Solig eftermiddag på Pemba

Skön dag vid Panga Ya Watoro strand

En skön dag vid Panga Ya Watoro strand i norra Pemba, Tanzania då vi njuter av mat, sol, massage och god dryck vid denna vackra strand.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Solens strålar värmde skönt under vår promenad till frukosten. Vi hejade på några som stod och arbetade med växterna i omgivningarna.

Vacker morgon på Manta Resort på Pemba, Tanzania

Det amerikanske paret hade hört personalen sjunga för Lars igår och gratulerade. Vi pratade en stund med dem och fick tillfälle att få några tips om Peru som tjejen ursprungligen var ifrån. Juice, kaffe, frukt, banankaka, omelett och toast. Perfekt start på dagen. Utanför oss var en klarblå himmel. Bouganvillans alla starka färger hjälper till att skapa en fantastisk vy över havet.

Vackra bougainvilleas på Manta Resort på Pemba, Tanzania

Förmiddag på stranden

Från frukosten gick vi raka vägen ner till stranden. Det såg ut att bli några sköna timmar på stranden innan det var dags för vår dagliga massage.

Havet låg tidsenligt långt ut, fast vi fick för oss det inte låg fullt lika långt ut som gårdagen. Att det var färre antal kvinnor ute i vattnet och plockade sjögräs kunde ev kopplas ihop med detta faktum.

Förmiddag och lågvatten

Lars drog ut sin solstol en bit, medan Anki njöt av skuggan av parasollen. Matthew kom från stranden och vi växlade några ord. Resorten vi sett de bygger på nästa strand dit vi kunde gå dagen innan vid lågvatten fick vi bekräftat är en ny resort på 30 rum. Vår gissning att det skulle vara betydligt större komplex stämde inte riktigt då vi fick känslan av betydligt fler boende.

Under parasollen

Ett skönt besök på Afrikansk spa

Några moln närmade sig och det kom en liten regnskur. Regnet kom lagom passande till att vår tid för massage närmade sig. Men redan under vår väg upp från stranden hade regnet passerat.
Det var idag vackra frangipani blommor tillsammans med hibiskus som flöt i skålen under massagebordet.

Denna dag gjorde Anki en deep tissue massage som är något tuffare massage med betydligt hårdare tryck. Ben, rygg och axlar bearbetas ordentligt under denna 30 minuter långa behandling.
Lars hade valt en massage som fokuserade på fötter och ben.

Vy från vår villa över havet under förmiddagen

Väl masserade gick vi inom vår villa en kort sväng innan vi gick ner till stranden. Det var snart dags för lunch men hungern var inte riktigt där och då kunde vi lika gärna njuta av lite strandliv först.

En god bok under en parasoll

Solkräm och böcker åkte fram. Solen var stark. Vi låg med halva kroppen under parasoll med undre halvan i solen. Förmiddagens lågvatten hade krupit oss närmre.

Pemba strand

Det känns otänkbart att man någon gång kan tröttna på vyer likt denna. Vit strand, klart grönt och blått vatten på sina ställen går färgen mot ett skarpt turkost håll, och den lummiga gröna ön. Att ligga i en skön solstol under skuggande parasoll i en sådan här miljö är pricken över i:et.

Stranden utanför Manta Resort på Pemba

Lunchen på Manta Resort

I samband med att vi insåg det började bli tid för oss att fundera på lunch, såg vi några mörkare moln närma sig vår plats på ön. Det kändes som perfekt läge för oss att ta en paus från solstolarna och gå upp till serveringen.

Manta Resort på Pemba

Som alltid blir man väl mottagen. Iddi och hans kollegor på stället hejar glatt och hälsar oss välkomna. Iddi kom in med varsin kokosnöt med sugrör och vatten. Det goda brödet med två olika salsa serverades, varpå vi fick välja mellan två olika huvudrätter.

Färsk kokosnöt

Anki valde Spagetti Bolognese och Lars en fiskrätt med kryddiga pommes. Lars valde en Kilimanjaro, en god öl från Tanzania, till maten medan Anki istället satsade på ett glas vitt. Till dessert serverades en bit pumpa paj.

Lunch på Manta Resort

Under lunchen drog regnmoln förbi över oss. Flera regnmoln kom in över ön, och molnen höll i sig till efter vi var klara med lunchen.

Solig eftermiddag på Pemba

Eftermiddag vid strandbaren

Vi gick ner till loungen vid stranden, slog oss ner i en hammock och beställde in varsin drink.

Strandbaren på Manta Resort

En voodo juice och en lemongrass and ginger drink blev det idag. Alla drinkar vi testat hittills är mycket goda och känns genuina med fruktkött i sig.

Drink på strandbaren

När molnen dragit förbi gick vi åter ner till solstolarna på stranden. Det var en skön dag och även när moln drog förbi så kunde vi läsa och koppla av.

Avkoppling med ljudbok under parasoll i regn

Anki tog den ena hammocken i besittning och halvlåg där och fortsatte läsa sin bok. Precis samma aktivitet gjorde Lars på stranden.

Under bast parasoll i regn

Någon timma senare kom det ytterligare en skur. Lars flyttade först in stolarna under parasollen men flyttade så småningom upp till strandbaren där han gjorde Anki sällskap.

Perfekt plats i hammock på Manta Resort inför solnedgången

Drink i en hammock vid solnedgång

Solen kröp närmare horisonten. Vi tog ett glas under tiden vi njöt av solnedgången som var lite extra vacker denna dag. Det är ofta så när det varit lite moln på himmeln och även om man föredrar klara dagar så får man lite extra upplevelse när solen försvinner ner bland lite låga moln vid horisonten.

Solnedgång över Pemba

Det duggade när vi gick tillbaka till vårt rum. På vägen passerar vi flera träd med vår absoluta favoritblomma frangipani.

Frangipani i regn på Manta Resort

På vårt rum njöt vi en stund av det vackra ljuset och färgerna på himmeln från solen som var på väg ner.

Solnedgång över Pemba

Habari ya jioni, God kväll på Swahili

Efter vi bytt om och gjort oss klara för kvällen i vår villa gick vi bort till serveringen i huvudbyggnaden på Manta Resort. Iddi tog emot oss med ett vänligt “Habari ya jioni”, God kväll på Swahili varpå vi svarade Nzuri. Han lät oss välja ett av de lediga borden och höll ut stolen för Anki.

Soppa till förrätt på Manta Resort

Denna kväll valde vi båda soppa till förrätt. Kockens soppor har verkligen blivit en favorit förrätt. Alla är mycket goda. Denna kväll var det en soppa gjord på kikärtor. Till serverades ett kuvertbröd. Till huvudrätt beställde vi in en kycklingrätt och en fiskrätt.

Middag på Manta Resort

Det var en stilla kväll. Vi hörde ljudet av en bushbaby. Sedan några snabba steg uppifrån. Vi blickade in mot lobbyn och såg en bushbaby springa uppe i taket längst med träbalkarna. Den ville dock inte stanna upp för att bli studerad något närmre.

Kvällen avslutades med ett glas vin i en av sofforna inne i lobbyn.

Relaterade Sidor

Båt som passerar ute i havet utanför stranden till Manta Resort

Pemba

Utanför Tanzanias kust strax norr om Zanzibar ligger vackra Pemba. De få turister som besöker ön får en genuin afrikansk upplevelse med vackra stränder där man sällan behöver trängas.

Läs mer och se bilder »

Relaterade reseskildringar