Dag på stranden och kväll med fullmåne över Trancoso

Även denna dag startade med lite disigt väder men det klarnade väldigt snabbt. De två trevliga tjejerna som sköter frukost och städning på vår pousada var fullt igång när vi kom till köket och matsalen.

De två trevliga tjejerna som jobbar på Vista de Mar

De bad oss välja ut och sätta på musik från en liten CD samling. Första valet blev Cafe Brazil vars titel gjorde att den framstod mer intressant än den lät. Efter någon låt bytte vi till Santanas Supernatural platta. När femte spåret började, Smooth med Rob Thomas från bandet Matchbox 20, höjde tjejerna volymen ytterligare.
Idag serverades vi en utsökt succo blandad av papaja och passionsfrukt till vår goda frukost.

Blommor från trädgården på Vista de Mar

Trädgården nedanför verandan är välskött och i rabatterna finns många vackra blommor.

 Vista de Mars trädgård

Vi återvände till rummet, bytte till badkläder, tog med oss badlakan och gav oss av. Det disiga väder som varit tidigare hade visserligen gått över men nu var det lite mer moln på himmeln. Även om vi kände oss ganska övertygade om att det skulle klarna upp, hade vi ändå lite tankar på vart vi kunde söka regnskydd om det skulle komma en skur.

Vägen till stranden

Någon regnskur kom aldrig. Vädrets makter ville oss väl och snart försvann alla moln och det blev åter en fantastiskt klarblå himmel med en stekande sol.
Idag placerade vi oss högt upp på stranden efter att vi dagen innan fått flyttat oss flera gånger när vattennivån steg. Det var härligt temperatur i vattnet när vi slängde oss i vågorna från Atlanten.

Inte långt ifrån oss finns kyldisken med läskande frukter och vatten
Inte långt ifrån oss finns kyldisken med fäska kalla kokosnötter, ananas, läsk och vatten.

Utmed stranden var det flera som tränade på Capoeira. Oftast står de i skuggan av något träd och tränar. Det är många svåra rörelser och tänjningar av muskler, allt ifrån volter till sakta kampsportsliknande rörelser. Man förstår att det är svårt och tuff träning.
Alla som tränar detta ser också väldigt vältränade ut. Inte ett uns underhudsfett och tydligt markerade muskler.

Strandvy

Vi köpte dricka av mannen med den lilla vagnen ett stenkast från oss. Då och då kikade någon krabba upp ur de små hålen de grävt i sanden, man kan ana de gångar de grävt och tar sig runt i.

Runt ett-tiden på dagen började vattnet stiga och vid två var vattnet så högt upp att vi plockade ihop våra grejor och gick bort till serveringarna för en lätt lunch.
Vid vårt besök på en av restaurangerna häromdagen såg vi folk som åt fruktsallader som såg otroligt goda ut. Vi slog oss ner på denna restaurang och beställde in dricka och fruktsallad. Det visade sig att den var precis så god som den såg ut.
Att sitta på en underbar sandstrand och äta bitar av mango, ananas, papaya, banan, apelsiner med mera i en skål av en halv ananas kan bara inte kännas mer än helt underbart rätt!

Frukttallrik

Vi satt kvar en liten stund och njöt av solen och värmen innan det kändes rätt att resa sig och fortsatta bort till strandremsan norr om serveringarna. Precis som igår kröp vattnet inte upp fullt lika högt här. Tempot var lojt i värmen och det gällde både för barn, försäljare, unga par och till och med de hästar som man red förbi på.

Strandvy

Värmen hade lagt sig något. Det var skönt att bara slappa i sanden och se på folk som passerade under tiden solen sakta sjönk på himmeln.
När klockan passerat fyra plockade vi ihop våra badlakan och gick tillbaka till vårt rum på pousadan, efter ett kort stopp på Trancoso supermarket för varsin öl att dricka på våran mysiga veranda.

