Vackra Sydney

Strax innan halv sju på morgonen lyfte vi ut vårt bagage utanför dörren. Personal från hotellet skulle komma och plocka upp det och se till att det kom med färjan. Själva kunde vi gnugga sömnen ur ögonen och promenera bort till receptionen för att checka ut. Skönt att slippa släpa på väskorna själva.

Frukost, Long Island Resort

Att checka ut gick snabbt och vi hade gott om tid att äta frukost. När vi ätit upp lämnade vi hotellområdet och gick vi mot bryggan där färjan lägger till. Halvvägs dit hann den lilla elbilen med vagnar som används för att transportera hotellgäster, ikapp oss och stannade till. Mannen som körde var en av de trevliga receptionisterna, han frågade: ”do you want a ride?” varpå vi satte oss på det enda lediga sättet längst fram.

Long Island Resort

Två färjor väntade på att lägga till. Det var en samling av människor som väntade längst ut på bryggan för att få gå ombord.
Första färjan la till och de flesta gick på denna färja som skulle åka via några andra öar till Airlie beach. Det drog ut på tiden att lasta av och på samt att få på passagerarna. Färjan som vi väntade på tutade för att de skulle snabba på. Snart la första färjan ut och nästa till.

Long Island Resort

Det var endast ett fåtal personer kvar på bryggan och vi kom snabbt ombord och färjan lämnade Long Island. Men vi hann inte långt innan båten stannade till. En väska som skulle med vår färja och följaktligen med flighten till Sydney hade kommit på fel färja. Efter en kort väntan kom den andra färjan tillbaka och man kastade över väskan innan vår färja la in högsta växeln. Personalen på färjan hade meddelat flygplatsen om förseningen, och kaptenen på färjan meddelade att de skulle väntade på oss.

Long Island Resort

Snart gled vi in mot Hamilton Island, en ö med mycket bebyggelse inklusive flera höghus med hotell. Mycket mer etablering än vad vi väntat oss på någon av Whitsunday öarna. Färjan la till vid en brygga alldeles intill landningsbanan och den lilla flygplatsbyggnaden. Personalen från färjan drog in allt bagage på en liten vagn ända fram till dörren in till byggnaden.

Hamilton Island flygplats

Eftersom vi uppfattade att det var bråttom skyndade alla från färjan fram till incheckningen, där man faktiskt tog det ganska lugnt. Det blev till och med några minuters väntan vid gaten innan vi kunde gå ut till Jetstar planet och ta plats.

Hamilton Island flygplats

Planet hade mycket få passagerare, vilket vi gissar berodde på den tidiga morgonen dagen efter nyårsafton. Många var nog trötta efter firande och hade planerat att stanna en dag till oavsett vilken ö de befann sig på.
Det är en ganska liten landnings- och startbana. Planet körde i sakta fart hela vägen till andra sidan av banan för att där helt vända om och göra oss klara för start.

Hamilton Island och grann öar sett från flygplanet

Planet lyfte och gjorde en helomvändning när vi fått lite höjd. Vi såg Hamilton island med flygplatsen under oss, och några grannöar. Strax kunde vi se vackra Whithaven beach och vi fick en kort glimt av Hills inlet.
Det var kul att hinna se och ta ett snabbt kort, då vi tyvärr inte fick möjlighet att ta oss dit vid detta besöket i Whitsundays.

Whitsundays

Flighten gick smidigt och vi kunde sova stora delar av resan. Drygt två timmar senare påbörjade vi inflygning mot Sydney.

Jetstar flyg på Sydney flygplats

Våra väskor dök upp snabbt vid bagagebandet. Vi gick ut och hoppade direkt in i en taxi. Chauffören verkade lite förvirrad och osäker trots hotellnamn, adress och en GPS. När han började snurra vid Kings Cross föreslog vi att han skulle skriva in gatuadressen istället för Kings Cross som han skrivit in tidigare. Det underlättade och hotellet visade sig ligga något närmre centrum än där han först snurrat.

Vy, Sydney

På Bayview Hotel var vårt rum ännu inte klart så vi fick ställa av väskorna och begav oss istället ut på stan.
Det var soligt, varmt och skönt ute. Vi vad glada över att åter vara i Sydney och sugna på att se oss om. Det var ungefär sju år sedan vi var här senast, och vi såg fram emot att återupptäcka stadens centrum.

Fontän vid Cook Park, Sydney

Via William Street svängde vi upp på College Street där en damm med näckrosor försetts med ett vackert vattenspel. I ena änden simmade en ensam and omkring. Solen sken och det var skönt väder.
Vi korsade över norra delen av Hyde Park som hade en vacker fontän.

Hyde Park, Sydney

Längs Macquarie ligger ett antal museum, men eftersom vädret var så underbart ville vi hålla oss ute och njuta av vyerna i denna vackra stad. När vi kom upp till Circular Quay svängde vi upp på Cahill. Uteserveringarna lockade oss och vi slog oss ner vid ett bord som precis blev ledigt på CQ café. Här beställde vi in varsin smörgås och coca-cola.

CS Café i Sydney

Vinden var varm och det var skönt att bara sitta och slappa eftersom det varit en tidig morgon och resdagar tar alltid lite på krafterna, men vi var för nyfikna på att se oss om för att fastna.

Vi gick över till andra sidan gatan där vi gick längs promenaden längs Sydney Cove ut till det världsberömda operahuset. Det var mycket folk i detta område. Säkerligen var det många som hade haft förmånen att vara där kvällen innan och firat in det nya året. Att fira nyår med utsikt över Harbour bridge sägs vara ett av de mäktigaste ställena i världen att fira nyår, fast Whitsundays ögrupp är så klart inte fel det heller även om det kanske inte är lika pampigt.

Sydney Operahus

När vi skulle runda operahuset blev vi stoppade. De höll precis på att ta ner en scen där uppträdande hade skett kvällen innan. Att gå runt hela operahuset fick vi alltså vänta med, men vi hade precis kommit till staden och kommer återvända till denna plats i staden flera gånger under vår vistelse i Sydney.

Lasse sitter vid Sydney operahus och blickar ut över Sydney Harbour bridge

Lasse slog sig ner på en bänk och njöt av utsikten ifrån operahusets sida, utöver Sydney Cove och Harbour Bridge.

Sydney harbour bridge

Vi vandrade tillbaka in mot Circular Quay och följde hamnen över till andra sidan. Härifrån får man en fin utsikt från södra brofästet över Harbour Bridge och hamninloppet. Härifrån får man också en vacker vy över operahuset från sidan, den kanske mest fotograferade av den kända byggnaden.

Vy in över Circular Quay

När vi nu gick väster ut och kom vi in i The Rocks, det äldsta området i staden som kantas av gamla tegelhus. Längs George Street hittade vi det trevliga Billich galleriet, som vi insåg att vi besökt även förra gången vi var här. Konstnären målar i lite kollagestil med mycket fokus på rörelse. Bland annat har han gjort en hel del målningar och tolkningar av olympiska städer som blivit mycket erkända.

Billich gallery i Sydney

Billich Gallery i the Rocks

Via Argyle Street kom vi upp till en gågata mitt i the Rocks. Detta gamla område i staden är otroligt mysigt, men vi vände om för att fortsätta inåt centrum istället. Tillbaka vid Circular Quay korsade vi igenom centrum via Pitt Street. Vi strosade runt i lugn takt och kollade oss omkring samt spanade in i butikernas skyltfönster. Vi fick nöjda oss med just fönstershopping då de flesta butikerna höll stängt denna dag.

Sydney tower

Det hade blivit sen eftermiddag när vi svängde upp på Williams Street och gick sista sträckan tillbaka till hotellet. Uppe i den blå himmeln såg vi ett litet plan köra i formationer som skapade vit text på den blå himmeln. Vi tittade och försökte få ihop texten som började med Call mum, men bokstäverna från början av meningen hann suddas ut i himmeln innan hela meningen blev klar.

På hotellet fick vi nyckeln till vårt rum och åkte upp. Till vår förtjusning kunde vi se ut över en fantastisk utsikt över parken The Domain, skyskraporna i centrum, Harbour bridge och även en liten del av operahuset. Vilken vy!

Utsikt över stan från Bayview boulevard hotel

Vi satt en stund i fåtöljerna och vilade fötterna och njöt av utsikten. Men snart var det dags att klä om och ge oss ut för att äta middag.
Tillbak på Sydneys gator gick vi längs Williams Street. Vi passerade gamla vackra Queen Victoria building och fortsatte sedan i riktning västerut med Darling Harbour i sikte.

Queen Victoria building

Framme i Darling Harbour började det skymma. Solen skapade vackra färger på skyskraporna och hamnen. Det var en skön kväll med mycket folk längs hamnstråket som kantas av restauranger.

Darling harbour, Sydney

Vi hade ingen bestämd uppfattning om vad vi ville äta, men det passade bra att strosa omkring och kolla runt bland utbudet innan vi bestämde oss. Flera av restaurangerna hade köer utanför och vi fastnade naturligtvis för en av dessa. Men kön gick snabbt och snart hade vi fått ett trevligt bord på restaurangen Passello.

Pasello Restaurant, Darling harbour, Sydney

Ett glas rödvin var ett självklart val. Det fanns en hel del goda rätter att välja mellan men vi båda bestämde oss för pasta.

Anki på Pasello Restaurant i Darling harbour, Sydney

Lasse åt en lasagne och Anki tog en ravioli liknande rätt. Alltsamman var mycket gott.

Pasello Restaurant, Darling harbour, Sydney

När vi betalt tog vi en promenad kring Darling Harbour och såg oss om under den mysiga kvällsbelysningen. Man får en vacker vy ifrån denna sida hamnen in över Sydneys skyskrapor.

Darling harbour, Sydney

Det var fortfarande mycket folk i rörelse ute. Folk satt på trappsatsen ner mot vattnet eller strosade omkring som vi och kollade in folklivet, restaurangerna och vyerna.

Darling harbour, Sydney

Vi kände oss mycket nöjda med vår första dag i Sydney. Vi lämnade Darling Harbour och gick tillbaka till vårt hotell.
Innan vi la oss stod vi dock en stund och tog in den vackra utsikten från vårt fönster med ljusen på skyskraporna, operahuset och Habour Bridge. Med en sådan utsikt var det inte utan lite vemodigt att dra för gardinerna, men det hade varit en lång dag och vi var i behov av lite sömn.

Sydney harbour bridge

Harbour view, Utsikt från Bayview boulevard hotel, Sydney

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *