Stranddag i Sabinillas och kväll i Estepona

Gardinen fladdrade och vi vaknade av de sköna vindfläktarna utifrån.

Monte Vinas, Manilva

Himmeln över havet var lite molnig men molnen hade en vacker rosa ton. Väderprognoserna hade varnat för ev regn och åska och att det var någon slags väderomställning kunde man känna av.

Moln över medelhavet vid Sabinillas sett från Manilva

Morgon i lilla spanska byn Manilva

Vi hade inte handlat något utan gick istället upp till byn för att käka frukost. Det fläktade skönt när vi promenerade upp mot byn. Vi svängde av till höger och blickade ut mot Monte Viñas och medelhavet. Det var disigt men solens strålade ner mellan molnen vilket skapade glittrande vackra cirklar på havsytan.

Medelhavet vid Sabinillas sett från Monte Vinas, Manilva

Inne i byn var det fullt liv. Mestadels kvinnor som handlade inför dagens matlagning. Allt var sig likt, men som ett tak över hela huvudgatan var det nu uppsatt ett stort grönt tak och girlanger inför festligheterna dagarna tre. Det var ganska mycket folk på huvudgatans alla serveringar.

Frukost på Bar Castillo

Vi gick bort till Bar Castillo och satte oss på uteserveringen. Ägaren kom ut och hälsade på oss och välkomnade oss tillbaka. Vi pratade lite om vädret och han sa att denna augusti månad hade varit perfekt och det hade blåst betydligt mindre än vanligt. Han berättade även om festligheterna som var på gång i byn. Vi beställde in bocadillo de manchego och varsin cafe solo. Det är något speciellt med detta kaffe som serveras i små höga glaskoppar.

Frukost på Bar Castillo, Manilva Spanien

Flera av borden fick besökare och folk som passerade stannade ofta till och växlade några ord med de som satt där. Vi åt vår frukost och satt kvar och kollade på folket som passerade. Ägaren kom ut och satte sig vid vårt bord och vi pratade en stund. Han är en av de som jobbar hårt, men arbetslösheten i Spanien är nu 27% och bland ungdomar är det i vissa fall så högt som 50%. Här nere är det dock inte fullt så illa vilket känns skönt. Många har dock sålt sina marker och odlingar de tidigare hade, vilket vi hört flera prata om vilket naturligtvis inte är bra. Men fortfarande är odlingarna Manilvas stolthet, vilket kommer bli väldigt påtagligt kommande dagar.

Efter att ha pratat en stund var det dags för honom att bege sig hem till sitt hus några timmar innan han åter skulle jobba. Vi kände också att det var läge för oss att återvända till huset. Vi promenerade genom byn och stannade till vid torget de höll på att anlägga när vi var här i maj. De hade kommit en bra bit på vägen och höll på att ta ner vissa staket. I ena delen var arbetet i full gång, och stressen var påtaglig. Vi såg att de höll på att färdigställa väggen och mura det sista på en del där de hade en inmurad tavla med vindruvor. Man förstår de hade bråttom då de säkerligen vill få detta så klart som möjligt inför fiestan i byn då tusentals människor kommer samlas här.

Arbete vid hörnet till nya torget i Manilva

När vi gick ut ifrån byn och ner mot vårt område blåste det rejält.

Vackra Manilva landskap, Spanien

Tillbaka i huset gick vi upp en stund på taket och beundrade utsikten.

Utsikt över dalen från Monte Vinas, Spanien

Molnen rörde sig snabbt över landskapet, och palmbladen vajade.

Det knackade på dörren och där stod Agustin med tre stora klasar av nyskördade fina vindruvor.
Vi visste inte riktigt hur vädret vid stranden var och om det blåste eller inte. Men vi bestämde oss ändå för att ta och köra ner till Sabinillas. Det kunde inom kort vara läge för lunch och vad passar bättre än att ta lunch vid strandpromenaden.

Chiringuito El Paseo i Sabinillas

Lunch på Chiringuito El Paseo i Sabinillas

Chiringuito El Paseo ligger på stranden vid norra delen av strandpromenaden i Sabinillas. Vi slog oss ner vid ett av borden i solen. Servitören berättade att de även hade sardiner på gång och pekade mot båten på stranden några meter därifrån där grillen var i full gång. Vi visste dock vad vi längtade efter. Varsin kall öl och gazpacho. Ölen som här var Cruzcampo kom strax in och smakade ljuvligt i solen.

Cruzcampo, Spansk öl på Chiringuito i Sabinillas

Här nere vid stranden kunde man inte alls känna av den blåst vi tidigare märkt av. Folk låg och solade eller kopplade av under parasoller.
Gazpachon kom in och vi la i grönsakerna som vi fått i en skål vid sidan.

Gaspacho på Chiringuito i Sabinillas Spanien

Vi konstaterade att vi i stunden njöt väldigt mycket mer av att sitta här och blicka ut mot stranden med god mat och dryck än att ligga nere på stranden. Men även stranden lockade så klart, och frågan var väl mer om vi skulle gå rakt ner eller hitta en annan strandbit lite senare. Med fötterna i sanden njöt vi av vår lätta lunch.

Anki med fötterna i sanden på Chiringuito El Paseo i Sabinillas

Molnen var som bortblåsta och det var en skön eftermiddag. Vi satt så skönt och ville gärna njuta av denna plats en stund till. Vi beställde in tinto de verano som är fantastiskt gott så här på varma sommardagar.

Anki njuter av Tinto de Verano på Chiringuito i Sabinillas

Under tiden vi satt här hade flera spanska familjer kommit för att äta lunch, och flera beställde in paella. Klassisk lunch när hela familjer är ute och äter tillsammans.

Sabinillas strand, Spanien

Under spanska solen på Sabinillas strand

Vi betalade för oss och gick ner en bit på stranden. Vågorna gick ganska högt upp vid den här tiden.

Höga vågor vid Sabinillas strand, Spanien

Vi bredde ut våra handdukar strax intill en båt och la oss ner på våra sköna badlakan.

Bredvid en båt på Sabinillas strand

Det var en behagligt skön eftermiddagssol. Livet på stranden var ganska lugnt. Molnen verkade ha samlats bortåt bergen längre bort.

Sabinillas långa strand, Spanien

Förmodligen hade vi båda slumrat till en kort stund, för när vi tittade upp var det ganska molnigt ovanför oss. Vattnet hade även närmat sig våra strandlakan. Tanken var inte att det skulle bli en lång stund på stranden, och vi kände oss ganska nöjda med att bara ha legat ner en kort stund på eftermiddagen denna dag.

Moln över Sabinillas strand

Skön eftermiddag i Monte Viñas

Vi plockade ihop våra grejor och tog oss upp till bilen. På vägen hem stannade vi till vid Mercadona och handlade lite dryck och tilltugg. Mycket mer än så kände vi inte att vi behövde i huset just nu. Några frukostar hemma kommer det säkert bli, men det sparar vi till om några dagar när livet i byn inte kommer vara så aktivt på morgnarna efter nätternas festande under fiestan. Åter i huset var vi uppe på taket och njöt av utsikten först en stund. Sedan gick vi ner i trädgården och satte oss där och njöt av den sköna kvällen.

Agustin knackade på dörren och kom in för att hjälpa oss att byta kranen ut till trädgårdsslangen som inte riktigt stängdes som den skulle vilket gjorde att den stod och rann vatten ifrån den. Otroligt skönt att få det fixat och snällt av honom att spontant hjälpa oss med det utan att vi faktiskt bett om det.

Vi öppnade en flaska Cava och tog tilltugg i form av oliver och Manchego ost. Grannen kom ut och vi växlade några ord.

Anki tar lite Cava i trädgård i Monte Vinas

Från trädgården kunde vi se vackra rosa färger på himmeln under tiden solen gick ner. Åter gick vi upp en sväng på taket och kollade in solnedgången därifrån.

Solnedgång i Manilva, Spanien

Kväll i Estepona

Det började bli sen kväll och dags för oss att bege oss någonstans för kvällsmiddag. Då vi förmodligen kommer att spendera ganska stor del av nästkommande dagar i Manilva by, valde vi att denna kväll åka in till Estepona stad.

Calle Mondéjar, Estepona Spanien

I Estepona promenerade vi längst med Calle Mondéjar som var otroligt vacker och pittoresk med krukor i samma rosa klara färg på väggarna och längst med gatan med vackra pelargonier och jasmin blommor. På en av väggarna kunde vi läsa att de invigt denna vackra inramning av gatan i juli detta år. På en tvärgata hade de gjort likadant fast krukorna var här röd och vita.

Vacker gata i Estepona Spanien

Vi fortsatte längst med gatan och kom så småningom fram till Plaza de las flores som är ett av stadens vackra och mest besökta torg. Här kantas det av restauranger och vi har suttit här flera kvällar. Ett av våra stamställen hade varit stängt när vi var här i maj månad, och vi blev både förvånade och lite besvikna när vi såg restaurangen fortfarande var stängd. Den hade uppenbarligen stängt för gott.

Middag på Aguilar längs Calle Real, Estepona

Vi tog en liten promenad runt torget men valde att inte sätta oss utan istället gå vidare längst med huvudgatan som också övergår mycket från en shoppinggata till en restauranggata i denna nedre del. Ett av de trevliga spanska ställena som vi ofta besöker är Aguilar. Vi hälsade på personalen och satte oss vid ett av borden på uteserveringen. Till dryck beställde vi in vad som kändes som denna resas mest självklara dryck, tinto de verano. Det är fantastiskt svalkande och porlande sådana här sköna sommardagar. Tinto de Verano serverades i stora härliga glas med is, några fruktbitar och tjocka sugrör. Vi fick även in oliver och en korg med bröd.

Tinto Verano och Oliver på Aguilar Restaurant, Estepona

Restaurangens meny erbjuder diverse rätter på fisk, kött och skaldjur men även pizza. Vi studerade menyn och Anki bestämde sig ganska snabbt för fläskfilé medaljonger. Lasse botaniserade bland fiskrätterna och bestämde sig efter rekommendation av en av servitörerna för Aguilar.

Middag på Aguilar Restaurant Estepona

Restaurangen var välbesökt som så ofta. Det är god spansk mat man blir serverad på detta ställe. Maten satt fint och vi blev väldigt mätta. Någon dessert fanns det inte plats till. Istället tog vi en promenad längst med gatan och tittade på folklivet och serveringarna i staden. Det var inte utan att vi kände oss ganska möra och nöjda med dagen fastän det hade varit lätt att hitta flera trevliga ställen att sätta sig på ytterligare.

lguilar Restaurant längs gata genom Estepona

Vi återvände till Manilva och Monte Viñas och konstaterade att vi haft en riktigt skön dag, och såg fram emot en ny skön augustidag imorgon.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *