Amber Fort

Utsikt ifrån vårt rum på Sariska Palace
Utsikt ifrån vårt fönster på Sariska Palace.

Klockan sju gick vi upp. En stund senare promenerade vi ner för trapporna för att inta frukost. Det var bara vi och två andra par i den stora salen som frukosten serveras. Här finns flera indiska specialiteter men vi plockade främst några brödskivor, pannkakor och lite frukt.

Frukost på Sariska Palace
Frukost på Sariska Palace.

Efter frukosten återvände vi till rummet för att plocka ihop det sista Sen lämnade vi rummet och gick ner till receptionen för att checka ut.

Anki på väg att checka ut från Sariska Palace
Anki på väg att checka ut från Sariska Palace

Det hade gått en timme sedan frukosten när vi checkade ut. Utcheckningen gick snabbt och vi hann även med att gå en liten promenad ut på hotellets vackra baksida.

Receptionen på Sariska Palace
Receptionen på Sariska Palace.

Vår chaufför hade kört fram bilen och stod och väntade på oss utanför när vi checkade ut. Vi lämnade Sariska Palace och körde ut på den större vägen. Utmed vägen sprang en mängd apor och snart mötte vi också på några kor.

Vy ifrån bilfönstret under vår bilresa
Vy ifrån bilfönstret under vår bilresa.

Den två timmar långa bilresan var lika fantastisk som de andra bilresor vi upplevt. Vi passerade lantbruk och kunde ibland se hur människor och kor arbetade med jorden. Vid en sträcka höll man på att bygga ut vägen och detta arbete sker för hand av både män och kvinnor.

En av de få sträckorna vi åkte på en riktig motorväg
En av de få sträckorna vi åkte på en riktig motorväg.

En och annan traktor kör förbi oss full av antingen människor eller andra saker som behöver transporteras. Vi passerar småbyar där ofta marknader förekommer. Marknaderna är färggranna. Här säljs allt möjligt; vi ser stånd med mat, kryddor och frukt. Kor och hundar springer omkring bland människorna och bilarna.

När vi kom fram till Amber Fort som ligger strax utanför Jaipur mötte vår nya guide upp oss. Han var den som skulle guida oss dessa två dagar i Jaipur och först på schemat stod detta vackra fort. Det finns tre alternativ att ta sig upp till fortet; till fots, med jeep, eller på elefant. Vi bestämde oss för att ta det sist nämnda alternativet.

Upp till fortet tar vi oss på elefantrygg

Vi fick gå upp för trappor på en hög byggnad där vi kom i höjd med en elefantrygg och en elefant med elefantförarare kom emot oss. Vår guide lyfte av stålpinnen vilken fungerade som ett slags enkelt säkerhetsbälte på elefantsadeln och vi hoppade upp och satte oss tillrätta på sidan som vi skulle.
Det gungade rejält när elefanten började gå. Elefantföraren sitter med på elefantens nacke och där verkade det inte gunga så mycket men högre upp på elefantens rygg där vi satt gungade det rejält och vi fick hålla i oss.

Lasse och Anki på elefantryggen
Lasse och Anki på elefantryggen.

Men det var bara kul och en upplevelse i sig att få rida på elefanter i Indien. Visst var det just vid detta fort en turistgrej att göra, men elefanterna används även av lokalbefolkningen och vi har ute på gatorna sett elefanter transportera saker till människorna. Det är inte bara kor som är heliga djur i Indien. Indierna ser till att behandla alla djur väl och vad det gäller elefanter symboliserar de lycka och det finns även en hinduisk gud som är avbildad som en elefant, Ganesh.

Upp till fortet tar vi oss på elefantrygg

Dessa elefanter var vackert målade i ansiktena och verkade ha ett gott liv. Vi fick senare höra att dessa elefanter endast, enligt vår guide, få gå upp och ner ifrån fortet tre gånger per dag. Och det är enbart på uppvägen de transporterar människor. Elefanten ses som en familjemedlem och efter arbetsdagen kommer den med hem till familjen som äger den där den får mat, får bada, och leker med barnen.

På elefantrygg, Amber Fort

Uppe på fortet stod vår guide och välkomnade oss på en liknande hög plattform som innan. Han lånade vår kamera och tog några kort. Elefantföraren fick elefanten att showa med sin snabel och posera fint på » Fotonna.

Amber Fort
Trappan upp till Amber Fort.

Vi gick upp för trapporna och fick en fin utsikt över gården vi kommit in på med elefanten. Vår guide berättade att det här hade varit stora festligheter när landet firade helgdag i måndags.

Amber Fort
Utsikt över innergården som vi kom in via med elefanten.

Vi gick in genom entrén och kom ut på, vad vår guide kallade för public auditorium. Det var en stor öppen plats. Här folk samlades folk ifrån städer och byar förr i tiden för att söka audience hos den härskande kungen.

Innergård på Amber Fort
Innergård på Amber Fort.

Vi slog oss ner på en stentrappa i skuggan och vår guide berättade om den öppna platsen och en hel del om Maharajader, vilket de kungar som regerat här kallas.

Apa med blomma i handen uppe på Amber Fort
Apa med blomma i handen uppe på Amber Fort.

Det bor många apor på Amber Fort. Många satt på en byggnadsställning utmed ena väggen och knaprade på växter och frukter.

Amber Fort
Målningarna är originalmålningar som vid det här laget är över 500 år gamla.

Målningarna på väggarna är fantastiska. Här ute är det originalmålningar som nu är 500 år gamla.

Amber Fort
Utmed dessa väggar är 12 portar. Innanför varje port bodde kungens 12 respektive fruar med sina barn. Kungen själv bodde på övervåningen.

Vi gick vidare in och kom ut på en innergård. Längs väggarna fanns 12 olika portar. En av kungarna som bott här var gift med 12 stycken kvinnor, och alla kvinnor bodde här med sina barn. De 12 portarna ledde var och en in till varje drottnings boende. Varje sådan lägenhet bestod av ett litet tempelrum, ett sovrum, ett kök och ett arbetsrum.

Amber Fort
Innergården där festligheter hölls, då med handgjorda mattor över marken och vackra draperier hängande ifrån taken över folksamlingen.

Ute på gården samlades alla för diverse festligheter. Då var golven täckta med handgjorda mattor och ifrån taken hängde vackra draperier. Jaipur har alltid varit känt för folkets vackra kläder så man kan lätt föreställa sig vilken färggrann tillställning det måste ha varit här.

Vi gick vidare ut till ett område dit hantverkare med flera kom för att sälja sina produkter till kungafamiljen. Kungafamiljen satt på en upphöjd podium med säljarna runtomkring.

Spegelsalen på Amber Fort
Spegelsalen på Amber Fort

Vidare gick vi till en plats med en stor spegelsal. Här finns över 6 miljoner glasbitar sammansatta till vackra mönster tillsammans med olika stenar i både tak och på väggar.

Spegelsalen på Amber Fort
Över 6 miljoner glasbitar dekorerar väggar och tak.

Spegelsalen lockade många människor och det är en vacker plats.

Amber Fort

Ifrån spegelsalen gick vi upp en våning och fick en vacker utsikt över platsen med spegelsalen, de vackert och väldigt noggrant planerade växtligheten och den vackra utsikten ifrån fortet.

Lasse på Amber Fort

Här och där såg vi arbetare som arbetade med att förbättra fortet. Vi ställde oss och tittade på två män som befann sig på ganska hög höjd vid en kupol som de arbetade på. De balanserade på smala bambuställningar under tiden de genomförde sitt jobb.

Byggarbetare på höga höjder, Amber Fort
Byggarbetare arbetar på höga höjder utan någon direkt säkerhetsutrustning.

Det hade gått några timmar och vi hade tagit oss igenom det vackra fortet. Det var hög tid att ta sig vidare.

Kvinna som arbetar på Amber Fort
Kvinna som arbetar på Amber Fort.

Ifrån fortet tog vi jeep ner till vår bil och vår chaufför.

Härifrån åkte vi vidare till Silk Road Bazaar som är en stor basar fylld av diverse tillverkningar och produkter till försäljning. Här började vi med att få se hur man för hand trycker mönster på tyger med en speciell teknik. Av dessa tyger görs alltifrån sängkläder till klädesplagg.

Mattvävare på Silk Road Bazaar
Mattvävare på Silk Road Bazaar.

Vidare såg vi hur man knyter mattor för hand och naturligtvis blev vi visade in i ett rum där vi blev bjudna på te samtidigt som mattor skulle visas och vi naturligtvis helst skulle köpa. Detta har vi varit med om tidigare och sa tidigt men vänligt att vi inte skulle komma att köpa några mattor ifrån dem idag.
Istället gick vi vidare i basaren med en försäljare och såg på alltifrån sängöverkast till träprydnader och mässingprylar.

Anki i en sari, Silk Road Bazaar
Anki provar sari i butiken.

Vidare kom vi till textil delen där det bland annat finns vackra kaschmirsjalar. Visserligen var det ganska höga priser men en underbar kvalitet men ull tagen ifrån den bästa delen av geten som är under hakan. Här blev det en prutrunda och sedan inköp.

Anki med vår säljare, Silk Road Bazaar
Anki med vår säljare på Silk Road Bazaar.

Nu var dags för lunch. Vi åkte en bit och kom in till en av de större gatorna i stan.

Kvinna
En kvinna utmed vägen vi körde på.

Det var vid en något större restaurang vi körde in och blev avsläppta på parkeringen. Vi gick in och satte oss vid ett bord i ena hörnan av restaurangen.

Mat

Denna lunch beställde vi in ”stuffed tamater jaipur” som består av fyllda tomater med khoya, nötter, kryddor etc i en god sås samt ”tangi kabab jaipuri” som består av kycklingklubbor som är marinerade i en sås av indiska kryddor och som har tillagats i lerugn.
Till detta tog vi som vanligt ris och naanbröd.

Lasse käkar lunch

Allting var otroligt gott, speciellt den vegetariska rätten som de är väldigt bra på här i Indien.

Efter lunchen får vi socker och anis
Efter lunchen ställs skålar med socker och anis fram. Lite av varje ska vara bra för matsmältningen efter maten.

Efter lunchen fick vi, precis som vid några andra tillfällen här i Indien, skålar framställda på bordet. En skål innehöll små sockerkristaller och den andra innehöll anis. Kyparen berättade att man ska ta det här tillsammans och att det är bra för matsmältningen.

Stenslipning
Stenslipning.

En liten bit ifrån restaurangen gick vi av bilen och blev inledda till en juvelerare. Sten- och smyckesindustrin är stor i indien och som turist får man vara beredd på att se flera sådana här ställen.
Utanför butiken såg vi män sitta och slipa stenarna. Vår guide frågade vilka stjärntecken vi var för att ta reda på vilka som var våra månadsstenar.

Vackert smyckat inredning

Byggnaden var otroligt vacker. Precis som vi sett på Taj Mahal och andra platser här i indien har den speciella tekniken att dekorera marmorskivor med olika typer av stenar använts.
I taket hängde stora vackra kristallkronor.

Vackert smyckat inredning

Guiden bjöd på dricka, började berätta om sina olika smycken och visade runt bland både guld- och silversmycken. Vi förklarade att det var mycket vackert men att vi inte skulle köpa några smycken denna dag. Han ledde dock ner oss en våning för att göra några ytterligare försök att sälja på oss smycken. Som sista chansning tog han in oss på sitt kontor där han hade en låda med ännu mindre och billigare smycken men för oss var det inte priserna det handlade om. Vi var helt enkelt inte intresserade och efter att ha sett några sådana här ställen blir man bättre och bättre på att meddela detta tydigt vid ett tidigt stadium.

Vy ifrån bilen
Typisk vy ifrån bilfönstret.

Vi satte oss i bilen och åkte till vårt hotell, Mandava Haveli. Guiden meddelade att han var klar för dagen men önskade vi åka någonstans fanns vår chaufför, Surrender, till förfogande.
Han är ifrån Jaipur och kan stan väldigt bra.
Vi sa att vi gärna kunde tänka oss att åka till något köpcentra eller basar, men att vi bara skulle upp om rummet och ställa av oss våra väskor.

Vi passade även på att med hjälp av portieren i receptionen reconfirma våra flygbiljetter hem med Austrian vilket vi fått information om måste göras.

Ute i bilen med Surrender berättade han att han gärna ville visa oss en smyckesbutik som hans vän driver. Vi svarade först att vi inte önskade åka till någon mer smyckesbutik men förstod att han gärna ville det och att det kanske skulle gagna honom om han bara visade upp sin väns butik.

Smyckestillverkning

Vi sa att vi kan ta en kort titt men att vi inte var ute efter att köpa något.
Detta ställe var mer hemma hos en familj vilket var speciellt på sitt sätt. Men åter igen fick vi se en ung kille sitta med benen i skräddarställning på golvet och slipa och tillverka smycken. Efter en kort runda i den betydligt mindre butiksdelen tackade vi för oss och åkte vidare till en butik med tyger och kläder.

Vi kom inte till den typen av köpcentra vi tänkt oss. Innanför dörrarna blev vi direkt visade till sittplatser och en man satte sig på den tygklädda bänken och frågade vad vi var ute efter. Och vad är man ute efter i en sådan här butik? Som vanligt försökte de sälja på en det typiska klädesplagget sari men Anki kom på att de säkert har fina scarfs.
Trots detta önskemål blev vi visade sängkläder och kjolar innan man kom fram till scarfar.

Bazaar
Butik med tyger och kläder.

Det blev några scarfar som vi köpte efter lite obligatorisk prutning. På vår väg ut kom fler säljare emot oss som ville sälja både skor och smycken. ”Only look, no need to buy” var ett uttryck vi väl kände igen vid det här laget. Men vi kände oss nöjda med våra scarfar och gick ut till vår chaufför som satt på en bänk utanför stolen och väntade på oss.

Vi kände oss klara för kvällen och sa att vi kunde åka tillbaka till hotellet. Vår nyfunne vän chauffören frågade då om han fick bjuda oss på varsin öl. Och man kan ju bara inte tacka nej.
Vid en av de större gatorna stannade vi till vid vägkanten och Surrender sprang över gatan och köpte tre kalla öl i en kiosk. Tillbaka i bilen öppnade han två av dem och skålade med oss för att därefter lägga ner den tredje oöppnade ölen i kylboxen. Han dricker själv ingen alkohol men vi förstod att han ändå köpte tre stycken som en slags artighetsgrej.

Engelskan var knagglig men vi pratade så gott vi kunde om livet i allmänhet. Surrender berättade om sin familj med två döttrar på 6 månader och 6 år samt sin son på tre år.
När vi druckit upp vår öl åkte vi tillbaka till vårt hotell.

Mandava Haveli

Efter en stund på rummet gick vi ner till hotellets restaurang. Vi satte oss utomhus på den lilla gården och beställde in lite mat. Det blev en kycklingrätt i en sås med vitlök, kryddor, paprika och lök (kadhai chicken) och en vegetarisk rätt med marinerad ost i en god kryddig sås (mughlai paneer tikkaz) som vi delade på tillsammans med ris och naan.

Restaurangen på Mandava Haveli

Vädret var skönt och vi njöt av att sitta ute och äta. Men tröttheten gjorde sig påmind och vi betalade för oss och gick tillbaka till vårt rum. Ännu en händelserik dag i Indien hade lidit mot sitt slut och det var hög tid att sova för att ha nya krafter inför morgondagen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *