Kings Park och Northbridge

Under förmiddagen gick vi ner till Barrack jetty vid Swan river för att kolla upp pris och tider för färjorna till Rottnest. Från Perth tog det 1,5 timma och kostade ungefär 68 Australiska dollar. Det lät perfekt för en dagsutflykt nästa dag.

The Bell Tower, Perth

Vi lämnade Swan River och The Bell Tower bakom oss, passerade den stora gräsmattan med den mäktiga vyn över stadens skyskrapor och gick in till centrum.

Perth Skyline

På ett cafe på Hay Mall, en av de två gågatorna, slog vi oss ned vid ett av borden som låg halvt i skugga halvt i sol. Det hade varit tjockt med moln på förmiddagen men när vi närmade oss tolv löstes de snabbt upp och ersattes av en klarblå himmel. Det blev kaffe, juice och en greek salad sandwich.

Forum Coffee Shop, Perth

Vi tog en kort sväng om hotellrummet och passade på att fråga om det fanns rum ytterligare en natt, men tyvärr var det fullbokat. Tvärs över gatan ligger Kings Hotel och vi gick över dit. De hade rum för nästkommande natt som vi bokade och slapp tänka mer på det.

Criterion Hotel, Perth

Ute på Hay Street tog vi sedan den röda CAT bussen för att åka till Kings park. Det finns tre olika catbusssar i Perth; röd, blå och grön, som går olika rundor i centrala delarna av staden. Catbussarna är dessutom gratis, vilket gör dem extra smidiga.

Strax kom vi norrom i de områden vi strosat vid tidigare och det var skönt att sitta ner och titta ut genom bussfönstret. Framför oss satt en kille som på norska frågade om vi var från Skandinavien innan han gick av. Vi svarade ja och frågade om han var norrman men han var australiensare som bara hade pluggat norska. Han hälsade oss välkomna till Australien och önskade oss en fortsatt trevlig resa.
Detta är typiskt trevligt bemötande vi fått här i Perth. Australiensarna framstår för oss som genuint trevliga.

Kings Park, Perth

Ett tag senare steg vi av bussen vid Outram Street där vi promenerade upp mot en av ingångarna till Kings park. Framme i parken kom vi på att vi borde dricka något i värmen, vilket gjorde att vi gick några kvarter där vi hittade en hälsokostaffär som också sålde kall läsk. För att ladda på energin passade vi även på att köpa en bit choklad.

Kings Park, Perth

Strax var vi åter ipå gång in i parken. Kings park i Perth är en av världens största stadsparker. Den är stor, vacker, ligger nära centrum och är väl värt ett besök om man är i Perth. Allt är välvårdat och gräset klippt så det får olika gröna nyanser.

Perth skyline sett från Kings Park

Vi passerade informationscentrat och caféet och kom strax fram till en utsiktsplats. Härifrån får man en fantastisk utsikt över Perth stad med omnejd. Det var en vacker dag och en enastående vacker utsikt.

Perth skyline sett från Kings Park

Skyskraporna kantade de stora gröna ytorna gräs som kallas The Esplanade och utmed den kommer det så klart blå vattnet i Swan river. På andra sidan floden fortsätter Perth att breda ut sig söderut.

Utsiktsplatsen i sig är också fin med långa träbänkar placerade i halvcirklar.

Anki och Lasse i Kings Park med Perth skyline i bakgrunden

Vi fortsatte i parken längs kanten ut mot staden. Parken besöktes både av turister som precis som vi njöt av parken och dess vackra natur och vyer. Men det fanns även motionärer, familjer som hade picknick eller folk som bara tagit sig dit för en avkopplande stund i gräset i skuggan av ett träd.

Kings Park, Perth

En del av parken finns en botanisk trädgård och längs med promenadstråken fanns tydliga skyltar som visar i vilken del av Australien man kan hitta de växter och träd som fanns representerade. Det fanns även skyltar som talar om de specifika växters namn.

Utsikt från Kings Park, Perth

En stund senare kom vi till en annan utsiktsplats där vi fick en vy över södra Perth som vi tidigare inte sett.

Kings Park, Perth

Vi fortsatte längs med promenadstråket och kom fram till den ganska speciella glasbron. Förutom att den är både modern och snygg så ger den beskare vackra vyer och känslan av hur det är att befinna sig uppe bland trädtopparna. Bron befinner sig nämligen på så pass hög höjd att man har trädtoppar runtom sig.

Kings Park, Perth

Vi passerade bron och fortsatte neråt en bit innan vi vek av och svängde inåt parken igen. Information om platser i parken står på vackra ställningar. Statyer och modern konst i vatten gör denna park lite speciell.

Kings Park, Perth

I en fontän spelades fina vattenspel upp och avslutas med flera höga strålar som fick flera barn att skratta av förtjusning när vinden gjorde att de fick vatten över sig om de gick riktigt nära.

Kings Park, Perth

Timmarna går snabbt när man strosa omkring i stora Kings park en vacker dag som denna.

Vid ett café köpte vi en kall läsk och fortsatte sedan vår väg ut ifrån parken.

Kings Park, Perth

Vi korsade den stora gatan och gick ett kvarter inåt för att komma till buss stationen där den röda CAT-bussen skulle gå. En buss lämnade hållplatsen bara några meter ifrån oss, men dessa bussar kör så pass ofta att det inte gör något. Framme vid hållplatsen visade den digitala väntetiden att det bara var 4 minuter till nästa buss skulle komma.

Inne i centrala stan steg vi av bussen vid Wellington Street för att se om vi hann inom Qantas kontoret innan de stängde för att kolla möjligheterna att om några dagar skulle kunna flyga vidare till Cairns. Kontoret hade dock stängt en kvart innan vi kom fram. Istället begav vi oss tillbaka till vårt hotell och gjorde oss klara för kvällen.

The Bell Tower, Perth

Det fanns en plan att ta båten över till andra sidan Swan River för att fotografera Perth skyline i skymningen. Men när vi kom ner till hamnen såg vi att båtarna tillbaka till stadssidan snart skulle sluta gå. Vi bestämde oss alltså att vyn över stan från Kings Park tidigare idag fick räcka.

Istället begav vi oss åter in mot centrum och vidare upp mot Northbridge. Vi hade några idéer på restauranger vi sett dagen innan.

Oliver's, Northbridge Perth

En av restaurangerna vi faktiskt inte lagt märke till kvällen innan lockade idag. Oliver’s on James Street hade en trevlig uteservering och många rätter på menyn lät goda. När vi tittade in lockades vi dock av den fina interiören. Fastän det är mysigt att sitta ute valde vi att sätta oss inne denna kväll.

Oliver's, Northbridge Perth

En trevlig tjej visade oss till ett bord och serverade vatten. Det visade sig att hon var från Sverige, hade pluggat i Perth, och just nu jobbade på denna restaurang innan hon skulle återvända och avsluta studierna i Sverige.

Oliver's, Northbridge Perth

Efter att ha fått in varsitt glas rödvin beställde Lasse in en kycklingrätt med fetaost och Anki lockades av en vegetariskt orientalisk rätt. Båda visade sig vara otroligt goda. Det var den godaste middagen vi ätit än så länge i Perth.

Mätta blev vi och det fanns inte plats för varken dessert eller kaffe. Däremot satt vi och smuttade på rödvinet vi hade kvar i våra glas en stund innan vi tog in notan och tackade för oss.

Oliver's, Northbridge Perth

Gatorna var lugna när vi strosade genom stan, tillbaka till vårt hotell på Hay Street.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *