Vackra stranden Praia dos Coqueiros, Trancoso Brasilien

Vädret var något molnigt och disigt när vi gick upp denna morgon, men vi anade att det snart skulle klarna upp och bli fint igen. Ifrån frukostbuffén tog vi för oss av bröd, ost och kaffe. De trevliga tjejerna som jobbade på pousadan serverade varsin succo (juice) samt en tallrik med Mango.

Utsikt ifrån frukostserveringen
Ifrån verandan där frukosten serveras har vi en vacker utsikt.

Liksom från vår veranda på Pousadan satt vi ute och åt med utsikt över en grön dalgång och havet.

Hus längst gräsmattan
Kring den stora gräsmattan där det som oftast spelas fotboll ligger färgladda hus.

På väg till stranden passerade vi alla de vackert och färgglada små husen utmed Quadrado.
I ena änden av gräsmattan ligger kyrkan vackert placerat.

Kyrka

Vi gick förbi kyrkan till klippavsatsen som kan likna en slags utsiktsplats. Här fick vi en vacker vy över kusten med dess stränder. Vädret hade, precis som vi anat, klarnat upp och framför oss hade vi ett vackert blått hav och en klarblå himmel. Solen stekte och efter att ha beundrat vyn vände vi för att gå tillbaka förbi kyrkan och vika av på den lilla grusvägen som leder oss till stranden.

Vy över kusten och stranden

Efter vår promenad kom vi ner till stranden, Praia dos Coqueiros. Idag var stranden mycket bredare än dagen innan, då det rådde lågvatten. Himmeln var klar blå och vattnet varmt.

Praia dos Coqueiros

Vi la oss en liten bit ifrån palmerna och njöt av solen och värmen. Det kan låta som ett skämt, men det är faktiskt farligt att lägga sig under palm och det finns människor som dör av nedfallande kokosnötter.
En stund mitt på dagen låg vi nere i vattenbrynet för att svalka oss.

Lasse dricker ur en kokosnöt
Lasse dricker ur en kokosnöt.

När man ligger såhär i solen förlorar man mycket vätska och det gick åt en hel del vatten. En bit ifrån oss i skuggan satt en brasilianare som sålde dricka från en liten vagn. Hos honom blev vi snabbt återkommande kunder. Förutom vatten köpte vi även kokosnötter som han högg av toppen på och stoppade ner ett sugrör i, så man kan dricka den kalla kokosmjölken. Brasilianarna köper själva ofta en grön kokosnöt för att stilla sin törst. Extra god är de när de fått vara i kyla innan man dricker den.

Vattnet gick allt högre upp på stranden under eftermiddagen och när strandremsan blev så smal att det var omöjligt att ligga kvar, om man inte ville låta havets vågor skölja över våra saker, packade vi ihop. Vi gick bort till serveringarna i närheten. På Baracca de Jonas slog vi oss ned och beställde in pommes frites och sallad samt några flaskor cola-cola.

Lunch på Baracca de Jonas
Lunch på Baracca de Jonas.

Innan maten kom in lät vi parasollen vara nedfälld och njöt av solen. Men när maten kom fram var det skönt att fälla upp parasollen så vi kunde äta i skuggan.
Vi beställde in en ny dricka och satt sen kvar en stund och smälte maten i solen.

Det började bli senare eftermiddag men vi ville njuta en stund till av stranden och havet. Vi gick vidare åt andra hållet på stranden och la oss på andra sidan udden där stranden var betydligt bredare än där vi tidigare varit.
Solen stod redan lågt på himmeln men var fortfarande varm och skön. En del hästar galopperade förbi oss med vana ryttare på ryggen. Strandbesökare kan hyra hästar här, men när ingen önskar göra detta rider ägarna själva gärna runt längs med stranden.

Säljare på stranden
En kvinna som passerar tar ner ett fat hon bär ifrån sitt huvud och frågar med ett leende om vi önskar något samtidigt som hon viker bort handduken som skyddar kakorna ifrån solen. Vi tackar nej, hon tackar ändå och vandrar iväg med sitt leende på läpparna och fatet på huvudet.

Längst stranden passerar en del säljare. Mest säljs det olika typer av maträtter, kakor, bullar, ost på spett som värms i rykande kol men även en del smycken.
I havet fanns, vad vi gissar, resterna av en brygga som numer endast bestod av stolpar ner i havet en bra bit ut från stranden.

Solen började skymmas av klippor och moln när vi gick hem runt halv fem på eftermiddagen. Vi gick direkt till snabbköpet, Trancoso Supermarket, där vi köpte med oss några öl och tilltugg tillbaka till vårt rum.

Solnedgång

När vi duschat av oss sand och salt satte vi oss på verandan och drack vår öl medan solen gick ned och månen syntes mer och mer på den allt mörkare himmeln.

På kvällen lämnade vår pousada och gick upp på Praca Sao Sebastiao och den korta vägen till Skywaves Internetcafe där de erbjuder en mycket snabb internetuppkoppling.
Efter en kort stund där strosade vi runt bland marknadsstånden kring Praca Sao Sebastiao.

Marknadsstånd

Det är inte alla marknadsstånd som består av ordentliga bord. En del säljer helt enkelt sina föremål direkt på marken, eller på ett skynke på marken.
Försäljningen gör gatan väldigt charmig och lyser upp en hel del. En av säljarna har ställt ut en mängd ljusstakar i olika färger som brinner med levande ljus.

Marknadsstånd

När det var dags att sätta sig och äta något föll vårt val på supermysiga Cantinho Doce utmed Quadrado. Restaurangen har en lite lyxig mysstil och man sitter med tårna i sand under öppen himmel.

Cantinho Doce

Anki beställde in en friterade kyckling och Lasse en Brasiliansk klassiker med fisk och räkor i kokosmjölk. Till detta tog vi den brasilianska ölen, Antarctica. Alltsammans var mycket gott. Det lyste från alla små hus och butiker runt om platsen.

När vi betalt satt vi kvar och myste en stund. Helt plötsligt kom det en kort regnskur vilket gjorde att vi snabbt lämnade restaurangen, liksom alla andra som sprang för att ta skydd för regnet. Regnet gick väldigt snart över. Vi kollade några butiker till innan vi gick hem till vår pousada.

Pousada
Ingången till vårt rum är dörren nere på markplan till vänster.


Trancoso

» Trancoso Portal website

Barraca do Jonas

» Info om Barraca do Jonas

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *