Valsafari, Tarifa

Valsafari vid Gibraltar sundet

Det är en tidig morgon när vi lämnar Manilva för att åka till Tarifa där vi ger oss ut på Gibraltar sund för att se om vi har turen att se några valar eller späckhuggare. Några timmar senare återvänder vi blöta av saltvatten till fastlandet och spenderar några timmar i Tarifa stad.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Ljudet från fiestan i byn hade lagt sig när vår väckarklocka ringde, tidigare på morgonen än den någonsin brukar ringa när vi är på semestern i Spanien. Det var kolsvart ute och två trötta personer som tog sig upp för att åka iväg för en tidig morgonutflykt.

Vi satte oss i bilen och drygt en timma senare parkerade vi bilen på en av gatorna vid hamnen i Tarifa. Det var här valutflykten vi anmält oss till skulle utgå ifrån.

Gryning, Tarifa

Att Tarifa är en studenstad blev vi påminda om när vi mötte festande ungdomar som var på väg hemåt när vi gick in i stadens centrum och Firmms kontor. Det finns några olika företag i Tarifa som arrangerar valsafaris. Vårt val föll denna gång på Firmm organisationen vars fokus är att studera och värna om valarna samt finansierar detta bland annat genom att undervisa och göra valsafaris.

Gryning, Tarifa

Efter en liten stund hittade vi kontoret och hälsade på Katharina Heyer som skulle ta med oss ut på båten idag.

Vi gick ner till hamnen och mötte upp de andra vid företagets andra lilla kontor. Här fanns ett par andra deltagare och vi väntade en liten stund tills alla var på plats.

Anki på valsafari, Tarifa

Vi tog plats i båten och lämnade hamnen. Det är att rekommendera att åka tidigt på morgonen då vattnet oftast är lugnare, men att få se några valar eller späckhuggare som vi även hoppades denna dag är förstås inget någon arrangör kan garantera.

Valsafari, Tarifa

I juli och augusti har man, om man har tur, chans att se späckhuggare här i Gibraltar sund. Några dagar tidigare hade de för första gången detta år sett några, så chansen var ganska liten, men självklart hoppades vi.

Valsafari, Tarifa

Vi åkte ut en bra bit och när vi närmade oss Marokanska kusten fick vi sällskap av ett antal små fiskebåtar. Det var tydligen marockanska fiskare som var ute på havet och de vinkade glatt åt oss.

Valsafari, Tarifa

Snart upptäckte vi ett antal pilotwhales. Det gungade ganska mycket på båten och i kameralinserna var det oftast svårt att snabbt hitta och urskilja valarna från vågorna men vi lyckades fånga några på bild.
Valarna försvann ner under ytan lika snabbt som de dykt upp .

Valsafari, Tarifa

Vi åkte vidare och stannade då och då till för att spana i vattnet runt om oss. Denna valsafari skilde sig från de vi tidigare åkt på då vi tidigare befunnit oss på betydligt lugnare vatten både i Mexiko och Nya Zeeland.

Delfin på Valsafari, Tarifa

Som vanligt vid sådana här utflykter såg vi ett gäng delfiner. En kom simmande precis under vattenytan vid båten.

Några späckhuggare verkade vi inte få se men det är alltid lika spännande och fascinerande att se alla typer av valar.

Valsafari, Tarifa

Efter att ha stannat båten ytterligare en stund och sett fler valar och delfiner fortsatte vi längre ut på djupare vatten i sundet. Katharina var tysktalande och det fanns även några tyska familjer ombord så språken omkring oss varierade mellan spanska, tyska och engelska.

Valsafari, Tarifa

Det började bli dags att vända tillbaka mot land. Hela vägen tillbaka körde vi i ganska snabb fart. Vågorna blev högre och starkare och slog in över båten. Vi som satt i främre delen av båten fick rejäla mängder vatten över oss. Man kunde känna kallt havsvattnet rinna innanför kläderna och efter ett tag ville man inget hellre än att komma till land.

Några späckhuggare hade vi inte fått se men väl några andra valar och delfiner. Båtresan var en blöt upplevelse och guidningen inte i samma klass som vi upplevt i Mexiko och Nya Zeeland, men å andra sidan är detta företaget måna om valarna och dess existens vilket ändå känns väldigt bra.

Åter i hamnen efter att ha varit ute på valsafari, Tarifa

Det var ett blött gäng som gick i land och det var skönt att komma upp och mötas av de varma solstrålarna som skulle få torka oss och våra kläder.
Vid kontoret möttes vi av några tjejer som jobbade som volontärer för företaget. Vi delades in i grupper och fick under en stund höra om företagets arbete och fick lite mer fakta om de olika valsorterna och delfinerna som lever i Gibraltar sund.

Bamboo, Tarifa

Vi gick inåt stan och satte oss på Bamboos uteservering för frukost. Staden hade börjat vakna till liv och folk var i rörelse. Vi beställde in juice, kaffe och varsin god grillad macka. Det satt riktigt gott med mat i magen efter några timmar ute på havet.

Bamboo, Tarifa

Samtidigt passade vi på att torka upp helt i den nu så sköna solen.

Efter frukosten i solen gick vi ut mot gatan intill och promenerade in till kärnan av charmiga Tarifa. Vi gick runt på smala kullerstensgator och såg oss om bland gränderna och husen.

Tarifa

Inne på det lilla torget satt en gammal man och spelade dragspel. Bredvid honom satt en ung student och pratade musik och önskade låtar.

Tarifa

Vi fortsatte längst en smala gata inne i de gamla stadsdelarna kantad av små trevliga butiker i de vitputsade husen. Här finns bland annat butiker som säljer smycken, skor, kläder.

Tarifa

En av butikerna skilde sig lite från de andra med sitt utbud av badskor med plats för alla tår likt fingervantar.

Vibram Tarifa

Efter besök i några butiker fortsatte vi upp till porten till den gamla stadsmuren. Skolklasser verkade ha denna punkt som en träffpunkt och massor av ungdomar stod samlade här.

Tarifa

En gammal man som sålde lottor satt en bit därifrån. Han hade sällskap av två andra män och de pratade, skrattade och tittade på folket som passerade.

Tarifa

Efter morgonens valsafari där vi blivit ordentligt dränkta av saltvatten och några timmars strosande i staden kände vi oss ganska nöjda och längtade faktiskt nästan tillbaka hem till Manilva.
Vi återvände till bilen där vi hängde upp de kläderna som fortfarande var blöta och körde sedan norrut, tillbaka till Manilva.

Vi gjorde ett kort stopp hemma vid huset innan vi åter satte oss i bilen och körde ner till Sabinillas. Här njöt vi av några sköna timmar på stranden med sol och bad.

Sabinillas strand

Vi var inte ensamma. Spanjorer njöt lika mycket som vi, fast kanske något mer av att leka och skoja i vattnet. En liten kille fångade vår uppmärksamhet när han tränade med sin wakeboard och sprang ut mot vågorna med brädan.

Kvällen närmade sig och vi packade ihop oss från stranden. Hemma duschade vi och gjorde oss klara för ett restaurangbesök under tiden vi funderade på vart vi skulle åka.

Valet föll denna kväll på Sabinillas. Först strosade vi utmed strandpromenaden men kom sedan att tänka på en restaurang vi kört förbi någon dag tidigare. Vi gick dit för att kolla vad de hade att erbjuda.

Los Argentinos Parilla Restaurante, Sabinillas

Det visade sig vara en argentinsk restaurang, Los Argentinos. Ägaren kom och hälsade oss välkomna och visade oss både insidan och den lilla innergården. Vi valde dock att sitta ute vid restaurangens entré.

Ägaren som ursprungligen kommer från Argentinas välkända vindistrikt Mendoza berättade glatt om sitt hemland och lät oss provsmaka hans favoritvin.

Los Argentinos Parilla Restaurante, Sabinillas

Det var även hans tips att smaka en typisk argentinsk förrätt; små piroger med köttfyllning som var utsökta. Även huvudrätterna var mycket goda.

Los Argentinos Parilla Restaurante, Sabinillas

Vinden tog i något mer än vanligt men det var ändå en riktigt skön kväll. Vi njöt av maten och vinet. Ägaren var noga med att se till att vi hade det bra och skrev till och med ner hans kontaktuppgifter och sa att vi måste höra av oss om vi åker till Argentina. Han har släktingar och vänner på plats, och han planerade faktiskt att själv återvända dit en dag.

Los Argentinos Parilla Restaurante, Sabinillas

Det hade varit en lång och händelserik dag. Vi var dock ändå bland de sista att lämna restaurangen denna kväll.

Relaterade Sidor

Header - Ramos Chiringuito, Sabinillas

Chiringuito Ramos

Menyn domineras av fisk och skaldjur men det finns även kött- och vegetariska rätter på den omfattande menyn. Ramos låg länge i en träbyggnad nere på stranden som varit typiskt för Chiringuitos men har nyligen fått ett stort lyft och är nu lite modernare byggnad med ingång från strandpromenaden.

Läs mer och se bilder »

Relaterade reseskildringar