Stora upplevelser i Masai Mara

Värmekuddarna gjorde susen under natten, det var varmt och skönt i sängen och vi hade alla fått en god natts sömn. Masai Mara ligger på höglandsplatå, på över 1500 höjd, så trots att det är mitt i heta Afrika så kan det bli kallt på nätterna och det regnar mer än övriga Kenya.

Det var fortfarande becksvart ute när vi kvart över sex på morgonen ställde oss ute vid utfarten. Sammy körde fram bilen och vi tog plats. Vi åkte en halvtimma och passerade denna gång infarten till national parken utan att behöva stanna.

Bilen körde sakta fram och vi passerade några zebror och antiloper längs vägen. Gryningsljuset trängde snabbt undan mörket.

Gryning vid Masai Mara, Kenya

Sammy körde oss direkt till den lilla dunge där vi dagen innan försökte få en skymt av en leopard, men tyvärr utan framgång. Denna morgon verkade förutsättningarna bättre, från en gren hängde ett byte i form av en vattenbock. Sammy berättade att Leoparden drog upp sitt byte i träden för att inte lejon och hyenor, som båda är dåliga på att klättra i träd, skulle ta bytet från dem. Det var fortfarande mycket mat kvar på vattenbocken och det talade för att leoparden var i närheten.

Plötsligt skymtade vi en leopard bakom trad och buskar på andra sidan svackan i mitten av dungen. Den försvann in i buskaget och strax därefter hördes ett märkligt läte Sammy som förklarade med att det var ett par leoparder på smekmånad, ”a honeymoon couple”, med andra ord var det ljud de gav när de parade sig. Sammy startade bilen och körde runt för att vi skulle positionera oss i den riktning han bedömde att leoparden skulle röra sig. Plötsligt kunde vi se det fläckiga mönstret röra sig bakom buskarna i vår riktning. I höjd med vår bil klättrade den snabbt upp i ett träd där den försvann bland den täta buskagenen. Vi såg honan skymta förbi och hanen klättrade snabbt ned från trädet och försvann in i buskaget igen.

Leopard äter frukost uppe i ett träd, Kenya

Egentligen är leoparden inte så sällsynt har men de lever ofta sitt liv lite i det skymda. Vi såg honan gå över till andra sidan dungen och strax därefter kom hannen. Nu klättrade hanen upp i trädet med bytet och la sig på grenen och åt. Sammy försökte ställa bilen så vi fick fri sikt men det var lite grenar i vägen och leoparden lyckades att vara lite dold även ute på grenen. Snart klättrade han ner igen och försvann. Vi var kvar och spanade en stund men nu såg vi inte en skymt av dem och vi gav oss av.
Liksom vi sett vid tidigare safari satt gamarna i träd intill dungen och väntade på sin tur när leoparden var nöjd med sitt byte.

Gamarna väntar på sin tur, Kenya

Sammy körde ut på de små vägarna på savannen och då och då passerade vi vilda djur. Vårtsvinen dök upp då och då i små grupper. Hannarna har ofta en ljus man och betar. När vårtsvinen sprang iväg såg de så där lustiga ut när de satte upp svansen i luften som de brukar.

Vårtsvin ute på Savannen, Kenya

Vi kom fram till en ny liten dunge och intill några träd låg ett stort lejon med en stor man. Som det kattdjur den är började den slicka på tassarna.

En stor katt som slickar sina tassar, Lejon i Kenya

Den verkade inte bry sig särskilt mycket om oss och vi verkade inte störa den nämnvärt. Den hade ett stort ärr i pannan och man kunde bara gissa hur den fått den i slagsmål om revir med ett annat stort lejon. När vi körde från platserna såg vi resterna av en Zebra inne bland några buskar, med tanke på skicket var det ett äldre byte.

Respektingivande blick från ett lejon, Kenya

På vår väg passerade vi en safarijeep med några bekanta ansikten i, våra Australiensiska vänner.

Möte med vänner i safari bil, Kenya

Sammy körde ut mitt på Savannen och bromsade in vid ett ensamt Akasia träd, eller som Sammy kallade det ”a breakfast tree”. Det var en fantastiskt vacker plats men helt utan någon avskärmning från de vilda djuren, så Sammy bad oss vänta i bilen och tog först ett varv och spanade så att platsen skulle vara säker för oss. Det kändes märkligt att vandra omkring platsen och veta att vilka vilda djur som helst kan dyka upp här när som helst. Men Sammy tog inga risker så vi visste det var säkert.

Akasia träd på savannen i Masai Mara, Kenya

Sammy la ut en filt med det typiska Masai mönstret och serverade oss en frukost bestående av pannkakor, ägg, vattenmelon, omelett, bröd, juice och kaffe. Vi satte oss på filten och tog för oss av det som erbjöds.

Frukost i det vilda Masai Mara, Kenya

När vi var nöjda plockade vi ihop efter oss och vek ihop filten. Sammy kollade att vi inte lämnade efter oss något när vi tog plats i bilen igen. Ute på savannen kunde vi se en hyena med något byte i munnen som hängde livlöst.

Hyena med byte i Masai Mara, Kenya

Hela området var fullt med djur, vi såg bland annat zebror, vattenbockar och vårtsvin utspridda över savannen. En sekreterarfågel med lustiga fjädrar på huvudet hade slagit bo uppe i ett träd.

Sekreterarfågel i sitt bo, Kenya

Sammy bromsade in när en hyena stannade till på vägen framför oss. Den stannade till och kollade runt och fortsatte snart vidare.

Hyena pausar på vägen och ser sig om, Kenya

En liten grupp av Grants Gaseller betade intill vägen. Deras vackra svartvita mönster på sidorna särskiljer dem från många av de andra liknande djuren. En hane försökte para sig med en lite tveksam hona och han följde efter henne och försökte gång på gång. Sammy körde vidare i vår jakt på att få se fler vilda djur.

Grants Gaseller i Masai Mara, Kenya

Plötsligt fick vi se en syn som drog till sig fler bilar, en gepard kom sakta gående över en öppen slätt. Sammy placerade oss skickligt där han trodde vi skulle få bästa platsen och till vår förvåning stannar geparden kort till för att sedan gå rakt mot vår bil.

Gepard kommer mot oss, Kenya

Den verkade inte bry sig särskilt om oss när den sakta smög fram i det höga gräset. Den kom allt närmare och strök sig nästan mot kofångaren när den passerade vår bil.

Geparden bara några meter från oss, Kenya

Geparden gick upp på en slänt och vi följde efter på behörigt avstånd. Den hittade en buske där den la sig ner i skuggan för att vila, men höll ett öga på oss.

Gepard vilar i Masai Mara, Kenya

Massajerna livnär sig i första hand på boskap och vi passerade en stor hord med kor som passerade ett vattendrag.

Kofösare i Masai Mara, Kenya

Vi lämnade dem bakom oss och när vi kom ut på savannen igen fick vi syn på ett par vilda strutsar. Den ena var svart på ryggen med vit undersida medan den andra var brun på ryggen. De stannade till och kollade in oss, lyfte på sina fjädrar så det såg större ut och gav sig sedan av i riktning ifrån oss.

Vilda strutsar visar upp sina fjädrar, Kenya

Sammy körde in i ett buskage och letade efter något, kanske hade han fått något tips av någon annan guide och plötsligt befann vi oss på första parkett med en grupp lejoninnor med en grupp söta lejonungar alldeles framför oss på bara några meters avstånd.

Lejoninna med litet sår på tassen, Kenya

En av lejoninnorna hade ett elakt sår på ena tassen, men verkade ändå vila lugnt. Under en annan buske låg en undersöt lejonunge och kollade in oss och omgivningarna. Kanske funderade den på vad den skulle hitta på?

Lejonunge funderar på bus, Kenya

Den reste på sig och gick över till två andra syskon som låg och sov. De andra verkade inte intresserade av att leka men den trängde sig ner mellan dem och rullade runt och knuffade på dem. Efter en stund verkade den ge upp och kopplade av med sina vänner.

Lejonungar i Masai Mara, Kenya

Vi lämnade det fantastiska skådespelet, men alldeles intill kunde vi skymta ett lejon med gigantisk man inne bland buskaget. Som alltid är de uppmärksamma och även om den inte verkade bry sig nämnvärt så höll den ett öga på oss.

Sammy påbörjade vår väg tillbaka mot Campen när vi fick syn på en liten flock Topi, en slags antilop. De ser lite märkliga ut med sitt speciella huvud och sina stora mörkgrå fläckar på den för övrigt bruna huden.

Topi i Masai Mara, Kenya

Åter passerade en liten familj vårtsvin med några små ungar. De studsade snart vidare bort över slätten och vi fortsatte ut ur parken.

Familj med vårtsvin i Masai Mara, Kenya

Efter vi kört igenom en av Masai Maras entréer, Talek Gate, passerade vi igenom ett litet Masai samhälle. Byggnaderna var mycket enkla och utanför lekta barn. Och förstås fanns det gott om boskap.

Boskap och byggnader i Masai Mara, Kenya

Sammy släppte av oss och efter vi spolat av oss lite damm från safarin satte vi oss på verandan och kopplade av. Det hade varit en fantastisk förmiddag med fantastiska upplevelser för livet.

Anki slappar på verandan JK Mara Camp, Kenya

Det var dags för lunch och vi gick över till serveringstältet och slog oss ner vid ett bord. Det serverades lasagne, bönor och sallad bland annat. Vi åt och talades med ett trevligt äldre svenskt par.

Efter middagen gick vi och spanade i fönstret till souvenirbutiken som dock var stängd. Vi gick över till våra vänners veranda och slog oss ner en stund. När vi återvände till souvenirbutiken hade den öppnat och en ung tjej välkomnade oss in. De hade flera genuina Masai prylar och smycken till salu. Anki köpte ett fint armband och vi passade även på att köpa en karta över Masai Mara.

Souvenirbutiken på JK Mara Camp, Kenya

Det var året dags att ge sig ut på en safari och klockan fyra tog vi plats i Sammys bil och rullade iväg. Vi körde in i parken samma väg som tidigare, via Talek Gate. En av vakterna till parken frågade Sammy om hans pappa kanske kunde få följa med i bilen. Sammy sa att det var helt upp till oss, vi förstod att han var positiv till det och kom fram till att det var kul att kunna bjuda den gamle mannen på denna upplevelse.

 Talek Gate Masai Mara National Park, Kenya

Vi hann bara innanför entrén när vi bromsade in för att se på en grupp Zebror alldeles intill den lilla vägen vi körde på. Ofta var dessa djur så skygga att de sprang iväg direkt, men dessa var kanske mer vana vid människor och brydde sig först inte sig om oss. De är fantastiskt vackra med sina fina mönster. Efter en kort stund började de ändå röra sig bort från oss.

Zebra i Masai Mara, Kenya

Sammy körde en stund och vi kom fram till ett annat buskage som bjöd på ytterligare en stor lejon upplevelse. En liten lejonunge gick omkring och såg sig om.

Lejonunge smyger bland buskarna, Kenya

Den stannade till vid en liten buske för att kissa men fortsatte sen att utforska omgivningen. Det är fascinerande att se dessa stora katter uppföra sig som en de små katter vi är mer vana vid hemma. En stor lejoninna låg på rygg och vilade sig.

Lejoninna sover på rygg, Kenya

Kattungen gick fram till sin mamma och gnuggade kärleksfullt huvudet mot hennes, något som lika kärleksfullt besvarades, och la sig sedan ner intill.

Lejoninna och dess lejonunge, Kenya

En annan lejonunge gick fram till en annan lejoninna för att dia. Mamman vände sig på andra sidan men den lilla ungen klättrade över och fortsatte dia.

Vi hade kunnat se på denna underbara naturupplevelse hur länge som helst, men vi ville förstås även fortsätta och Sammy frågade oss på Swahili om vi skulle fortsätta och vi svara som vi lärt oss ok på samma språk.

Lejonunge som diar, Kenya

Eftersom leoparden var det kattdjur som vi hittills sett minst av så körde vi förbi platsen vi besökt på morgonen men nu syntes inte leoparderna till alls. Bytet som hängt från trädet hade nu ramlat ner och det var inte mycket kött kvar. Sammy gissade att de helt enkelt gett sig iväg från platsen.

Vackert landskap i Masai Mara, Kenya

Vi körde genom ett vattendrag och på andra sidan gick en sekreterarfågel och spanade. Det är en vacker rovfågel med sina speciella fjädrar på huvudet som sannolikt gett den sitt namn, då dessa fjädrar kan se ut som en penna bakom örat.

Sekreterarfågel i Masai Mara, Kenya

Snart passerade vi åter en grupp Masajer som vallade en mängd kor. Vi noterade att även om de fanns lite varstans så var det ofta i närheten av något vattendrag och vi gissade att de tagit denna väg för att boskapen skulle dricka vatten.

Massajer föser boskap i Masai Mara, Kenya

Sammy bromsade in intill ett buskage och här var vi åter bara några få meter från ett lejon. De manliga lejonen verkade alltid vara ensamma, medan lejoninnorna alltid verkade umgås i grupp.

En lejonhane slappar, Kenya

Detta manliga lejon hade en stor vacker man och verkade lite slö då den la sig ner och blundade trots vår närvaro, men kikade då och då upp.

Närbild på lejon, Kenya

Det var dags för oss att möta ytterligare ett av de största djuren i Kenya, Flodhästen. Vi bromsade till vid en liten klyfta i savannen där en flod flöt fram och en liten sjö bildats. Längs klyftan växte fler träd och buskar än ute på savannen och längs vattnet växte grönt högt gräs.

Vattendrag i Masai Mara, Kenya

När Sammy kollat så att det inte fanns några andra vilda djur i närheten kunde vi gå ur bilen och fram till flodkanten där vi hoppade upp på ett nedfallet träd som gav oss bra utsikt.

Flodhäst tittar upp över ytan, Kenya

En grupp flodhästar låg i vattnet och bara ögonen och de rosa öronen stack upp över ytan. Då och då försvann de ner under vattnet för att strax därefter dyka upp igen med ett litet frustande ljud.

Flodhäst på väg ner i vattnet, Kenya

Det började skymma och som vanligt när vi påbörjade färden tillbaka till campen såg vi massor av djur som nu verkade lugnare än tidigare under dagen.

När vi lämnade nationalparken passerade vi åter det lilla Massaj samhället Talek och de färggranna om än slitna affärerna i det lilla centrumet. En grupp massajer såg till sin boskap medan barnen lekte med en skottkärra.

Barn leker med skottkärra i Talek Masai Mara, Kenya

Tillbaka på JK Mara så var det skönt att ta en dusch och fräscha till sig. När vi gick bort till matsalstältet så höll dagens sista ljus på att försvinna och vi tog plats vid lägerelden och beställde in varsin öl. Det hade kommit lite fler gäster och vi passade på att dela med oss av restips. Det dök upp en grupp Massajer i traditionella skynken och med spjut. De började sjunga och göra sina typiska höga hopp, varpå de började cirkulera runt elden. De röda skynkena fladdrade förbi oss och drog upp gnistor från brasan, en annorlunda upplevelse. Snart bjöd de upp oss, först männen som fick hoppa med dem och sedan kvinnorna för att dansa. Det var en skön stämning och alla log med hela ansiktet, både Massajerna och vi som var på besök.

Dansande Massajer, Kenya

Det blev dags att slå sig ner för middag. Denna dag serverades fransk löksoppa till förrätt och sedan en buffé med biffgryta, ris samt sallad. Vid middagsbordet fortsatte diskussionen om upplevelser både i Afrika och på andra resmål. En fruktkaka serverades som efterrätt och avrundade en trevlig middag.

Middag på JK Mara Camp, Kenya

Innan vi tackade för kvällen så tog vi avsked från Australiensarna som följt oss på vår resa i Kenya men nu skulle fortsätta till Tanzania. Vi passade på att byta mailadresser och önskade varandra en fortsatt trevlig resa. Det hade varit en fantastisk och händelserik dag med stora upplevelser, men nu var det dags att skaffa sig lite sömn inför nästa dag i Masai Mara.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *