Bädden på balkongen till sea view villa är perfekt för total avkoppling med en underbar vy över havet och undervattensvillan

Manta Resort – strand, spa och god mat

En underbar dag med skön massage, god mat och sol på stranden. Ett varmt regn drog förbi och vi njöt på den sköna balkongen efter vilken vi njöt av solnedgången vid strandbaren

Solen sken in genom de tunna gardinerna när vi vaknade. Väderprognosen hade visat risk för regn och moln, men än så länge var det ljust och fint.

Denna underbara utsikten njuter vi av under frukosten

Vi gick bort till huvudbyggnaden, sa godmorgon till personalen och slog oss ner vid ordet längst till vänster denna gång en bit ut på den trevliga terassen. Kaffe och mangojuice serverades direkt följt av en frukttallrik med pannkakor och banankaka. Som varmrätt valde vi båda den så kallade spanska omeletten.

Omelett till frukost

Lyx med massage varje dag på Kipepeo Spa

Vi satt kvar en stund på terassen och blickade ut. Klockan 10 hade vi tid för en massage.
Himmeln var blå när vi promenerade bort till Manta Resorts Spa byggnad. Man blir ordentligt bortskämt och väldigt avkopplad med en spa behandling om dagen.

Manta Resort Spa vi besöker varje dag

Idag låg vackra rosa bouganvilla blommor i skålen under massage bänken. Anki njöt denna dagen av en aromatherapy helkroppsmassage medan Lars provade på en skön Swahili huvudmassage. Utanför den lilla salongen hörs ljudet av vågorna som slår in mot strand. Här behövs ingen avkopplande musik. Ljudet av hav och vind utanför är avkopplande i sig.

Vackra bouganvilla blommor under massage bänken

Under parasoll på Pemba

Avkopplade och väl insmord i massageoljor bytte vi om till strandkläder och begav oss ner till stranden. Molnen hade tjocknat men temperatur mässigt var det ändå skönt. Vi la oss under parallellerna av bast och sjönk djupt in i våra böcker. Några gäster från Tyskland låg en bit längre bort.

Lars njuter av en öl på stranden

Plötsligt kände vi några droppar. Det blev inte mer än så. Solen försökte tränga igenom, men den ville inte tillräckligt. Molnen låg ganska tjocka ovanför oss. Dropparna innan var så få att vi inte ens brydde oss om att dra in solstolarna helt under parasollen. Det var ändå skönt och avkopplande.

Båt som passerar ute i havet utanför stranden till Manta Resort

Men när det en stund senare kom ytterligare några droppar bestämde vi oss för att gå upp till vår villa. Det var ändå inte lång stund kvar till lunchen och det kunde vara skönt att softa lite på rummet.

Våra favoritblommor - Frangipanis

Chenin Blanc till lunchen

Vid lunchen satte vi oss vid samma bord som vid frukosten. Vi såg mörkare moln längre ut i horisonten och anade det kunde dra in över vår ö. Vi beställde in Chenin Blanc vin och tog för oss av brödet som idag kom med en fräsch salsa med hackade tomater, paprika och lök samt en salsa på bönor.

Anki vid lunchen

Varje lunch finns det två varmrättsalternativ. Idag fick man välja mellan antingen en biff hamburgare med sallad eller en red snapper fisk. Vi tog en av var och till båda rätterna fick man goda kryddiga potatisbitar.

Hamburgare till lunch

Ute till havs såg vi tjocka regnmoln. De rörde sig i snabb fart i vår riktning. Personalen började plocka in stolarna som står längst framme på terassen. Ala bord hade placeras under tak men vi anade att vi satt risig till och vår servitör kom fram och hjälpte oss flytta in våra sker till ett bord längre in på terassen.

Fruktkaka serverades som dessert efter en god lunch

Det blev blött på terassen stenplattor men regnet drev lika snabbt förbi som det om in. Däremot var himmeln fortsatt molnig och gjorde det omöjligt för solen att tränga igenom. Till desserten som var en fruktkaka tog vi en kopp kaffe. Även tropiska öar får självklart sådant här väder och vi har minnen av flera tillfällen på paradisöar då man sitter på en trevlig servering med något gott i glasen. Det är en del man får räkna med när man besöker sådana här öar. Och det är trevligt det med.

En anledning så god som någon att beställa in lite mer vin. Och att skicka upp några bilder. Och skriva lite om vår vistelse här.

Från träpålarna som skiljer terassen från en öppna inomhus lobbyn hänger snäckor ner som då och då slår i varandra när vinden ligger på. Trots den ganska dova himmeln och havet så lyser de färggranna bouganvillas vackert längst med hela terassen isiga aprikos, rosa, lila och vita färger ackompanjerat av de mörkgröna bladen och palmer och träd runt om.

Gästerna hade gått till sina rum. Någon låg vid poolen och läste. Vi satt kvar och njöt av lugnet och ett glas vitt. Inne i lobbyn jobbade en man med att damma av och rätta till alla dynor och kuddar i sofforna. En annan la ut nya tabletter på borden som förberedelse för kvällsmiddagen. Blomblad som blåst av bouganvillas sopades upp. Vi sippade på vårt vin och tittade på aktiviteten runt om oss.

Bädden på balkongen till sea view villa är perfekt för total avkoppling med en underbar vy över havet och undervattensvillan

Skön stund på villans balkong

De något tjockare regnmolnen verkade inte vilja ge med sig. Temperaturen var skön, men vi bestämde oss för att åtminstone inte återvända till stranden just nu. Istället tog vi en sväng till vårt rum och la oss istället en stund ute på bädden på vår stora balkong där vi läste böcker. Det sköna ljudet från havet tillsammans med de sköna brisarna vaggade in oss båda i en kort sömn. Dagsljuset började lägga sig. Molnen hjälpte solen att skapa vackra färger på himmeln.

Vy från sea view villa på Manta Resort

Strandpromenad på norra Pemba

Vi tog oss ner till stranden för en kvällspromenad. Stranden var stilla och folktom. Med fötterna i vattenbrynet gick vi längstmed stranden och blickade ut över den vackra himmeln. Vi gick så långt bort man kunde till vi möttes av en klippvägg och stranden tog slut.

Promenad i vattenbrynet vid solnedgångn

Härifrån fick vi en vacker vy över den långa stranden. En bit bort var några killar i havet och badade och lekte lite med en boll. Vi fortsatte i den andra riktningen och gick så långt vi kunde åt det hållet.

Strandpromenad vid solnedgång

Längst med klipporna vid strandkanten hängde det klasar av sjögräs. I slutet av strandbiten växte höga palmträd som vätte ut ifrån land något vinklade över stranden.

Palmer vid ena strandbitens slut

Häng i hammocken vid strandbaren

Tillbaka på vår strandbar träffade vi Rebecca som jobbar på stället. Vi pratade om Pemba och hur mycket vi tyckte om stället, samt pratade lite andra resmål. Under denna stund var solnedgången verkligen som vackrast. Det var ett färgsprakande skådespel. Båtarna ute i havet gjorde tavlan framför oss ännu mer målande.

Färgsprakande solnedgång

Vi beställde drinkar och slog oss ner i en av hammockarna som hänger i rep från taket. Anki tog sin nya favorit lemongrass and ginger. Lars provade en ny drink med namnet globetrotter från drinkmenyn, den beskrevs som något för den äventyrslystne, vilket visade sig vara en höjdare speciellt om man är svag för passionsfrukt.

Strandbaren till Manta Resort är den perfekta platsen att njuta av en vacker solnedgång

Till drinkarna fick vi ett fat med de lokalt producerade chipsen som är mycket goda. Smakrika och ibland något mjukare i konsistensen, märkbart färska och naturligt producerade.

En drink vid solnedgången på strandbaren till Manta Resort

Soppa och maträtter med Swahili såser

Till förrätt denna kväll serverades majssoppa eller fishfingers. Till varmrätt fanns som vanligt en fiskrätt och en kötträtt. Kötträtten denna kväll fastnade vi båda för när Iddy presenterade alternativen. Det var en kyckling rätt med kryddstark sås serverat med grönsaker och mosad sötpotatis. Smakerna i deras såser är verkligen något utöver det vanliga. Går åt det indiska hållet men med betoning på smakrik och inte stark. Rödvin passade bra till.

Middag vid fotogenlampa och stjärnklar himmel

Efter middagen tog vi en kopp kaffe till den kaka med bär och frosting som serverades som dessert. Dykinstruktören kom förbi och växlade några ord. Lasse beställde in en globetrotter drink och vi satt kvar och njöt av den sköna kvällen.

Globetrotter drink serverad i lobbyn till Manta Resort på Pemba

Det är inte jättemånga besökare för tillfället, men som vanligt lyckas vi ändå hamna bland de sista att lämna serveringen. Ett bord med gäster var kvar när vi reste oss och promenerade den korta biten från serveringen till vår villa nummer 4.

Fin och stor lobby till Manta Resort

Från vår terass blickade vi ut över det mörka havet och såg det blå ljuset från undervattensrummet en bit ut. Lala Salama – sov gott på Swahili!

Relaterade Sidor

Båt som passerar ute i havet utanför stranden till Manta Resort

Pemba

Utanför Tanzanias kust strax norr om Zanzibar ligger vackra Pemba. De få turister som besöker ön får en genuin afrikansk upplevelse med vackra stränder där man sällan behöver trängas.

Läs mer och se bilder »

Relaterade reseskildringar