Underbar utsikt från Manta Resort

Pemba – genuint paradis i Tanzania

Riktigt genuina destinationer blir allt svårare att hitta, men det går fortfarande att hitta. Den lilla ön Pemba strax norr om Zanzibar är just ett sådant ställe dit få turister hittat än så länge.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Att hitta riktigt genuina och oexploaterade ställen att uppleva som resenär blir allt svårare. Många destinationer lockas allt för mycket av inkomster från stor turism och tror att det därmed behöver byggas upp stora ofta lyxiga hotellkomplex som ofta ser ungefär likadana ut var i världen man än kommer. Men det går fortfarande att hitta genuina pärlor. Den lilla ön Pemba som ligger norr om den betydligt mer kända ön Zanzibar, eller Unguja som ön egentligen heter, är just ett sådant ställe.

Vi åkte dit i oktober månad. Efter att ha övernattat en natt i Dar el Salam tog vi ett litet plan från ett lokalt flygbolag för att via Zanzibar ta oss till Pemba. Det finns gott om nationella inrikesflyg och det känns mer eller mindre som ö-hopping. Planen är små och man får både huka sig och vrida på sig för att komma in och ta en ledig plats i det lilla planet som rymmer 12 passagerare.

På Pemba blev vi hämtade med bil och passerade vackra landskap och samhällen under 1,5 timma innan vi körde igenom grindarna till pittoreska Manta Resort.

På hela Pemba finns i dagsläget endast fem resorts. Det verkar finnas ett medvetande om att behålla det unika och genuina och inte bli som grannön Zanzibar, som givetvis är en fantastisk destination men det går inte att komma ifrån att den enorma populariteten också har gjort den till en mer förutsägbar upplevelse.

Underbar utsikt från Manta Resort

På Manta Resort främjar man att personer från närliggande byar ska få jobben. De får lära sig arbete inom hotel och turism branschen och erfarenheten får växa fram. Här ska varje gäst känna sig lyxigt bortskämd. All-inclusive är en självklarhet då det inte finns några samhällen mer restauranger i närheten. Maten är god, och vår favorit blev snabbt de lokala rätterna som är mycket smakrika och påminner en del om det indiska köket utan att för den skull vara heta.

Personalen sätter stor prägel på Manta Resort. Ta chansen att prata och lära känna de som arbetar på stället. Alla är genuint trevliga människor som gör allt de kan för att gästerna ska ha det så bra som möjligt. De arbetar långa dagar och bor enkelt i närliggande byar. Men de är glada att ha arbete och utvecklas i arbetet och gillar att kunna delge intresserade gäster information och berättelser om ön och deras liv.

Underbara Iddi ser till att alla trivs och har det bra

Iddi presenterades för oss vid vår ankomst och skulle vara den som vi främst kunde vända oss till oavsett vad det handlade om under vår vistelse. Han serverade våra måltider och fixade de utflykter vi önskade göra.
Iddi är en man med otroligt varmt hjärta. Som alltid tycker vi det är roligt att lära sig några ord på det lokala språket. Iddi och hans kollegor sken upp lika mycket varje gång vi sa något på swahili, och utmanade oss med fler och något mer komplexa ord och meningar.

Anki njuter av paradisisk vy, sol och värme

Magiska solnedgångar avnjuts bäst i de hängande hammockarna på strandbaren med tårna i sanden. Gärna med favoritdrinken och de goda snacks som bjuds.

Omtalat unikt undervattensrum

Något som lockar många världsmagasin att skriva om Manta Resort är det helt unika undervattenshuset som finns ute i havet. Det är helt klart en alldeles unik upplevelse att bo i ett hus ute i havet, för att inte tala om att sova i ett rum under vatten där både vackra och mindre vackra fiskar simmar runt om en dygnet runt. Vi åker ut med en liten motorbåt och kliver upp på terassen som gungar lätt med vågorna. Här finns vackra blommor på bordet och en flaska skumpa och tilltugg som väntar oss.

I kylen finns diverse förfriskningar. Snacks och en frukttallrik finns tillgänglig när vi önskar. Övriga middagar kommer med personalen via båt från ön som serverar.

Dagen tillbringas uppe på taket till huset på den breda solbädden. Här får man 360 grader vy och kan njuta av både havets horisont och hela Manta Resort inne på Pemba strand.

Skumpa, tilltugg och en fantastisk vy

Utflykter på Pemba

Det finns ingen anledning till oro för att man är rädd att tröttna på att njuta av att göra just ingenting. Manta Resort och Pemba har en hel del att erbjuda. Alltifrån snorkling och dykning, till att besöka närliggande byar eller andra delar av ön.
Något man absolut bör göra är att åka ut till den vackra sandbanken som ligger en kort bit från ön. Här kan man njuta av en alldeles egen plats i solen under förmiddagen med medhavd kylbox med frukttallrik och dryck.

En kryssning med de lokala båtarna är en vacker kvällsutflykt. Under utflykten gör man ett stopp på en fin strand och tar en drink innan man återvänder med båt under tiden solen sakta går ner i horisonten.

Relaterade Sidor

Båt som passerar ute i havet utanför stranden till Manta Resort

Pemba

Utanför Tanzanias kust strax norr om Zanzibar ligger vackra Pemba. De få turister som besöker ön får en genuin afrikansk upplevelse med vackra stränder där man sällan behöver trängas.

Läs mer och se bilder »

Relaterade reseskildringar