Ronda

Utflykt till Ronda

En dagsutlfykt till en av Spaniens äldsta städer, med en djup ravin som delar gamla och nya stadsdelarna. Här besöker vi den gamla tjurfäktningsarenan, en fin park och avslutar med att njuta av denna pueblo blanco nerifrån dalgången.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Idag hade vi plan att göra någon slags utflykt. Riktigt vart visste vi inte. Casares är en trevlig liten spansk by som ligger ganska nära. Fortsätter man förbi det kommer man så småningom till Ronda.
Vi körde i denna riktning. När vi var i höjd med Casares tyckte vi det var lika bra att fortsätta.

Väg från Manilva upp mot vita bergsbyar

Det är mäktiga landskap man kör igenom. Vacker natur med berg och dalgångar. Dessa södra delar av Spanien har många vindkraftverk som på något sätt naturligt smälter in i det karga landskapet.

Väg från Manilva upp mot vita bergsbyar

Vägen är betydligt bättre än de första turerna Anki gjorde med sina föräldrar här för cirka 30 år sedan.

Man får hela tiden vackra vyer genom bilfönstret men det finns också en hel del utsiktsplatser, sk Mirador, längst med vägen. Vi stannade till vid Mirador de los Castañares.

Mirador de los Castañares

Här fick vi en vacker utsikt över Benadalid, en av de vita bergsbyarna man passerar längsmed denna vägen.

Vid varje utsiktsplats finns vackra målningar av vyerna man har framför sig gjorda på kakel tillsammans med beskrivande texter om omgivningarna.

Här kunde vi läsa om kastanjeträden som fanns omkring oss, hur träden förändrades färgmässigt under året etc.

Mirador de los Castañares

Vi fortsatte färdas utmed den slingriga vägen och kom snart in i Ronda. Vid en rondell i stan stannade vi till och tog några kort på en vacker borg innan vi körde längre in i stan för att hitta en parkering till bilen.

Borg, på väg in till Ronda

Det fanns skyltar till parkeringshus men vi utgick ifrån att vi skulle hitta en parkering utmed en av gatorna, och mycket riktigt gjorde vi också så. Ett stenkast från den berömda tjurfäktningsarenan parkerade vi vår bil och promenerade in mot stan.

Alameda del Tajo, botanisk trädgård med hisnande utsikt

Vi passerade en vacker kyrka och direkt på vår högra sida låg en fin park, Alameda del Tajo, som vi gick in i. Det var en lummig och vacker parkanläggning.

Alameda de Tajo, Ronda

Utmed gångarna fanns parkbänkar där gamla så väl som unga satt och begrundade omgivningarna och vilade sina fötter. Emellan gångarna fanns porlande fontäner där små fåglar gärna satt och drack vatten.

Alameda de Tajo, Ronda

Vi gick igenom parken till andra sidan där man kunde blicka ut över stupet och den fantastiskt vackra dalen nedanför. Det är en mäktig vy och lätt att stå här länge och fascineras av vyerna.

Utsikt från Alameda de Tajo, Ronda

Längre ner kan man se några fina hus med pooler, men främst är det odlad mark. Utmed stupet klättrar en del träd och kaktusar.

Utsikt från Alameda de Tajo, Ronda

Inne i parken fanns stora burar med vackra påfåglar. Vi stannade till en kort stund och kollade in de färggranna fåglarna som strövade omkring eller låg ner och tittade på oss.

Alameda de Tajo, Ronda

Bladen från trädkronorna skapade vackra mönster på marken. Familjer promenerade omkring, ett äldre par satt och pratade och njöt av skuggan och hundar luktade alla de olika dofterna som fanns i denna park.

Gammal bro med nytt namn

Vi lämnade parken och gick utmed gatan till en av de främre turistattraktionerna i Ronda, Puente Nuevo.

Puente Nuevo, Ronda

Trots dess namn är denna bro långt ifrån ny. 1751 tog det beslut att bygga denna bro, men bygget slutfördes först år 1793. Bron är imponerande 120 meter hög. Vi gick ut på utsiktsplatsen och fick en vacker vy över bron och dalen nedanför. Fåglar flög i omgångar i stora grupper genom valven.

Puente Nuevo, Ronda

Besökare tappade nästan andan när de kom ut och kikade ner mot stupet nedanför. En bit längre bort kunde vi se bergsklättrare klättra upp för de branta klipporna.

Mitt i stan, vid Puente Nuevo, Ronda

Bron ligger mitt i stan och vänder man sig om har man en stor gata med en liten rondell. Så här en lördag i juli månad är det dock väldigt lugnt. Det är få bilar som passerar, och de flesta människor som promenerar omkring är turister som stannar och fotograferar bron och vyerna omkring.

Puente Nuevo, Ronda

Besök på en av Spaniens äldsta tjurfäktningsarenor

En av Rondas stora turistattraktioner är Plaza de toros de Ronda. Denna tjurfäktningsarena är från 1784 och är skapad av José Martin de Aldehuela; samma arkitekt som designat Puente Nuevo bron.

Plaza de toros de Ronda, Ronda

Denna kväll skulle det vara en konsert inne på arenan vilket gjorde att arenan stängdes för allmänheten klockan 17. Vi har varit här tidigare men tyckte det kunde vara kul att återuppleva en av Spaniens mest kända tjurfäktningsarenor.
Vi betalade 6 euro i inträde och gick in på arenan.

Plaza de toros de Ronda, Ronda

Det är en mäktig plats att vara och kul att besöka även om vi är tacksamma att uppleva miljön utan de hemska tjurfäktningarna.

Anki & Lasse på Plaza de toros de Ronda, Ronda

Vi gick omkring inne på själva arenan och blickade upp mot läktarna. Inne i gångarna fanns museum. Vi gick inom här och kunde se pistoler och gevär som inte bara använts vid tjurfäktning, utan även vid dueller som var vanligt förekommande i mitten av 1800-talet. Trots det hemska de medför var de vackert utsmyckade vapen.

Inne i museum delen av arenan fanns även tavlor och utstyrslar som matadorer och andra medverkande genom åren använt.

Plaza de toros de Ronda, Ronda

Vi tog trapporna upp till läktarna. Vita lakan hängde för vissa valv och viftade kraftigt med vinden vilket gav svalka och skugga.
Med tanke på att tjurfäktningsarenan skulle vara plats för konsert några timmar senare bestod en stor del av arenan av en stor uppbyggd scen, och framför den ett stort antal stolar för åskådare.

Plaza de toros de Ronda, Ronda

Att se en konsert inne på en sådan här arena är säkert en upplevelse i sig.

Vi gick omkring uppe bland åskådarplatserna och blickade ut över arenan. Vi kom fram till vip läktarna som var åtskilda från de övriga platserna med galler.

Plaza de toros de Ronda, Ronda

Vid ena sidan av arenan gick vi bakom kulisserna till de delar som vanliga åskådare inte normalt får se vid tjurfäktningar. Första delen såg ut som en mindre tjurfäktningsarena.

Plaza de toros de Ronda, Ronda

Vi gick upp trapporna en våning och kunde skåda denna plats uppifrån. Här såg vi också gångarna runt om för att ha kontroll på tjurarna.
Det var en vacker dag och vyerna var färggranna med den klarblå himmeln, den gula färgen från byggnaden med de röda dörrarna.

Plaza de toros de Ronda, Ronda

Vi fortsatte på övervåningen och passerade en ridskola som vi kunde blicka in på. En bit längre fram kom vi in i en byggnad och kunde härifrån blicka ner på en liten söt och lummig innergård med stall. Inne i stallen stod några hästar och gnäggade.

Plaza de toros de Ronda, Ronda

I mitten av denna byggnad fanns en gång med portar som öppnades uppifrån. Inne i dessa portar förvaras tjurarna innan de ska in på arenan. Härifrån kändes det tryggt men när vi gick ner en trappa och gick utanför de tunga portarna var det inte utan att man kände respekt för de stunder de stora tjurarna står instängda och förmodligen rusar ut så snart de får möjligheten och portarna öppnas.

Plaza de toros de Ronda, Ronda

Det är en smal gång som leder bort till ljuset och träporten till den stora öppna arenan där tjurarna går matadorerna till mötes.

Plaza de toros de Ronda, Ronda

Det är inte utan att man i denna öppning står och blickar ut mot arenan och åskådarplatserna utifrån en tjurs ögon.
Med blandade känslor lämnade vi arenan och genom den lilla innergården som man passerar på väg ut.

Plaza de toros de Ronda, Ronda

Utanför arenan finns symboliskt nog en stor staty på en tjur. Denna plats är också utgångspunkt för transporter med häst och vagn. Vackert om än något turistigt.

Plaza de toros de Ronda, Ronda

Vi gick genom några smågator och kom ut på ett torg i centrum av staden och började kolla in serveringar och dess menyer. Rätt som det var hörde Lasse någon ropa hans namn. Det visade sig vara en kund till Lasses företag som lustigt nog var här med sin respektive precis samma dag som vi. Märkligt hur liten världen är ibland. Vi bytte några ord och strosade sedan vidare utan något egentligt mål.

Torg, Ronda

I andra sidan av torget låg en enkel liten servering och vi slog oss ner för varsin coca-cola. När vi kollade på menyn passade vi samtidigt på att beställa in en sallad och en gazpacho. Kanske inte en av våra bästa kulinariska upplevelser, men helt ok och gjorde att vi kunde fortsätta utforska Ronda en stund till.

Anki lunchar, Ronda

Vi lämnade torget och gick några meter in på en av gatorna som kantas av butiker. Vid denna tiden var det dock siesta och alla butiker var stängda. Detta gjorde inte oss något då vi inte var i Ronda för affärernas skull.

Shoppinggata, Ronda

Vi vände om och kom åter ut mot Puente Nuevo. Ett stort sug på glass satte in och vi letade upp en kiosk där vi köpte varsin Magnum glass och en stor coca-cola.

Utsikt ifrån Puente Nuevo, Ronda

Åter vid Puente Nuevo träffade vi på Anna med respektive och stannade till en stund och pratade. De var inriktade på att besöka alla de så kända spanska vita byarna och berättade bland annat om en norr om Ronda som de varmt kunde rekommendera.

Utsikt ifrån Puente Nuevo, Ronda

Vi önskade varandra en fortsatt trevlig semester och promenerade in mot gamla stan. Ifrån andra sidan bron fick vi en annan vy över bron och dalen.
Vi fortsatte in mot gamla stans vackra gator och gränder.

Gamla stan, Ronda

På denna sida ligger även en del restauranger med terrasser som vetter ut mot den mäktiga dalen och Puente Nuevo.
Här var det betydligt färre turister och ganska skönt att strosa omkring.

Gamla stan, Ronda

Vi hörde ljudet av en häst mot kullerstenarna och snart kom den förbi med en vagn bakom sig så visst lockas turister också in här, men inte alls i den omfattning som kring bron och tjurfäktningsarenan.

Staty över Cayetano Ordoñes, Ronda

Den vy vi nu önskade av bron kunde vi inte lösa uppifrån staden. Vi vände därför om och gick åter över bron. Utanför tjurfäktningsarenan stannade vi upp vid två statyer av erkända män. Den ena var Cayetano Ordoñes som tydligen också kallats “el niño de la Palma”.

Gata i Ronda

På vår väg tillbaka till vår bil passerade vi åter parken där vi börjat vår dag och strax därpå kyrkan. En termometer intill visade att klockan var 17.23 och temperaturen 38 grader.

Kyrka, Ronda

Vi hämtade vår bil och körde ut ifrån centrat och letade upp en väg som gick neråt. Vi ville komma ner och se staden och Puente Nuevo nerifrån. Det var en brant liten smal väg vi körde, och vi var glada att slippa möten.
Vi såg platsen som skulle ge oss den perfekta vyn vi var ute efter. Lämpligt nog fanns det en liten uppfart där vi kunde ställa bilen.

Vacker vy över Ronda

Vi gick ut och dokumenterade de vackra vyerna. Härifrån kunde vi se Alameda del Tajo där vi tidigare idag stod och blickade ut över dalen. Vi såg själva bron och dalgången därunder. Fåglar flög i omgångar i stora flockar runt om valven. Åt höger låg den vita gamla stan vackert. Det är en vacker och mycket märkligt belägen by.

Vacker vy över Ronda

En bil körde omkring och ett par kom ut. Killen visade sig vara från Minnesota i USA och tjejen ifrån Spanien. Vi bytte några ord och hjälptes åt att fotografera varandra vid den vackra vyn innan vi satte oss i bilen och körde tillbaka.

Vacker vy över Ronda

Den så branta vägen ner gick nu uppför och denna sträcka fick vi även möte, som dock gick bra.

Lasse och vår lilla pärla till bil nedanför Ronda

Vi lämnade Ronda bakom oss och körde ut mot de snirklande vägarna genom bergen.
Vägen tillbaka kändes som den gick snabbare. Vi lyssnade på radion och njöt av landskapen utanför bilfönstret.

Strax passerade vi den lilla vita byn Algatocín. Hade det inte varit för att vi kände oss ganska möra hade vi kanske stannat till, men det får bli en annan gång. En bit därifrån fanns det dock en utsikts plats; Mirador del Genal.

Algatocin sett från Mirador del Genal

Här stannade vi till och blickade ut över den lilla staden, de mäktiga vyerna och andra bergsbyar runt omkring.

Mirador del Genal

När vi kom till Gaucín stod det skyltat Manilva och vi svängde vänster. Strax passerade vi de många vindkraftverken och kunde även se Gibraltar klippan längre fram.

Snirklande bergsvägar

Vi snirklade längst med vägarna och hade snart Manilva och medelhavet vackert beläget framför oss.

Klockan hade blivit åtta när vi parkerade i backen till vårt område och gick in till huset. Det hade varit en lyckad utflyktsdag, och det var inte utan att man var lite mör.

Vi närmar oss Manilva

Vi öppnade dörren till trädgården och slog oss ner i vardagsrummet med varsitt glas cava. Innan vi bestämde oss vad vi skulle orka med denna kväll behövde vi koppla av med en drink och lite tilltugg.

Vinden tog i utanför, men vi bestämde oss ändå för att köra igång grillen och äta hemma. I och med blåsten som tilltog stod vi ganska mycket ute och vaktade grillen. Det gnistrade en del men samtidigt fick vi en extremt jämn och fin bädd av glödande kol.

Den marinerade kycklingen låg framme för att få rumstemperatur och Anki förberedde en sallad.
Vi åt det grillade köttet och satt ute i trädgården och njöt av kvällen. Det blev en lugn och skön kväll för två ganska möra personer efter en trevliga utflyktsdag.

Relaterade Sidor

Ronda, Spanien

Ronda

Ronda är en liten vacker bergsby 739 meter över havet och är faktiskt en av de mest besökta städerna i Andalusien. Ronda sägs också vara tjurfäktningens hemort.

Läs mer och se bilder »

Relaterade reseskildringar