Underbar miljö att njuta av kvällsljuset som snart helt försvinner för denna dag

På en villa i havet med rum under ytan

En dag som inleds på stranden men till större delen spenderas på villan ute i vattnet med sovrummet under ytan bland fiskarna.

Som vanligt sken solen när vi gick upp. Vi gick ut på balkongen och kollade på utsikten och över till undervattens villan som vi skulle åka till idag.

Perfekt start på dagen

Med tanke på hur fin morgonen var slängde vi på oss strandkläder och gick ner till stranden direkt. Solen stod fortfarande lågt och vi fick dra ut stolarna till vattenbrynet för att inte hamna i skuggan från träd och buskage. Vattnet var helt klart och stilla denna morgon, det var knappt några vågor alls.

Underbar förmiddag på stranden

Efter vi njutit av en vacker morgon på stranden någon timma gick vi upp till serveringen för frukost. Iddi serverade oss kaffe och en tallrik med frukt och pannkakor.

Vy över Manta Resort på Pemba

Som vanligt frågade han vad vi önskade till varmrätt vid frukosten och som vanligt svarade vi den spanska omeletten och stekta tomater. Frukosten satt gott, vi tackade för oss och återvände till stranden.

Anki på stranden

Nere på stranden la vi oss på solstolarna igen, vi läste lite när vi inte bara blickade ut över den fantastiska vyn. I den bortre ändan av stranden fick vi syn på Ali, som vi åkt med på den regniga resan till Sandbanken. Vi gick bort och snackade lite med honom och hans kompis Simba.

Ali vid hans båt

Vi nämnde för honom att vi skulle åka med honom igen nästa dag, då vi hoppades på fint väder. Han berättade att han och hans kompis rengjorde deras båt, eller Ngalawa som den variant av lokala segelbåtar kallas, vilket tydligen behövdes ofta. Lars beställde en Spritzer var av bartendern och vi återgick till solstolarna.

Spritzer på stranden

En skolklass kom ner på stranden och gick förbi, pojkarna i vita eller ljusblå skjortor och tjejerna i vackra klarblå sjalar över håret. Några av dem stannade till och pratade kort med oss, nyfiket och trevligt frågade de bland annat var vi var ifrån och hur många språk vi talade.

Skolklass från stan besöker Manta Resort och promenerar längst med den vackra stranden

Det hade blivit lågvatten och stranden lockade kanske inte till bad på samma sätt som tidigare, men det blev vackert på ett annat sätt.

Vid tolv blev det dags att gå upp till Kipepeo Spa. Idag skulle vi få en halvtimmas massage av rygg och skuldror.

Spa på Manta Resort

När vi kom dit la vi oss på varsin brits och kvinnorna gick loss på våra muskler. När de lämnade rummet var det över. Efter massagen talade vi kort med kvinnorna om en massage nästa dag, men de trodde det var svårt att få till med den begränsade tiden innan vi skulle lämna stället. Vi insåg också att det skulle bli svårt att hinna med allt vi ville göra sista dagen så vi tackade och sa hej då!

En av de duktiga massörerna på Manta Resort

Då massagen även omfattar hårbotten så fick vi extra snygga frisyrer på köpet och gick inom vår villa för att duscha och fixade till oss. När vi kom bort till serveringen tog vi plats vid ett bord och kunde strax beställa varsin kokosnöt och öl.

Drinkar på väg från baren på Manta Resort

En kollega till vår vanliga servitör Iddi serverat det goda brödet och salsan som vanligt vid lunch. Han berättade att dagens val var Tonfisk med Swahili sås och en vegetarisk Swahili rätt med en slags tunt nan-bröd.

Fantastisk god salsa som serveras vid lunch tillsammans med nybakat bröd

Lars som vanligt fisken och Anki den vegetariska rätten. Nu dök Iddi upp och sa hej, vi förstod att han så klart hade fler gäster att serva. Eftersom det var sista heldagen passade vi på ta några kort ihop med honom ifall det skulle bli ont om tid imorgon.

Underbara Iddy ser till att alla trivs och har det bra

Han hade redan berättat att han skulle lämna vid frukost nästa dag och tyvärr inte vara kvar när vi åkte på eftermiddagen. Nu tog han över och serverade oss resten av lunchen. Den avslutades med en vaniljkaka med kaffe.

En av de smarriga desserterna

Nu skulle vi snart ut till det speciella huset på vattnet med undervattenrummet, men vi visste inte riktigt när. Lars letade upp Iddi och Sele som glatt svarade att vi kunde åka så snart vi var klara. Vi återvände till vår villa och hämtade lite ombyten och kameror och gick sedan direkt tillbaka. Innan vi åkte ut till huset gick vi in i dykcentret och provade snorkelutrustning som vi tog med oss ner till stranden. Där mötte Sele och iddi upp oss och en tredje person åkte ut och hämtade en motorbåt med tak, som annars användes för dykutflykter.

Iddy skjutsar ut oss till undervattens rummet

När båten kom fram till stranden vadade vi ut till knäna och hoppade in i båten, satte oss på varsin sida medan Iddi tog plats i fören.

Anki på väg ut med båt

Det var en kort båtresa genom det magiska azurfärgade vattnet ut till det flytande huset, innan båten la till tog man först ett varv runt det.

Undervattensrummet i vattnet utanför Manta Resort på Pemba

Vi gick ombord, eller vad man nu skall säga om ett flytande hus, och Iddi visade oss runt i alla utrymmen på alla tre våningarna. På markplan, eller vid vattenytan i detta fall, finns det en dusch, ett vardagsrum med stor skön soffa och en toalett.

Badrum i undervattensrummet

En trappa upp leder till taket som har en stor härlig solbädd och solpaneler som förser huset med ström.

Solbädd uppe på taket till undervattensrummet

En smal repstege leder ner under vattenytan till sovrummet. Alla sidor har glasfönster där man kan se ut i omgivande undervattens liv.

Sovrum under vatten

Det var lite våggång och vattnet var inte helt klart, men ändå kunde man se en del fiskar som strök längs sidorna. Men vi gick upp igen nu och sa hej då till Iddi och mannen som körde båten.

Uppe på taket, mitt ute i vattnet

Solen sken på en klar himmel och vi tog oss ett glas bubbel och gick upp på ovanvåningen där vi la oss på solbädden.

Uppe på taket till undervattensrummet

Vilken underbar plats, vilken fantastisk utsikt! Vi låg kvar och njöt av solens varma strålar. Det är en speciell känsla att på detta viset ligga och kolla ut över det öppna havet från en förhållandevis fast plats. Men visst gungade det något och vi undrade om det skulle sätta sig lite i oss efter ett tag, så att när man går i land fortfarande kan känna lite gungning under fötterna.

Uppe på taket till undervattensrummet

Då och då gick vi ner och fyllde på glaset med champagne och lite snacks vid soffan i vardagsrummet.

Skumpa, tilltugg och en fantastisk vy

Vi passade även på att gå ner och uppleva undervattens rummet i dagljus innan det blev mörkt.

Anki på väg ner för stegen till sovrummet

Vi hade förstått att fler fiskar lockades till husets undervattensbelysning under kväll och natt, men vi ville även få en känsla av dagstid. Dagsljuset genom vattnet och in genom rutorna färgade hela rummet blått.

Ett sovrum med fiskar runt om oss

Vi återvände till taket där vi la oss på solbädden och njöt av värmen. Lars passade på att prova att snorkla runt huset, men det var inte så klart vatten och egentligen såg man fiskar bättre från undervatten rummet än när man snorklade.

Lars nere och snorklar runt huset

Men det gav också en fin vy över huset och omgivningarna. Lars tog plats igen bredvid Anki och torkade under tiden som solen sjönk allt lägre.

Anki njuter av kvällssolen på taket

När solen låg alldeles ovan horisonten gick vi ner och njöt av sista solljuset från soffan. Nu drack vi upp de sista dropparna av Valdivieso Brut bubblet.

vid undervattenhusets terass med en fantastisk solnedgång

Underbar miljö att njuta av kvällsljuset som snart helt försvinner för denna dag

När det nu blivit helt mörkt ute gick vi nedför repstegen ner till sovrummet och slog på ljuset. Det var helt fantastiskt att ligga på sängen och kolla på undervattenslivet.

Anki klättrar upp från sovrummet under vattenytan

Det var så väl fula fiskar som barracuda och trumpetfisk som många vackra t.ex. lejonfisk och en mängd andra små och stora akvariefiskar.

Fiskar runt om vårt sovrum

Här stannade vi tills vi hörde att en båt närmade sig, vi hade tidigare kommit överens om att vi skulle äta middag 19.30 och när vi kom upp höll Iddi på att sätta fram maten.

Fisk vid vårt fönster

Lars fick en skaldjurstallrik med bland annat hummer, bläckfisk och tonfisk. Anki fick en god rätt med biff med potatismos samt en god sås. Till maten njöt vi av en god Shiraz från Sydafrika. Middagen avslutas med en god kolakaka.

En väldigt speciell känsla att befinna sig i detta unika undervattensrum

Vi satt kvar efter middagen och njöt av vinet, det enda ljudet vi hörde var vattnet som kluckade mot huset. Efter middagen gick vi upp på taket och la oss på solbädden och kollade på den stjärnklara himmeln. Månen var inte ens halv, men till skillnad från hemma låg månskäran nedåt istället för åt sidan.

Måne över Pemba

Det var stilla och vackert. Inne från stranden såg vi ett fåtal ljus från Manta Resort.

Relaterade Sidor

Båt som passerar ute i havet utanför stranden till Manta Resort

Pemba

Utanför Tanzanias kust strax norr om Zanzibar ligger vackra Pemba. De få turister som besöker ön får en genuin afrikansk upplevelse med vackra stränder där man sällan behöver trängas.

Läs mer och se bilder »

Relaterade reseskildringar