Ernest Hemingways hem i Key West

När vi vaknade på morgonen var det dags att boka rum i Miami som vi tänkte köra tillbaka till under dagen. Det fanns gott om alternativ i South Beach med hotellrum lediga, flera till riktigt bra priser. Vi valde att boka rum på ett av de mest kända hotellen i hela Miami.

Duval Street, Key West

När vi plockat ihop våra väskor checkade vi ut från La Concha Crown hotel i Key West. Eftersom bilen var parkerad några kvarter längre bort lämnade vi vårt bagage i närheten av lobbyn.

Banana Café, Duval Street, Key West

Det var åter en strålande dag och vi promenerade några kvarter längs med Duval Street till den lilla korsgata där vi hade parkerat vår bil. Lasse satte sig bakom ratten och svängde ut på vägen.
Vi körde först till hotellet vi bott på för att hämta vårt bagage. Efter det körde vi den korta sträckan till The Coffee & Tea House där Anki gick in för att fixa lite breakfast-to-go.

Anki hämtar frukost från Coffee and Tea house, Duval Street, Key West

Innan vi lämnade Key West ville vi köra förbi huset där Ernest Hemingway bott som numera också fungerar som museum. Ernest Hemingway home & museum ligger bara en sväng runt något kvarter eller två från Duval Street. Vi parkerade bilen tillfälligt och gick ut och kollade entrén. När vi kom tillbaka till bilen och började rulla iväg så ångrade vi att vi inte gått in när vi ändå var där. Ett varv runt kvarteret senare parkerade vi bilen, betalade entré och gick in.

Ernest Hemingway Home, Key West

Vi fick information om att det kontinuerligt gick guidade turer och en var precis påbörjad som vi kunde ansluta oss till om vi önskade. Vi gick in till ett typ av vardagsrum på nedre våningen där en grupp stod som precis påbörjat den guidade rundan. Guiden pekade och berättade om huset, om sakerna som stod runt omkring oss och naturligtvis om Hemingway som person.

Ernest Hemingway Home, Key West

Vi lyssnade en kort stund men kände inte riktigt att det passade oss. Vi kunde gå vidare i egen takt och hellre stanna till och lyssna på någon av guiderna som man då och då skulle komma att stöta på i huset. Gruppen hade fortsatt in i nästa rum och vi kunde passa på att ta några foton utan en massa människor i vägen.

Ernest Hemingway Home, Key West

Efter att ha kollat några rum på nedervåningen tog vi den smala trätrappan upp till den övre våningen. I den smala hallen som vi kom upp i står ett skåp med Ernest egen boksamling. I sovrummet låg en av alla katter som finns i huset. Katterna härstammar från en katt med sex tår som Hemingway hade.

Sovrum, Ernest Hemingway Home, Key West

Huset är i lite sydstatsstil och utanför sovrummet kan man gå ut på en balkong som löper runt det mesta av huset. Det är ett vackert hus med en fin trädgård.

Utsikt från balkongen som går runt övervåningen på huset, Ernest Hemingway Home, Key West

Vi gick tillbaka in i huset men höll oss kvar på övervåningen. Vi passerade ett badrum.
I ett litet rum som kallas för The Boys’ Room står ett glasskåp med diverse Hemingway relaterat bl a en hjälm han burit under andra världskriget, skatteredovisning mm. På väggarna hänger fotografier av Hemingway, ofta tagna på olika platser i världen. Det finns bland annat fotografier från Hemingways skidresor samt när han varit på safari och jagat djur.

Lampa, Ernest Hemingway Home, Key West

Ett av fotografierna visar Hemingway i en röda korset uniform. Det var när Hemingway skadades i Italien han träffade sjuksköterskan Agnes von Kurowsky, som senare kom att krossa hans hjärta genom att säga nej då han friade. Han tog dock med sig erfarenheter och minnena när han skrev boken Farväl till vapen som han skrev på när han flyttade till Key West.

I ett skåp detta rum står diverse förstautgåvor av klassiker som Den gamle och havet, Farväl till vapnen och Klockan klämtar för dig.

Matsal, Ernest Hemingway Home, Key West

Vi gick åter ner för den branta trappan och passerade ett kök och ytterligare ett badrum innan vi kom in i ett litet rum med stora målningar på väggarna. Bland annat en målning av en lokal konstnär.

Badrum, Ernest Hemingway Home, Key West

Vi gick ut i den vackra grönskande trädgården. Huset byggdes 1851 och blev till Ernest Hemingways ägo 1931. Katterna springer fritt omkring och har också ett eget litet hus.
Vi strosade runt i trädgården och passerade en båge som hade använts vid bröllop.

Trådgård, Ernest Hemingway Home, Key West

Strax intill katthuset fanns en smal trappa som ledde upp till andra våningen i ett annex. Vi blev nyfikna och gick upp. En smal gång in ledde till en liten plats där man genom galler kunde kika in till detta härliga rum som hade varit Hemingways arbetsrum. Man kunde nästan se honom sitta där och skriva. Måste vara perfekt för en författare.

Arbetsrum, Ernest Hemingway Home, Key West

Mitt på det runda bordet stod en skrivmaskin.
Vi gick åter ner och fortsatte strosa runt i trädgården. Det ligger en fin liten damm i ena delen. Det är en vacker grönska runt det trevliga gamla huset.

Vi hade dock läst en historia som gjorde oss lite nyfikna, och vi hade inte hört eller sett något av det vi hört än så länge…

Pool, Ernest Hemingway Home, Key West

Vad vi läst var att när Hemingway byggt poolen så hade den kostat honom så mycket att han sagt att han bara hade ett enda litet mynt kvar när arbetet var klart. Detta mynt tryckte han ner i cementen vid poolen.

Vi snurrade runt vid poolen och letade men såg inget. En guide passerade precis och Lasse passade på att fråga, och minsann, vi stod nästan på det. Myntet är kanske inte så mycket att se i sig, men kul ihop med historien.

Sista pengen, Ernest Hemingway Home, Key West

Vi hade gått igenom hela huset och stor del av trädgården. På väg ut mot grindarna passerade vi en lite kul konstnärlig fontän föreställande blad och grodor.

Nu gick vi tillbaka till vår silverfärgade Mustang, fällde ner taket och rullade norrut. Innan vi körde av ön passade vi på att tanka.
Vi hade sikte mot Miami men hade även Everglades i tankarna. Om vi skulle stanna till där idag eller någon annan dag fick dock tiden avgöra.

Vi lämnar Key West för att återvända till Miami

Det var soligt när vi lämnade Key West men ju mer vi kom norrut desto mer moln samlades på himmeln. Det var inget regn, bara moln som släppte igenom mindre sol ju längre vi kom.
På tillbakavägen stannade vi inte till någonstans i Florida Keys, vi körde hela vägen över alla broar och öar tills vi åter nådde fastland USA.

Vi lämnar Key West för att återvända till Miami

I en guidebok hittade vi att Everglades stängde förhållandevis tidigt, och med tanke på att vädret inte heller var helt klart så vi bestämde oss för att skjuta på besöket någon dag. Avtagsvägen till den del av Everglades som vi uppfattat som bäst var Florida City.
Florida City verkade vara ett minimalt samhälle men med flera Outlets och vägkrogar. När vi precis kört på vägen norrut fick vi syn på ett Outlet som vi ville kolla in. Ganska snart kunde vi köra av motorvägen och leta oss tillbaka. Prime Outlet hade bland annat märken som Nike, Samsonite, Hilfiger, Levi’s, Sunglass Hut m fl.

Prime Outlets

Vi parkerade bilen och gick in i området. Efter ett kort besök i en skoaffär där vi inte hittade något så gick vi in på Nike. Inte oväntat hittade vi en mängd plagg och skor som vi köpte till ett riktigt bra pris. Detta följde av diverse klädaffärer och en musikaffär men ingen av dem erbjöd några fynd. Shoppingen och bilturen gjorde oss sugna men utbudet vid Prime Outlets foodcourt lockade oss inte.

När vi lämnade området körde vi istället in till McDonalds drive-through och köpte med oss mat på amerikanskt maner, innan vi åter körde på motorvägen norrut.

Colony Hotel, Miami beach

Trafiken blev allt tätare när vi kom in i Miami och mot South Beach. Nu körde vi via Collins upp på Ocean Drive och stannade utanför The Colony, den mest fotograferade byggnaden i Miami. Utanför erbjöds vi Valet Parking som låg näst intill på samma kostnad per dygn som parkeringshuset något kvarter eller två längre bort. Det brukar inte vara något vi nappar på, men vi tyckte ändå det lät bra och körde på det.

Colony Hotel, Miami beach

Inne i lobbyn fick vi snart nyckeln till ett rum men när vi gick in upptäckte vi att rummet låg längs bak och skrämmande nära bakgatan som hållit oss vakna några nätter tidigare. Eftersom det inte kändes lockande bad Lasse om ett annat rum och fick ett ganska långt fram i byggnaden. Här kändes det som vi inte skulle bli störda av varken nattliv eller någon sophämtning.

Ocean Drive, Miami beach

När vi vilat fötterna bytte vi om och gick ut för att ta bilen. Något vi trodde skulle ta några få minuter, att få vår bil, visade sig ta nästan en halvtimma och vi ångrade nu att vi inte själva skött parkeringen. Men ibland måste man testa för att få reda på det.

Vi svängde runt kvarteret och körde norrut på Collins Avenue. Det var något längre än väntat men vi var nyfikna och körde genom i stort sett hela Miami Beach och över till fastlandet och Aventura Mall, ett av de största shoppingcenter i Miami.

Aventura Mall, Miami

Här finns de flesta kedjor och varumärken representerade Bloomingdales, Victoria Secret. Aldo, Macys och AX och många många fler. Det första stoppet blev på Bloomingdales där Anki kollade på smink och på Juicy Couture kläder. Dessa besök resulterade inte i några inköp denna dag. Efter ett antal andra butiker gick Anki in på Victorias Secret där det blev shoppat en del.

Aventura Mall, Miami

Vi hade kommit sent och timmarna gick fort men innan de stängde hann vi in på AX där Lasse hittade flera plagg, men där personalen hade stora problem att hitta hans storlek. Det blev några få plagg och vi var sist i butiken när vi gick. Hela varuhuset hade stängt nu och vi var bland de sista som gick ut på parkeringen utanför.

Aventura Mall, Miami

Eftersom vi gick ut på framsidan fick vi å ena sidan se hur trevligt där såg ut med restauranger och läckert dekorerat. Men vi blev tvungna att gå en duktig omväg tillbaka till parkeringen och vår bil.

Anki utanför Aventura Mall, Miami

Nu körde vi ut och på lite inbyggd kompass hittade vi rätt direkt, trots lite lurigt skyltat och otydligt bland diverse vägalternativ, tillbaka över bron och söderut på Miami Beach.

Española Way, Miami

När vi nådde den 14 gatan såg vi en gågata med flera restauranger som såg trevliga ut och på hörnet en mexikansk restaurang. Eftersom klockan var efter 11 på kvällen och vi inte var säkra på hur sent restaurang köken var öppna så brydde vi oss inte om att åka tillbaka till hotellet. Vi parkerade och tog direkt bord utomhus på Oh Mexico– Tequila.

Anki med en Margarita, Oh! México Fresh-Mex Margarita Bar, Miami

Det var inte så många gäster och vi fick bra service, vi valde en Margarita var och den serverades med nachos och salsa. Lasse valde en rätt som kallades Tre hombres och Anki valde en fin Vegetarisk Faijita.

Middag på Oh! México Fresh-Mex Margarita Bar, Miami

Det var en fin kväll, lugnt på gatan och maten var god liksom drycken.

När vi var nöjda gick vi längs gatan som heter Espanola Way och här fanns även flera italienska restauranger som såg trevliga ut. Det var ingen biltrafik längs gatan vilket också höll den lugn.

Oh! México Fresh-Mex Margarita Bar, Miami

Española Way, Miami

När vi gått en liten sväng körde vi tillbaka den korta sträckan till vårt hotell. När vi kom till hotellet fanns inte valet parking personalen kvar utanför men vi kunde låsa och lämna nyckeln i lobbyn på hotellet. Ännu en lång fantastisk dag var över och vi somnade snart in.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *