Pohutu geysern och Waitomo Caves

Efter att ha sovit oförskämt bra i bilen vaknade vi först 8.30 och vi körde tillbaka in i Rotorua där vi handlade frukost på Big Fresh. Innan vi lämnade statskärnan ringde vi och bekräftade flyget till Fiji och körde sedan till södra utkanten av staden. Här ligger Whakarewarewa där vi efter att ha löst inträde på 18 NZD per person först studerade den Maoriska träkonsten och sedan fortsatte till Kiwihouse där vi såg en livs levande Kiwifågel.

Pohutu Geyser, Whakarewarewa

Vi fortsatte bort till Ngamokaiakoko vilket är en stor kokande lerpol.

Ånga från varma källor, Whakarewarewa

Alldeles intill ligger huvudattraktionen Pohutu som är en jättelik geyser. Tio till tjugofem gånger per dag får denna gejser utbrott och kan då spruta vatten 25-30 meter upp i luften under 1-5 minuter. Mellan dessa större utbrott ryker och bubblar det mer eller mindre hela tiden.

Prince of Wales' Feathers Geyser, Whakarewarewa

Vattnet i bluepool, precis bredvid Pohutu, håller 30-50oc och även om det inte är tillåtet idag var det förr vanligt att folk badade här.

Lasse & Anki i Whakarewarewa

Fotografier från Whakarewarewa

Vi beslutade oss for att lämna det svavelluktandet området för att även hinna ta oss till Waitomo grottorna innan dagen var slut.

Vi tog väg 5 västerut till Pintaruri och fortsatte in på en landsväg via Arapuni och Kihikihi ner till Waitomo. Glowworm cave i Waitomo upptäcktes 1887. De två som upptäckte den byggde en flotta för att med stearinljus ta sig in och utforska den ytterligare. I vattnet såg de ljusreflektioner och då de tittade upp såg de att taket var fullt av tusentals glowworms. Turister har besökt grottan sedan 1888.

Vi löste biljetter på 18 NZD per person och tog en guidad tur in i grottorna. Första delen av turen gick genom droppstensgrottor med en massa staglakiter från taket och staglamiter från golvet. Sedan blev det dags för huvudnumret, glowworms!

Vi tog plats i en båt och begav oss in i de mörka delarna av grottan. Det enda vi hörde var vattnets kluckande mot båten och när vi tittade upp fick vi se dem. Som tusentals små stjärnor på en klar himmel lyste de upp grottans tak. Dessa glowworms är en slags larv som lyser för att attrahera sin föda vilken fastnar i deras trådar som kan liknas vid spindelväv. Det var en vacker syn och trotts trötta nackar ville vi knappt lämna dessa speciella grottor när båtturen var över.

Vi satte oss i bilen och körde norrut till Hamilton. När vi kom fram parkerade vi bilen och gick på jakt efter telefon för att boka boende i Auckland. Det visade sig finnas ont om mynttelefoner och vi köpte ett telefonkort som visade sig vara en god affär. Åter igen var det tufft att få tag på rum, men efter åtskilliga samtal lyckades vi.

Hungern gjorde sig påmind och vi hittade ett litet indiskt ställe, Salmas rasoi, på ett torg i centrum av staden. Innan vi gjorde ett kort besök på ett av stans internetcaféer tog vi en glass på McDonalds.

När vi tidigare på eftermiddagen gick runt i centrala stan tycktes det finnas gott om mysiga restauranger och pubar, men senare på kvällen förvandlades staden då den fylldes av fulla yngre tonåringar.

Vi återvände till bilen och körde under 45 minuters tid vidare norrut mot Auckland innan vi stannade på en rastplats för att en sista natt sova i bilen.

Mätarstallningen denna kväll stod på 28747, vi har alltså idag kort 285,4 km.

Internetcaféet vi besökte ligger på huvudgatan till höger om McDonalds. Uppkopplingen hade säkert varit bättre om vi inte kommit vid en tidpunkt då alla spelat nätverksspel. Kostnaden var 4 NZD/timme.


Waitomo

» www.waitomocaves.co.nz

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *