Sköna hängmattor på stranden till Manta Resort, Pemba Island, Tanzania

Underbar dag på stranden i Tanzania

En underbar dag på Pemba ön i Tanzania inleds med massage och spenderas sedan på den vackra stranden till solen går ner.

Ljuset sken in genom gardinerna. Vi drog isär dem och blickade ut över en klar himmel och skimrande hav. Sämre utsikter kan man vakna till.

Morgonvy från vårt rum på Manta Resort, Pemba, Tanzania

Det var första hela nattsömnen på länge och det var underbart att få hämta ikapp lite sömn.

Underbar vy över Manta Resort, Pemba, Tanzania

Frukost med en fantastisk utsikt

Till frukost fick vi in kaffe och passionsfruktsjuice. Sedan kom det in en tallrik med pannkakor, banan, ananas, banankaka, apelsin och vattenmelon. Sen kunde man välja vad man önskade för varmt. Anki beställde en spansk omelett och toast medan Lasse tog scramled eggs och toast.

Frukttallrik, Manta Resort, Pemba, Tanzania

Plötsligt hörde vi något smattra på taket ovanför oss. Ett regnmoln passerade men vi hann knappt märka av det innan det tog slut. Flera moln låg dock längre bort så det fanns risk för en dag med moln och dis men utifrån gårdagen antog vi att det ändå kommer växla och att man kommer känna av solen också. Färgerna blir vackrare i sol men temperaturen är lika skön ändå.

Resans första Spa behandling

Vid 11 gick vi den korta sträckan till Spa. Två kvinnor tog emot oss och visade oss de olika alternativen. Som en första behandling lät rygg och nackmassage perfekt tyckte vi båda. Vid två massagebänkar la vi oss och blickade ner över en skål med vackra frangipani blommor.
En sådan här massage om dagen och man kommer garanterat komma hem i ett helt annat skick än man kom hit. Underbart behagligt och mycket välbehövligt.

Daglig spa behandling, Manta Resort, Pemba Island, Tanzania

Det låg ett dis över ön. Vi la oss på vår terass och blickade ut över havet, avslappnade efter den sköna massagen och fortfarande säkert lite möra efter tidigare intensiva dagar.
Vi läste böcker och kopplade av till ljudet av havets vågor.

Vackra blomsterdekorationer på sängen, Manta Resort, Pemba Island, Tanzania

Lunchdags vid kanonen

Det blev dags för lunch och vi gick bort till huvudbyggnaden. Där möttes vi av personalen och Iddy visade oss till ett bod där han som vanligt artigt drog ut stolen först till Anki sen till Lars.

Utsikt från serveringen på Manta Resort, Pemba Island, Tanzania

Vi beställde in varsin öl. Till förrätt var det ett speciellt bröd som kom med salsa. Det var två olika salsor, båda mycket smakrika.

Lunch på Manta Resort, Pemba Island, Tanzania

Vi har hunnit lära oss några enklare ord på Swahili som vi använder när vi kan vilket är väldigt uppskattat. Men att kunna säga vissa fraser på värdlandets språk är en självklarhet för oss när vi reser.

Lunch på Manta Resort, Pemba Island, Tanzania

Till huvudrätt tog Lasse en tonfisk rätt med en väldigt god sås. Anki åt en pasta med kryddig tomatsås. Till dessert fick vi en karamelliserad jordnötskaka.

Anki på Manta Resort, Pemba Island, Tanzania

En underbar eftermiddag på stranden

Från lunchen gick vi raka vägen ner till stranden. Vädret hade klarnat upp sig. Kanske är det så att eftermiddagarna generellt är något bättre än förmiddagarna. Vi la oss ner i de sköna solstolarna.

Läcker vy från strandbaren på Manta Resort, Pemba Island, Tanzania

Slumra till i solen – check! Det händer extremt sällan hemma. Självklart dels för att vårt land kanske inte är som mest känt för bra väder, men framför allt för att Anki sällan är avkopplad.
Det tog som sagt inte lång stund innan Anki slumrade till. Lasse tog ett dopp i det sköna vattnet.

Sköna hängmattor på stranden till Manta Resort, Pemba Island, Tanzania

Eftermiddags solen värmde gott. Molnen hade dragit förbi och det var läge att bättra på solkrämen.

Lokala kvinnor på stranden, Pemba

Två kvinnor i slöjor passerade och hejade glatt på oss. Det är inte utan att man undrar hur de tänker när vi ligger i bikini och badbyxor som är så främmande i deras kultur. Men de som passerade på denna stranden var förmodligen vana och förstår skillnaderna mellan våra kulturer.

Eftermiddagsdrinkar på strandenbaren på Manta Resort, Pemba Island, Tanzania

Ett glas vitt vin och böcker är perfekt eftermiddagssyssla. Plötsligt såg Anki kor längre bort på stranden. Det visade sig vara ett gäng småkillar som försökte få kossorna att bada. Vissa fick de kämpa lite mer med men vissa höll sig kvar en bra stund i vattnet innan de gick upp och skakade av sig vattnet nästan likt en hund på stranden.

Kor på stranden

Drink i strandloungen

Klockan närmade sig 18 och solen var på väg ner. Vi gick upp och satte oss på den sköna soffan som hänger med rep från taket och därmed gungar skönt.

Anki njuter av utsikten och kvällsvyn från strandbaren på Manta Resort

Perfekt plats att njuta av en fin solnedgång. Spitzer blev kvällsdrinken till detta skådespel och en skål med jordnötter serverades till.

Beach bar på Manta Resort på Pemba

Några nyinkomna gäster sprang ner på stranden och började direkt ta selfis på sig med solnedgången som bakgrund. Deras engagemang och olika poser fick oss att tro de enbart ska vara här en kortare tid och hinna med att föreviga så många minnen som möjligt.

Solnedgång över Pemba, Tanzania

Efter att ha gjort oss klara för middagen på rummet promenerade vi bort till restaurangen.
Habari ya jioni, sa Lasse till de som välkomnade oss och stora leende spreds på deras läppar. Godkväll betyder det.

Manta Resort, Pemba island, Tanzania

Rödvin beställdes in. Till förrätt tog Anki en majssoppa och Lasse samosas. Till varmrätt blev det biff med senapssås för Anki och en fisk i currysås med ris för Lasse. Vår trevliga servitör serverade oss mer vin och vi kontrade med att tacka med ett Asante eller Asanta Sana. Det sista betyder tack så mycket.

Samosas till förrätt på Manta Resort, Pemba island, Tanzania

Några nyanlända par satt vid de andra borden men det var sammanlagt bara 5 bord ute. Skönt att slippa trängas. Kvällens efterrätt var en socker kaka. Det blev en kopp kaffe till det.

Vi pratade och skojade lite med personalen och önskade så småning om den en god natt då de började plocka undan från vårt bord. Vi satt kvar en liten stund men bestämde oss sedan för att dra oss tillbaka. Kvällen känns betydligt senare än den är, men det är också både mysigt och lite lyxigt att avsluta dagen med att kolla igenom foton som tagits och sitta en stund på terassen och blicka ut över det mörka havet och den stjärnklara himmeln.

Stjärnklar himmel över Pemba island, Tanzania

Relaterade Sidor

Båt som passerar ute i havet utanför stranden till Manta Resort

Pemba

Utanför Tanzanias kust strax norr om Zanzibar ligger vackra Pemba. De få turister som besöker ön får en genuin afrikansk upplevelse med vackra stränder där man sällan behöver trängas.

Läs mer och se bilder »

Relaterade reseskildringar