Från Porto Seguro till Trancoso

I någorlunda tid på morgonen kom vi upp och gick ut till frukostserveringen på hotellet. Utbudet är som oftast här i Brasilien, frukt, bröd, fruktjuicer och olika kakor. Frukostsalen ligger på andra våning och genom fönstret fick vi utsikt över vägen nedanför.

Gången till vårt rum

Då vi inte hade packat upp särskilt mycket kunde vi snabbt plocka ihop vårt bagage, gå ner till receptionen och checka ut.

Gatan utanför hotellet

Bagaget kändes tungt och vi kände oss inte sugna på att bära dem ner till hamnet. Vi beställde därför en taxi som dök upp efter några få minuter. Det är en kort sträcka till färjelägret och bilfärden gick på fem minuter. Solen stod redan högt på himmeln när vi köpte biljett till passagerarfärjan och gick på. Det finns även en färja för bilar för de som önskar ta bilen över.
Mannen som kollade biljetterna var hygglig och tipsade oss om att lägga ryggsäckarna i fören, så slapp vi släpa på dem mer än nödvändigt.

Båtfärd

Det är ett kort sund över Rio Buranhém man korsar och överfarten går på mindre än tio minuter. När vi gick av var det en kort promenad frän bryggan till bussterminalen.
I en liten biljettlucka köpte vi biljetter till Trancoso. Mannen i luckan meddelade att nästa buss skulle gå om en kvart. Efter en kort stund var det dags och vi gick på den varma bussen. Med den heta värmen i bussen kändes de fem minutrarna väldigt långa innan bussen startade och vinden fläktade genom de öppna fönstret. Bussen var i stort sett full redan och de som steg på i Arraial D’Ajuda fick stå. Efter en timma gick vi av i Trancoso.

Med ryggsäckarna på ryggen frågade vi oss fram till stället som Mark på Boipeba tipsat oss om. Det låg endast tio minuters promenad ifrån busshållplatsen. Tyvärr hade de inte rum mer än två nätter och vi behövde tre och hade inte lust att byta boende inför sista natten. Det är egentligen lågsäsong men påsken drar rätt mycket folk till platser här på kusten.
Mannen på denna pousada tipsade om grannen eller kanske Pousada vista de Mar längre ner på den lilla vägen.

Rum på Pousada Mar a Vista
Rum på Pousada Mar a Vista

Den sistnämnda lät lite mer lovande så vi gick dit och frågade. Pousada de Mar a Vista kunde erbjuda ett trevligt rum med veranda och fin utsikt över havet. Rummet var ledigt alla tre nätterna vi behövde. Vi bestämde oss för att ta det!

Utsikt från vårt rum på Pousada Mar a Vista
Utsikten från vår veranda på Pousada Mar a Vista

Den engelska innehaverskan, Patricia Furness, var sympatiskt nog att presentera oss för de två kvinnorna som jobbade på Pousadan.
Vi klädde om till badkläder och tog handdukarna under armen. Vägen till stranden gick förbi kyrkan mitt på den stora tomma platsen, Quadrado. Vi svängde vi ner på en liten lerväg som gick genom djungelliknande buskage.

Vägen till stranden
Väg till stranden

Vägen ledde ut på en sandväg och här fick väghänvisning från en man utan att vi ens frågat. Det är så vi blir bemötta av de flesta. Utan att ens vara osäker kommer trevliga brasilianare fram och undrar om man behöver hjälp med vägvisning eller annat. Trevligt!

Cabana Itaoca
Cabana Itaoca

När vi kom fram till stranden efter en halvtimmas promenad var vi hungiga och slog oss ned på stolar utmed standserveringen Cabana Itaoca. Vi tog in en kycklingrätt med ostsås, salsa, ris och pommes.
Efter vi ätit upp satt vi kvar en stund i solen och lät maten smälta samtidigt som solen värmde vår hud.

strand

Vi gick en liten kort sträcka södeut och la oss i den mjuka sanden. Det fläktade skönt och var ändå varmt och gott på stranden, vattnet var också varmt och skönt. Vattnet var så klart så att man ser igenom till botten.

strand

Vid halv fem började solen sjunka allt lägre och vi började vår promenad tillbaka. Vid kyrkan som fått den bästa platsen i byn, på en stor öppen plats med vacker utsikt över havet, spelade några killar fotboll.

Kyrka

Runtomkring den stora gräsmattan sitter folk som säljer alltifrån frukter till tavlor, smycken och klädesplagg. Inne i butikerna längst den öppna platsen känner man ofta doften av rökelser. Här ute bland de unga säljarna känner man oftare lukten av en annan typ av “rökelse”. Förutom lukten märks dock inte att de är påverkade. Tvärtom är de otroligt trevliga och tillmötesgående.

Huvudgata
Huvudgatan som leder fram till Quadrado

Inne på vårt rum spolade vi sanden av fötterna gick sen tillbaka upp till byn. Det finns mysiga butiker runt Quadrado och gatan upp mot buss-hållplatsen. Här kan man hitta många fina lampor, väskor, smycken, badkläder med mera.
Intill Quadrado ligger en supermarket där vi köpte med oss lite öl och gick tillbaka till verandan på vårt rum.

Pousada
Pousada Mar a Vista

Efter att ha duschat av oss sand och salt från havet satte vi oss på verandan och drack upp vår öl med utsikt över solen som gick ner över havet.

Måne
Solen har gått ner. Det är dagen innan månen är helt full. Vi sitter på verandan och beundrar utsikten över havet, månen och den stjärnklara svarta himeln.

Anki på Restaurante Sabor de Bahia

Några timmar senare satte vi oss på Restaurante Sabor de Bahia utmed Quadradon. På borden finns små lyktor med levande ljus på borden utmed denna och restaurangerna runt om. Med sand som underlag är det skönt att sparka av sig sandalerna och njuta av en härlig kväll barfota i sanden samtidigt som man sitter på en trevlig restaurang.

Restaurante Sabor de Bahia

Restaurangen hade många rätter som lät mycket goda. Vårt val föll på en tenderloin kötträtt med en fantastisk stor och god sallad. Miljön är mycket mysigt med alla lyktor och de sköna tillbaka lutade stolarna med kuddar.

För en kort stund bröts lugnet och tystnaden när några gatuförsäljare en bit längre bort på gatan kom i bråk med varandra. Men bara en kort stund senare la sig lugnet igen.

Restaurante Sabor de Bahia

Mätta och nöjda lämnade vi stället och gick en sväng runt i närheten innan vi gick tillbaka till vår pousada.


Pousada Mar à Vista

» Pousada Mar à Vista webbsida

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *