En härlig vårdag i New York

Vid halvnio gick vi upp och kände oss skönt utsövda och redo att ta oss an en härlig dag i New York.
När vi kom ut vid 10 sken solen. Himmeln var blå och en del gick bara med i shorts och t-shirts. Temperaturen var behaglig och vi förstod det kunde bli en riktigt härlig vårdag.

Utanför Roosevelt Hotel i New York

Vi lämnade hotellet och svängde söderut på madison för att sedan svänga österut och kom in på 44:e gatan.

Grand Central Station, New York

Grand Central Station låg framför oss och vi gick in i denna vackra byggnad. Här inne är det vackert och pampigt med breda trappor men vackra räcken. Taket är högt och uppe i det hänger vackra kristallkronor.

Grand Central Station, New York

En trappa ner ligger flera serveringar. Här kan man äta alltifrån indiskt till mexikanskt eller bara ta en kopp kaffe. Skylten till serveringarna är kul utsmyckat med kniv och gaffel.
Vi var ute efter frukost och hittade ett bra alternativ på Central Market Grill där vi beställde Bagels med Cream cheese, en riktig frukost-favorit här i New York, samt kaffe och apelsinjuice. Efter att ha beställt väljer man själv var man vill sitta bland alla borden som finns här. På väggarna finns bilder på hustak och på borden har man tryckt gamla och nya tågbiljetter till destinationer inom räckhåll så som Poughkeepsie och Atlantic City.

Grand Central Station, New York

Genom den stora hallen i Grand Central kan man ta sig till den närmaste tunnelbanestation.

Härifrån åkte vi först västerut med shuttlen till 42:a gatan för att sedan ta oss söderut till 23:e gatan med linje-N. En äldre man som lämnade samma vagn som vi började tala med oss när vi kom upp och ut på gatan. Han berättade att han jobbat som guide tidigare. Han var trevlig, gav oss lite tips vad han tyckte vi skulle göra i stan och avslutade med ett knackigt ”ha en bra dag” med amerikanskt uttal.

Flat Iron Building, New York
Flat iron building

Vi korsade gatan och kom över till Madison Square Park. Härifrån får man en fin vy över Flatiron building, det speciella huset som är format som en smal tårtbit, eller kanske ett gammaldags strykjärn precis som namnets innebörd.

Madison Square Park, New York
Det härliga vädret lockar många att strosa omkring i Madison Square Park

I parken strosade folk omkring och njöt av vädret. En ekorre skuttade mellan de inhägnade träden. Vi gick över gatan till Woshester Square som ligger inklämd mellan gator men ger perfekt vy över området.

Vädret var underbart vilket gjorde att vi beslutade oss för att fortsätta utomhus.
Tunnelbanan söderut tog oss till Whitehall Station och vi gick runt hörnet och kom ut vid
Battery Park. Battery Park ligger i södra spetsen av Manhattan och består av en liten park och en promenad väg utmed Hudson river.

Anki i Battery Park, New York
Anki I Battery Park

Det är mycket folk i stan runt påsk och många hade tagit sig ner hit. Det som lockar mycket här är Circle Line båtarna som går ut till Ellis Island och Liberty Island med frihetsgudinnan.
Säkerheten kring båtturerna har ökat och man kollar allas ryggsäckar och väskor. Båtarna går i skyttetrafik och köerna är långa. Vi har tidigare besökt Liberty Island och valde att inte åka dit utan fortsatte strosa utmed promenaden.

Vi har ofta hört talas om Staten Island Ferry och när vi såg den gå in i hamn strax nordöst om Battery Park satte vi av mot den. Några minuter senare gick vi uppför trappan i den stora terminalbyggnaden och rakt på den stora gula färjan. Utav någon anledning är denna resa helt gratis för passagerartrafik, ovanligt med något alls gratis i New York.

Manhattan sett ifrån båten
Båten lämnar Manhattan

Vi gick ut på däck och stod vända mot Manhattan som vi sakta lämnade. Efter en liten stund fick vi bra vy över Ellis och Liberty Island.
Vinden var sval men solen varm och på det hela taget var det en skön överfart.

Ellis Island
Vi passerar Frihetsgudinnan på vår båtresa från Manhattan till Staten Island.

Resan tog cirka 20 minuter och sedan var det dags att gå av. Alla passagerare måste gå av, även om många turister väljer att åka direkt tillbaka igen.

Utan att riktigt veta vad vi skulle göra så gick vi av båten och inåt land. Det kan vara kul att se hur det är här. Det blev en kort sväng i det lilla samhället Sankt George som har ett fåtal butiker och restauranger.

Staten Island
Staten Island.

Då vi inte hunnit kolla upp Staten Island visste vi inte riktigt vad vi skulle hitta på och bestämde oss för att ta nästa färja tillbaka. Färjan går varje halvtimma och det passade oss utmärkt.

Från Staten Island till Manhattan
På båten tillbaka mot Manhattan.

Vi gick på för att åka tillbaka till Manhattan. Vädret höll i sig och vyn över sevärdheterna var fina. Liberty Island var full med besökare som beundrade Frihetsgudinnan.

Båten mellan Staten Island till Manhattan

Färjan gled i hamn och vi gick av. Vi satte av direkt norrut och gick genom Financial district och korsade Wall Street till South Street Seaport.

konst
Stort konstverk i Financial district.

South Street Seaport är ett trevligt litet område här i södra Manhattan med butiker, restauranger och annat. Det var hög tid för lunch, det var skönt i solen och vi spanade in ett ledigt bord på en uteservering.

Lunch vid Pier17
Il Porto uteservering

Servitören på Il Porto visade oss till bordet och gav oss menyer. Bordet stod på ena hörnet av restaurangens uteservering och husen gav vindskydd vilket gjorde att det var riktigt varmt och skönt.
Lasse beställde in en Quesedillas och Anki tog en sallad. Till detta tog vi varsin öl. Det var svårt att slita sig när vi satt så trevligt till. Men så småningom blev det dags att betala och lätta.

När man fortsätter ut mot Hudson floden och passerar över ett övergångsställe kommer man till Pier 17.
Utmed vattnet får man en bra utsikt över Brooklyn Bridge, delar av södra Manhattan och Brooklyn. Vi gick upp på 3:e våningen via trapporna på utsidan av byggnaden och här blev utsikten om möjligt ännu vackrare. Solen låg nu lågt på himmeln.

Utsikt ifrån Pier17
Utsikt från Pier17.

Vi gick in i det stora huset, passerade matavdelningen och åkte rulltrappan ner till första våningen. På Victoria Secret köpte Anki några olika hudprodukter och på Sharper Image kollade vi in lite kul prylar innan vi gick ut igen.

Pier17

Med mål inåt Manhattan gick vi längs Fulton genom South Street Seaport och passerade den stora bokhandeln Strand innan vi kom till den närmaste tunnelbanestationen. Nu tog vi den blå linjen C upp till 50:e gatan och gick sedan ut till 9:e Avenyn.
Man fick ringa på dörren till New York guitar and bass boutique för att bli insläppta. Lasses intresse var främst riktat på en 12-strängad Hamer bas, ett udda instrument med speciellt ljud. Efter provspelat den pratade vi med Jimmy som är ägare och grundare av ett eget instrumentmärke. Han sålde basen Lasse var intresserad av åt en vän som visade sig vara den i musikerkretsar välkända bassisten Will Lee. Mest känd kanske som bassist i Paul Saffers husband på Late Show with David Letterman.

Times Square

Vi promenerade österut upp till Times Square som var full av liv. TKTS i ena änden av Times Square säljer biljetter till Broadway föreställningar till halva priset. Köerna var extremt långa. På digitala tavlor kan man se vilka föreställningar de har biljetter till. Vi valde att skjuta upp detta till någon annan dag och gick vidare.

tkts, Times Square

Klockan gick snabbt och fötterna började bli lite ömma. Vi satte av mot hotellet för att byta om inför kvällen.

Gatan utanför Roosevelt Hotel, New York
Gatan utanför Roosevelt Hotel.

På hotellet vilade vi en kort stund, bytte kläder och övervägde alternativ för kvällen.
Med andra skor och något varmare kläder gick vi ner till Cental Station för att ta S-shuttlen till 42nd gatans tunnelbanestation.

Tunnelbanan, New York

Här bytte vi till linje 1 som tog oss upp till 66:e och Broadway på Upper West Side av Manhattan. Denna hållplats ligger vid Lincoln Center och vid tidigare avstigningar här har vi ibland kommit ut i källargångar under Lincoln. Denna gång kom vi ut på rätt plats och hade bara ett kvarter till Loews biograf.

Loews Lincoln Square & IMAX, New York
Loews Lincoln Square & IMAX

Det finns massor av biografer i stan men vi gillar verkligen denna. Filmen Friends With money blev vårt val. Dels för att vi gärna ser filmer med skådisar ifrån vänner-gänget och dels för att tiden passade så bra. Den skulle börja om en kvart.
Det blev en dyr portion med popcorn och dricka och sedan gick vi in och sjönk ner i sköna stolar mitt i salongen. Det var en trevlig och behaglig film med skön stämning. Genom att bland annat inte överstyla rollinnehavarna skapade man mer inlevelse. Kort sagt var det en film vi gillade.

Inne på Loews Lincoln Square & IMAX, New York
Inne på Loews Lincoln Square & IMAX.

Två timmar senare lämnade vi våra sköna stolar och gick ut från biografen. Vi gick direkt till tunnelbanestationen och tog 1:an söderut. Det hade inte blivit någon middag även om popcornen mättat en del. Därför åkte vi till Canal Station i Soho.

Två kvarter från stationen ligger Moondance Diner. Detta är ett av New Yorks äldsta Diners, med typiska designen och inredningen.

Inne på Moondance Diner, New York

Det är ett klassiskt amerikanskt hamburger- och kaffehak, som ofta man ser i filmer och TV-serier. Just denna restaurang har dessutom förekommit i flera välkända sammanhang; i Spindelmannen jobbar tjejen som Peter Parker förälskar sig i här. Ett annat välkänt sammanhang är detta stället då Monica i vänner tar jobb och tvingas klä ut sig med bland annat stor peruk och uppträda på disken.

Anki på Moondance Diner, New York

Fastän klockan var halv tolv var det öppet och vi slog oss ned på varsin stol vid ett bord. På ett sånt här ställe är en hamburgare alltid rätt och vi tog varsin classic burger.

Utsidan av denna Diner har logotypen med en månskära i gult. När vi lämnade stället så sken månen ovanför.

 Moondance Diner, New York

Vi gick tillbaka till tunnelbanestationen vi kommit från och åkte norrut till 42:e gatan. Det blev därmed en kort promenad tillbaka till hotellet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *