Griffeltavla med utubdet av Coctails på Manta Resort

Regn över den vackra gröna ön

Den gröna ön, som Pemba kallas, kräver sitt regn och idag får den sin ranson. Det blir en lat skön dag under tak till det klarnar upp sen eftermiddagen då vi hänger i strandbaren.

Även paradis öar behöver regn. Det är självklart så att dessa underbara färgrika öar vi väljer att besöka behöver vatten för att ha gröna växter med färggranna blommor som är så läckert mot den blå himmeln och vattnet i azurblått och grönt. Faktum är att Pemba Island kallas den gröna ön. Hade vi fått önska hade det alltid regnat på nätterna, eller när vi inte var på plats, men nu har vi tyvärr inte den makten.

Tunga moln till frukost

Det var ganska tjocka och tunga moln som hängde ovanför oss redan när vi intog frukosten på huvudbyggnadens terass. Denna morgon serverades vi tamarind juice till den dagliga frukttallriken följt av en valfri äggrätt och toast.

Frukttallrik till frukost

En skön förmiddag på balkongen

Efter en stund tog vi oss tillbaka till vår villa. Här la vi oss ute på bädden på vår terass och blickade ut över havet och undervattensrummet som låg som i en dimma av regn. Det är ett under att man hyfsat kort efter man vaknat på förmiddagen på en sådan här semester plötsligt kände sig väldigt avkopplad och slö igen, men så var faktiskt fallet. Vädret gjorde säkert sitt till.

Detalj på bordet till vår balkong

Vi läste lite och kopplade av. Regnet gjorde korta uppehåll men ganska snart hörde man hur det smattrade ovanför oss igen. Dropparna rann i hög takt ner över stråna som sticker ut från taket. En spindel byggde ett nät tvärsöver muren och taket. Inget vi uppmuntrar men ganska fascinerande att ligga och kolla på.

Regndroppar från taket

En massa röster hördes utanför. Växtligheten är ganska tät nedanför vår villas balkong och ner mot stranden, men vi kunde ana ett stort antal personer gå förbi. Flera hade ryggsäckar och vi gissade alltifrån att det kunde vara personer från en skola till att det var något firande på gång. Det kändes inte som folkströmmen tog slut, men vi fick aldrig riktigt klarhet i vad det handlade om.

Vi håller oss inne på balkonen under tiden regnet öser ner

Förmiddagen gick snabbt, trots att vi till största delen hängde på vår terass. Vi hade övervägt att göra en utflykt denna dag men med tanke på vädret var vi väldigt nöjda att det inte blivit av.

Regnväder över vårt boende på Manta Resort

En lunch under tak där det droppade ner från halmtaket

Vid serveringen slog vi oss ner vid ett av borden i ena änden för lunch. Iddi mottog oss med ett stort leende och serverade oss kokosnötter och vatten. Det goda brödet vi serveras varje dag med en salsa och en grönsaksdipp som idag var gjord på pumpa.

Före lunchen blir vi serverade bröd med olika salsor

De två menyvalen bestod denna dag av en skaldjurs pasta och en kycklingsallad. Regnet fullkomligt öste ner. Flera av gästerna satt kvar i serveringen. Ingen verkade ha någon brådska härifrån.

Pasta till lunch

Det regnade mer än vi upplevt här tidigare. Men regnvädret var fascinerande i sig. Vattnet droppade läckert ner från basttaket och dropparna studsade ordentligt på stenplattorna och bildade ringar på vattnet i de vattenpölarna som snabbt samlades.

Regnet öser ner över terassen till Manta Resort

Det blev en ganska sen lunch som delvis hade börjat något senare men som vi också hade svårt att slita oss från. Den avslutades med en god jordnötskaka och en Noosa Kahava, halv kopp kaffe. Swahili kunskaperna avancerar dag för dag.

Lobbyn på Manta Resort

Platsen under uteserveringens halmtak var perfekt skydd från regn och har en fanatiskt utsikt. Vår tid för massage närmade sig däremot så vi behövde bryta upp.

Lobbyn på Manta Resort

Vi lånade ett paraply som, även om det var ganska stort, inte täckte oss båda så mycket som det skulle behöva en sådana här dag när regnet fullkomligt öser ner.

Palmträd i ösregn

Anki sprang barfota och höll upp klänningen för att bli så lite blöt som möjligt.

Vi gjorde ett kort stopp i villan på väg väg till spa-byggnaden och tog oss strax förbi de två grannhusen som ligger mellan vår villa och spat.

Skön massage under tiden regnet öste ner utanför

Paraplyerna satte vi utanför för att inte blöta ner och gick sedan in. De två kvinnorna visade oss vägen till massagebänkarna. Efter vi lagt oss ner täcke de oss med handdukar innan knådandet påbörjades. Anki fick en skön lång Aromatherapy full body massage som är helomfattande medan Lars fick en deep tissue massage som mer fokuserade på rygg, nacke och baksida ben. Efter Lars massage på 30 minuter ankom nästa gäst. Det är första gången vi springer på någon annan som ska ha behandling samtidigt som vi.

Vid behandlingens slut hade äntligen regnet upphört. Vi bokade tid till nästa dags behandling, sa Asante Sana vilket betyder tack så mycket på Swahili, och lämnade de två kvinnorna som givit oss massagen och har hand om Kipepeo Spa.

Tropiska öar behöver regn - Regn över Pemba,

Tillbaka på rummet intog vi åter bädden på balkongen. När det började klarna tog vi på oss och gick ner till strandbaren för en drink.

Drinkar på väg på Manta Resorts strandbar

Trevligt barhäng vid strandbaren

Killen i baren frågade om vi ville ha något att dricka och Lars valde en Globetrotter medan Anki valde en klassisk Pina Colada. Till vår förvåning så inte bara klarnade det helt upp, solen var fortfarande fantastiskt het och varm.

Fantastiska jordnötter serveras till drinken

En minst sagt trevlig och en aning överraskande slut på den annars så regniga dagen. Det blev en drink till, denna gången tog Lars den med det för dagen passande namnet Monsoon medan Anki provade en Voodoo Juice.

Vi njuter av goda drinkar i väntan på solnedgången

Plötsligt hoppade Matthew upp bakom oss och pekade ut några delfiner som hoppade i vattnet en bit längre ut. Många gånger är det svårt att urskilja dem en bit längre ut från vågor på vattnet just när solen ligger så hör lågt, men Matthews öga var tränat. Matthews fru Carina kom fram och vi pratade en stund under den vackra solnedgången om så väl Pemba och Manta Resort som resor i allmänhet och upplevelser under dessa. Matthew visade oss också hur den intressanta myrlejonet jobbade under sanden i loungen.

Voodoo juice på Manta Resorts strandbar

När vi nämnde att vår favoritmat på Manta Resort var Swahili maten såg Matthew lite förvånad ut. Tydligen föredrar flertalet besökare den mer internationella vilket förvånade oss. All mat har varit mycket god, men extra spännande tycker vi det är att prova den lokala köket, och vår upplevelse var att den var fantastiskt smakrik. Kryddig utan att vara stark.

Man i båt passerar i vattnet under solnedgången

Innan vi lämnade strandbaren för denna kväll beställde Lars in en Mai Tai. Åter blev vi sist kvar vid strandbaren, vilket fascinerar oss eftersom den är så mysigt. Hade det inte varit för myggen hade man kunnat sitta här betydligt längre.

Solen har lagt sig över Manta Resort och ön Pemba i Tanzania

Middag en varm kväll på Pemba

Efter en sväng på rummet för att göra oss klara för kvällens middag promenerade vi bort till serveringen. Som vanligt blev vi vänligt mottagna av Iddi med ett “Habari ya jioni”, varpå vi svarade Nzuri. Vi valde bordet på ena kanten. Det hade tillkommit ytterligare några gäster vilket gjorde att det fanns något bord eller två ytterligare utplacerade på terassen denna kväll. Middagen serveras oftast utanför terassens tak. Alla sitter vid utplacerade bord med fotogenlampor på borden och den stjärnklara himmeln ovanför. Med flera bord skapades ett mysigt sken av alla fotogenlampor som enda ljus på uteserveringen.

Soppa är en av förrätterna denna kväll på Manta Resort

Vår förrätt denna kväll blev en grönsakssoppa. Vi har helt klart fastnat för ställets goda soppor till förrätt och valde därför denna kväll bort det andra alternativet som var bläckfisk sallad. Även denna grönssakssoppa var god, även om den inte riktigt matchade de utsökta soppor som vi fått tidigare.

Kvällsmiddag på Manta Resort i Tanzania

Huvudrätten bestod av bakad tonfisk med en god sås och ris alternativ grillat biffkött med potatismos och grönsaker. Till varmrätten drack vi rött vin, ett Shiraz.

Efter middagen satte vi oss i en av sofforna i huvudbyggnaden och drack upp vinet samt kollade lite flighter för sträckan mellan Pemba och Zanzibar om några dagar.

Relaterade Sidor

Båt som passerar ute i havet utanför stranden till Manta Resort

Pemba

Utanför Tanzanias kust strax norr om Zanzibar ligger vackra Pemba. De få turister som besöker ön får en genuin afrikansk upplevelse med vackra stränder där man sällan behöver trängas.

Läs mer och se bilder »

Relaterade reseskildringar