Pool, Paella och Fiesta

Det kändes att det blivit en sen kväll igår. Vi ville starta dagen snabbare än vi orkade, men det är också skönt att kunna ta det lugnt.

Morgon i Manilva

Vid 10.30 tiden promenerade vi upp till byn. Vid hörnan av det nyanlagda Plaza de Vendimia höll två män på att plocka ihop några byggnadsgrejor. En kvinna som stod och väntade på bussen kommenterade att de jobbade på en lördag, och de svarade glatt med att de bara skulle färdigställa det sista.

Plaza de la Vendimia, Manilva

En stor del av torget är dock fortfarande inom galler så helt klara är de inte, men väggen och skylten som passar så väl inför denna fiesta och byns stolthet är i alla fall på plats.

Plaza de la Vendimia, Manilva

Vi svängde in till huvudgatan som faktiskt var mer livlig än man kunde föreställa sig dagen efter Flamenco Festival. Tomma backar lyftes undan och nya backar fylldes på. Bar Castillo hade stängt, men vi fortsatte längsmed gatan och gick in på Cafeteria Plaza.

Cafeteria Plaza, Manilva

Frukost på Cafeteria Plaza, Manilva

Borden på uteserveringen var upptagna, men vi började med att beställa inifrån bardisken. Vi beställde varsin kaffe, bocadillos och en juice. När tjejen som jobbade på stället kom ut med kaffe stod vi vid uteserveringens bardisk och kollade om något bord skulle bli ledigt. Hon ställde undan kaffekopparna och gick in och hämtade ett bord som hon ställde ut på trottoaren till oss. Mackorna kom en kort stund senare.

Bocadillo på Cafeteria Plaza, Manilva

Framför oss höll en lastbil på att lasta upp plaststolar som använts igår framför scenen. De skruvade även ner plakatet där gårdagens flamenco artisters namn stod. Och på scenen kom nu bord och stora träfat med höga kanter där vi anade vindruvor skulle placeras. Vi satt på första parkett här under frukosten för att följa arbetet.

Mackorna var väldigt goda och kaffet gick snabbt åt. Anki gick in och beställde två kaffe till.
När man inifrån blickar ut genom fönstret ser man att huset baksida vetter intill den gård vi svänger inom en bit på när vi ska köra ner för vår backe till Monte Viñas. Restaurangen sträcker sig alltså mellan byns huvudgata och vår Calle Pedreta.

Ägaren som jobbar på stället hade vi sett jobba sent igår kväll men han var i full gång även nu. Bredvid oss satt ett bord med några av byns äldre gubbar som satt med kaffe, och en hade även ett litet glas framför sig som förmodligen hade varit en liten tidig smutt på Manilva vin.

Calle Mar, Manilva

Promenad i Manilva

Vi betalade och tog en liten promenad genom byn. Vi gick ner till kyrkan för att kolla in hur restaurationerna gick.

Gata i Manilva

Hela kyrkan var täckt av nät och byggnadsställningar. Det skulle komma att dröja ett bra tag innan den var färdig att åter användas. På väg upp mot byns huvudgata igen såg vi en bodega som såg fin och hyfsat ny ut. Den får vi helt klart spana in vid senare tillfälle när den hade öppet. På väg upp till byn såg vi underredet som byns helgon brukar bäras på vid processioner. Byns helgon bärs normalt ut och in ifrån kyrkan men eftersom kyrkan restaureras använder de under året alternativa platser för gudstjänster. Dagens gudstjänst skulle vara mitt på Calle Mar.

Vid detta underrede stod ett gäng män och pratade, däribland Agustin. Han kom fram och vi växlade några ord om deras förberedelser och om att mässan skulle vara klockan 19 denna kväll. Vi berättade även att vi tyckte mannen som igår gick sist ut på scenen och sjöng var fantastiskt duktig och när vi beskrev honom förstod Agustin direkt vem det var. Det var en sångare från byn. Gårdagens flamenco tyckte vi också var väldigt fin vilket gladde honom.

Vi fortsatte upp mot huvudgatan och svängde av vänster och tog oss ut ifrån byn. Det blåste till lite kraftigare precis i svängen till Calle Pedreta. Några män satt i den lilla garageporten som stod öppen som den gjort i alla år. Här säljs det under säsonger vindruvor och Manilva vin. I år var inget undantag och männen viftade glatt och poserade med vindruvor både för att komma på kort och eventuellt även sälja något.

Försäljning av vindruvor och Manilva vin i ett garage

Skön dag i Monte Viñas

Vi fortsatte tillbaka hemåt till Monte Viñas. Fortfarande kände vi oss ganska möra och bestämde oss för att ta det lugnt i huset en liten stund. Värmen var behaglig och det skulle komma att bli en skön dag. Det kunde dock vara bra att hålla sig ganska nära byn då det ikväll skulle bli stod fiesta och starten på Fiesta Vendimia.

Efter någon timma på taket, i huset och i trädgården bytte vi om till badkläder och gick ner till poolen. Det var ganska lugnt och skönt och endast två äldre kvinnor låg på gräsmattan vid poolen när vi kom.
Vi bredde ut våra handdukar under palmen som är i bortre änden av poolområdet. Det är en skön plats där man kan få bra med sol men samtidigt skydda delar av kroppen av de viftande palmbladen som skuggar.

Poolområdet i Monte Viñas, Manilva

Lasse låg ner en stund med strosade sedan omkring för att se om han fick några nya trevliga uppslag för fotografering. Anki njöt av att ligga ner på gräset och bara njuta. Två ytterligare besökare kom in på poolområdet och hoppade direkt i vattnet för att simma några längder. Sedan gick de upp och satte sig att snacka.

Monte Viñas, Manilva

Anki hoppade i och simmade några varv, vilket Lasse också gjorde en kort stund därefter. Agustin kom nerom och hämtade sina nycklar till huset han tydligen glömt. Det var en lugn och skön dag vid poolen.

Poolområdet i Monte Viñas, Manilva

Paella på Los Ibericos i Sabinillas

Klockan närmade sig slutet av siestan och vi funderade lite över vårt upplägg för resterande tid av dagen. Serveringarna skulle inte ha öppet allt för länge till. Vi slängde ihop våra saker och åkte ner till Sabinillas.

Här gick vi direkt till Los Ibericos där vi var två gånger vid vårt förra besök i maj. Ett enkelt bar och restaurang häng men bra service och fantastiskt god mat. Sonen i familjen som serverat oss senast syntes ännu inte till men en kvinna kom och tog emot vår beställning på deras vegetariska paella. Kvinnan flaggade lite för att det kunde ta en stund att få in maten. Paret bredvid oss hade också beställt Paella och vår skulle komma att lagas efter den vilket innebär minst 30 minuters väntan. Det kändes helt ok, men vi tog in en tapas rätt på ost som vi åt under tiden vi väntade.

Ost tapas, Bar los Ibericos, Sabinillas

Anki beställde in en coca-cola som snabbt sveptes och därefter beställde vi in Tinto del Verano till oss båda. Dessa sippade vi på under tiden vi väntade på paellan.

Tinto de Verano, Bar los Ibericos, Sabinillas

Visserligen kan ibland kännas segt att vänta på maten, men å andra sidan ser man att maten är färsk och att det tar lite längre tid denna gång var inga problem för oss. Vi hade ingen brådska utan satt bara och njöt av god dryck och ost, och spanade på folket som gick längst med strandpromenaden. Servitören från maj månad gick förbi och upptäckte oss före vi såg honom, och blev mycket glad att se oss tillbaka på restaurangen. Han serverade oss paellan och vi växlade några ord.

Paella, Bar los Ibericos, Sabinillas

Alla bord inne på serveringen var upptagna trots att siestan egentligen närmade sig sitt slut. Vi var dock de sista som fick in mat på borden. De andra satt och drack kaffe eller åt efterrätt när vi högg in på vår sena lunch. Anki frågade hur sommaren hade gott och vi pratade en stund. Denna helgen är sista helgen på spanjorernas semesterperiod och det var inte utan att man hörde en viss oro för hur restaurangen skulle gå nu till hösten. Detta ställe öppnade i maj när vi besökte dem, och kommande månader kan nog vara ganska tuffa att ha restaurang på, speciellt när Spanien befinner sig i ekonomisk kris. Lokalbefolkningen själva går mest ut på sommaren förklarade han.

Till maten beställde vi in varsin öl som passade perfekt till den goda vegetariska paellan.
Vi pratade ytterligare med servitören och när vi bad att få in notan kom han in med två limoncello till oss som tack för vårt besök. Klockan hade sprungit iväg något och vi ville komma tillbaka till Manilva i tid för ceremonin som skulle börja klockan 19 i byn. Det blev snabba ombyten i huset innan vi gick upp till byn.

Mässa på Calle Mar i Manilva

I östra änden av byn, vid infarten från kusten, spelades hög musik. Ljudet blev svagare i takt med att vi närmade oss platsen där kvällens gudstjänst skulle äga rum. Vår vän Agustin sjunger i kyrkokören och det är trevligt att se och höra honom sjunga. Och sen är det speciellt att se en gudstjänst äga rum mitt på en gata i en liten spansk by.

Mässa på Calle Mar, Manilva

Några satt på stolar framför scenen de hade som altare. Till vänster stod byns helgon uppställt utsmyckad med vackra blommor och naturligtvis vindruvsklasar den här helgen.

Procession, Fiesta de la Vendimia, Manilva

Runt om stod folk. Många av barnen var klädda i traditionella kläder och dräkter.

Tjejer på Fiesta de la Vendimia, Manilva

Serveringarna runt om var också fyllda och vi konstaterade att det är inte många gudstjänster där folk står och röker och dricker öl eller drinkar som de gör här.

Många var klädda i denna traditionella klädsel och bar korgar med vindruvor

En lättsam och trevlig stämning dock, och prästen förklarade i slutet hur de skulle gå med helgonet den här gången eftersom omständigheterna är lite annorlunda och de denna helg står och har gudstjänst på torget på grund av restaurationen av kyrkan.

Mässa på Calle Mar, Manilva

Agustin och hans kompanjon klev upp på scenen och delade ut ett halsband och någon slags omnämnelse till en ung man. Det var tydligt hur stolt han var. Prästen tackade några personer som hjälpt till att få den här mässan på plats så fint, och efter nattvarden för de som önskade skedde det diverse handskakningar och puss på kind av alla i församlingen.

Mässa på Calle Mar, Manilva

Procession genom Manilva med Sankta Ana på axlarna

Byns orkester tog plats och började spela. Helgonet bars upp och processionen gick ner för Calle Iglesia.

Processionen går från Calle Mar ner på Calle Iglesia

Stor del av befolkningen gick efter, och vi var lite nyfikna på vilken väg de skulle ta nu när kyrkan inte var i ett sådant skick att man kan gå in där.

Procession längst med Calle Iglesia, Manilva

Vi följde efter och under tiden de satte ner helgonen och vilade sig smet vi en genväg för att möta upp dem nere vid kyrkan där vi fick en vy av hela processionen framifrån igen.

Procession längst med Santa Ana längs Calle Iglesia, Manilva

Agustin som går bland de främre i processionen kom och växlade några ord med oss under tiden de pausade. Han saknade uppenbarligen sin vän som tidigare tyvärr gått bort i cancer. Tidigare var de tre som sjöng, nu är de bara två. Vi gick upp till byn och såg processionen komma tillbaka och åter sätta ner helgonet vid scenen.

Procession i byn, Manilva

Tävling om tyngsta vid vinranka i Manilva

Nu var det dags att fokusera på vindruvor, själva anledningen till denna helgens fiestor och en viktig symbol för Manilva.

Vindruvor från Manilva

Framme på scenen kom Manilvas kvinnliga borgmästare Antonia Muñoz upp och höll ett kort tal innan vinnaren till största och finaste vindruvsklasen skulle koras.

Tävling om bästa vindruvsklasen, Fiesta de la Vendimia, Manilva

Dena ena klasen efter den andra vägdes in. Agustin och hans kompanjon botaniserade bland klasarna som levererades till scenen och la de fint upplagt nere vid scenen.

Tävling om bästa vindruvsklasen, Fiesta de la Vendimia, Manilva

Det var de klasar som passerade 2 kilos gränsen som låg bra till.

Tävling om bästa vindruvsklasen, Fiesta de la Vendimia, Manilva

Och när ingen annan hade fler klasar att väga in så kunde en tredje-, en andra- och en första pristagare koras.

Prisutdelning för bästa vindruvsklasen, Fiesta de la Vendimia, Manilva

Fiesta i Manilva med dans och musik

När denna procedur var avslutad började musik spelas och festen var i full gång. Folk dansade och umgicks längst med hela Calle Mar.

Calle Mar, Fiesta de la Vendimia, Manilva

Det fanns en scen i mitten av gatan och en där gudstjänsten och korandet av tyngsta vindruvsklasa hade ägt rum. Det fanns två band som spelade ikväll och de turades om att spela på de olika scenerna.

Fiesta de la Vendimia, Manilva

Det var hög feststämning och många dansade. Även om vi inte kände igen alla låtar förstår man att det var välkända och omtyckta poplåtar som de flesta kunde sjunga med i.

Dans längst med Calle Mar, Fiesta de la Vendimia, Manilva

Längre ner på gatan, mot polisen och brandkåren stod en DJ och det kändes som yngre delen av publiken höll till här. Även här var det ett stort hav av dansande människor.

Fiestan fortsätter natten lång, Calle Mar, Fiesta de la Vendimia, Manilva

Kvällen var ung för många men vi kände oss nöjda och återvände till vårt hus. Det var en skön kväll och vi förstod att festen i byn skulle fortsätta många timmar till.

Fiestan fortsätter natten lång, Calle Mar, Fiesta de la Vendimia, Manilva

När Lasse vaknade till vid fem tiden kunde han höra att festen fortfarande var igång. Då var det bara några timmar till den stora söndagns festligheter skulle dra igång i byn. Sannolikheten att de som dansade till längst in på morgontimmarna inte var samma personer som skulle stå redo kl 13, men vi ville vara laddade och redo för den stora dagen på Fiesta Vendimia.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *