Brooklyn och Manhattan

Vi åker över till Brooklyn och njuter av den vackra utsikten från Brooklyn Hights. Eftermiddagen och kvällen tillbringar vi åter på Manhattan.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Himmeln utanför fönstret var klar och blå. Ute var det dock inte fullt lika varmt som dagen innan och vinden var lite svalare.

Typisk amerikansk frukost
Frukost på Grand Central Terminal.

Det blev en frukost på Grand Central Terminal, närmare bestämt på Junior’s most fabulous restaurant caterers & bakers. Varsin Bagel med Cream-cheese laddade oss för dagen, vitaminer och koffein från juice respektive kaffe gav oss extra energi.

Grand Central Station
Grand Central Station

S linjen (shuttlen) gick snabbt den korta sträckan till 42nd Street där vi bytte till 2:an. Vi åkte söderut och lämnade Manhattan och gick av vid Clark street på Brooklyn.

Brooklyn
Brooklyn

Här var det lugnt. Det var inte mycket trafik och få människor var ute på den smala gatan som vi promenerade längs i riktning mot Hudson. Husen är på sin höjd några få våningar, gjorda i tegel och ser trevliga ut. Det är väldigt charmiga kvarter att strosa igenom. Man kan ana att detta sannolikt är den dyraste delen av Brooklyn att bo i.

Brooklyn Promenade

Vi kom ut till mysiga Brooklyn Heights Promenade. Här satt folk på bänkar och kopplade av i solen, en del drog på en barnvagn medan andra bara lojt promenerade förbi.
Utmed staketet får man en vacker vy av New Yorks södra skyline. Detta är en filmromantisk plats, sannolikt med i många filmer. Vi följde promenaden norrut mot Brooklyn Bridge.

Brooklyn Promenade

Längs gatan låg en stor hundgård och Anki stannade till och längtan efter en egen vovve satte fart, precis som varje gång hon ser en hund.

Brooklyn

Vi fortsatte i riktning mot Brooklyn bridge.

Brooklyn Bridge

Nere vid Brooklyn-sidans brofundament finns en liten brygga ut i vattnet. Vi gick ut och såg ut över den fina utsikten med södra manhattan och underdelen av Brooklyn bridge i förgrund samt hamnpålar ute i vattnet för förankring av stora fartyg .

Lasse med Manhattan i bakgrunden
Lasse med Manhattan i bakgrunden.

I anslutning till bryggan ligger ett vitt hus som säljer glass. Vi gick in och kikade men avstod från glass då den kalla vinden från havet, trots det för övrigt vackra vädret, kylt av oss . När vi kom ut stod en vit limousin parkerad utanför med ett asiatiskt brudpar. Men filmare och fotograf såg lite väl avancerade ut så kanske var det en reklamfotografering?

Brooklyn Bridge

Vi följde en liten gata under brofästet kantad med slitna lagerlokaler. Området är lite ruffare med tegelhus fulla av klotter, men ändå vackert på något sätt. Industriellt på ett gammaldags vis.

Anki i Brooklyn

När vi gick ut mot Hudson kom vi fram till Empire-Fulton Ferry State Park. Denna lilla strandpromenad längs med Hudson hade ett fåtal besökare denna dag. En vakt strosade omkring, detta är nämligen någon typ av nationalpark som måste bevakas. Vakten verkade ha det lugnt och gick fram och tillbaka och talade med besökarna.

Brooklyn Bridge
Utsikt over Brooklyn Bridge och Manhattan ifrån Empire-Fulton Ferry State Park.

Härifrån får man även en fin vy över Manhattan Bridge, den bro norr om Brooklyn bridge som också binder samman Brooklyn och Manhattan.
Vi lämnade parken och gick tillbaka till Brooklyn Bridge och upp på den väg som finns för gånggängare och cyklister.

Promenad över Brooklyn Bridge

Bron går över den hårt trafikerade motorvägen över bron. Tittar man ner mellan träplankorna man går på kan man se den täta trafiken.
Vägen är delad på mitten; den vänstra sidan är för promenerande och den högra sidan för cyklister som susar förbi i hög fart.

Promenad över Brooklyn Bridge

Att gå över bron från Brooklyn till Manhattan ger en fin utsikt över Manhattan. Nedanför söderöver syns bland annat Pier 17 och man får även en bra vy norrut mot Empire State Building och Chrysler Building.

När vi åter kom fram till Manhattan gick vi direkt ner i tunnelbanestationen vid City Hall. Vi åkte den korta sträckan norrut till Canal Street och Lafayette.
När vi kom ut på gatan, på platsen där södra SoHo möter Chinatown, var dgatorna fulla av folk. Vi gick in en sväng på en av väskbutikerna längs Canal i Chinatown. Vid disken stod en kvinna och visade upp en bild på en märkesväska hon sett som hon nu försökte hitta en kopia på. Innehavaren letade i butiken och försökte sälja in liknande väskor till kvinnan, men hon ville ha exakt samma och lämnade butiken när den inte fanns där.

Anki på uteservering i chinatown
Anki på Positanos uteservering.

När vi kom fram till Mulberry Street svängde vi in i Little Italy. Det fanns ett ledigt bord på
Positanos uteservering och servitören bad oss slå oss ned och kom strax med menyer till oss.
Vi beställde in varsitt glas vitt vin och till lunch blev det husets lasagne respektive en Ruccola Sallad. Anki hade solen i ansiktet medan Lasse hade den i nacken. Det var otroligt varmt och skönt. När vi hade ätit upp satt vi kvar och sippade på vinet en stund.

Positano restaurante
Positano restaurante

Efter vårt restaurangbesök fortsatte vi norrut. Utmed gatan ligger förutom många restauranger även flera turistaffärer där nästintill alla säljer t-shirts, magneter och vykort. I love NY! text på prylar i alla former tycks vara storsäljare!

Magneter

Vi kom in i området som kallas NoLita och kollade runt i lite modebutiker. Utmed en mur vid kyrkan i korsningen Mott och Prince Street pågick en gatumarknad. Designern var ett riktigt original. Han satt på en stol bredvid bordet med hans smycken och pratade så mycket med oss att vi nästan aldrig trodde vi skulle komma därifrån. Men innan vi lämnade honom fick Anki köpt några fina smycken.

marknad

När vi kom upp på East Houston gick vi västerut och svängde söderut på Broadway och in i SoHo. Det var dags för lite shopping och vi avverkade Express, Terranova och Armani Exchange.

Gatukorsning
Gatukorsningen Houston – Broadway.

Det blev en del shopping i flera av klädbutikerna vi besökte. Även på Steve Madden som är en mycket bra skoaffär blev det inköp för oss båda. Detta fick bli dagens sista shopping.
Med shoppingpåsar i händerna tog vi oss till närmaste tunnelbanestation och den gröna linjen norrut tog oss tillbaka till Grand Central. Fem minuter senare gick vi igenom hotellobbyn och via hissen till 16:e våningen nådde vi vårt rum.

Hotellets tv-kanal spelade upp en slinga med information om vad man kan göra i stan och gjorde samtidigt reklam för webbplatsen citybuzz.com. Men tipsen var lite väl generella för att vara direkt användbara.

Three days of rain
Affisch med reklam för Julia Roberts medverkan i pjäsen Three days of rain.

Vi tog på oss lite varmare kläder och gav oss ut igen. Första stoppet blev området runt Broadway-teatrarna där vi varit föregående kväll men det var ingen föreställning på någon av dem denna kväll.

Three days of rain

På väg ut till Times Square mötte vi en person som muttrade något om att svarta gäng hade tagit över eller något sånt. Vi reagerade inte förrän vi kom fram till Times Square.
Vart vi än vände oss var det extremt mycket folk och ungdomsgäng.

Ridande poliser på Times Square

I ena änden av den stora platsen spärrade polis av gatan och försökte med hjälp av polis till fots och på hästrygg förmå att få folk att lämna platsen. Vi hade svårt att få en tydlig bild av exakt vad som pågick, mer än att polisen förmodligen bedömde att de inte skulle kunna kontrollera situationen om något hände. Stämningen på poliserna var lätt irriterad och vi hörde någon av dem uppmana folkhopen “get your kids and go home”.

Times Square

Det hela verkade rörigt och vi tog tunnelbanan söderut till 4th Street i West Village. Efter en promenad runt i området då vi kollade omgivningarna och några restaurangtips hittade vi mysiga Rare vid Bleeker och Carmine Street. Vi slog oss ned vid ett bord med utsikt över gatan där vi såg taxibilar rullade förbi. Restaurangen var dovt upplyst och gav ett fint intryck.

Restaurang

Menyn bestod av lite lyxigare och mer påkostade hamburgare. Servitrisen rekommenderade ett Melini chianti classic rödvin och vi tog in varsitt stort glas. Lasse fastnade som vanligt för det som var udda på menyn och valde en BQ Bison burger och Anki körde Rares egna Rare Classic Burger till vilket vi valde så kallade Cottage fries.

Restaurang

När vi drack upp sista dropparna av vinet började de stänga stället och vi var sista gästerna för kvällen.

Restaurang

Vi gick österut upp på Bleeker och in på stråket mellan MacDougal och West Broadway som har ett antal klubbar och restauranger. Efter vi gått några kvarter vände vi om och gick in på klubben 1849. Dörrvakten kollade väskor och bad oss sedan stiga på.

Bar

Längs ena väggen hittade vi ett bord och beställde varsin Samuel Adams öl av servitrisen. Det var en avkopplad stämning så här på söndagskvällen, när påskfirandet var över för de flesta.

Bar

Två trubadurer byttes om med att spela diverse pop-klassiker som t.ex. Wonderwall, 99 luftbaloons, Eazy med fler.

Lasse

Vi gick upp på MacDougal och passerade bland annat Cafe Wha? där stämningen verkade hög. Uppe på west 3rd street gick vi västerut och passerade Blue Note som hade stängt för kvällen.
På andra sidan 6e Avenue gick vi ner i tunnelbanestationen och tog gula linjen norrut. När vi kom upp till 42:e gatans station och gick ut vid Times Square var det betydligt lugnare och inte lika packat som tidigare på dagen.

Några kvarters promenad senare var vi tillbaka på vårt hotellrum. Innan vi somnade stod TV på en kort stund och meddelade att det varit 67 grader Fahrenheit i genomsnitt under dagen, vilket motsvarar cirka 19,5 grader Celsius.

Relaterade Sidor

D’Angelico gitarrer på Rudys Music i SoHo New York

Gitarrbutiker i New York City

På 48:e gatan bara några kvarter norr om Times Square ligger flera musikaffärer, bl a Rudys och Mannys Music som numer ägs av kedjan Sam Ash. Men för den som är intresserad av gitarrer finns flera fina butiker runt om i New York med såväl fina vintage gitarrer som splitter nya. I Soho hittar man Rudys Soho, Umanov Guitars längs Bleeker i West Village och Ludlow Guitars i East Village är bara några bra alternativ.

Läs mer och se bilder »
Rudys Music i SoHo, New York City

Rudy’s Music SoHo

En riktig gitarrboutique, en av de finaste vi besökt, med massor av fina gitarrer av de mest kända tillverkarna; Gibson, Fender, Rickenbacker, Gretsch, PRS, Martin. Dessutom något av ett museum, med många fina D’Angelico och D’Aquisto, gitarrernas Stradivarius.

Läs mer och se bilder »

Relaterade reseskildringar

Vacker bro i Central Park, New York

Drömmer mig bort till New York och Sydney

Det faktum att jag tillbringade en månad i vackra Sydafrika och Mauritius alldeles nyss räknas inte längre. Jag älskar att resa och är letar alltid efter platser att utforska. Eftersom jag nyligen har tillbringat ett par veckor omgiven av vacker natur, landskap och stränder, fokuserar jag denna helg på storstäder.

Följande städer är två favoriter och så här skulle jag välja att tillbringa dagen om jag var där just nu.

Läs mer och se bilder »
Vi i Vänner-soffan på Central Perk. Gunther verkar ha tagit ledigt. Warner Brothers VIP Tour, Los Angeles

20 års jubileum av Friends

22 september 1994 sändes det första pilotavsnittet av Vänner (Friends) på NBC i USA. Vem kunde veta att detta skulle bli en av vår tids mest populära sitcom? Vänner är helt klart en av våra absoluta favoritserier. Vi är glada att ha suttit i vänner-soffan, gått omkring i deras kök, och till och med som hastigast rört vid den gula ramen och foosball spelet fastän det egentligen inte var tillåtet

Läs mer och se bilder »
Philip Seymour Hoffman vid Times Square, New York

RIP Philip Seymour Hoffman

Det var helt packat med besökare på Times Square och vi gick in i ett gathörn för att komma undan från trängseln. Plötsligt står han där, bara några meter från oss, den senaste vinnaren av Oscar för bästa manliga huvudroll, Philip Seymour Hoffman.

Läs mer och se bilder »