Solstolar på Panga ya Watoro strand vid Manta Resort

Solen skiner över norra Pemba

Efter en skön massage och en god frukost hänger vi oss åt sol och strand under en vacker dag på trevliga Manta Resort.

Som en start på denna dag hade vi bokat en massage tid. Anki hade bokat en rygg- och nack massage och Lars en sk deep tissue. Båda varade 30 minuter. Under massagebordet står alltid en skål med vackra blommor i vatten med olja droppade i blomsterkronan. Denna dag var det vackra vita och rosa fragipani blommor som man kunde njuta av om man höll ögonen öppna.

Vackra Frangipinis vid dagens massage på Manta Resort Spa

Frukost efter spa-behandling

Välknådade gick vi till frukosten som varar till kl 10. Vi brukar äta frukost innan massage men det kändes skönt att ha börjat dagen med en något tidigare massage. Nu kunde vi njuta av frukost och sedan fokusera fullt ut på total avkoppling på stranden.

Anki vid frukosten på Manta Resort

Lågvatten vid förmiddag

Det var lågvatten. Båtarna närmast oss låg nästan på torra mark. Det skulle dröja några timmar innan det ens skulle vara möjligt att åka med de båtarna ut till havs. Stranden är egentligen vackrare när havet täcker denna del, men det är fascinerande att se hur snabbt havet ändrar sig.

Underbara färger runt om en vid serveringen på Manta Resort

Det var en varm dag. Himmeln var klarblå och det var knappt några moln framför oss. Vi drog ut solstolarna och la oss väl insmorda i solskydd för att njuta av denna perfekta dag. De flesta dagar har det kommit några regnstänk då och då. Inte för att det gör så mycket, då det ganska snabbt går över, men idag kändes regnet nästintill otänkbart.

En perfekt plats på stranden

Vi sjönk in i böckernas värld. Förbi oss promenerade några lokalbor.
Ett sorl av röster hördes och ett större antal lokala män iklädda traditionell klädsel med huvudbonader pratade ivrigt och gick ut mot havet. Matthew var med dem och vinkade till oss. De vadade ut och hoppade i en båt och åkte iväg.

Sandiga tår

Som vanligt var vi nästintill ensamma på stranden. Det amerikanska paret låg en bit bort.
Servitören från strandbaren kom ner till oss och vi beställde vatten.

Förmiddag på stranden

Livet längs stranden

En svart och vit fågel flög omkring ovanför oss och dök ner mot stranden. Han jagade en strandkrabba som febrilt sprang omkring i sanden. Vi var i tron att krabban skulle klara sig men plötsligt såg vi fågeln greppa om den och flög sedan iväg.

En kille med en nyfångad bläckfisk passerade oss längre ner på stranden. I motsatt riktning gick en yngre kille med några nyfångade mindre fiskar. Ute till havs passerade några små båtar.

Pojke med bläckfisk

Det var ett behagligt lugn och en underbart värmande sol. Det blev en kall öl på stranden under tiden vi njöt av en stunden till i solen innan det var dags att bryta upp för lunch. Båten med männen kom tillbaka. Inte utan att man blir lite nyfiken vad som diskuterades livligt när en stor del av männen står i en grupp ute på en strandbit som snart skulle komma att täckas av havet då tidvattnet ändras. De diskuterade och gestikulerade. Det kan vara helt vanlig konversation, men i våra svenska ögon och öron ser det ut som det varit förhandlingar eller diskussioner som inte gått helt som denna grupp män önskat.

Vi lät handdukarna ligga och gick upp för trapporna till vår resorts servering.

Färsk kokosnöt till lunch

En skön lunch med utsikt över havet

Iddi kom ut med färska kokosnötter med sugrör i till oss. Så otroligt fräscht och gott, dessutom skall det vara nyttigt. Idag kom brödet in med vår favorit chili-salsa ackompanjerad med en salsa på gurka och ingefära. Till huvudrätt valde Anki en biff tortilla och Lars en tonfisk serverad på en salladsbädd, kryddiga potatisbitar och en skål med en smakrik sås. Öl och vin blev dagens val av dryck förutom den goda kokosnöten och bordsvattnet.

Anki vid lunche på Manta Resort

Till dessert serverades en god kokoskaka och förstås en kopp kaffe.

Det blev en kort sväng till vår villa innan vi återvände till stranden. Efter en något senare lunch hade klockan nu blivit halv tre. Med tanke på att vi redan legat en stund i solen på förmiddagen, som nu var lika starkt som tidigare, så var det nu dags för lite skugga.

Pemba natur

På strandstol under parasoll

Lars drog in sin strandstol under parasollet. Anki som ändå skulle utföra lite jobb la sig bekvämt i en av de hängande hammockarna i strandbaren med datorn i knät.

Solstolar på Panga ya Watoro strand vid Manta Resort

Ett gäng småkillar sprang förbi på stranden. Några julade och slog volter. Lasse beställde ner en öl till strandstolen och fortsatte läsa sin bok.

Eftermiddags sol över Panga ya Watoro strand vid Manta Resort

Senare på eftermiddagen flyttade han upp till den andra hängande hammocken. Vi beställde in glas med vitt vin och sprite. Där halvlåg vi i varsin hammock med varsin svalkande drink och varsin tallrik snacks. Lasse med sin bok och Anki med sin dator.

Drink i varsin hammock på strandbaren

När datorns batterier tog slut var det som ett tecken att arbetet fick ta en paus för att slutföras senare, och det var hög tid att njuta av den vackra eftermiddagssolen som var på väg att sänka sig över horisonten.

Solnedgång vid strandbaren

Solen går ner ganska tidigt på kvällen här. Vid 18 tiden sänker den sig snabbt. Man ser tydligt det runda klotet gå ner. Det hade varit en molnfri dag men nu sen på eftermiddagen hade molnen åter samlats vilket i och för sig ger en vackrare skymning.

Solnedgång över Panga ya Watoro strand på Pemba

Det glödheta klotet gick ner bortom havet. Vackra färger speglade sig i brytningen av vågorna som rullade in mot strand. En båt guppade några meter bort. De unga killarna som tidigare julat över stranden var nu på väg tillbaka. De såg vi blickade ut över solnedgången och passade på att göra några extra poser om vi tog kort.

Solen hade nu gått ner, men ännu starkare färger spred sug över en betydligt större del av himmeln.

Solnedgång över Panga ya Watoro strand på Pemba

Vi gick ner till vattenbrynet. Fötterna blöttes ner av vågor som fortfarande var fantastiskt sköna. Än hade havstemperaturen inte lagt sig.

De två killarna som stått i strandbaren gick nu upp till huvudbyggnaden. Vi var nöjda och gick strax upp från strandbaren vi med. Det är alltid skönt att ta en kort stund på rummet innan middagen. Vi duschade, klädde om och hann även sitta en stund på vår fina terass och blicka ut mot havet och undervattensrummet som ligger rakt utanför oss en bit ut i vattnet.

Middag med Merlot till god mat

Den något senare lunchen gjorde att det blev något senare än vi brukar till middagen, middagen serveras mellan 19-21 så det var inte bråttom. Denna kväll gick vi upp till serveringen strax efter åtta. Det kändes som något fler besökare än tidigare kvällar.

Under kvällen på Manta Resort serveras middagen vid serveringen under en stjärnklar himmel

Iddi kom och frågade om vi skulle ha Chenin Blanc vin, men denna kväll kände vi båda för rött vin och vi bestämde oss för att smaka deras merlot. Till förrätt kunde man välja mellan Pumpasoppa eller Kycklingvingar.

Middag på Manta Resort

Till varmrätt stod alternativen mellan köttbullar i kryddig och smakrik sås tillsammans med ris och grönsaker eller en lokal bbq fisk, vi valde en var. Till dessert kom en rätt med en mörkare kakbotten täckt av skivade bananer och en kolasås.

Lokal dessert på Manta Resort

Vi var ganska trötta men satte oss en stund inne i lobbyn där Lars passade på att testa ännu en av ställets drinkar, denna gång en Pemba lada.

Lobbyn på Manta Resort

Iddi kom fram och kollade så allt var ok. Han var på väg att avsluta sin arbetsdag och vi önskade varandra godnatt på swahili, oseko mema lala salama, god natt och sov gott!

Relaterade Sidor

Båt som passerar ute i havet utanför stranden till Manta Resort

Pemba

Utanför Tanzanias kust strax norr om Zanzibar ligger vackra Pemba. De få turister som besöker ön får en genuin afrikansk upplevelse med vackra stränder där man sällan behöver trängas.

Läs mer och se bilder »

Relaterade reseskildringar