Till Shanghai

Solen lyste och himmeln var klarblå när vi drog undan gardinerna från fönstret på vårt rum på 7th Heaven. Vi packade ihop större delen av packningen och gick sedan ner en våning för att äta frukost.

Anki på 7th Heaven Cafe & Hostel, Yangshuo

Vi satte oss vid ett av borden på uteserveringen och beställde in rostade mackor, frukt, kaffe och juice. Halv elva skulle taxin komma som skulle köra oss till flygplatsen.

Yangshuo

Efter att ha ätit frukost gick vi en kort sväng på West street. Dagen innan hade Anki kollat in en handväska men vid en andra blick på väskan valde vi ändå att avvakta med väskinköp.

På West Street vimlar det av affärer med massor av kopior på märkesväskor och kläder. Försäljarna vinkar ofta in en, och det är ofta man blir invisad i dolda rum längre in i butiken där fler kopior finns. Många av kopiorna är mycket välgjorda och håller hög kvalitet, men vi är inte ute efter kopior utan köper hellre en snygg väska med högkvalitet utan välkänd logga på.

Yangshuo

Något som förvånade oss något var att de ändå försökte ta så pass mycket betalt för kopior av väskorna. Kanske försöker de intala turister att det är äkta vara? Eller så är de vana att få besök av turister som kanske inte alltid ifrågasätter.

7th Heaven Cafe & Hostel, Yangshuo
Vårt rum på 7th Heaven Cafe & Hostel

Tillbaka på 7th Heaven Cafe & Hostel bar vi ner våra väskor och checkade ut. Tjejerna i receptionen på 7th Heaven tyckte det var synd vi redan skulle åka vidare och bad oss att snart komma tillbaka.

7th Heaven Cafe & Hostel, Yangshuo
Anki och tjejerna som jobbade på 7th Heaven Cafe & Hostel

Utanför stod Julienne och väntade vid taxibilen. Hon hade berättat för oss att hon egentligen inte jobbade vid den här tiden denna dagen, så vi förstod att hon kommit dit enbart för att säga hej då till oss. Verkligen gulligt och trevligt. Vi tackade henne för denna tiden och vinkade till henne och tjejerna från hotellet när vi tog plats i baksätet på taxin och rullade iväg.

Bilresa från Yangshuo till flygplatsen

Resan till flygplatsen tog lite längre tid än vi väntat oss, närmare bestämt cirka två timmar. Vägarna vi åkte på höll dock varierad kvalitet. Det kändes inte alltid som vi åkte den mest direkta och självklara väg när vi ibland var inom städer och snurrade runt. Men så länge vi skulle komma till flygplatsen i tid för vår inrikesflyg var vi lugna.

Bilresa från Yangshuo till flygplatsen

Längs vägen kände vi bland annat igen ett ställe vi stannat till vid med bussen på väg hem från risterrasserna några dagar tidigare. Vissa av vägarna var breda motorvägar, medan vissa små och smala. Stor del av resan gick igenom landsbygd. Efter en sista sträcka på motorväg såg vi äntligen flygplatsen.

Guilin Liangjiang International Airport

Chauffören släppte av oss utanför och vi gick in. Guilin Liangjiang är en lite mindre flygplats och även om det fanns lite köer vid incheckningsdisken gick det hela snabbt och smidigt när vi checkade in våra väskor.

Guilin Liangjiang International Airport

Efter att ha strosat runt inne på flygplatsen satte vi oss vid gaten och snart kunde vi gå på planet.

Flygplan, China Eastern

Vi lyfte vid ett-tiden och flygresan till Shanghai var beräknad till drygt två timmar. När vi väl kommit upp i luften serverades dryck och små lunchboxar med fransbröd och en kaka.

Matlåda på flygplatnet

Det såg ut som vi skulle landa i tid men väl ovanför Shanghais Hongqiao flygplats var det många plan och vi fick snurra runt i luften tjugo minuter extra i väntan på att få tillstånd att landa.

Shanghai Hongqiao Airport

I Shanghai var det hela 36 sköna grader. Strax efter vi kommit till bagagebandet dök vårt bagage upp och vi gick ut till en lång taxikö. Vi hade läst att det kunde finnas flera olika taxiköer beroende på hur långt man skulle åka, men här fanns faktiskt bara en, och en lång sådan. Den gick i kringelikrokar men höll jämn takt med hur många passagerare som fick en taxi och kom iväg.

Kö till taxi vid Shanghai Hongqiao Airport

Vi följde gången och kunde snart kliva in i en taxi och visade upp lappen vi hade med det kinesiska namnet på hotellet vi skulle bo på under våra dagar i staden.

Taxichauffören försökte prata lite med oss, även om han knappt kunde någon engelska. Från flygplatsen som ligger väster om centrum kom vi snart in i områden med mäktiga höga byggnader. Första upplevelsen av staden genom taxifönstret var precis som man föreställt sig, en massa höga skyskrapor med annorlunda och egen design.

Taxiresa till Shanghai

Taxin hade en typ av entertainment system i form av skärmar där det visas reklam under färden.
Vid entrén till Astor Palace bromsade taxin in och vi klev ut ur bilen. Utanför den gamla stenbyggnaden i kolonialstil stod två män i kiltkjolar och tog emot oss. Vid receptionen blev vi hänvisade till the executive floor, där vårt rum låg. Vi fick slå oss ner på två bekväma stolar och blev serverade dryck under tiden som de checkade in oss.

Astor Hotel, Shanghai

Rummet var stort och mycket fint. Det fanns ett arbetsbord med dator och fax, två sängar och ett vackert badrum med både dusch och badkar. Ett stort fönster gav utsikt över gatan utanför och entrén.

Astor Hotel, Shanghai

Vi skakade av oss resedammet och gjorde oss hemmastadda, men gav oss sedan snabbt ut i staden för att göra en första bekantskap.

Via Garden Bridge gick vi över till andra sidan Wusong floden. Vi följde vattenlinjen och kom ut till Huangpu Park som pryds av monumentet över Folkets hjältar.

Anki i Shanghai

Härifrån fick vi fin utsikt över den kända vyn som alltid illustrerar Shanghai på vykort och reseguider, Pudong skyline med The Oriental Pearl Tower. Efter att insupit vyn och atmosfären fortsatte vi längs strandpromenaden, The bund, som löper längs Huangpu flodens västra sida.

The bund, Shanghai

Utan något speciellt mål eller tid att passa strosade vi sakta fram och kollade på livet längs promenaden och folket. Vi tänkte också få en första glimt inåt staden och tog av västrut, över den hårt trafikerade vägen och upp längs east Nanjing road. Butikerna ligger tätt och trottoarerna är smala.

Shoppinggata, Shanghai

Vi upplevde staden som enormt stor, det var som att innerkärnan av staden aldrig tog slut. Det blev få besök i affärer, det skulle bli tid för sådant de kommande dagarna. Det var skönt att bara strosa runt och känna av stadens puls.

Shanghai by night

När solen gått ner och skymningen tog över började vi kika efter något trevligt ställe som kunde passa att äta på. Längs gatan fanns massor av stora köpcentrum och delar av gatan vi gick på var gågata och avstängt för vanlig trafik.

Vid sjutiden började det dugga och duggregnet följdes snart av ett rejält ösregn. När vi inte tyckte att vi hittade något kul ställe att äta på bestämde vi oss för att ta oss tillbaka till hotellet. Vi hoppade in i en taxi som körde oss tillbaka genom staden och en intensiv trafik.

Shanghai by night
I taxi på väg tillbaka till hotellet.

Åter konstaterade vi att trots att Sverige är ett sådant litet land har vi många artister som är kända världen runt. Taxichauffören kunde inte mycket engelska men fick fram att Sverige har en mycket bra pingpong player, att det kvinnliga kinesiska fotbollslaget har en svensk tränare och att han tyckte om musik av Roxette och Ace of Base.

Astor Hotel, Shanghai

Tillbaka på hotellet bytte vi kläder på rummet och gick sedan till den lilla puben på andra våningen. Vår långa promenad hade gjort oss törstiga och vi beställde in varsin kall och ljuvligt god öl. Under tiden vi drack ölen läste vi anteckningar vi hade med tips på restauranger. Ett av dessa tips lät mycket bra och när vi druckit upp gick vi till receptionen och frågade kvinnan där om stället, varpå hon ringde och kollade var det låg. Receptionisten skrev ner namnet och adressen på kinesiska på en lapp. Utanför fixade en av hotellets killar en taxi som vi hoppade in i och efter han sagt till chauffören var vi skulle så bar det iväg.

Det var ingen kort sträcka och vi körde förbi gatorna vi tidigare promenerat på och fortsatte bortåt västerut. Vi blev avsläppta på innergården till ett hotell och skulle leta reda på hus nummer 4 där restaurangen skulle ligga. Efter att ha gått längst en liten grusgång bland gamla hus i kolonial stil och kollat efter byggnaden såg vi plötsligt restaurangen. På en mysig innergård med små lyktor i träden låg Face bar och Lan na Thai restaurant.

Lan na thai restaurant, Shanghai

Vi hade inte reserverat bord men efter lite trixande kunde de lösa ett bord till oss. Servitören gick före oss upp på andra våningen där vi passerade genom några draperier och kom fram till ett jättemysigt fönsterbord med utsikt över gräsmattan och de upplysta träden nedanför.
Efter att ha beställt in rödvin och vatten blev vi serverade en liten appetizer. Olika småskålar med bland annat jordnötter, lime, charlottenlök, riven kokos och sötsur sås ställdes fram samt ett fat med ett slags löv. Man skulle fylla löven med tilltugget och sedan var det bara att åtnjuta det. Kombinationen av smakerna var fantastisk och vi gillade verkligen den lilla förrätten.

Anki på Lan na thai restaurant, Shanghai

Köket var snabba och strax kom vår beställda mat in, kyckling i citrongräs med ris. Servitörerna serverade oss och var flitiga att fylla på mer vatten i våra glas så snart det behövdes. Restaurangen hade en mysig dov belysning.

Lasse på Lan na thai restaurant, Shanghai

De levande ljusen på borden samt små lampor som hängde på olika nivåer ifrån taket var all belysning som fanns i lokalen.

Lan na thai restaurant, Shanghai

Vi åt och njöt av det mysiga stället, maten, vinet och tillvaron. Det kändes verkligen härligt att vara i denna otroliga metropol, checkat in på ett så speciellt hotell och nu sitta på en mysig restaurang och äta och dricka gott. Efter de dukat ut vår varmrätt kom de in med små glas med citronsaft och mynta tillsammans med en dessertmeny.

Lan na thai restaurant, Shanghai

Egentligen var vi redan väldigt nöjda men kunde inte motstå att dela på en Brownie coupe. Den bestod av en choklad brownie med tre glasskulor; en av choklad, en med kaffesmak, och en vanilj toppad med kola och ett stort chokladkex.

Priserna var i kinesiska mått mätt höga på denna restaurang. I svenska mått ungefär som hemma, beroende på vad man beställde.

Lan na thai restaurant, Shanghai

Denna restaurang är väl värt ett besök och skiljer sig mycket från många andra restauranger vi stött på under vår resa här i Kina.

Lasse på Lan na thai restaurant, Shanghai

Vi kände oss nöjda och gick ner till nedervåningen och såg oss runt. Stället visade sig vara specialister på choklad och exklusiv choklad fanns till försäljning.

Lan na thai restaurant, Shanghai

Utanför var det ganska enkelt att få tag på en taxi och vi kom snabbt tillbaka till Astor Hotel nu när kvällstrafiken var lite lugnare. Vi var trötta och la oss för att sova och vila upp oss inför en kommande heldag i spännande Shanghai.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *