Strand nedanför Ti ' Paradis i Saint-Luce, på Martinique

Sainte-Luce på södra Martinique

En vacker dag som inleds i Sainte-Luce stad och fortsätter längs vackra Grose Raisins strand för att avslutas med middag på Chiche i stan.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Vi vaknade till vid sex tiden och blickade ut över den vackra vyn och solen som började gå upp över kullarna och havet. Vi somnade dock om ytterligare någon timma innan vi gick upp.

Ti ' Paradis, Martinique

Sainte-Luce, en lite fiskeby på södra Martinique

Molnen skingrade sig när vi lämnade Ti Paradis hotell och gick den korta sträckan längst med gatan, över den lilla bron som leder en till stan.

Sainte-Luce, Martinique

Huvudgatan är liten och charmig. Vi passerade en frisersalong, bageri, små butiker och en supermarket. Det är en liten gata vackert beläget med gröna kullar i bakgrunden.

Bar Epicerie Pame, Sainte-Luce, Martinique

En bit in på huvudgatan ligger ett litet torg med bland annat stadens stadshotell, någon servering och en resebyrå. Längre fram ligger turistinformation på hörnan dit vi gick in för att se om vi kunde få någon information gällande båtar till Saint Lucia som vi imorgon ska ta oss till. Alla vi träffat hittills på Martinique är väldigt trevliga och vill gärna hjälpa till, men att väldigt få talar någon sånär engelska gör det hela så mycket svårare. Med några broschyrer i händerna kanske vi inte hade väldigt mycket mer information mer än känslan att det kanske inte skulle bli jättelätt att få hjälp att boka båt.

Marknad i Sainte-Luce, Martinique

Nere vid strandpromenaden var marknader i full gång. Vid en något mer officiell marknadslokal såldes det främst grönsaker. Längst med gatan fanns det burar med krälande krabbor som såldes. Vid bordet intill stod en fiskare och visade stolt upp de stora fiskarna varpå han hackade upp den enligt önskemål från kunderna. De älskar uppmärksamheten och är mäkta stolta över sin fångst.

Sainte-Luce, Martinique

Längst med stranden ligger enkla serveringar. På kvällarna är det platsen för middagar. Vid denna tiden på dygnet var det en kall dryck eller kaffe folk satt och njöt av.

Bar Epicerie Pame, Sainte-Luce, Martinique

På huvudgatan hade vi gått förbi ett bageri vi återvände till för att köpa två klassiska franska bullar med choklad. Vid torget satte vi oss sedan vid ett charmlift litet bord bredvid en palm med bougainvilleas och beställde varsin kopp kaffe. Vädret var fantastiskt behagligt. Solen trängde mer och mer bort molnen som legat över kullarna på förmiddagen.

Anki tar en kaffe på Bar Epicerie Pame, Sainte-Luce, Martinique

Nere vid stranden och serveringarna gick vi förbi ett ställe som arrangerade båtutfärder. Även här var engelskan extremt knapp men vi förstod att de inte kunde ordna någon båt till Saint Lucia imorgon. På vägen ut ifrån byn stannade vi till vid den lilla utsiktsplatsen strax efter bron. Här får man en fin vy över stranden och gatan vi gått längst. Ett givet stopp för turister som hyrt bil och kör runt ön förstod vi av personerna och bilarna som stannade till vid den lilla parkeringen.

Bra utsiktsplats i Sainte-Luce, Martinique

Efter ett kort besök på vårt rum där vi bland annat sökte lite efter båttransfer och såg att det från stan förmodligen skulle gå en färja imorgon eftermiddag, gick vi över gatan och ner till strandsidan.

Ti ' Paradis, Martinique

Gros Raisin, stranden vid Sainte-Luce

Precis som hotellets ägarinna beskrivit dagen innan gick vi ner för en liten trappa av trästockar och kom ner på den lilla stranden. Det är en smal men vacker strandbit. Vi strosade runt och fick både en fin vy över stan och blickade bort åt den andra strandbiten vi var på väg att utforska.

Strand nedanför Ti ' Paradis i Sainte-Luce, på Martinique

Strand restaurang Caribbean food vid Gros Raisin strand

Det skulle ligga flera små vackra strandbitar åt dt här hållet. Vi passerade en och fortsatte vidare. Gick förbi ett hotell och kom fram till nästa strandbit. Här låg en strandservering som såg väldigt inbjudande ut; Caribbean food. En kille som tog upp beställningar log glatt åt oss och gestikulerade med handen att vi kunde slå oss ner vid det lediga bordet vi stod vid.

En kall Blond Loraine öl på Caribbean Food Beach Restaurant, Sainte-Luce, Martinique

Han vad barfota i sanden och kom snart till vårt bord för att ta beställning. En fråga om en av rätterna som stod på den svarta griffeltavlan vid väggen med dagens rätter gjorde dock att hans kollega inne på serveringen tog över vår beställning. Här var en kille som var betydligt bättre på engelska. Varsin kall lokal öl satt otroligt gott. Anki tog till det en sallad med varm getost och Lasse grillad kyckling med creole sås.

Vår vy under lunchen på Caribbean Food Beach Restaurant, Sainte-Luce, Martinique

Det var en härlig miljö att sitta i. Nästan alla bord under tältdukens tak var fulla. Flera hade legat på stranden innan och gick efter lunchen tillbaka ner på stranden. Vi satt kvar en stund och tog ännu en öl. Vyerna omkring oss var härliga. Det skulle bli en stund på stranden också men att bara sitta här och blicka ut över havet och stranden med en kall öl var underbart i stunden.

Killen som serverat oss förklarade hans engelska med att han rest omkring en hel del bland öarna här omkring. De flesta andra öar som inte hade fransk koppling, talade befolkningen betydligt bättre enilska sa han med ett stort leende. Men Martinique och Guadeloupe är det till stor grad nästan uteslutande franska som gäller.

Stranden Plage de Gros Raisin, Sainte-Luce, Martinique

En skön eftermiddag på Gros Raisin

Vi la oss en stund på stranden. Lasse tog ett dopp i vattnet som var minst sagt behagligt. Vågorna var förhållandevis lugna. Det var en skön eftermiddagssol som värmde våra något bleka kroppar som suktade efter sol och värme efter en mörk vinterperiod hemma.

En av Martiniques vackra stränder, Plage de Gros Raisin, Sainte-Luce, Martinique

Besökare kom och gick. De som vi förstod varit där större delen av dagen låg under palmträden och njöt av palmbladens skugga.

Kvällsljus över stranden Plage de Gros Raisin, Sainte-Luce, Martinique

Efter att ha njutit av en skön eftermiddagssol och avkoppling packade vi efter någon timma ihop våra saker och gick den korta sträckan tillbaka till vårt hotell.

Med utsikt över Sainte-Luce på en balkong på Ti Paradis

Vi satte oss på balkongen och njöt av utsikten med ett glas vitt. Solen gick sakta ner och snart var det mörkt. Några killar spelade fotboll i grannhusets trädgård. Bilar körde förbi och några hundars skall hördes på avstånd.

Vacker utsikt från vår balkong på Ti ' Paradis, Martinique

Längst med restaurang stråket nere vid vattnet började kvällslivet precis komma igång. Det var skärtorsdag och uppenbart en kväll man gärna gick ut och åt. Lokalbefolkningen var mer uppklädda och det var tydligt att denna kväll var en kväll man spenderade med familjen.

Chiche Restaurant i Sainte-Luce, Martinique

Middag på Chiche i Sainte-Luce

Då restaurang Case Coco som hade fått väldigt fina omdömen var fullbokat valde vi istället att sätta oss på charmiga Chiche. Case Coco var ett av ställena vi gått förbi kvällen innan som såg fint ut, men kanske inte lika genuint och lokalt som ställena på strandsidan. Efter att ha läst fina recensioner blev vi trots allt nyfikna men det var uppenbart att en reservation hade varit nödvändigt en kväll som denna.

På Chiche fick vi en trevlig kille som klarade engelskan ganska bra trots att han fick kämpa en del. Hans rekommendationer från menyn som även här enbart är på franska var mycket goda. Lasse beställde en fiskrätt och Anki en liknande curry rätt med kyckling. Vitt vin blev drycks valet till maten.

Middag på Chiche Restaurant i Sainte-Luce, Martinique

Ungefär samma tid som kvällen innan kom ett skyfall ifrån ovan, men det slutade tvärt upp efter några minuter. Oavsett var det skönt att sitta under tak, och utetemperaturen var ändå otroligt behaglig.

Även gällande dessert var vi nyfikna på att höra vår servitörs rekommendationer. Det fanns en kokosdessert med rom som tyvärr var slut dock.

Mycket god kokosnötsglass till dessert på Chiche Restaurant i Sainte-Luce, Martinique

Anki valde en kokos glass och Lars en choklad fondant. Efter detta var vi båda mycket mätta och nöjda.

Restauranggatan i Sainte-Luce kvällstid

Utsikt över Sainte-Luce kvällstid

Efter den korta promenaden från ut från stan, över bron till vårt hotell låste vi upp dörren till vårt rum.

Ti ' Paradis Hotel, Martinique

Trots att klockan inte var sen var tröttheten påtaglig.En tanke fanns att sätta sig på balkongen men vi kände båda oss besegrade. Vår första heldag på Martinique hade varit väldigt fin.

Relaterade Sidor

Top - Saint-Luce, Martinique

Sainte-Luce

På södra kusten av Martinique ligger den lilla fiskebyn Sainte-Luce. Kusten kan skryta med mängder små stränder, bland annat Anse Gros raisins, och det är enkelt att spendera dagar längs dessa.

Läs mer och se bilder »
Top -- Plage de Gros Raisin, Saint-Luce, Martinique

Martinique

Den vackra ön Martinique i Karibien är en del av Frankrike. Landskapet är svagt kuperad med låga kullar som droppar av in i Karibiska havet, där det ofta finns små fina stränder.

Läs mer och se bilder »

Relaterade reseskildringar