Eftersom vi skulle resa vidare dagen därpå gick Lasse in till köket för att prata med innehaverskan, Patricia. Vi hade lite frågor om utcheckning, bussar från Trancoso till färjelägret och liknande. Hon redde ut de flesta och även om inte utcheckningstiden var så värst spikad fick vi i alla fall reda på att vi behövde checka ut innan hennes personal var klara för dagen. Detta innebar i praktiken senast klockan ett eller två. Självklart kunde vi sätta vårt bagage i hennes kontor om vi så behövde.

Måne

På verandan drack vi våra öl, åt lite tilltugg och njöt av tillvaron. Det var stjärnklart och månen var nästan full denna kväll. Vid tidig skymning speglades månens ljus i havet.

Uppe i byn strosade vi längst huvudgatan. Vi gick till gatans slut för att kolla var busshållplatsen ligger (inför avresan nästa dag). Alldeles intill busshållplatsen ligger en liten stuga där det på utsidan hängder massor av tavlor i den typiska Bahia stilen.
Vi kollade in dessa och talade med konstnären som själv skötte försäljningen. Han hade fler tavlor inne i stugan. De var fina och kändes inte så massfabricerade som de vi sett i Salvador. Tyvärr tog han inte emot betalning med visa-kort och då vi inte hade fullt så mycket kontanter blev inget köp för oss denna gång.

Måne

På väg tillbaka gick vi in på området som kallas Canto Verde och kikade in i butikerna som ligger där. Inne på butiken Lennys hittade Anki några bikinis. Butikerna häromkring känns lite exklusiva, men man kan hitta varor i olika prisklasser.

Lanternas Vermelhas
En av de mysiga restauranger som ligger vid Canto Verde

Vi kollade runt lite på olika restaurang alternativ som såg trevliga ut under tiden vi strosade omkring under vår sista kväll i Trancoso.

I närheten av kyrkan såg vi ett ställe som vi blev nyfikna på. När vi gick in i den charmiga och enkla restaurangen Phortionas bestämde vi oss för att detta skulle bli kvällens val av restaurang. Eller tja, ordet servering kanske passar bättre. Det här är nämligen ett ställe där man plockar till sig vad man önskar från en fin buffé med vedugnseldad spis.

Buffee
I vänstra öppningen ser vi en del av den stora bufféen, i den högra öppningen ser vi kassan där man registrerar vikten av det man plockat åt sig.

Framme vid disken väger de tallriken och skriver upp vikten av det man tagit på en lapp tillsammans med ens namn. Här kan man sedan gå fram och tillbaka och plocka åt sig allteftersom man känner. Det finns kött, fisk, vegetariska rätter, sallader, kakor etc.

Buffee

Utanför satte oss vid ett av borden och åt. När man känner sig nöjd går man åter in till kassan och betalar för sig. Detta visade sig vara den absolut billigaste middagen vi kunde få. Samtidigt är det otroligt kul att ha möjligheten att kunna prova lite av varje från en lokal brasiliansk buffée.

Anki

Eftersom det, tyvärr, var vår sista kväll här i Trancoso gick vi runt extra länge. Bland annat gick vi in i spännande butiken Jacaré do Brasil med sitt speciella utbud av annorlunda lampor, stora krukor, tavlor och andra inredningsdetaljer.

Jacaré do Brasil
Butiken Jacaré do Brasil, en möbel och inredningsaffär med många annorlunda och vackra saker.

Vi tänkte att vi skulle ta ett foto av den fina kyrkan som är vackert upplyst på kvällarna men när vi kom fram satt några personer och lekte med lampan som belyser kyrkan. Det ville sig inte bättre än att de tog sönder lampan innan vi hunnit ta vårt kort. Lite lustigt sammanträffande när den varit upplyst alla tidigare kvällar, hela tiden fram tills vi skulle ta det här fotot.

Kvällsvy från Trancoso

Efter några besök i fler butiker gick vi tillbaka längs lilla Rua De Beco, med sin soffa utomhus och den lilla fristör inrättning med mera, fram till vår Pousada.
Det hade varit åter en fin dag och mysig kväll i Trancoso.

Rua De Beco
Rua De Beco leder fram till vår pousada.

Butiken Jacaré do Brasil hemsida

» www.jacaredobrasil.com.br

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *