Södra Manhattan och show med Vanessa Williams

När vi vaknade kände vi oss mer utvilade än vad vi gjort på flera dagar. Frukosten bestod av rostade bagels (den riktiga amerikanska sorten) med Creamcheese till vilket vi drack kaffe och apelsinjuice.

Vi klädde om och begav oss ut.
Eftersom vi tänkte åka söderut är det bättre att ta tunnelbanan än buss. Vi promenerade några kvarter bort till närmsta tunnelbanestation med ett kort stopp på ett apotek för att köpa halstabletter.


Julgransförsäljning i närheten av vårt boende

Vårt mål var 88th gatan och Lexington och det gick ganska snabbt att ta sig dit. Linje 6 tog oss hela vägen ner till södra Manhattan. Vid City hall vid Brooklyn Bridge gick vi av.

Det var klart väder men lite kyligt när vi promenerade runt i den lilla parken, City Hall park, utanför borgmästarhuset.

Alla som sett TV-serien Spin City kan känna igen själva byggnaden där det skall föreställa att de håller till.

Vi gick igenom parken och över till andra sidan gatan där det fanns några butiker. Skyltfönstret till Steps butik vid Vesey och Barclay lockade och vi gick in. Ut kom Anki med en påse.

Något kvarter söderut/österut kom vi till området där World Trade Center låg. 9 månader före katastrofen stod vi högst uppe på byggnaderna och beundrade utsikten. Vi har vid våra senare besök valt att inte besöka ground zero, men denna resan kände vi att det var dags att återvända.

Det kryllade av turister. Det kändes verkligen som ett stort hål bland alla skyskraporna runt om. De som varit där när byggnaderna stod här kan förstå vad som saknas, för andra kan det kanske vara svårt att helt begripa genom att bara se platsen, som den idag ser ut. Det man egentligen skulle vilja åskådliggöra är en vy av före och efter.

På en tavla namngavs alla offren från 911 som amerikanarna kallar det. På sätt och vis känns det märkligt att en plats för en sådan här katastrof nu är ett turistmål.

Även om det inte syns på höjden så har man byggt en ny tunnelbanestation här och verkade börja förbereda för Freedom Tower, huset som skall ersätta de båda tidigare och som skall bli världens högsta byggnad. Bygget är sagt ska påbörjas i slutet av 2004.

En kort promenad söderut tog oss till Manhattans södra udde och Battery Park. Appropå film filmades en del scener i ”Desperatly seeking susan” med bland annat Madonna in här.
En skulptur som kallades ”The Sphere” som tidigare stod mitt i World Trade Center klarade sig förvånandsvärt bra den 11:e september och står numera här i Battery Park. Skulpturen skapades av Fritz Koening och skulle vara en symbol för fred på jorden. Idag är den en minnessymbol för alla som förlorade sina liv i den hemska attacken.

Nere vid båtarna till frihetsgudinnan vimlade det av turister. Det var en vacker dag, men vinden från havet gjorde att det kändes betydligt kallare. Vi tittade ut mot Frihetsgudinnan som vi tidigare besökt, Ellis och Staten Island.

Vi strosade vidare i Battery Park och passerade ännu fler monument av förlorade hjältar, denna gången via krig.

Vi fortsatte några kvarter norrut till South Seaport området. Intill en stor gran höll en manskör igång med lite jullåtar och självklart stans egna signaturmelodi, New York New York.


The singing tree

Nu började vi bli lite sugna på lunch och fortsatte ned till Pier 17 som ligger nere vid hamnkanten.

Eftersom vi besökt detta ställe tidigare visste vi att vi skulle upp till översta våningen där en mängd lunchalternativ finns i en s.k. foodcourt.
Valet på mat föll till sist på en amerikansk klassiker, Hamburgare och pommes frites. Vi satte oss vid ett av borden och fick både fyllt magen och vilat fötterna samtidigt. Det var inte dumt alls!

Från balkongen utanför får man en vacker vy över Brooklyn Bridge, Brooklyn Heights på andra sidan floden och sydöstra udden av Manhattan. Båtarna körde förbi på floden och fiskmåsarna flög utmed vattnet. Timingen var perfekt och vi fick se solen gå ner i havet.

Vi gick in igen och kollade bland annat in en butik med amerikanskt julpynt, vilket kan vara både mycket vackert och ibland väldigt överdrivet.

När vi kom ut igen hade det börjat skymma och vi beundrade utsikten över Brooklyn Bridge ännu en gång till innan vi begav oss härifrån.

Det hade blivit ännu kallare i vinden när vi promenerade upp på Fulton för att hitta närmaste tunnelbanestation. Ett par kvarter västerut hittade vi en station och hoppade på en linje norrut till Time Square. Vi hade tänkt kolla om det fanns biljetter till någon musical eller show och gick till ”the teather district”. Vi kollade utbud och priser. Det mesta var dock slutsålt för kvällen, i alla fall om man skulle köpa direkt ifrån teatrarna.

På Times Square såg Anki neonskyltar om att Vanessa Williams skulle uppträda samma kväll på Palac Theatre, precis på Times Square.
Vi gick mot TKTS och kollade deras utbud. Enligt skärmarna hade de biljetter till en del musikaler men även till just Vanessa Williams.

Vi ställde oss för första gången i denna kö, mitt på Times Square. Kön gick faktiskt betydligt fortare än vi trott och strax var vi framme vid luckan. Det blev två biljetter till Vanessa Williams julkonsert ”Silver and Gold”.
Insläppet skulle börja 40 minuter senare vilket gjorde att vi gick en kort runda innan vi gick in på Palace Theatre och slog oss ner i de röda sammetsfåtöljerna längst fram på första balkong.

Julshowen var en ärlig och personlig show. Man märker verkligen att Vanessa Williams älskar julen och talade mycket om sina egna upplevelser och om sina fyra älskade barn.
Otroligt bra show med en blandning av hennes egna låtar, bland annat den stora hiten ”Save the best for last”, samt klassiska jullåtar i egen tappning.
Helt klart ska skivan ”Silver and Gold” inhandlas inför julfirandet hemma.

Efter konserten med Vanessa Williams gick vi in en kort sväng till Virgin Megastore som ligger strax intill Palace Theatre på Times Square.

En bit därifrån såg vi puben P.J. Carneys som såg väldigt trevlig och inbjudande ut. Vi gick in och hittade ett bord där vi slog oss ner och beställde varsitt glas rödvin.

Pubben har en irländsk profil. Eftersom vi närmar oss julhelgerna var här en mängd julpynt. Baren är i mitten av puben och det var fullt med människor kring denna. Längsmed väggarna finns små bord.

Vi sippade i oss vinet, njöt av den trevliga stämningen och varvade ner efter en händelserik dag.

Någon timma senare betalade vi och lämnade puben. Vi gick den korta sträckan till busshållplatsen men insåg ganska snart att den slutat gå för natten och tog oss istället till närmaste tunnelbanestation.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *