fanns i någon butik i hela Sydney fick det bara bli det ena paret.

Sydney Central Shoppingmall

Vi korsade Hyde Park och fortsatt shoppingen i Darlinghurs längs Oxford Street. Där besökte vi en del lokala butiker, men även butiker som Puma och Lonsdale. Det blev några inköp längst med shoppingstråket på Oxford street.

Oxford Street, Sydney

Vi tänkte precis vända och gå tillbaka längs andra sidan av gatan, när vi fick syn på The Fringebar. Stället såg jättemysigt ut och vi blev nyfikna att kolla närmare.

Fringebar, Oxford Street, Sydney

Vi gick in och satte oss. Utmed väggarna står skinnsoffor med stora kuddar, vilket ger både en modern inredning och mysig känsla. Man vill inget hellre efter en dag på stan än att göra det bekvämt med ett glas i en sådan soffa. I högtalarna spelade de bra musik.

Lasse på Fringebar, Oxford Street, Sydney

Ovanför bardisken hängde kristallkronor. Den platta tvn på ena väggen var inramad i en stor guldram och visade catwalken från diverse modevisningar.

Fringebar, Oxford Street, Sydney

Här satt vi ett kvar i närmare en timma och njöt med varsitt glas vitt vin, passande för en varm dag.

Anki på Fringebar, Oxford Street, Sydney

Vi lämnade mysiga The Fringebar och gick över på andra sidan för att gå tillbaka längs med Oxford Street.

Oxford Street, Sydney

Här finns flera trevliga restaurangen och när vi kollade på klockan insåg vi att vi lika gärna kunde stanna i området för kvällsmiddag, istället för att först ta oss tillbaka till hotellet.

Tandoori Palace, Oxford Street, Sydney

Tandoori Palace såg trevligt ut och indisk mat är en klar favorit för oss. Vi gick in och fick ett mysigt litet bord i främre delen av restaurangen. Denna restaurang har kanske något modernare stil än vad som är vanligt i Indiska restauranger. Väggen längst hela baren är vit med blå belysning bakom flaskorna.

Tandoori Palace, Oxford Street, Sydney

I taket hängde stora vita lampor. Stolarna var av mörkt trä och borden var täckta med vita dukar.
Servitrisen kom in med papadam till oss och hällde upp vatten i våra glas.

Anki på Tandoori Palace, Oxford Street, Sydney

Vi beställde in varsitt glas rött vin. Sedan valde vi att starta med Samosas till förrätt. Till huvudrätt tog vi sedan in en kycklingrätt och en vegetarisk rätt som vi delade på tillsammans med ris och naan bröd.

Tandoori Palace, Oxford Street, Sydney

Svag lounge musik skvalade lite coolt i bakgrunden. Personalen var trevlig och vi kunde ana att flera som kom in var stammisar.

Efter den trevliga restaurangvistelsen med utsökt mat lämnade vi Tandoori Palace och strosade vidare längst Oxford street.

Tandoori Palace, Oxford Street, Sydney

Det finns flera restauranger längst denna gata. Vi passerade bland annat en annan indisk restaurang vi besökt några dagar tidigare.

Fontän i Hyde Park, Sydney

Vi kom in i Hyde Park och när vi stannade till vid en vacker fontän såg vi ett festival område en liten bit därifrån. Vi blev nyfikna och gick dit.

Vakterna som stod vid avspärrningen berättade att det var en del av Sydney festival som officiellt inte hade startat än, men som hade lite smygstart idag. Det skulle vara gratis inträde för alla men vissa evenemang fick man köpa biljetter till.

Hyde park

Vi gick in en sväng på området för att se oss rum. Det fanns flera olika partytält och serveringar på gräsmattan. Det var dock ganska lugnt än så länge. Vi hörde musik och röster inifrån ett av partytälten och antog att det var någon mindre konsert eller liknande på gång där.

Hyde park

Vi fortsatte genom parken och såg ett mindre djur, som vi inte kände igen, springa över stigen vi gick på. Förutom folk som genade genom parken precis som vi var det ganska lugnt. Belysningen i parken gav ett vackert sken över träden och gräset.

Hyde park

Längre fram på gräsmattan stod en man och kollade in ännu ett av dessa ovanliga djur. Han vinkade till oss att komma fram och kolla. Det fanns fler av dem i trädet.

Possum i Hyde park

Det visade sig vara Possums. En satt på gräsmattan och två på stammen till trädet. De satt lugnt i stammen och tittade runt om sig och ner på oss.

Possum i Hyde park

Den som satt högst upp i trädet gick då och då upp till vad som förmodligen var deras bo, och sedan kom den ner en bit igen. Det kom ytterligare förbipasserande turister som blev nyfikna.

En kanadensare ville få en bild på honom tillsammans med djuren och försökte komma nära, även om han inte kände sig helt säker på att de skulle sitta lika lugnt kvar i trädet om han närmade sig. Vi skrattade åt hans tappra försök och han fick några bra bilder. Kanadensaren klättrade halvvägs upp i trädet för att komma riktigt nära men det skrämde nog inte djuren lika mycket som när han hoppade ner och sprang iväg.

Possum i Hyde park

Efter dessa djur- och naturupplevelser i Hyde Park gick vi sista sträckan tillbaka till vårt hotell.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *