Kvinnor på väg ut i vattnet vid Panga Ya Watoro

Skön lat dag i norra Pemba

Även om solen ibland ersattes av mörka moln och regn blir det en mysigt dag då vi slappar, läser, äter och dricker gott och umgås med nya vänner.

Vid första blicken ut genom de stora glasdörrarna till vår balkong såg det ändå ut som det var något ljusare än gårdagen. Men visst såg vi mörkare moln också.

Frukost på Manta Resort

Vid frukosten såg vi mörka dramatiska moln åt norr. Söderut såg det ljusare ut, men molnen rörde sig snabbt. Det började regna. Ute vid undervattensvillan lyste solen.

Manta Resort på Pemba i Tanzania

Vi gick direkt ner till stranden. Fast beslutsamma om att solen skulle skina igenom de få hål i molnen där vi såg en klar blå himmel. Vi gick ut en bit på stranden och strosade runt. Solen blev allt stackare. Några kvinnor gick omkring ute i vattnet för att skörda sjögräs.

Kvinna på väg ut i havet

Ali, kapten från vår sunset cruise häromdagen, kom fram till oss och frågade om vi hade bokat oss på utflykt till sandbanken. Det hade vi inte, men vi hängde med honom upp till dykcenter för att prata med dem om denna utflykt. På grund av de mörka molnen norrut funderade de på att ställa in dagens tur. Hade molnen legat söderut hade de åkt, men vinden låg på från norr så sannolikheten för regn var stor sa de. Väderprognosen är svårbedömt men vi pratade om att satsa på denna utflykt imorgon förmiddag, och visar sig vädret inte från sin bästa sida tar vi det dagen därpå.

Stranden utanför Manta Resort på Pemba, Tanzania

Vi återvände till solstolarna. Drog ut dem i solen och njöt av den intensiva men korta solen som sken på oss innan molnen tog över.

Panga Ya Watoro strand på Pemba

Sen kom regnet. Vi drog tillbaka solstolarna in under parasollet. Halmtaket på parasollet täckte upp ganska bra från regnet. Det var faktiskt ganska mysigt att sitta under parasollen och se det ösa ner knappt en halvmeter från oss.

Dramatisk himmel ovanför Panga Ya Watoro strand

När man trodde regnet inte kunde vara kraftigare, så tilltog det ytterligare. Till slut kändes det ohållbart att sitta kvar när vattnet i allt större grad skvätte in även under parasollet. Vi tog våra saker och sprang den korta biten upp till strandbaren, men man hann absolut bli blöt på den korta sträckan.

Manta Resort Strandbar

Två andra par satt också här. Det var bara att beställa in en öl och slå sig ner och läsa böcker i hopp om att molnen snart skulle dra förbi.

En kall öl på strandbaren på Manta Resort på Pemba

Lunchen denna dag bestod av en stort tallrik med olika smårätter så som samosas, sallad, potatissallad, korv och fisk. Väldigt gott och trevligt att sitta och plocka ifrån.

Fantastisk lunch på Manta Resort

Öl och Chenin Blanc vin passade perfekt till. Och självklart kokosnöten med sugrör vi blir serverade nästan varje dag. När den ena var tom skar Iddi itu den så vi med en sked kunde äta köttet.

Efter att ha druckit ur kokosnöten får vi köttet i kokosnöten

Till efterrätt blev vi serverade en god fruktsallad med vattenmelon, banan och passionsfrukt.

Fruktsallad till dessert efter lunch på Manta Resort

Regnet ville inte ge med sig. Vi hade massagetid klockan 15 och gick nästintill direkt från vår lunch till Manta Resorts Spa. Idag hade vi båda bokat den 45 minuter långa aromatherapy relaxing massage. Under tiden massagen pågick kunde vi utanför höra regnet ösa ner.

Vackra Bougainvilleas i en skål på Manta Resort Spa

Efter en stund på vår terass klarnade vädret upp lagom till solen började skymma. Vi gick ner till stranden för att titta på solnedgången. Paret från New York var där och vi började prata. Det blev en drink på stranden i deras sällskap under tiden solen gick ner över havet. Ännu en vacker kväll på stranden.

Solen har lagt sig över Pemba

Molnen skingrar sig på kvällen, men de få som fanns kvar hjälpte strålar skapa spektakulära färger vid solnedgången över havet. Månen var som en tunn tunn skåra.

Middag under stjärnorna på Manta Resort

Middagen bestod denna kväll av majssoppa eller krabbsallad till förrätt samt kyckling i kokosnötssås och ris eller en fiskrätt till varmrätt. Vi valde denna kväll båda kycklingen till varmrätt. Kokossåsen var kryddig och god, lite Swahili stil på den.

Kvällens förrätt på Manta Resort

Iddi kom förbi oss och vi pratade om hans familj. Vi vet sedan tidigare att hans fru har deras unga dotter hemma i byn. Han berättade också att han har en bror som numera flyttat till fastlandet.

Kvällens middag på Manta Resort

Dessert denna kväll bestod av en god chokladkaka och vi tog en kopp kaffe till.

Chokladkaka till dessert, Manta Resort, Pemba

Inne i lobbyn satt det amerikanska paret och de skulle åka hem imorgon. Vi slog oss ner hos dem.
Det blev en trevlig avslutning på kvällen med diskussioner om diverse olika ämnen. På vägen tillbaka till våra rum hörde vi bush-baby i träden. Vi stannade alla till och försökte se den. De såg sannolikt oss och det kändes nästan som de retades genom att göra oss påminda om dem med sina läten. Till slut såg vi en ovanför oss och kunde sedan följa den när den sprang genom sitt träd över till nästa gren.

Det hade varit ännu en fin dag även om vi hade hoppats på bättre väder, men är det något man inte kan påverka så är det vädret. Vi gick in och la oss med hopp om att morgondagen skulle bjuda på mer sol.

Relaterade Sidor

Båt som passerar ute i havet utanför stranden till Manta Resort

Pemba

Utanför Tanzanias kust strax norr om Zanzibar ligger vackra Pemba. De få turister som besöker ön får en genuin afrikansk upplevelse med vackra stränder där man sällan behöver trängas.

Läs mer och se bilder »

Relaterade reseskildringar