Fantastiska Beijing med alla dess sevärdheter

Stan vaknar upp, bland hutonger i Bejing

Vi lämnade hotellet och gick upp mot det stråk vi besökt kvällen innan. Om en halvtimma skulle vi möta Fred inför dagens utflykter och var nu på jakt efter frukost. Vi gick in på Sakura Cafe Och beställde in varsin French breakfast som består av två rostade brödskivor med marmelad, en skål med färsk frukt samt kaffe, espresso eller choklad. Servicen var snabb och de som jobbar här är mycket trevliga och serviceminded.

Frukost på Sakura café, Bejing

Tiden sprang snabbt iväg och med raska steg återvände vi till hotellet där Fred redan satt och väntade på oss vid receptionen. Men han hade ingen brådska utan vi kunde lugnt gå upp och hämta våra kameror och annat vi ville ha med under dagen. Fem minuter senare var vi åter nere i receptionen och redo för att upptäcka kulturella Beijing.

Vi gick bort till bilen som Fred parkerat en liten bit därifrån och kunde samtidigt ta del av morgonlivet på gatan där vårt boende ligger.

Vårt första stopp för dagen skulle bli himmelska fridens torg. Det egentliga namnet på detta torg är Tiananmen torget, vilket betyder torget vid Himmelska fridens port. Vi körde och parkerade en liten bit ifrån sydvästra hörnet av torget för att påbörja vår vandring.

Det första som mötte våra blickar var den stora byggnaden som ligger vid södra delen av himmelska fridens torg, Maos Mausoleum.

Staty utanför Maos Mausoleum, Bejing
Staty utanför Maos Mausoleum

Fred berättade att det brukar vara långa köer för att komma in på Maos Mausoleum och väl inne stressar vakterna en del för att köerna med besökare skall flyta snabbt förbi Mao. Inne i byggnaden får man inte använda några kameror alls.
När Fred varit där inne har han upplevt att den balsamerade Mao såg så plastig ut, vilket tydligen är något som diskuterats en del. Hur säker man kan vara på att det verkligen är Mao som ligger där och inte någon typ av vaxdocka eller liknande?
Idag var det dock stängt för någon typ av restauration så vi behövde inte ens överväga att gå in.

Himmelska Fridens Torg, Beijing

Maos Mausoleum ligger granne med en byggnad som en gång av huvudingång till den kejserliga staden som då omgärdades med en mur.

Himmelska Fridens Torg, Bejing

Vi fortsatte vidare mot Himmelska fridens torg.

Himmelska fridens torg är världens största urbana torg med plats för en halv miljon människor. Det är mycket svårt att uppskatta hur många som kan ha varit där idag, men trots det stora antalet människor kändes det ändå väldigt luftigt vilket man inte kan uppleva på så många platser här i Peking.

Himmelska Fridens Torg, Bejing

Torget är kanske mest känt för massakerna då militärer öppnade eld mot demonstranter den 4 juni 1989. Fred berättade att även han var här då och det var ett trauma för många kineser. På torget fanns omkring en miljon människor vid detta tillfälle, och naturligtvis många pekingbor. Vad vi fick berättat för oss medförde detta delvis att det var svårt att få tag på tillräckligt många militärer som kunde gå emot dessa demonstrationer. De regerande personer som ville avbryta demonstationen och bryta ner motståndet fick kalla in trupper från andra delar av Kina för att genomföra dessa manifestationer.
Militärer på närmare håll hade allt för många som kände någon som deltog. Många hundra dog på detta torg när militären drog in med tanks och öppnade eld in i den obeväpnade folkmassan med automatvapen.

Himmelska Fridens Torg, Bejing

En bekant till oss, pressfotografen Torbjörn Andersson, var en av de få som lyckades fotografera massakern och få med bilderna ur Kina: www.torbjornandersson.se

Vid norra änden av torget gick vi ner i en gångtunnel under gatan för att komma över till andra sidan. När vi skulle in uppstod någon typ av mindre tumult när en man skulle föra med sig en gravid kvinna. Det visade sig handla om tillstånd för försäljning på torget.

Himmelska Fridens Port, Bejing

På andra sidan gatan kom vi fram till den stora porten där Maos gigantiska porträtt på 5×4 meter hänger över himmelska fridens port. Utanför denna och på många andra platser ser man statyer av ett lejonliknande djur. Lasse frågade Fred om dessa och han sa att de symboliserar makt och kraft i gamla kina, men eftersom lejon aldrig existerade i Kina gjorde stenhuggarna dessa efter hur man trodde lejon såg ut snarare än efter en exakt förebild.

Himmelska Fridens Port, Bejing

Några tjejer kom fram och ville bli fotograferade med Lasse som självklart ställde upp. Fred skrattade och sa att något sådant hade tjejer aldrig vågat fråga här för inte så länge sedan. Det glädjer en att se att folket vågar vara lite mer öppna.

Vi gick igenom porten och kom ut till vad som kallas utkanten av den förbjudna staden. Några militärer genomförde typiska militärövningar i ena hörnet av området som var avdelat för dem. Det påkallade mångas turisters uppmärksamhet och även vi stannade till en kort stund innan vi fortsatte.

Militärövning, den förbjudna staden, Bejing

Den långa kön till biljettkassan gick trots allt ganska snabbt och smidigt varpå vi gick in via den stora porten, Meridian porten, till den förbjudna staden.

Den Förbjudna Staden, Bejing
Efter att ha gått igenom portarna öppnas en mäktig plats; den förbjudna staden.

Att staden kallas just Den Förbjudna Staden grundar sig i att den varit förbjuden att besöka i 500 år för några andra än hovet, deras tjänare och de som bjudits in. Två olika dynastier av kejsarfamiljer har hållit hov här, Ming och Qing.
Staden lär bestå av 9999,5 rum då talet 10000 är reservat för himmelen. När vi kom in stannade vi till och såg över den stora gårdsplanen. Vi passerade över små broar över ett litet vattendrag som heter den gyllene strömmen.

Den Förbjudna Staden, Bejing

Man höll på med restaureringsarbete på den stora Supreme Harmony portalen. Sannolikt hänger detta ihop med det allmänna lyft man vill göra av Beijing som stad till de olympiska spelen som ska hållas här 2008. Fred visade oss vägen fram till de tre stora salarna som är hjärtat i den förbjudna staden.

Den Förbjudna Staden, Bejing

Den största är salen för den högsta harmonin, Hall of supreme harmony. Detta är lokalen där officiella sysslor som utnämnandet av militära ledare skedde samt festligheter som firandet av kejsares födelsedagar.
Den mindre mitten salen användes som sista förberedelser inför det officiella. Den tredje, salen för att bibehålla harmoni, användes bland annat för banketter.

Den Förbjudna Staden, Bejing

Fred sa att början till slutet för de kinesiska kejsarna berodde mycket på att den sista lyssnade för mycket på eunuckerna som var vid hans hov. De lurade honom att montera ner försvaret och lägga pengar på annat, vilket i sin tur ledde till att det var enklare för kolonisatörer att invadera och ta över.

Den Förbjudna Staden, Bejing

När vi gick nedför en stor trappa pekade Fred ut en gigantisk drake som huggits ur ett enda stycke och som låg längs trappan, den längsta av sitt slag i världen.

Den Förbjudna Staden, Bejing
En gigantisk drake som är uthugget ur ett enda block

Vi gick nu in i kejsarens privata tillhåll. Det var en tryckande hetta och Fred sprang iväg och köpte varsin glass till oss som vi åt i skuggan av ett träd innan vi fortsatte.

Den Förbjudna Staden, Bejing

Bland kejsarens privata tillhåll kunde man bland annat skåda kejsarens sängkammare. Det var tydligen ett ganska stort arrangemang kring de möten som kejsarna hade med sina älskarinnor. Fred berättade även om den unga kejsare som den välkända filmen The Last Emperor handlar om, och hur han i unga år styrdes av andra personer.

Den Förbjudna Staden, Bejing

När han gjorde uttalanden hade han personer som satt bakom honom och talade om vad han skulle säga och göra. Man kunde i ett av rummet se de halvt dolda stolarna bakom kejsarens.

Den Förbjudna Staden, Bejing

Vi avslutade med att gå igenom kejsarens trädgård, en vacker kinesisk trädgård som bland annat uppmärksammas mycket för de speciella stenar som påminner om koraller. Dessa stenar är vackert placerade här som dekoration ihop med växter och träd.

I området finns två träd som växt samman till ett. Detta sägs symbolisera evig kärlek och ett lyckligt äktenskap och många vill ha kort på sig och sin käresta vid detta träd. Självklart tog vi tillfälle i akt att själva fotograferas vid detta träd.

Den Förbjudna Staden, Bejing
Lasse och Anki vid trädet som symboliserar evig kärlek och ett lyckligt äktenskap.

Alldeles vid utgången finns ett mindre berg uppbyggt av de koralliknande stenar som vi sett så mycket av i området. Fred berättade att de eunucker som tjänade vid hovet ibland klättrade upp på detta berg för att försöka bota sin hemlängtan genom att försöka se deras hembyar kring Beijing.

Den Förbjudna Staden, Bejing

Vi lämnade den förbjudna staden. Precis utanför stod ett gäng taxibilar men som ofta är det dyrt att ta taxi direkt vid ett sådant här turistmekka. Vi strosade en bit längst med kanalen som ligger utanför detta palats och fick fler vackra vyer, bland annat på vakttornet i nordöstra hörnet som sägs vara det vackraste i sitt slag.

Den Förbjudna Staden, Bejing

En bit längre bort stannade Fred en taxi och vi hoppade in för att ta oss tillbaka till Freds bil. Hela förardelen av framsätet var skyddad av en slags plexibur, inte så trevligt men förmodligen finns det anledning till att flera taxibilar har detta.

Vi hoppade in i Freds bil och åkte vidare till himmelens tempel, av många ansett vara den vackraste av de gamla byggnadsverken i Beijing.

Seven Star Stones i Himmelens Tempel park, Bejing

Vi betalde inträde och gick in genom portarna. En stor grön park mötte oss. I denna park pågår mycket aktiviteter, bland annat utövar många qigong på morgnarna. Vi kom fram till Seven Star Stones vilket trots sitt namn består av åtta stenar i en formation på gräsmattan. Sju av stenarna har inristat bergsmotiv i sig och symboliserar de sju topparna på Taishan bergen. Kejsaren Qianlong beslutade att ytterligare en sten skulle placeras på platsen i nordöstlig riktning för att symbolisera att Kina är en stor enad nation.

Himmelens Tempel, Bejing

När vi kom fram till huvudbyggnaden himmelens tempel stod solen högt på himmeln. Någon hade lyckats få upp en drake på riktigt hög höjd, det såg nästan ut som den hade nått molnen. Drakar är populära i Kina och man ser dem då och då högt upp på himmeln.

Himmelens Tempel, Bejing

”Salen för böner om god skörd” byggdes 1420, men brann ner och återuppbyggdes 1889. Den cirkulära formen på byggnaden symboliserar himmeln och dess fyrkantiga bas den står på symboliserar jorden. Den övre delen av templet är målat i blått, precis som himmelens färg. Den gula färgen representerar kejsaren och längst ner symboliserar den gröna färgen gräsrötterna och därmed folket. Här tillbad himmelens son, vilket var kejsaren, himmelens makter.

Himmelens Tempel, Bejing

På denna plats inser man hur viktig symboliken med siffror är. Det finns så många liknelser att det kan vara svårt att ta till sig alla på den korta tiden man besökare platsen.

Numerologin är mycket viktig för kineser och många är måna om att kolla upp vilka datum som är extra gynnsamma för till exempel att flytta eller göra stora affärer.

Inne finner man fyra gigantiska pelare som representerar årstiderna, 12 mindre pelare i innercirkeln representerar månader och i en yttre ring finns ytterligare 12 pelare. Dessa yttre pelare representerar dygnets timmar så som man räknade vid byggandet. Varje dygn var uppdelat i 12 delar (varje del motsvarande det vi idag räknar som 2 timmar).

Imperial Vault of Heaven, Bejing
Imperial Vault of Heaven

Vi gick vidare i parken och kom till the imperial vault of heaven, som påminner något om den tidigare nämnda byggnaden fast denna är något mindre. Här finns några intressanta ljudmässiga finesser. Framför byggnaden finns en gång av stenplattor. Genom att stå på dessa stenplattor och klappa i händerna kan ekot av ens handklapp öka eller minska beroende på vilken av stenplattorna man befinner sig på.

En annan liknande intressant effekt är Ekomuren, som går runt om denna byggnad. Står en vid en del av muren och viskar skall den som står vid muren rakt över, 180 grader därifrån, på annat plats längst denna mur höra viskningen. Men med så mycket folk som var här krävdes det mer än en viskning.

Imperial Vault of Heaven, Bejing
Ekomuren var tvungen att testas. Fungerar det verkligen att stå vid andra sidan och viska till någon som står på andra sidan…

Vi ställde oss på två olika ställen vid muren. En vänlig kines instruerade Lasse om var han skulle rikta sig och att hur man var tvungen att ta i för det skulle gå fram i folksorlet. Anki tog plats och kunde mycket riktigt höra vad Lasse ropade på andra sidan området.

Heavenly Center Stone, Bejing

Sista platsen vi besökte var det cirkulära altaret som var uppbyggt som 3 ringar där respektive ring har olika diameter. Lägger man samman antalet diameter blir summan 45, vilket är ett tal som både kan delas med 9 och 5. Mellan varje våning finns 9 trappsteg vilket är ett lyckotal. Ytterligare bevis på hur viktiga siffror är för kineserna.

Heavenly Center Stone, Bejing

Även på denna plats skall man kunna uppleva ett ljudfenomen. Om man står i mitten kan ljudet från det man sägs förstärkas och framstå som mycket ljudstarkare. Folkmängden som stod och turades om att få stå på platsens mittmarkering var stor. Vi nöjde oss att strosa omkring och titta på byggnationen.

tunnel, Bejing
På väg ut ifrån området tog vi oss igenom en tunnel som man förr i tiden använde som transportväg, bland annat där man transporterade döda djur. En skylt visade dock att det var en säker tunnel att passera och Fred skrattade lite åt att det fanns människor som tyckte det var otäckt att gå här.

Vi hade pratat om att hinna med en sväng till en marknad men tiden hade sprungit iväg och snart skulle rusningstrafiken komma igång. Vi bestämde oss för att direkt köra vidare till en av stans bästa teatrar dit Fred fixat biljetter till en akrobatikföreställning vi skulle gå på.

bilresa, Bejing
Det byggs mycket i stan, många nya skyskrapor och ofta med speciella utseenden, som förhoppningsvis kommer vara klara inför nästa års stora festligheter med olympiaden som drar mängder med människor till Beijing.

Efter en stunds bilresa kunde vi gå ut vid Chaoyang Theater där föreställningen Acrobatics Macrocosm skulle starta om någon timma.

Chaoyang Theater, Bejing

Vi köpte lite dricka och snacks i en butik ett stenkast därifrån och gick sedan in och satte oss i den vackra kinesiska teatern. Teatern byggdes 1984 och har fokus på framförande av kinesisk akrobatik. Teatern lockar många turister men även mycket uppskattat av politiska ledare och medlemmar i den olympiska kommittén.

Chaoyang Theater, Bejing

Salongen fylldes snabbt och kvart över fem började föreställningen som skulle hålla på i en timma. Traditionell kinesisk akrobatik blandas med mer experimentellt uppträdande.

Akrobatisk show på Chaoyang Theater, Bejing

Det bjöds på olika typer av dans kombinerat med akrobatik. Föreställningen var generellt mycket färgstark både vad det gäller artisternas makeup och kläder så väl som rekvisitan och kulisserna.

Akrobatisk show på Chaoyang Theater, Bejing

Kinas typiska lejonfigurer med två personer i varje dräkt var återkommande på scenen. Pojkar och män i olika åldrar gjorde akrobatiska konster och hoppade igenom ringar och upp på varandras axlar. En del var akrobatiska övningar likt cirkusframträdanden men vissa delar imponerade väldigt.

Akrobatisk show på Chaoyang Theater, Bejing

Röken la sig tät och det var dags för akrobater med balanserade tallrikar på långa pinnar. Inte lika fartfyllt som andra delar av föreställningen men rök- och ljuseffekter gjorde det speciellt.

Två män och kvinnor gjorde en fantastisk uppvisning och man undrar om de verkligen hade en ryggrad i kroppen när de lyckades böja sig i helt otroliga varianter.
Sista numret för showen bestod av ett stort antal kvinnor som gjorde diverse konster på cyklar. Vid ett tillfälle stod alla i en formation på en och samma cykel.

Akrobatisk show på Chaoyang Theater, Bejing

Det må vara en aning turistig underhållning, men ändå mycket underhållande och väl värt ett besök.

När showen var slut väntade Fred på oss utanför för att köra oss tillbaka till hotellet. Det hade varit en riktigt varm dag och det var inte utan att vi var en aning möra. Vi hade gått en hel del och hade ömmade fötter och vader. Efter lite vila på rummet gick vi ut och strosade runt i omgivningarna bland hutongerna.

Kvällsvy bland hutongerna i Bejing

Vi satte oss på en restaurang och fick menyer med bilder på diverse rätter. För att ha kraft att beställa behövde vi dock varsin kall coca-cola och dricka först. Det känns som vi ständigt är törstiga här, men det är inte konstigt med den heta värme det är.

Restaurang i Bejing

Efter att ha släckt den första törsten gick vi igenom de många sidorna i menyn och pekade på de olika rätter vi blev nyfikna på.
En tallrik vi trodde var nudlar visade sig vara strimlad tofu, vilket var helt ok men kanske inte så spännande. En annan rätt vi tog in var desto mer intressant. En gryta med kyckling, vitlök, chili och en del andra kryddor ställdes fram på bordet, en specialitet i Beijing som kallas hot pot. Servitrisen satte eld under grytan och det började med en gång puttra i den.

Lasse på restaurang i Bejing

Maten var mycket god och riklig. Man behöver aldrig lämna en restaurang hungrig här.

Restaurang i Bejing

Vi var bland de sista som lämnade restaurangen då vi begav oss tillbaka till hotellet. Imorgon är det tidig morgon som gäller och vi vill vara ordentligt utvilade då det bär av mot Kinas främsta sevärdhet…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *