Mojitos på La Bodeguita del medio, Havanna

Gamla Havanna runt

En dag i gamla Havanna där vi upplever staden, kulturen och människorna. Vi dricker stans godaste öl och Mojito där den har sitt ursprung och där Hemingway drack den när han bodde här. Kvällen avslutas på mysiga Al Carbon.

Vi vaknade tidigt denna första morgon i Havanna. Vi gick ner till restaurangen som ligger i ena hörnet av Hotel Florida för att äta frukost. Det var få gäster och buffén var full av goda alternativ, varmt som kallt, kontinentalt såväl som lokalt. Vi drack juice på guava, åt lokala frukter, små plättar, croissanter, stekta plantains mm.

Gatulivet längs Calle del Obispo

Mätta och laddade gav vi oss ut för att vidare upptäcka Havanna. Idag gick vi åt andra hållet på Calle del Obispo. I ett fönster såg vi in i en fabrik där en stor mängd kvinnor satt och sydde.

Kvinnor arbetar i syfabrik, Havanna, Kuba

De tycktes inte ha något emot att många stannade till och kolla på dem när det jobbade.

Vi kom fram till ett fint torg, Plaza de Armas, med fina gamla byggnader runt om. I ett hörn låg ett antal hundar och slöade i  solen.

Hundar på Havannas gator

Castillo de la Real Fuerza

Bortom torget ligger Castillo de la Real Fuerza, en gammal fästning som nu är ett krigsmuseum. Utanför stod ett antal gamla kanoner och en brygga ledde över vallgraven. Men vi lockades att se mer av stan innan vi gick in och fastnade på ett museum.

Real Fuerza Fort i Havanna

Vi korsade genom smala gamla kvarter och kom ner till Plaza de San Francisco de Asís.

Plaza del San Francisco i gamla stan, Havanna

Längs ena sidan av torget ligger en stor kyrka, vi gissar att det var stans finast och största kyrka. Vid en byggnad stor några kvinnor uppklädda i färglada klänningar och med stora cigarrer i munnen. Men vi misstänkte det var bara för att turister skulle betala för att fotografera dem.

Charmig liten park i gamla delarna av Havanna

Rustikt men vackert längs Calle Oficios

Längs Calle Oficios kom vi fram till fina lilla Parque Humboldt. Det fanns ett antal bänkar varav vissa fick skugga av stora palmer. Byggnaderna som låg runt var fina men när vi gick vidare var inte alla byggnader i lika fint skick.

Gamla stadsdelar i Havanna, Kuba

Vi korsade gatorna och då och då rullade någon av dessa fantastiska gamla men fint renoverade bilar förbi. Utmed en gata stod en man med en kärra full med frukt.

Vardagsliv i de gamla stadsdelarna i Havanna

En barberare hade målat sin entre i Kubas flaggas färger, med tanke på kontroversen med USA är det lite intressant att de delar färger och till och med har en stjärna på sin.

Barber shop i gamla delarna av Havanna

Även om byggnaderna har slitet yttre och färgen flagnar så är många fantastiskt vackra. Ibland ännu mer så när man ser upp på balkongerna.

Hus i Havannas gamla stadsdelar

Längs vår vägg passerade vi en vägg där man hade prytt den fullt med gröna vackra växter.

Charmigt hus med gröna växter i de gamla stadsdelarna i Havanna

Vid korsningen var det kanske en av de mest typiska, perfekta exemplen på gamla Kubas slitna byggnader med diverse färger som trots sitt slitna yttre ändå blir så speciella.

Gammal bil i Havannas gamla stadsdelar

Vi fick också se hur man stabiliserat upp en yttervägg på ett gammalt hus med en slags byggnadsställning som bestod av massor av brädor. Tveksamt om det skulle godkänts hemmavid, men här funkar det säkert fint.

Byggkonstruktion i de gamla delarna av Havanna

Almacenes de San Jose Marknad

Vi kom ut vid hamnen och Almacenes de San Jose handcraft market. Denna stora marknad är inhyst i Havannas äldsta hamnlager och är fylld av hantverk, konstverk och alla tänkbara souvenirer.

Almacenes de San Jose handcraft market i Havanna

Det är kul att gå runt och kolla på alla saker som erbjuds, men vi ramlade inte på något vi ville köpa och gick ut på kajen utanför.

Inne på trevliga Cerveceria Antiguo Almacen de la Madera y El Tabaco, Havanna

Öl och mat på Cerveceria Antiguo Almacen de la Madera y El Tabaco

Värmen och promenaden hade gjort oss rejält törstiga och då var det perfekt att i en annan stor lokal intill ligger Cerveceria Antiguo Almacen de la Madera y El Tabaco. Förutom att här fanns öl och cigarrer, som namnet avslöjar, erbjöd de även mat.  De öppnade lagom till vårt besök och vi fick ett bord på uteserveringen med utsikt över hamnen och marknaden vi nyss besökt.

Uteserveringen till Cerveceria Antiguo Almacen de la Madera y El Tabaco, Havanna

Vi beställde in lite lunch och varsin iskall och helt underbart god öl. Faktum är att deras öl fått utnämnande som bland de bästa i hela Havanna.

Live musik på Cerveceria Antiguo Almacen de la Madera y El Tabaco, Havanna Musiker underhåller på Cerveceria Antiguo Almacen de la Madera y El Tabaco, Havanna

Inne spelade ett band svängig latin musik med typisk lokal prägel och det svängde rejält. Innan vi lämnade stod vi och lyssnade en stund.

Calle habanaVi strosade tillbaka länga de gamla gatorna i Havanna i riktning mot hotellet. På vägen passerade vi Plaza Vieja, gamla torget, som kantades av vackra gamla byggnader och flera restauranger.

Torg i Havanna

Mojito där den har sitt ursprung – Bodeguita del medio

Bara några få kvarter från vårt hotell besökte vi Bodeguita del medio, som gör anspråk på att uppfunnit  drinken Mojito. Det är inte obestritt och det finns andra som gör samma anspråk, men att drinken har sitt ursprung på Kuba verkar vara klarlagt. 

Mycket folk utanför välkända La Bodeguita del medio, Havanna

Det var gott om besökare såväl utanför på gatan som inne i den lilla baren. Bartendern gjorde just Mojito på löpande band och självklart beställde vi varsin. Inte oväntat var det en av de godaste Mojito vi någonsin druckit. 

Servitören får en kort paus mellan alla mojitos, La Bodeguita del medio, Havanna

Som så ofta på platser där Ernest Hemingway varit är han den som gjort stället berömt då det påstås han föredrog drinken just här när han bodde i stan. På väggen sitter en tavla där det står “My mojito in La Bodeguita, My daiquiri in El Floridita”.

Inne på det berömda La Bodeguita del medio, Havanna

Vi övervägde att ta en till men bestämde ändå oss för att gå vidare. Egentligen tänkte vi gå direkt till en restaurang men när vi  gick förbi stället som säljer kontantkort för internet var det för en gång skull kort kö. Det berodde på att klockan var strax innan sju då de stänger. Vi passade på och skaffade köpte några kort för att kunna koppla upp oss vid behov.

En av Havannas gator kvällstid

Utsökt middag på mysiga Al Carbon

Tidigare på dagen hade vi spanat in ett ställe som såg trevligt ut och letade oss dit. Al Carbon ligger på Aguacate nummer nio i närheten av Museum of the Revolution.

Restaurang Al Carbon i Havanna

Inredningen i den mysiga restaurangen är mycket speciell och full av gamla objekt och bilder. Menyn består av traditionella kubanska rätter tillagade på kolgrill.

Inne på trevliga restaurangen Al Carbon i Havanna

Stället var uppenbarligen populärt och fullt under hela  vårt besök. Det var mycket gott och uppenbart att de valde råvaror med omsorg. Trots att det handlade om fine dining var det förhållandevis billig middag.

På promenad genom Havanna kvällstid

Att gå tillbaka till hotellet längs Havannas gator en sen kväll var helt magiskt. Här och där var det någon vacker innergård med en trappa upp till övervåningarna.

Hotel Florida entré kvällstid, Havana, Kuba

Tillbaka på hotellet hälsade dörrvakten glatt på oss. Det hade varit en underbar dag full av upplevelser och intryck och vi kunde inte vänta till nästa dag. Havanna är verkligen fantastiskt.

Relaterade Sidor

Relaterade reseskildringar

Ernest Hemingway hus på Key West

Ernest Hemingways hem i Key West

Innan vi lämnar underbara Key West tar vi del av litterär historia och besökare Key Wests stolthet; huset som Ernest Hemingways levt och verkat i under en del av sitt liv. Väl värt ett besök. Åter i Miami besöker vi restauranggatan Española Way för god middag.

Läs mer och se bilder »