Inspiration to exploration

Gata i gamla stan Havanna, Kuba

Vackra Havanna, första dagen på Kuba

Vi ankommer till Havanna där vi checkar in i gamla stan och sedan utforskar La Habana Vieja.

Tidig morgon, strax efter fem, checkade vi ut från Strathcona Hotel och gick direkt den korta promenaden till stationen och UP Express. Tåget lämnade plattformen sex och strax innan halv sju var vi framme på Toronto Pearson flygplatsen.

Gång interiör Toronto Pearson International Airport

Toronto Pearson flygplats

Vi var redan incheckade online men saknade boarding kort, när vi frågade personalen blev vi hänvisade till en lång kö som rörde sig mycket långsamt. Men vi provade med några incheckningsautomater strax intill och det löste behovet och sedan gick bagagedrop förhållandevis snabbt. När vi skulle igenom security check följde dock ännu en mycket lång och långsam kö.

Tidig morgon på Pearson Airport, Toronto Kanada

Det hade tagit lång tid till gaten men vi trodde det var ganska lugnt. När vi kommit till in och skulle köpa frukost macka ropade de ut våra namn, vi skyndade till gaten och blev till vår förvåning sist på flygplanet. Själva flygplanet var lite enklare än det vi flugit över atlanten, Air Canada bjöd på dryck men mat fick man köpa om man var sugen.

Flygresa från Kanada till Kuba

Större delen av flygresan skedde över land, tvärs över USA förstås. En stund innan landning delade de ut tourist card, ett slags enklare visum som krävs på Kuba och som ingår i Air Canadas biljett. Men det är ett undantag hos Air Canada och något bolag eller två till, de flesta behöver skaffa det hemma före avresa.

Sol och spridda moln omfammnade den gröna ö vi skulle landa på, en ö som såg ganska vildvuxen ut.

Air Canada går in för landing i Havanna, Kuba

Framme i Havanna

Efter vi passerat passkontrollen skulle vi plocka upp våra väskor och det blev en aning förvirrande eftersom flygplatsen hade två olika bagagehallar åt var sitt håll efter passkontrollen. Vi gick först åt ena hållet men insåg snart att vi skulle till andra.

Även ankomsthallen var lite rörig och vi saknade en tydlig skylt om transfer, taxi eller buss in till staden. Men så hittade vi en trevlig tjej vid en informationsdisk som hjälpte oss att få en taxi in till Havanna. Bilen var inte så stor och chauffören fick pussla en del för att få plats med våra väskor, men sen bar det iväg.

Taxi från Jose Martis International Airport till centrala Havanna

Resan in till stan bjöd på vackra miljöer, först grönska som snart ersattes av slitna men genuina stadsmiljöer med flagnande färg.

Centrala Havanna, Parque Central

Calle Obispo i gamla stan Havanna

Taxichauffören körde in på det smala gaturna i gamla stan, gator som oftast var enkelriktade, och han fick snurra runt för att ta sig så nära som möjligt vårt hotell vars entre låg på Calle Obispo som är avstängd för biltrafik.

Vi checkade in och blev visade upp till rummet på andra våningen. Solen sken in genom den öppna balkongdörren. När vi ställt ner väskorna kunde vi inte vänta, den spännande staden lockade.

Dubbel rum på Hotel Florida i gamla stan i Havanna

Vi gick ut på gatan och på instinkt letade vi oss runt hörnet från gatan med mest turister. Det är facinerande hur vackert det kan bli, trots att det är så slitet.

Gata i gamla stan Havanna, Kuba

Lunch på Esquina De Cuba

Det kurrade lite i magen och en våning upp  låg Esquina De Cuba. En smal trappa tog oss upp och vi fick ett bord på balkongen över gatan.

Restaurant Esquina de Cuba, Havanna

Menyn innehöll såväl typiska rätter från Kuba som mer internationella diton. Lars tog en fisk rätt med mos på en lokal grönsak medan Anki valde en kycklingrätt.

Lars på Restaurant Esquina de Cuba i gamla stan av Havanna

Den lokala ölen Cristal har inget att göra med det lyxiga bubblet, men satt helt underbart i värmen. När servitören erbjöd deras flan till efterrätt var det svårt att tacka nej. Vi satt en stund och njöt i värmen och kollade ut över gatulivet nedanför.

Utsikt från Restaurant Esquina de Cuba, Havanna

La Habana Vieja – gamla stadsdelarna av Havanna

Men till slut lockade Havanna för mycket och vi betalade och lämnade restaurangen. Vi korsade genom gatorna i gamla stan.

En gränd i centrala Havanna, Kuba

Husen var vackert målade en gång i tiden, men färgen flagnade på i stort sett varje byggnad. Men det var ändå slående vackert.

Litet torg i gamla stan Havanna, Kuba

När vi kom ut på vägar med bilar så rullade gamla amerikanska bilar från 50-talet. Dessa var å andra sidan mycket väl underhållna och lackade i fantastiska klara färger.

Amerikansk bil längs gata i Havanna

Vi kom fram till, Plaza 13 de Marzo, ett torg med staty och på ena sidan låg en byggnad med ansiktsporträtt av tre Kubanska revolutionärer; Julio Antonio Mella, Camilo Cienfuegos och Che Guevara.

På ett av torgen i centrala Havanna

Husbyggnader i Havanna, Kuba

Strandpromenaden, Malecón

När man gick till dess slut kom man fram till den långa strandpromenaden, Malecón som löper längs norra sidan av staden längs Bahia de la Habana.

Längst med Malecón i Havanna

Ett trevligt gäng med gitarrer kom fram och presenterade sig och snackade med oss. De spelade några låtar under tiden vi såg oss om. Bakom oss låg en slottliknande byggnad, Castillo de San Salvador de la Punta, kanske kunde det var värt ett besök men det var sen eftermiddag och vi började bli lite möra.

Längst med Malecón promenad i Havanna

Paseo del Prado

Av den anledningen gav vi oss inte heller på att gå hela strandpromenaden, utan återvände in mot gamla stan. En lång aveny med gågata i mitten ledde rakt in mot centrum, Paseo del Prado. Det var mycket folk som tog en promenad längs denna gågata och längs sidan rullade de fina amerikanska bilarna.

När vi kom fram till Parque Central så stod det massor av dessa vackra bilar i kulörta lacker parkerade runt torget och flera lyxiga och fina hotell ligger vid denna park. Vi gick in mot Obispo och passerade bland annat populära Floridita som sägs ha uppfunnit frozen daiquiri drinken och som var Ernest Hemmingways favorit bar när han bodde i Havanna. Det var kö utanför så vi förstod det var ett populärt ställe att besöka.

Skylten till välkända Floridita i Havanna

Calle Obispo

Calle Obispo var också full av besökare, det är den gata i stan som verkar attrahera flest, även om vi ofta fann övriga gator i gamla Havanna mysigare och mer unika. Tillbaka på vårt hotell vilade vi en stund. Utifrån kunde vi höra musik och gatuliv.

Vackra Hotel Florida i gamla stan i Havanna

När det började skymma gav vi oss ut igen. För mer genuin upplevelse valde vi att lämna Obispo och promenarade längs Aguilar tills vi kom till ett gatuhörn med flera serveringar.

Restaurang del Angel i Havanna

Middag på Del Angel på Calle Aguilar

På ena hörnet låg Del Angel och när vi såg deras utbud av lokal mat, goda drinkar och trevliga öppna läge så blev det kvällens val.

Anki med kvällens liveband i bakgrunden, på restaurang del Angel i Havanna

Snart drog även ett band igång lite skön kubanska tongångar. Det var becksvart när vi gick tillbaka till hotellet, men här och där lyste någon gatulampa upp eller så lös det i någon av alla de slitna men fantastiskt vackra gamla trappuppgångarna och vi kände oss helt trygga bland alla trevlig människor som var i rörelse.

Tillbaka på hotellet somnade vi direkt efter en fantastisk första dag i vackra Havanna.

Vackra Hotel Florida i gamla stan i Havanna

Relaterade Sidor

Relaterade reseskildringar

Mojitos på La Bodeguita del medio, Havanna

Gamla Havanna runt

En dag i gamla Havanna där vi upplever staden, kulturen och människorna. Vi dricker stans godaste öl och Mojito där den har sitt ursprung och där Hemingway drack den när han bodde här. Kvällen avslutas på mysiga Al Carbon.

Läs mer och se bilder »