Vacker gryning på Emei bergets topp

Inte kunde man tro att värmeslingor i täcket och sängen skulle vara så skönt i ett annars så hett Kina. Men i vårt hotellrum uppe på toppen av Emei berget var det svalare och det var det riktigt skönt med den uppvärmda sängen.
Klockan fem ringde våra väckarklockor. Hade nu inte väckarklockorna väckt oss visade det sig att någon faktisk gick runt och knackade på alla dörrar vid halv sex.

Gryning, Emei-berget

Vi klädde oss och drog på de tjocka jackorna vi hyrt innan vi gav oss ut i mörkret. Folk vandrade från olika hotell i området upp till toppen av berget. Nu valde alla en utsiktsplats i riktning mot gryningsljuset, en annan plats än den vi stått vid när solen gått ner förståss. Vi tog plats utmed en klippavsats och inväntade att solen skulle gå upp. Det var en speciell vy även i morgontimman där omgivningen var täckt av moln som man bara kunde ana i avsaknad av ljuset.

Gryning, Emei-berget

Tjugo i sex började himmeln lysa upp vid horisonten. De gröna färgerna på delar av dalarna blev allt tydligare, men stora delar var fortfarande täckta av moln. Det var svårt att se om de gråvita kullarna i vyerna var moln eller berg.

Gryning, Emei-berget

När det vassa ljuset från solen skymtade som ett tunt lager ovanför molnen i fjärran började alla jubla. Snabbt steg det glödande klotet och visade sig mer och mer när det steg ur molnmassorna. Tjugo över sex var solen helt uppe och skådespelet som sådant var över.

Anki och Lasse på Emei berget när första solstrålarna når dagen

Vi stod kvar en stund och njöt av de vackra vyerna där vi stod ovanför molnen. Det var en mäktig känsla att stå över 3000 meter högt upp och se solen gå upp. Folket skingrade sig och vi gick runt och såg oss omkring i omgivningarna runt templen på bergstoppen.

Gryning, Emei-berget

Mellan den stora Buddhan av guld mitt på den öppna platsen och templet intill Jingdi Si eller den gyllene bergstoppens tempel, tände folk eld och rökelse som offergåvor. Flera la sig ner på knän framför Buddha och bugade.

Gryning, Emei-berget

Vi gick en promenad på en gång längs en klippavsats. Där stigen tog slut tog en liten utsiktsplats vid och vi kunde se ett litet tempel längst ut på en ödslig klippa i en bortre del av berget.

Gryning, Emei-berget

När vi återvände till guld buddan såg vi att dess innanmäte hade dörrar där vi kunde gå in. Det var ett litet altare inuti och folk bad och kom med offergåvor.
Vi tog den pampiga trappan som var kantad av statyer med gyllene elefanter.

Elefantstaty, Emei-berget

Emei berget är mycket välkänt i Kina och är ett av de fyra heliga bergen i Kina som många kineser vill besöka minst en gång i livet.

Man, Emei-berget
En man som jobbade uppe på Emei-berget.

Det var fortfarande ganska kyligt och skönt att ha jackorna. Vi kände oss nöjda men fortfarande trötta när vi återvände till vårt hotellrum där vi kröp ner i sängarna en liten stund för att värma upp oss igen. Vi slumrade till och vaknade åter en timma senare. Utcheckningen gick snabbt och vi gick åter igen en kort runda uppe på bergen innan vi återvände till linbanan, Jingding ropeway.

Emei-berget
Ett stort moln gled in över oss och emei-berget när vi var på väg ner mot linbanan.

Kön till linbanan var näst intill obefintlig och vi behövde inte trängas när vi åkte ner. Resan ner var vacker precis som uppfarten, fast vyerna begränsades något av de stora moln som vi befann oss i.

På väg ner från Emei-berget i linbanan

Två tjejer som också varit med på bussen vi åkte upp med igår frågade om vi ville ha sällskap med dem ner. På vägen till buss stationen såg vi de berömda aporna som bor här på berget. De satt och tuggade i sig majskolvar, godis och annat som folk kastade in till dem. Då och då hoppade de fram och ryckte åt sig godispåsar av folk.

Apor, på väg ner från Emei-berget

Det är inte utan att man känner att det finns många invånare i detta land. Ljudnivån runt om en är alltid ganska hög, och man har alltid folk runtom sig, och sevärdheter är självklart inget undantag. Det var nästan trängsel under vår väg nerför Emei berget till platsen där bussarna utgår ifrån.

På väg ner från Emei-berget

Nere vid buss stationen såg de trevliga tjejerna till att vi alla fick tag i bussbiljetter och kom ombord på rätt buss. Snart rullade vi iväg och vi slocknade snabbt trots de skumpiga vägarna. Då och då vaknade man till då chauffören tutade eller bromsade efter att ha gasat på rejält utför de sluttande bergsvägarna. Men det är så körstilen är här, tuta och gasa på.

Anki med de två tjejerna vi hade sällskap med från Emei-berget

Framme i Emei visade det sig att bussen till Leshan, känt för sin jättebuddha uthuggen ur en bergsvägg, inte skulle gå förrän klockan två vilket var om över en och en halv timma. Vi hade inte bestämt om vi skulle ta oss till Leshan eller åka direkt till Chengdu, men vi ville gärna hinna se lite av Chengdu stad och omständigheterna nu gjorde att vi bestämde oss för att åka tillbaka till stan. Bussarna verkade gå tätare ifrån den station vi först kommit till igår och vi tog en taxi dit.

Bussresa från Emei-berget mot Chengdu

När vi köpte biljett så signalerade kvinnan i kassan att vi skulle skynda oss, en buss skulle gå vilken minut som helst. Vi skyndade bort till gaten, kom på en buss och lämnade Emei stad.

Chengdu buss station

Två timmar senare steg vi av vid Xin nan men buss station. Vi tog våra små ryggsäckar på ryggen och passade på att ta en promenad från stationen längs en av de större gatorna genom staden.

Gatuliv i Chengdu, kvinnlig fruktförsäljare

Det låg lite småbutiker längs vägen och vi gick in på några ställen och kollade utbudet; skor, sportkläder och t-shirts var det mest frekventa artiklarna.

Vy ifrån bro, Chengdu

Det var varmt men lite mulet. Vi strosade runt och njöt av en lugn eftermiddag.

Gatuliv, Chengdu

Hunger satte in men vi hittade inget ställe i närheten och hoppade därför istället in i en taxi och åkte till Tibet Hotel där vi skulle bo en natt till. Vårt stora bagage hade vi sedan igår i deras bagagerum vilket vi hämtade ut efter vi hade checkat in. På rummet satte vi av vårt bagage och gick sedan direkt till restaurangen för att äta något lätt. Vi fick ett fint bord längs ena sidan i restaurangen och servicen var förstklassigt. Anki valde en pasta rätt och Lasse en stekt risrätt som mättade gott ihop med kall läsk.

Anki, lunch på Tibet Hotel, Chengdu

En kvinna i receptionen som var riktigt bra på engelska hjälpte oss att boka en taxi inför morgondagen då vi planerar att åka till det pandareservat som ligger i utkanten av staden. Vi passade även på att fråga henne om tips på bra shoppingdistrikt i staden och hon skrev ner en adress på kinesiska på ett visitkort.

Anki utanför Tibet Hotel, Chengdu
I väntan på taxi utanför hotellet…

Det var bara att hoppa in i en taxi, visa chauffören visitkortet varpå han körde oss till den nedskrivna adressen.

Chengdu är visserligen Kinas femte största stad men vi hade nog inte riktigt väntat oss att mötas av sådana stora shoppingdistrikt. Neonskyltar lyste överallt och butikerna var många och både stora och små. Vi körde längst en stor gata och svängde av på en annan stor för att slutligen bli avsläppta. Chauffören pekade in mot en tvärgata och efter vi betalt för resan gick vi direkt i den riktningen.
Kanske var vi lite för trötta för att vara riktigt på hugget för shopping men det var kul att gå och kolla.

Chungxi Road, Chengdu

Det var lördag kväll och många kinesiska kvinnor hade klätt upp sig. Längst denna gata var flertalet butiker lite större med välkända varumärken, både kinesiska och internationella. Priserna är billigare än hemma i Sverige, men säkert dyra i kinesiska mått mätt. Vi gick in i några butiker med kläder och sportartiklar.

Chungxi Road, Chengdu

Vi avslutade kvällen på ett stort shoppingcentra med flera våningar, The Pacific Department Store. Anki hade hittat lite kläder och provade till stängningsdags.

Klockan tio när alla butiker stängde samlades massor av folk utmed gatorna för att få tag i en taxi. Kanske var det ingen bra timing för oss, eftersom det gjorde det svårt att överhuvudtaget få tag på en. Det tog en liten stund men till slut fick vi tag på en ledig taxi som körde oss tillbaka till hotellet.

Tibet Hotel, Chengdu

Vi åkte hissen upp och la oss på sängen med en kall öl och lite snacks under tiden som vi zappade på TVn vilket fick avsluta denna dag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *