Vilda djur vid Rio Frio och kväll i La Fortuna

Efter en hel natt med ösregn vaknade vi strax efter 6 på morgonen. Vi packade ihop det sista, tog på oss regnkläder och gick genom ösregnet upp till receptionen där en bil skulle hämta oss. Vi hade några minuter till godo och knackade på restaurangen för en tidig och snabb frukost.
Transporten vi bokat dagen innan körde de skumpiga vägen ner till La Fortuna. Utanför Aventuras Arenal blev vi avsläppta. Våra stora ryggsäckar lämnade vi på deras kontor och tog enbart med oss våra dagryggsäckar.
Bussen för turen kom och vi hoppade på. Nu var det bara att hålla tummarna för bättre väder!!!

Efter en kort resväg blev vi ombedda att greppa våra kameror och regnkläder för ett kort stopp. Från en bro kunde vi blicka ut över en mängd trädkronor längs en flod och överallt i träden satt stora Iguanas (ödlor) som bodde här.

En märklig syn. Regnet och fukten immade tyvärr ganska snabbt igen linserna på kamerorna men en del dokumentering hann vi ändå med.

Det var ett kort stopp och strax var vi på bussen igen för ytterligare någon timmas bussfärd mot Los Chiles och vårt mål Caño Negro.

Vi lämnade fastlandet och gav oss ut i en liten båt på floden Rio Frio. Båtfärden varade omkring tre timmar. Redan i början på båtturen såg vi ett antal vackra fåglar.

Rätt som det var såg vi något som låg och lurade bara några meter ifrån oss. En Spectacled caiman (en mindre variant av alligator) tittade på oss innan han gled ner i vattnet.

En Caiman alligator vid Rio Frio i Costa Rica

Hela tiden spanade vi efter alla tänkbara djur, och vi såg en hel del. Vissa kände vi igen från vår tidigare resa i Amazonas, tex Green kingfisher.

För fågelskådare måste detta vara rena paradiset. Vi fick se en mängd olika vackra fåglar som Anhinga, Squirrel cuckoo, Amazon kingfisher, Heron (häger), snakebird med flera.

Vädret var väldigt annorlunda jämfört med Arenal. Det var betydligt varmare och solen sken. Att se djur var för oss det självklara målet med den här utflykten, men även flodturen i sig är otroligt vacker.

Den roliga ödlan ”Jesuschrist Lizzard” har fått sitt namn på grund av att den kan gå på vatten. Efter några snabba hopp på vattnet såg vi den klättra upp på trädgrenar vid vattenbrynet.

Mantled howler monkey eller vrålapor som de kallas på svenska hörs tydligt. Hanarnas läte kan låta upp till 1 km genom den täta regnskogen.

I en trädkrona vi passerade fanns en hel flock av vrålapor. Så många apor i ett och samma träd har vi aldrig sett tidigare. Det är fantastiskt att sitta nedanför ett träd fullt med apor och kunna iaktta när de klättrar, leker och äter frukter från trädet.

Hela tiden tittar man omkring sig för att inte missa några spännande djur som inte alltid är så¨ lätta att upptäcka i djungeln.

Hägrar är ganska vanliga och de dök upp ett flertal gånger under vår flodtur.

Det är inte mycket trafik på floden vilket naturligtvis gör det lättare att se och höra djurlivet. Här passerade vi däremot en man och hans hund (som sitter längst fram i båten) som paddlade sig fram längst Rio Frio.

Den så kallade snake-bird har en ormliknande hals och rör halsen på precis samma sätt som ormtjusares ormar gör när de lockas upp ur sin låda, vilket fågeln på bilden är i full gång med just när bilden tas.

Apor är alltid lika kul att se och vi blev extra glada när vi fick möjlighet att studera White-faces capuchine apor under en längre stund.

Vi passerade några trötta sengångare som sov i ett träd. Strax där efter en stor trädgren i vattnet där det satt fullt med fåglar.

Sen ännu en cayman som låg och lurade i vattnet…titta noga – ser ni den? Inte alltid så lätt att se i den grumliga floden…

I slutet av båtturen missade vi nästan en ännu större caiman som låg och lurade i vattenbrynet bara en halv meter ifrån oss. Tur ingen stack ut en hand från båten just då…

Efter båtturen blev vi serverade lunch. Sedan var det dags att sätta sig i bussen och återvända till La Fortuna.
Något boende i La Fortuna hade vi inte ordnat men Aventuras Arenal tipsade oss om Oriuma. Vi lämnade kvar våra ryggsäckar på kontoret till morgondagen och promenerade till Oriuma för att se deras rum. Rummen var helt ok med förvånansvärt fina badrum till så pass enkla sovrum. Vi accepterade och fick nyckeln till rum 11.

La Fortuna är en väldigt liten stad som mer och mer livnär sig på turism som kommer för att se vulkanen Arenal. Ändå känns den inte fullt så turistig i negativ bemärkelse. Att strosa omkring där som vi gjorde denna eftermiddag/kväll var riktigt trevligt. Det finns en hel del affärer även om de flesta säljer souvenirer. Anki hittade dock en kjol i en av butikerna.
På en av gaturestaurangerna satte vi oss och tog en öl.

Sedan promenerade vi vidare och gick inom en resebyrå och fick lite tips gällande Corcovado som vi planerar att besöka om några dagar.
Middag åt vi på en annan lokal uteservering längst La Fortunas huvudgata.


Sunset Tours

» www.sunsettourcr.com

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *