Inspiration to exploration

Småbåtshamnen Puerto de La Duquesa

Manilva, sangria i Duquesa och kväll i Sabinillas

Efter en promenad runt i Manilva njuter vi några timmar vid poolen i Monte Viñas. På Dolphin Bar i La Duquesa svalkar vi oss med Sangria och kvällen avrundas med en mysig middag i Sabinillas.

Det var en vacker morgon och fåglarna kvittrade som vanligt när vi drog undan gardinerna och tittade ut.
Det var tyvärr inte många dagar kvar, och därför hade vi inte brytt oss om att köpa på oss mer frukost till huset. Anki gick en kort promenad i området och njöt av de vackra morgonvyerna under tiden Lasse morgnade sig.

Promenad genom de små gatorna i Manilva

Vid 10 tiden traskade upp genom området för att ta oss upp till byn för frukost. På toppen av Monte Viñas hälsade vi kort på en man vi träffat förr om åren. Uppe i byn gick vi först inom tobaks affären för att köpa vykort. Det är inte ofta vi skickar vykort härifrån längre, men den här gången hade vi två stycken att skicka iväg.

Vi bestämde oss för att ta en liten runda i Manilva by innan vi satte oss för frukost på någon av serveringarna. Calle Iglesia leder ner till byns kyrka som just nu var under stor restaurering. Ingången till kyrkan var avstängd och det var inte utan att man undrade hur byns invånare hanterade detta då kyrkans gudstjänster är viktiga för många.

Hela Manilva består av vitmålade hus, med ett fåtal undantag som exempelvis nedanför kyrkan vid det lilla torget, Plaza Romance de la Luna. En hörntomt vid detta lilla torg är ett hus målat i gul-beige färg. Det är en aning facinerande när man mellan huset kommer ut direkt på fälten. Naturen och landskapen med odlingarna ligger helt angränsande till byn.

Gata ut ur Manilva

Nere på det lilla torget står en fin fontän som sprutar vatten.

Plaza Romance de la luna, Manilva

Vi svängde upp på en parallellgata till Calle Iglesia och gick åter uppåt mot byns huvudgata. Det är fascinerande med alla stora vackra blommor som de har i fönster, på husväggarna och på balkongerna. Många vackra liljor och pelargonior smyckade de vita husen. Även längst med gatorna stod krukor med vackert blomstrande pelargonior.

Gata genom Manilva

Frukost på Cafeteria Plaza i Manilva

Tillbaka vid Calle Real valde vi att slå oss ner på ett av byns café som vi inte provat på tidigare. Cafeteria Plaza ligger strax intill det gamla kommunhuset i byn. Anledningen att vi inte besökt detta tidigare är att uteserveringen ofta har skugga, och vi föredrar att njuta av en plats i solen, även om man ibland sitter under parasoll. Idag kändes det dock som ett perfekt läge.

Borden utanför hade blivit lediga och vi gick inom till baren och beställde. Killen bakom disken var mycket trevlig och service minded. När vi slog oss ned vi bordet utanför var bordet i skugga men ganska snabbt hamnade vi i sol.

Cafeteria Plaza mitt i Manilva

Juice, kaffe och mackor kom in och smakade gott.

Frukost på Cafeteria Plaza mitt i Manilva

Träden längsmed trottoaren höll på att klippas och stegar och avklippta kvistar och blad låg runt omkring. Ena mannen som utförde arbetet med att klippa träden tipsade killen på Cafét att han närmade sig hans bil, vilket gjorde att han gick ut och flyttade en fin Mercedes som stod intill nästa träd som skulle ansas.

Calle Jimena, Manilva

När vi ätit upp tackade vi för oss och promenerade tillbaka genom byn till Monte Viñas. Vi fick syn på en gammal bekant till Anki och hennes föräldrar, Arne, som de umgåtts med många gånger som nybyggare. Anki hade inte träffat honom på många år och vi gick fram och hälsade. Han visade sina pågående projekt runt huset och vi talade om svunna tider och vad som hänt sedan senast.

Monte Viñas och omgivningar från Manilva

Vid poolen i Monte Viñas

Det var oerhört hett, termometern i trädgården hade passerat 28 i skuggan och vi slängde på oss badkläder. Nere vid poolen var vi ensamma och efter en liten stund i hettan så trotsade Lasse de kalla duscharna som man skall ta innan man hoppar i poolen, sistnämnda var inte heller så varm men det var skönt med svalkan i hettan. Anki satt vid poolkanten med benen i vattnet.

Lasse badar i Poolen på Monte Vinas

Agustin och Juan var nere en sväng och vi pratade en stund innan det var dags för dem att gå på lunch. På vägen ut från området hade Agustin hittat ännu en vacker rosa ros som han kom tillbaka med och gav Anki. Den fick komplettera de två vi hade i en vas på köksbordet som hade slagit ut fantastiskt.

Sangria på Dolphin Bar i La Duquesa

Det började bli hög tid även för oss att dra oss om vi skulle få någon lunch. Vi bytte om och åkte ner till Puerto de la Duquesa. Vi återvände till vår favorit servering i hörnet av hamnen, Dolphin Bar. Här beställde vi var sin sallad och delade en karaff Sangria.

Sangria på Dolphin La Duquesa

Claire som vi hört var namnet på kvinnan som ofta serverade oss här, men hon dök upp som när det var dags för oss att ta in notan.

Anki på Dolphin La Duquesa

Innan vår hemresa skulle vi behöva lösa incheckning och skriva ut boardingkort. Vi passade på att fråga på Dolphin bar om hon visste var vi skulle kunna göra detta.

Mysiga Dolphin Bar på La Duquesa

När vi druckit upp och betalat gick vi bort till andra våningen och letade upp deras Business Center.

Andra plan på Puerto de La Duquesa

En trevlig engelsk kille sa att det bara var att ta en dator och vi loggade in och skulle lösa allt när vi insåg att vi tyvärr inte fått med oss passen, vilket krävdes. Killen på stället sa att de var öppna från 10 till 18 varje dag och vi var välkomna tillbaka.

Småbåtshamnen Puerto de La Duquesa

Vi åkte tillbaka och tog lite Cava och snacks i trädgården under tiden som solen sjönk allt lägre. Då vi upplevt att tiderna att äta på restaurang är något tidigare nu på försäsongen så åkte vi ner till Sabinillas runt nio tiden på kvällen.

Skymning över Manilva och Sabinillas

Kväll vid strandpromenaden i Sabinillas

Solnegången sker över bergen men denna kväll färgade den ändå himmeln vackert över havet som låg nästan helt blankt. Det blev en vacker promenad med himmelns skådespel. Flera personer stod på stranden och blickade ut mot havet och horisonten.

Skymning vid Sabinillas strand

På våra resor provar vi gärna nya restauranger, men får vi någon favorit så återvänder vi gärna någon gång och då oftast sista kvällen.

Skymning vid Sabinillas strandpromenad

Middag på Bar Los Ibericos i Sabinillas

Det var i och för sig inte vår sista kväll, men vår lunch på Bar Los Ibericos hade varit så fantastisk att vi ville återkomma och passade på att ta det redan denna näst sista kväll. Den trevlige killen som serverade oss då kände igen oss och lös upp när han såg vi återkommit.

Bar Los Ibericos restaurang Sabinillas

Denna restaurang är en riktig familjeverksamhet där pappan står i köket ihop med mamman och sonen serverar. Vi tog in husets röda vin som killen som serverade oss rekommenderade, och det var mycket riktigt gott. Lasse tog in Gambas i vitlök – inte olikt Gambas Pilpil men utan peppar. Den var lika fantastisk denna kväll som den varit tidigare.

Gambas ajillo på Bar Los Ibericos restaurang Sabinillas

Till huvudrätt valde vi en vegetarisk Paella och en seraranito; en god smörgås med skinka, lomo, paprika och ost. Det var fantastiskt gott denna kväll också, men kanske hade tillagningen fått lite mer kärlek när vi var här häromdagen. Sonen i familjen ursäktade sig lite att pappan hade haft flera olika typer av paella på gång samtidigt.

Paella på Bar Los Ibericos restaurang Sabinillas

Han berättade att familjen kom från en spansk stad i närheten av Portugal och att den staden om några dagar hade fiesta, vilket han skulle passa på att fira även här med en special meny. Vi beklagade att vi inte skulle vara kvar men lovade återkomma nästa gång vi var här och kunde besöka honom.

Ett av borden hade utländska besökare och när de skulle gå kom de bortom och växlade några ord med oss. De kom från Belgien och hade bilat ner till södra Spanien och av en tillfällighet hamnat här i Sabinillas. Fyllda av upplevelser ville de dela med sig av den fantastiska erfarenheten de hade av att bila runt även om det av vissa kunde uppfattas som tidskrävande och lite galet.
Paret sa godnatt och gick samtidigt som vi fick in varsitt glas efter maten som huset bjöd på. Det var någon slags örtsprit beskrev vår servitör.

Anki på Bar Los Ibericos restaurang Sabinillas

Det hade varit en skön kväll och väldigt behagligt att sitta utmed strandpromenaden för denna middag.
Vi tog avsked av servitören och vinkade till hans mamma. Önskade dem lycka till inför sommaren och sa att vi återkommer nästa gång vi kommer ner.

Relaterade Sidor

Fiesta de Santa Ana, Manilva 2011

Fiesta de Santa Ana, Manilva

Fiesta de Santa Ana, en spansk fest till helgonet Santa Ana, i lilla byn Manilva i Andalusien, södra Spain. Byns invånare klär upp sig i finaste kläderna och efter gudstjänsten tar de helgonfiguren från kyrkan och bär runt i byn.

Läs mer och se bilder »

Relaterade reseskildringar