Från Beijing till Chengdu

Det var skönt att inte ha någon direkt tidig tid att passa på morgonen men vi ville ändå upp i någorlunda tid. Det var inte utan att träningsvärk från gårdagens tuffa vandring på muren kändes i kroppen, men det var det värt. Det var en otrolig upplevelse att få uppleva kinesiska muren på detta vis.

Morgonliv bland hutongerna i Beijing

Vi gick bort till Sakura Cafe och käkade frukost. Det var en lugn morgon och vi satt och njöt av den trevliga miljön under tiden vi åt rostade mackor och frukt, drack juice och kaffe.

Frukost på Sakura Café, Beijing

Utanför caféet väntade män med sina tuktuk i hopp om att få kunder. Det var kul att titta ut på gatulivet utanför.

Gatuliv bland hutongerna, Beijing

Efter frukosten gick vi tillbaka till hotellet och packade ihop våra sista saker. Bagaget satte vi i hotellets bagage rum eftersom det inte var dags att lämna staden riktigt än. Några timmar till hade vi på oss att utforska området kring hutongerna innan vår resa i Kina skulle fortsätta.

Shan Xi Xiang, Beijing
Vi lämnade hotellet Shan Xi Xiang för några timmar på stan innan det var dags att åka till flygplatsen.

Med bara någon timma eller två på oss gick vi ut en sväng på stan. Vi hade inget direkt mål utan kände bara för att strosa omkring den korta tiden vi hade innan taxi skulle hämta oss utanför hotellet.
Via hutongerna gick vi ut på gatan som leder norrut mot Himmelska Fridens Torg. Men istället för att gå upp på torget gick vi upp en gata västerut som ledde oss till baksidan av kongress hallen, Great Hall of the People.

National Grand Theater, Beijing
National Grand Theatre.

Vår promenad svängde västerut på Xichang’an Jie när vi passerade The National Grand Theatre. Många byggnader i centrala Beijing är gamla och har ingen jättespännande arkitektur, men här har man verkligen varit kreativ. Byggnaden har ett futuristisk utseende med sin runda form och glasförsedda yttre. Entrén till byggnaden sker genom en ingång under marken samt under den damm som ligger framför byggnaden. Det är tvära kast när man vänder blicken över gatan och ser delar av muren runt förbjudna staden och gammal kinesiska hustak.

Konserthall, Beijing
Beijing konserthall

Vi fortsatte vår promenad och vände snart söderut igen för att gå tillbaka mot hotellet. Beijing konserthall var en något modernare byggnad som vi passerade innan vi kom in bland hutongerna, Xirongxian. Här var gatorna bredare och det finns mer inslag av träd och grönska.

gatuvy, Beijing

Då och då passerade vi någon butik eller servering, men det var med tydlig lokal inriktning och vi upplevde inte att detta var ett område som frekventerats av turister.

gatuliv, Beijing

Tillbaka på hotellet satt taxichauffören redan redo och väntade på oss. Han hjälpte oss att bära ut väskorna och packa in dem i bilen. Det var slut på detta besök och vi tackade och vinkade hejdå till de trevliga tjejerna som jobbade på hotellet.

taxi på väg ut från Beijing

Trafiken inne i stan var stundtals ganska tät, inte helt förvånande med en stad där hela 1000 nya bilar rullar ut på vägarna varje dag. Vår chaufför körde snabbt och slalomaktigt mellan filerna vilket gjorde att vi ändå slapp de värsta köerna och snart rullade vi ut på vägar med mindre tät trafik.

Taxichauffören körde oss till terminal 1 som är inrikes terminalen. Dock visade det sig att just vårt inrikesflyg skulle gå från den nyare och större terminal 2. Det var en ganska kort bit över till rätt terminal och snart hade vi checkat in och var inne i taxfree området vid gaten.
Kvart över fem skulle planet lyfta men vi hade lite tid kvar till boarding och kände oss lite sugna på något att äta.

Lunch på Beijing flygplats

Utbudet är inte så stort, det finns endast ett fåtal serveringar. Vårt val föll på Subway där vi tog varsin färsk baguette tillsammans med en juice.

Beijing flygplats
Vy ifrån fönstret på flygplanet innan vi startar.

Flyget med Shenzhen Airlines till Changdu tog drygt två timmar. Planet tog oss igenom de tjocka molnen och vi fick njuta av en vacker flygtur med sol och tjocka molntäcke under oss. Servicen höll god klass och vi serverades ett lätt mellanmål.

Flyg från Beijing till Chengdu


Vi var ganska trötta och sov stora delar av flygresan. När det var dags för landning gick vi åter ner i de tjocka molnen och landade i ett disigt Chengdu.

Flygplan på Chengdus flygplats

Att hämta väskorna gick snabbt och snart var vi ute från flygplatsen. När vi landade var det skymning och när vi kom ut från flygplatsen hade det hunnit bli becksvart. En kvinna som jobbade på flygplatsen hjälpte oss att hitta transport till hotellet. Bilresan tog något längre stund än vi räknat med. Chengdu hade från början i våra öron låtit som en ganska liten stad, men det är Kinas femte största stad med 4,1 miljoner invånare, och betydligt fler om man räknar med ytterområden.

Framme vid den pampiga entrén till Tibet Hotel kom personal direkt ut och hjälpte oss med väskorna. Vi checkade in i den vackra foajén.

Tibet Hotel, Chengdu
Stort dubbelrum på Tibet Hotel.

På nyckeln stod det rums nummer 1108 och vi tog hissen upp till elfte våningen. Rummet var över förväntan, både till storlek, stil och standard. Enligt uppgift var det cirka 42 kvadratmeter stort. Rummet hade en stor garderob, vackert arbetsbord med tillhörande stolar, platt tv, två stora breda sängar och en soffgrupp.

Tibet Hotel, Chengdu

Badrummet var stort och fräscht med både dusch och badkar. Hotellet är stilmässigt inspirerat av Tibets kultur och leverne. Hotellet har en mycket miljömedveten approach som de skriver om i hotellpärmen. De använder endast ekologiska produkter, har freon fri aircondition, levande växter i alla rum bidrar till bättre luft, alla batterier återvinns etc. Det gläder oss att se denna typ av miljömedvetenhet även här i Kina. På varje rum finns dessutom tillgång till gratis Internet om man har en dator med sig.

Tibet Hotel, Chengdu

Vi gjorde oss hemmastadda på rummet och gick sedan ner för att ta något att äta. Hotellets restaurang såg mysig ut men vi tog först en liten promenad i närheten för att se hur området såg ut runt hotellet. Flera affärer och restauranger i omgivningarna hade stängt och det var ganska öde på gatorna. Efter att ha strosat runt en stund gick vi tillbaka till hotellet och upp på andra våningen där restaurangen ligger.
Hotellets restaurang är fin och att ha nära hem passade oss väldigt bra då vi kände oss ganska trötta.

Anki på hotellets restaurang, Chengdu

Vi tog in varsin Tsingtao öl och bestämde oss sedan för att ta in en clubsandwich och en curryris. Det var gott och lagom mycket mat så här ganska sent på kvällen.

Middag på restaurangen på hotellet i Chengdu

Från vårt bort kunde vi blicka ut över foajén och entrén nedanför. Det var ganska lugnt vid den här tiden och få personer i rörelse. Servicen var toppen. Vi satt kvar ett tag i de sköna stolarna och pratade. Inte helt ovant för oss blev vi de sista som lämnade restaurangen denna kväll.

Reception, Chengdu

Nöjda återvände vi till rummet och passade på att zappa lite bland den mängd av tv-kanaler som erbjuds på hotellets TV. Mycket kinesisk reklamfilm finns det…

Vy ifrån hotellfönstret i Chengdu
Vy över stan ifrån vårt rum.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *