Sightseeing i Shanghai

Hotellets mörkläggande gardiner var oslagbara. När vår klocka ringde var det fortfarande kolsvart i rummet fastän solen sken utanför. Vi steg upp och gjorde oss klara för frukost.

Astor Hotel, Shanghai

På hotellets första plan, i en elegant balsal, serverades en stor frukostbuffé. Här finns alltifrån olika bröd och frukter till varma rätter och alltifrån lokala varianter till internationella sådana. Vi plockade till oss av det som föll oss i smaken och satte oss ner vid ett stort runt bort där vi njöt av en god hotellfrukost.

Astor Hotel, Shanghai

Nöjda och mätta återvände vi till hotellrummet, där vi duschade och gjorde oss redo för att se oss om i denna metropol. Det var något klarare väder denna dag och vi gick den korta sträckan till strandpromenaden the Bund för att insupa den fantastiska utsikten.

The Bund, Shanghai

Ett dis drog sakta in över staden, vilket väl stämde överens med den väderrapport vi fått från hotellet. Varje kväll får vi nämligen en liten lapp placerad på kudden med information om morgondagens väder.

The Bund, Shanghai

Vi haffade en taxi och bad chauffören köra oss till The Urban Planning Center. Tio minuter senare steg vi ur bilen och gick in i denna väldigt stora och speciella byggnad.

Shanghai Urban Planning Exhibition Hall, Shanghai

Innanför entrén löste vi inträde och gick in. Vi möttes av en stor, lite fantasifull guldstaty som symboliserar Shanghai och dess skyskrapor.

Shanghai Urban Planning Exhibition Hall, Shanghai

Strax intill stod en modell över staden så som den ser ut idag, byggd på ett sätt som arkitektbyråer ofta gör. Vi tittade som hastigast på denna innan vi gick vidare.
Andra våningen är inriktad på Shanghais historia och hur staden sett ut förr i tiden. Med hänsyn till den spännande staden vi befann oss i bestämde vi oss för att vara effektiva och hoppa över denna våning, och istället se delarna som handlade om stadens utseende idag och framöver.

Shanghai Urban Planning Exhibition Hall, Shanghai

På våning tre finns en gigantisk modell av staden som den är planerad till år 2020 i en skala av 1:2000. Man kan gå runt modellen på en liten gång runt den och man kan även skåda den från våningen ovan. Stadens vattendrag är läckert upplyst underifrån.

När man skådade modellen så var det inte att undra på att man tycker staden känns stor när man strosar runt på gatorna. Efter att gått runt den stora modellen fortsatte vi vidare och kollade in små filmer på skärmar och skisser på väggarna som ytterligare visade på hur staden var tänkt att utvecklas.

Shanghai Urban Planning Exhibition Hall, Shanghai

I ett litet rum kunde man se en film i 360 grader som skulle ge en extra dimension till den tänkta utvecklingen, men den hade stängt just nu och det skulle dröja några timmar till nästa visning. Vi gick vidare och såg fotografier på Shanghai, förr och nu. Staden har verkligen förändrats mycket på kort tid, och mer ska det bli. Flera stora byggen är på gång, bland annat spännande gigantiska skyskrapor. Man har även dragit upp planer på hur staden skall kunna bli en riktigt bra eco-stad som värnar om miljön.

Shanghai Urban Planning Exhibition Hall, Shanghai

Nu ville vi dock ut och uppleva den riktiga staden och vi lämnade Urban Planning center.

Shanghai

Utanför gick vi genom lite grönska i Renmin Park och Peoples Square för att gå nordöst och över till de stora shoppingcentren vid hörnet av Nanjing och Xizang Zhong Lu road.

Nangjing Road, Shanghai

Inne på Brilliance Shimao International Plaza tog vi oss upp och kollade in utbudet av kläder och skor. Många av de märken vi känner igen hemifrån finns i dessa butiker, men självklart även en del av de större kinesiska klädmärkena som vi började känna igen.
Rakt över gatan gick vi in i ett stort varuhus, Number One Department Store, som vi såg hade många kinesiska besökare. Vi var nyfikna på om utbud och pris skilde sig och vad man i så fall kunde hitta här och åkte direkt upp till de övre våningarna för att kollade kläder och skor. Ganska snart kände vi dock att det inte fanns något som föll oss i smaken.

Kosmetikavdelning i shoppingcentra på Nangjing Road, Shanghai

På väg ut lyckades två kvinnor vid en make-up bås fånga upp Anki. Snart satt hon på en stol och blev visad flera krämer och smink. De gjorde några försök att sälja på Lasse lite krämer också, men han klarade sig lindrigare undan. Anki tyckte dock det var kul och passade även på att köpa någon produkt som hon gillade.

Shanghai

Alla butiker är generösa med air-condition och vi slogs av värmen varje gång vi åter kom ut på gatan. Nu gick vi söderut på Xizang Zhong Lu längs med Peoples Park, passerade stora vägen Yanan Zhong Lu och svängde snart in på Huaihai Dong Lu. Gatan kantades med stora nya byggnader med hotell och shopping centrum med mera.

Gino Café, Shanghai

Klockan närmade sig fyra när vi gick in på Infiniti Plaza för att se om vi kunde hitta något gott att äta som sen lunch. Infiniti Plaza har en Absolut Ice Bar, säkert inspirerad av den i Jukkasjärvi liksom som alla andra isbarer som finns världen över. Det som föll oss mest i smaken var ett ställe vid namn Gino Café, med italiensk inriktning.

Gino Café, Shanghai

Valet inne på Gino Café föll på varsin fruktjuice och en pastarätt som kändes lagom lättsmält. Efter att ätit och vilat fötterna en stund fortsatte vi vår upptäckts runda i denna del av staden.

Nästan rakt över gatan ligger ett annat stort shoppingcenter vid namn Times Square. Shanghai tycks ha extremt många shoppingcentra tätt samlat i centrum.

Times Square shoppingcentra, Shanghai

Vi gick in och åkte upp till översta våningen för att ta oss igenom stället våning för våning, men utan att egentligen hitta något som vi fastnade för.

Times Square shoppingcentra, Shanghai

Ute på gatan fortsatte vi västerut. Vid den stora vägen Chengdu Lu gick vi över vägen via broar och ner på andra sidan. Smink behovet kunde Anki stilla på Sephora, en butikskedja som är stor bland annat i USA där vi besökt många av deras butiker.

Sephora, Shanghai

På vägen tillbaka stannade vi till i flera skobutiker och Anki gjorde en del fynd på snygga skor. Vi gick åter över bron där vägarna nu lystes upp med blå, mycket dekorativ belysning.

Shanghai by night

När vi ändå befann oss så nära Xintiandi området passade vi på att gå dit för att se om det kunde vara värt ett besök senare på kvällen. Mysigt upplysta restauranger och barer ligger här vägg i vägg och lockade många besökare.

Shanghai by night
Xintiandi området

Vårt nästa mål var dock att hinna med en båttur i hamnen denna kväll. Vi hoppade in i en taxi och bad chauffören köra oss till hotellet. Tillbaka på rummet lämpade vi av våra shoppingpåsar och bytte snabbt om för kvällen.

Skymningen hade lagt sig och staden lystes nu upp med alla lampor. Det var en otrolig cosmopolisk kvälls vy. Vi gick till the Bund där vi letade reda på en biljettkassa till sightseeingbåtarna. En turlista på den lilla hytten med biljettkassan indikerade att sista båten redan gått men när vi frågade så fanns det ändå fler avgångar, säkert en anpassning till efterfrågan. Nästa båt skulle gå halv tio, vilket bara var en halvtimma senare och det passade oss fint.

När vi köpt varsin biljett blev vi strax ombedda att följa efter en man som först ledde oss till ett ställe att vänta på för att sedan leda oss till en bil där vi tillsammans med andra som också köpt biljett hoppade in.
Bilen körde oss på vägen som går utmed the Bund och vid södra änden blev vi sedan upphämtade av en tjej som vägledde oss till fots. På väg mot båten hörde vi ett muller och helt plötsligt öppnade sig himmeln och ett skyfall drog in över oss. När vi gick på båten var det smått kaos och folk kastade sig fram för att få bord och stolar.

Vy ifrån båttur, Shanghai by night
Vid ett öppet fönster på båtens ena däck fick vi en vacker utsikt över Shanghai

Nedervåningarna på båten blev snabbt överfyllda. Vi fick med nöd och näppe tag på två stolar och satte oss i hörnet vid ett öppet fönster med utsikt. Vi valde att stanna här nere första delen av resan tills värsta regnet hade dragit förbi.

Vy ifrån båttur, Shanghai by night

Båten lämnade hamn och vände så vår sida av båten fick en fin utsikt över den kända vyn med tv-masten The Oriental Pearl Tower och alla stora skyskraporna på Pudong. Vi satt och kollade ut genom det öppna fönstret och fotograferade vyerna.

Vy ifrån båttur, Shanghai by night

En båt som var utsmyckad med klarblå lampor gled förbi och en stund senare ett gammalt kinesiskt segelfartyg utsmyckad med gula lampor. Det var varmt ute och svettigt inne. Lasse stack upp och kollade hur övre däck såg ut, vilket gav en fin utsikt åt alla håll, men folk vadade fram i vattnet för att söka de få skydd som erbjöds på däck ifrån regnet ovanifrån.

Vy ifrån båttur, Shanghai by night

Tillbaka vid vårt fönster kunde vi uppskatta den vackra utsikten smyckad av en kinesisk röd lampa som hängde på yterdäck, under tiden som regnet äntligen avtog.

Vy ifrån båttur, Shanghai by night

Efter en halvtimma norrut på Huangu floden, en bit förbi vårt hotell, var det dags för båten att vända tillbaka. Samtidigt hade regnet helt upphört. Det passade då bra för oss att gå upp på däck där vi hittade en bra plats utmed ena sidan för att se utsikten över staden. Vinden fläktade varmt och stadens lampor speglade sig i det mörka vattnet.

Vy ifrån båttur, Shanghai by night

Vi hängde längs relingen på båtens ena sida och såg färgerna växla på The Oriental Pearl Tower till musiken av vattnets kluckande och stadens sorl. Halv elva la båten till längs södra delen av the Bund igen. Det var en långsam process att ta sig av tillsammans med den stora mängden kinesiska resenärer.

Anki på båttur, Shanghai by night

När vi nu kom ut på The Bund var strandpromenaden full av strosande människor. Och alla dessa försäljare… Storsäljaren just här verkade vara hjul att montera på skorna så man kunde åka rullskriskor genom att bara luta fötterna bakåt. Många erbjöd även klassiker som Rolex klockor och Monte Blanc pennor. Lasse kunde resten av registret av erbjudanden och svarade en försäljare på engelska ”nej tack, och jag vill inte heller ha någon väska heller”.

The Bund, Shanghai by night

Vi tog lite foton av den läckra vyn under tiden som staden successivt släckte ner ljusen. Dels det på de gamla byggnaderna längs the Bund men även det kända TV-tornets färggranna ljusspel släcktes ned vilket förvånade oss en hel del. Vi hade nog förväntas oss att den skulle vara upplyst sent in på natten, klockan hade hunnit bli elva på kvällen, vilket inte kändes så sent för just belysning av byggnader i storstäder.

Det var dock sent för att äta middag och hög tid att ge oss av till någon restaurang om vi skulle få någon. Nedanför The Bund fick vi tag på en taxi och räckte över lappen med adressen till Xintiandi till chauffören. Trafiken var lite långsam och trång just här men lättade så småningom när vi kom en bit inåt staden.

Restauranggata, Shanghai
Xintiandi

Taxin släppte av oss vid ena ingången till området och vi letade nu efter ett bra restaurangalternativ. Vårt första val, som var mycket mysigt, visade sig endast erbjuda tapas efter elva på kvällen, och vi var inte så sugna på kinesiska tapas.

CJW restaurang, Shanghai

Kvällens val blev till slut på CJW, Cigarr Jazz Wine, där vi slog oss ner vid ett litet runt bord på uteserveringen. Inne spelade något band lite soul och jazz-pop. Lasse valde en Jambalaya risotto och Anki en burgare. Kanske inte de rätter vi först tänkt oss, men urvalet av matalternativ så här vid midnatt var mycket begränsat. Till det tog vi ett glas gott rött australiskt vin samt en flaska mineralvatten.

CJW restaurang, Shanghai

Maten var god och vällagad och vi uppskattade den trevliga miljön. Vi upplevde att området från att tidigare på kvällen ha varit mer inriktad på mysiga middagar och after work nu började bli betydligt mer inriktat på party.

Vi hittade en taxi strax intill restaurangen och visade adressen till vårt hotell för chauffören. Den tog oss smidigt hem igenom mörka Shanghai natten och snart gled vi ner på kudden på hotellrummet och somnade in.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *