Greenwich Village, Noho, Soho och Little Italy

Ingen sovmorgon här inte. Det gäller att spendera våra få dagar i New York så effektivt som möjlijgt. Så fort vi var klara gav vi oss av med tunnelbanan direkt ner till 4th West och Greenwich Village. Vi promenerade två kvarter och gick in på vårt favoritfik Grey Dogs Coffe.

Här blev det varsin macka på sourdoug (surdeg, samma deg som i riktiga Bagels) och varsin mugg av deras egna kaffe blandning. Med tanke på amerikanarnas tidigare så otroligt bristande kaffe-kultur, sett ur våra svenska ögon, håller de på att ta igen en hel del och Grey Dogs egna kaffeblandning var bland de bättre vi smakat i detta land.

Vi upptäckte Grey Dog Coffee en kylig dag i december 2001. Snöstormen chockade New York borna och när affärerna på femte avenyn började stänga ner åkte vi vidare till Greenwich Village. Vi plogade oss fram i snömängderna då vi upptäckte träskylten med en hundtass och texten Grey Dog Coffee. Vi gick in och satt kvar och njöt av detta ställe flera timmar. Från den dagen är det ett måste för oss att besöka detta café varje gång vi är i New York.

Hela caféet har alltid haft hundtema och på väggarna fanns förr enbart tavlor och bilder på hundar. Till vår förvåning hade de bytt de charmiga bilderna och nu fanns det istället tavlor med frukter och grönsaker. Hundtemat fanns dock kvar på många andra ställen. Som vanligt står en burk hundgodis framme vid disken för hundar som kommer på besök.

Det är bröderna Dave och Pete som äger Grey Dog Coffee. När vi skulle gå träffade vi Dave som blev förtjust när vi berättade att vi alltid rekommenderar deras ställe till vänner som skall besöka New York. Dave berättade också att han hade beställt nya bilder på hundar men när han packade upp dem så hade han fått dessa istället… Hundtavlorna skulle givetvis upp igen vilket kändes skönt att höra för två hundfrälsta personer som vi.

Vi svängde upp en kort sväng på Bleeker och gick in på Matt Umanov Guitars för att kolla lite gitarrer och basar. Mest intressant för Lasse var en Fender Telecaster bas, men denna gång hittade vi inget av intresse.

Vi passerade över gatan och gick igenom Washington Square. Det var iskallt ute men solen sken. Parken var full av söta ekorrar som skuttade runt på marken och klättrade upp och ner i träden. Vi stannade till och tittade på dem när de lekte en kort stund.

Från Washington Square fortsatte vi västerut, passerade Broadway och gick till St Marks Place. Detta är en liten kort gata som är utmärkt om man vill köpa lite billigare CD-skivor, dessutom har de ibland lite udda urval. Efter att ha besökt två skivaffärer kom vi in i en tredje som kändes mer rätt. Härifrån kom vi ut med ett antal CD-skivor.

Tillbaka på Broadway gick vi söder om Bleeker genom Noho. Här finns en hel del bra klädbutiker. Först ut var en av Ankis favoritaffärer, Wet Seal, och därefter följde flera bra klädbutiker och några skobutiker.

Vi shoppade runt här i ett antal timmar. Passerade Houston och fortsatte en bit in i SoHo.

Efter timmar av shopping var vi trötta i fötterna och hade massor att bära på. Det var två trötta men nöjda personer som gick ner i tunnelbanestationen vid Prince Street och åkte tillbaka till hotellet.

På hotellet gjorde vi bara ett kort stopp då vi lämnade våra shoppingpåsar. Vi ville hinna med lite till av stan innan det var dags att hitta en bra restaurang för kvällen.

Några kvarter sydöst om hotellet gick vi in på 48th Street alldeles vid Broadway där det finns en kort sträcka med flera bra musikaffärer intill varandra. Här finns bland andra de kända Sam Ash och Mannys Music.

Lasse hade blivit sugen på inköp. Dollarkursen var för en gångs skull fördelaktig och en specifik Fender Stratocaster lockade. Efter att ha kollat runt här (Lasse kollade in instrumenten medan Anki även roade sig med att kolla in väggarna som var fulla av bilder och autografer på kändisar som handlar här) närmade sig klockan stängningsdags för affärerna. Det var också tid för oss att bestämma vart vi skulle bege oss för att äta.

Med tunnelbana återvände vi till Prince station i Soho. Tanken var att promenera härifrån till Little Italy men efter att ha gått några kvarter i kylan bestämde vi oss för att kalla in en taxi istället.
Chauffören körde genom Chinatown och svängde av ett kvarter där han släppte oss i mitten av Little Italy. Det var fortfarande julpyntat längst gatan och i fönster till restauranger och butiker.

Ljus och dekorationer under kvällen i Little Italy, New York

Vi promenerade upp och nerför gatan innan vi beslutade oss för att gå in på Buena Notte, en trevlig liten restaurang på slutet av gatan nära Canal Street.

Lasse beställde in Lasagne och Anki Ravioli. Till detta tog vi också in en flaska italienskt rödvin.

Mycket mätta och belåtna lämnade restaurangen. En kort promenad därifrån fanns en tunnelbanestation och vi hoppade på ett tåg till Bleeker. Uppenbarligen valde vi hoppa av ”fel ände” av gatan. Vi fick nämligen gå en bra bit för att komma till stråket med pubbar och klubbar och ytterligare några kvarter för att komma till vårt mål denna kväll – Blue Note Jazz Club.

Denna legendariska Jazz-klubb brukar alltid ha bra artister och mysig stämning. Denna kväll lyckades vi komma in och sätta oss precis när bandet tog plats på scenen för att börja spela.


Artistens namn var Lizz Wright, en ung svart tjej med underbar röst som sjunger soft jazz med inslag av soul. Under den dryga timma hon och hennes band spelade blev vi båda mycket förtjusta i musiken.

På övervåningen köpte vi hennes CD. Då vi som hastigast träffade henne bad vi henne signera skivan vilket hon gärna gjorde, en mycket ödmjuk och trevlig tjej vars namn vi säkert kommer stöta på fler gånger i framtiden.

När vi begav oss från Blue Note insåg vi att 4th West stationen låg retligt nära, med tanke på vägen vi tagit hit, men underbart nära för att vi skulle ta oss hem. Tåget tog oss upp till Rockefeller stationen, under Rockerfeller Center. Härifrån gick vi sista sträckan tillbaka till hotellet. Fötterna var ordentligt ömma efter en kall, händelserik dag med sightseeing, shopping, god mat och musik. Vi var mycket trötta när vi kröp ner i sängen i vårt härligt varma rum. Sömnen inträffade nog innan huvudet träffade kudden.


Vår middag på restaurang Buena Notte
Vin: Titolato, Strozzi (chianti)
Lasagna al Forno, Lasagna with ricotta, Mozzarella an meat sauce(på Riccotta, Mozzarella och kött)
Ravioli di Ricotta Al Pomordo, Ricott cheese ravioli sauted with fresh tomato and basil
(på Riccotta, Tomat och Basilika)


The Grey Dog’s Coffee

Adress: 33 Carmine St, New York, NY 10014-4428
Telefon: (212) 462-0041

Blue Note

131 West 3rd Street, New York, NY 10012
» bluenotejazz.com/newyork/

Lizz Wrights Band

Sång: Lizz Wrigth
Piano: Nicolas Rolfe
Bas: Carlos Hendrson
Trummor: Obed Calvaire
Percussion: en stor killevars namn vi tyvärr inte kunde uppfatta.
» www.jazzsingers.com/LizzWright/

» www.lizzwright.net

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *