Fiestan i full gång, Verbena de Santa Ana, Manilva

Fiesta i Manilva

Vår första dag i Monte Viñas och Manilva är väldigt lugn och skön. Det är dock en av byns högtidsdagar med Fiesta de Santa Ana, och efter att klockan passerat midnatt beger vi oss upp till byn för att ta del av festligheterna.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Det var inte utan att det kändes att vi varit en del på resande fot de senaste dagarna. Tröttheten kändes och förmodligen också en del jetlag från USA vistelsen. Vi hade satt klockan men snoozade ett par gånger innan vi kom upp.

Takåsar i Monte Viñas

Det var skönt att ha inhandlat frukost igår så vi slapp tänka på att ge oss iväg första timmarna. Vi gick ut i trädgården och satte oss vid vårt bord för frukost. Trädgården var än så länge mest i skugga.

Vackra Lantana Camara

Vi försökte morna oss och vakna till liv under tiden vi intog frukosten.

Några direkta planer för dagen hade vi inte. Denna dag fick mest handla om att göra oss hemmastadda och slappa.

Havsutsikt, Monte Viñas

Anki fixade lite i huset och Lasse satte sig i trädgården med en bok. Genom fönstret hälsade vi på Agustins släkting som numera också jobbar i Monte Viñas och som klippte gräset utanför vårt hus. Bara någon timma senare kom Agustin och knackade på vår dörr. Han hade ett stort leende på läpparna och hälsade oss välkomna. Han frågade som alltid hur det var med familjen, han hade hört att det regnade mycket i Sverige den här sommaren. Det är alltid lika roligt att träffa Agustin. Vi har känt varandra i alla år vi haft huset i Spanien och han är en speciell vän.

Vi pratade en stund innan vi sa Hasta Luego och vi fortsatte att både småfixa lite i huset och slappa och ta det lugnt i trädgården.

Lasse gick ner till arbetsplatsen nedanför Monte Viñas där man nu startat förstärkningen och återuppbyggandet efter den förstörelse som uppstod vid de massiva regnen för några år sedan.

Arbete med förstärkning av Monte Vinas

Efter en stund la vi oss ner i solstolarna och kopplade av med varsin bok. Vi slumrade nog också till.

En stund senare tog vi varsin öl. Större delen av dagen gick i detta lugna tempo.

När kvällen började närma sig pratade vi om att antingen köpa något färdigt att äta eller laga något lätt hemma. Nu när kylen var igång kunde vi även tänka oss att handla på oss lite mer.

Carrefour i Estepona

Vi körde till Carrefour i Estepona. Vid entrén märkte vi att de byggt ut en del. Trädgårdsavdelningen som förut varit i en egen tältbyggnad utanför var nu integrerat i stora byggnaden som hade fått en något pampigare entré och ytterligare någon tapas bar vid ingången.

Carrefour, Estepona

VI gick in och strosade runt. Det är alltid kul att kolla in utbudet av böcker och skivor när man kommer in. Och sen strosade vi vidare bland de olika avdelningarna och funderade om det var något ytterligare vi skulle köpa till huset innan vi gav oss på matvarorna.

Spansk parkering i väntan på pizzan, Sabinillas

En stund senare kom vi ut med välfyllda påsar, dock inget direkt att äta på kvällen. På vägen hem körde vi inom Sabinillas och Pizza Pasta Da Massimo som ligger precis på huvudgatan man kör in till Sabinillas. Anki gick in under tiden Lasse väntade i bilen.

Pizza Da Massimo, Sabinillas

De hade färdiga pizza slize att välja mellan men vi beställde pizza med 4 olika ostar som vi fick vänta 12 minuter på (8,50 eur)

Pizza och rödvin i trädgården i Monte Viñas

När den var klar körde vi den korta vägen hem och slängde snabbt in matvarorna i kylen, öppnade en flaska vin och gick ut i trädgården. Nu satt det riktigt gott med mat och ett glas rött.

Det var en skön kväll om än något svalare än vad vi var vana vid vid den här tiden på året i Spanien.

Anki med flan till efterrätt, i trädgården i Monte Viñas

Till efterrätt tog vi varsin flan. Sen satt vi kvar med våra vinglas och njöt av den sköna kvällen.

Idag var det 26 juli, vilket är Ana-dagen i Spanien. Och Manilvas skyddshelgen är Santa Ana. Detta innebär stor fiesta i byn. Förra året var vi uppe på gudstjänsten i byn men det hoppade vi denna dag. När vi nu satt i trädgården kunde vi dock börja höra musiken från byn. Klockan var runt 23. Vi tog in våra vinglas och klädde om för att ta en sväng upp om byn.

Fiestan i full gång, Verbena de Santa Ana, Manilva

Scenen stod placerad på sitt vanliga ställe och på den underhöll ett band; Bahia Club. Folk i alla åldrar dansade och sjöng med.

Verbena de Santa Ana, Manilva

Bara några låtar efter att vi kommit upp var det dags för bandet att ta en paus. Vi passade på att promenera längsmed huvudgatan i byn och titta på folklivet. Trottoarerna var kantade av bord och stolar där folk satt och åt, drack och umgicks.

Dans till

Barn i flamenco kläder sprang omkring och lekte. Vid kiosken stod barn i kö för att köpa godis eller rosa spunnet socker. Föräldrar var stolta över sina små barn som fick uppmärksamhet iklädda flamenco kläder, och inte utan undran – de små barnen, speciellt flickorna är otroligt söta i sina flamenco kläder. Och de tar sig också rollen som en riktig spanjorska och poserar gärna både utan och med kameror.

Flamencoklädda tjejer, Verbena de Santa Ana, Manilva

Bandet spelade och unga som gamla dansade och sjöng med.

En äldre man levde verkligen upp och dansade allt han kunde tillsammans med fyra damer. När de inte kändes tillräckligt dansade han armkrok med både ett träd och en lyktstolpe. Och han var så genuint lycklig och glädjen spred sig till alla omkring. Spanjorer är suveräna på att festa, och inte behöver det vara alkohol inblandat även om det naturligtvis fanns gott om öl och vin på serveringarna.

Dansen fortsätter till långt in på morgontimmarna, Verbena de Santa Ana, Manilva

Bandet spelade låtar som vi förstod var gamla som nya klassiker, och gamla som unga sjöng och dansade framför scenen och utmed gatan. Danza Kudro var en av låtarna som de faktiskt spelade två gånger och alla dansade och sjöng med.

Verbena de Santa Ana, Manilva

Agustin som alltid är mer i proceduren som sker tidigare på dagen kom förbi med sitt barnbarn och vi växlade några snabba ord.

Dansen fortsätter till långt in på morgontimmarna, Verbena de Santa Ana, Manilva

Det hade varit en riktigt slö första dag i Spanien. Men vi konstaterade att det faktiskt är just det som är så skönt med att vara här. Det är helt ok att ha sådana dagar, och det är den bästa tänkbara platsen att bara vara och njuta.

God natt ifrån ett härligt Monte Viñas.

Relaterade Sidor

Fiesta de Santa Ana, Manilva 2011

Fiesta de Santa Ana, Manilva

Fiesta de Santa Ana, en spansk fest till helgonet Santa Ana, i lilla byn Manilva i Andalusien, södra Spain. Byns invånare klär upp sig i finaste kläderna och efter gudstjänsten tar de helgonfiguren från kyrkan och bär runt i byn.

Läs mer och se bilder »

Relaterade reseskildringar