Warner Filmstudio och Hollywood Boulevard

När vi gick ut på balkongen till vårt hotellrum på Hyatt on Sunset såg vi att det skulle bli ännu en fantastiskt solig dag.

Utsikt från Hyatt, Los Angeles

Vi återvände norrut till Burbank som vi besökt dagen innan. Strax innan vi kom fram svängde vi in på Manhattan Bagel i Studio City där vi köpte med oss Bagels, Kaffe och juice. Faktum är att det var riktigt nära platsen vi besökt dagen innan, nu var vi precis vid det kända vattentornet med Warner logotypen på.

Warner Brothers VIP Tour, Los Angeles

När vi parkerat bilen gick vi mot Warner Brothers VIP Tour guest service. Utanför fanns två stora statyer av Buggs bunny och Daffy Duck, Warners motsvarighet i serievärlden till Kalle Anka och Janne Långben för Disney. Anki tog plats under och fick gott om plats under Daffys näbb.

Warner Brothers VIP Tour, Los Angeles

Vi köpte varsin biljett till turen och gick ut och inväntade vår guide. Efter en tre kvart var det vår tur och turen börjad 11.30. Det var först en enkel Säkerhetskontroll som förstås inte var några problem. Han dök snart upp och vi tog plats i det lilla elektriska tåg setet vi skulle åka med. Vi tog plats näst längst fram, direkt bakom vår guide vilket också gjorde att vi kunde snacka lite extra med honom och ställa frågor.

Första stoppet blev en byggnad med en liten En kort film från Warner Brothers historia från svart vit, stum film till dagens mest avancerade effektfyllda filmer. Plus lite små klipp från klassiker som Casablanca, Hajen och extra material från vänner som vi aldrig hade sett tidigare.

General Lee, Dukes of Hazzard, Warner Brothers VIP Tour, Los Angeles

Andra stoppet blev en liten byggnad. När vi kom in hade de ställt upp ett antal speciella bilar från filmens värld. Dels var det den orange bilen som var känd från filmen Dukes of Hazzard med bland annat Jessica Simpson och Johnny Knoxville. Bilen har ett smeknamn, The General Lee. I samma lokal hade även flera varianter av Batmobiles, dels en lång variant från filmerna Batman och Batman Returns.

Batmobile, Warner Brothers VIP Tour, Los Angeles

En annan variant är den mer kompakta och futuristiska som finns i filmerna Batman Begins och The Dark Knight, den kallas The Tumbler.

Tumbler Batmobile, Warner Brothers VIP Tour, Los Angeles

Warner museum var fyllt med memorabilia från Casablanca, Batman, Harry Potter, Vänner och lite andra filmrariteter. Första våningen av museet var mycket kläder och dräkter från gamla filmer. I en monter fanns bland annat John Waynes hatt från någon vilda västern film. Andra våningen var fokuserat på lite nyare filmer och TV-serier. Jag och Anki ”pillade” både på Fussballspelet som Joey och Chandler hade från Vänner (Yep, där var det helt igen ) och dörren till Monicas lägenhet med den lilla gula ramen på. En vakt sa till oss att vi inte fick röra något, men det spelade inte oss så stor roll eftersom vi redan gjort det. Det fanns även kylskåpet från vänner, fortfarande dekorerat med massor av små magneter liksom den var i serien.

Det var även massor av prylar från Harry Potter filmerna, tyvärr hade vi ingen aning om vad vissa prylar var eftersom vi inte sett någon av dem. Men de hade bland annat en magisk hatt man skulle prova och som avgjorde något val eller egenskap.

Möbelförvaring, Warner Brothers VIP Tour, Los Angeles

Nästa stopp var en gigantisk lager lokal för alla möbler som använts i olika filmer. Bland annat passerade vi en lång passage som kallades antika gången full med möbler som såg antika ut. I flera rum hade man satt upp möblerna, om än omaka, och ofta satt det små lappar på som berättade vilken film de använts i.

Möbelförvaring, Warner Brothers VIP Tour, Los Angeles

Guiden berättade att de användes i många filmer, men självklart fanns det saker som var så speciella att de identifierades med en viss film. En mycket speciell lampa hade fått en tidigare gäst att fråga om det inte var en värdefull lampa från Tiffany’s. Guiden sa att de hela tiden sparade på sig saker och att en del var så gammalt att ingen höll koll. Vid närmare granskning hade det mycket riktigt visats sig vara en värdefull antik lampa från Tiffany’s. Lampan användes i Batman filmen. Men de hängde hur som helst kvar och var till uthyrning.

Tiffany lampa på Möbelförvaring, Warner Brothers VIP Tour, Los Angeles

Det fanns flera statyer av egyptisk stil från någon film som utspelades i gamla Egypten.

Möbelförvaring, Warner Brothers VIP Tour, Los Angeles

Ett rum ägnades åt president dekorationer, sakerna i rummet hade använts i många sammanhang där någon president förekommit.

Presidentrummet Möbelförvaring, Warner Brothers VIP Tour, Los Angeles

En dramatisk statybyst från filmen Jumper fångade vår uppmärksamhet liksom en mycket speciell soffa i silver som vi tror använts i Matrix.

Möbelförvaring, Warner Brothers VIP Tour, Los Angeles

En tavla med Julia Roberts med ett barn i sin famn som var avsett för en film, men som aldrig användes.

Möbelförvaring, Warner Brothers VIP Tour, Los Angeles

I ett hörn av den gigantiska lagerlokalen kom vi fram till en dörr, och det var tydligt att guiden kände att detta var något som brukade vara populärt och lite extra. När han öppnade gick vi in i Central Perk, fiket som fanns med i varje avsnitt av tv-serien vänner.

Inne bland rekvisitan för Friends, Warner Brothers VIP Tour, Los Angeles

Det var inte i denna lokal det hade filmats, men det mesta av möblerna och attiraljerna var de som använts när serien filmades. De påstod att det hade varit snudd på att de hade låtit dessa möbler gå samma väg som i stort sett alla möbler från nedlagda tv-serier och filmer, spridda vind för våg till olika sammanhang där de passade in. Eller rent av kasserats. Anki tog plats i en soffa strax framför det välkända fönstret med skylten Central Perk.

Anki i en av sofforna på Central Perk, Warner Brothers VIP Tour, Los Angeles

Till skillnad från serien när en studio gata låg utanför hade man satt upp dimmat glas. En reflektion var att texten var rätt vänd innefrån, det skulle kanske se lite märkligt ut när man gick förbi utifrån med en spegelvänd logotype om det vore ett riktigt café. En gitarr stod lutad mot en pall, men vi kunde inte avgöra om det var gitarren som Phoebe brukade använda eller inte. Lasse gick in bakom själva disken, där som oftast Gunther höll till.

Lasse bakom disken på Central Perk. Gunther verkar ha tagit ledigt. Warner Brothers VIP Tour, Los Angeles

Under platslocka fanns konstgjorda bagels, kakor och en tårta som guiden påpekade oftast användes i sådana här sammanhang. Innan vi lämnade rummet fotograferade guiden oss båda i den soffan som oftast vänner gänget sitter i.

Vi i Vänner-soffan på  Central Perk. Gunther verkar ha tagit ledigt. Warner Brothers VIP Tour, Los Angeles

Vi återvände till det lilla eltåg vi åkte med och nu körde guiden oss igenom område med stora soundstages, på grund av ett litet missförstånd kunde Lasse passa på att fotografera en del längs vägen. Guides hade gett lite oklara instruktioner. Bland annat kunde Lasse fotografera den stora Soundstage som de flesta vänner avsnitt spelades in i och som numer kallades för Friends Stage, vilket också fanns på en liten skylt utanför ena ingången.

Stage 24, The Friends Stage - Warner Brothers VIP Tour, Los Angeles

Vi åkte sedan igenom de gator som var kulisser i ett stort antal filmen. Guiden berättade att man byggde alla kulisser så generiskt att det skulle vara enkelt att passa in i många sammanhang genom att bara addera lite skyltar.

Generiska gator och byggnader, Warner Brothers VIP Tour, Los Angeles

När vi åkte igenom dessa gatorna var de verkligen generiska. Ett litet torg i mitten av området hade ett lusthus och en kyrka, guiden berättade om alla sammanhang det hade använts i filmer och i TV-serier.

Warner Brothers VIP Tour, Los Angeles

Vi gick av vagnen vid en liten pöl och ett enkelt skjul som ofta fick agera hus vid sjön i filmer och TV-serier.

Warner Brothers VIP Tour, Los Angeles

Tillbaka på det lilla tåget åkte vi vidare och passerade stora soundstudios igen. Längs sidor stod vita tailers, som de stora stjärnorna ofta har när de inväntar nästa tagning.

Warner Brothers VIP Tour, Los Angeles

Vi åkte förbi när några arbetare monterade grenar på en kuliss och tydligen var bladen inte gröna nog så dessa spraymålades en mörkare grön ton.

Buskar målas, Warner Brothers VIP Tour, Los Angeles

En soundstage är en gigantisk byggnad som används för att kunna kontrollera förutsättningarna vid speciella tagningar. Vi besökte den största av dem Sound Stage 16 som bland annat kunde fyllas med vatten och då agerat hav i den Perfekta stormen (med bl a George Clooney) och Apollo 13 när de landade (med Tom Hanks). Det är fascinerande att tänka att denna lokal kan fungera så bra som hav. Den har också använts till bland annat Jurassic Park. I en annan sound stage gick vi igenom ett set för inspelning av Gilmour Girls och guiden visade på hur de jobbade med ljussättning för att få jämnt ljus över hela rummet.

Nästa stop var vid akutmottagningen till ER, eller Cityakuten som serien heter här. Förra gången vi var i Los Angeles 2002 var vi också här och då hade vi hejjat på Paul McCrane som spelat Dr. Robert Romano i serien. Här fanns en innergård som användes i serien som akutmottagning där ambulanserna lastade av skadade.

Cityakuten akutmottagning Warner Brothers VIP Tour, Los Angeles

Ovanför taken låg en slags rör som användes när man ville filma scener i regn. Utanför låg en upphöjd räls som skulle föreställa tunnelbana i New York. Och över gatan en liten dinner servering som användes i serien.

Warner Brothers VIP Tour, Los Angeles

Nu åkte vi via de kvarter som skall se ut som smågator i New York. Dessa har använts i massor av filmer och TV-serier. Nummer 817 mitt på gatan är huset där Jim Careys rollperson i filmen The Mask bodde.

Warner Brothers VIP Tour, Los Angeles

Nackdelen med att besöka Warner Studios i juli är att alla filmer och TV–serier har sommaruppehåll vilket innebär att chansen att råka
se någon känd skådis är obefintlig. Med det sagt så får man säkert ha en hel del tur att se det även annars, det tycks som att turerna tar stora omvägar för att minimera risken att störa en pågående tagning. Men vi kunde se hur man höll på att bygga stora kulisser inför filmningar av Oceans Thirteen.

Bygge inför Ocean 13, Warner Brothers VIP Tour, Los Angeles

Nu var turen över och vi blev avsläppta utanför entrén där vi tidigare köpt biljetterna. Vi återvände till bilen och körde ut. Längs gatan vi körde passerade vi alldeles nära ett av de välbekanta vattentornen med Warner Bros logotypen.

Warner Brothers, Los Angeles

En vägg var målad med lite tecknade figurer som Scooby Doo, Fred Flintstone, Batman och Snurre Sprätt.

Warner Brothers, Los Angeles

När vi svängde ut på W Olive Avenue så kantades vägen av en vägg in mot Warner Studios med stora mycket stora skyltar med bilder från de mest kända serierna som spelades in för tillfället, senast vi var här betydde det vänner men nu var det 2 and a half men.

Warner Brothers, Los Angeles

Vi körde via en bro över Los Angeles River, den har sällan särskilt mycket vatten i. Den är dock inte vattenfylld och den är förstärkta med betong. Den har varit set i flera filmer bland annat Grease och Terminator 2.

Vi körde vidare söderut och ner till Hollywood. På en liten sidogata till Hollywood Boulevard hittade vi en parkering längs gatan.

Hollywood Boulevard, Los Angeles

Efter vi lagt på lite mynt på p-automaten gick vi upp på Hollywood gatan. När vi passerade Highland, en gata som känns lite som mitten av ”turist Hollywood”, insåg vi att klockan passerat tre på eftermiddagen och det var hög tid för lite påfyllning av reserverna. Burger King ligger bara ett halvt kvarter norr om Hollywood på Highland och det satt gott med varsin Whopper och lite Coca-cola.

Kodak Theatre, Hollywood Boulevard, Los Angeles

Tillbaka på Hollywood Boulevard gick vi in på Kodak Theater för att se oss om i denna stora byggnad och samtidigt kolla lite i några av alla butikerna som finns här.

Rakt över gatan gjorde en gammal klassisk biograf reklam, El Capatain, reklam för senaste Pirates of the Carribean filmen.

El Capitan Theatre, Hollywood Boulevard, Los Angeles

Utanför Kodak Theater hade några unga killar slängt upp instrument och lirade loss.

Hollywood Boulevard, Los Angeles

Inne på Kodak Theater gick vi in och kollade på ingången till salen där Oscars galan hålls.

Kodak Theatre, Hollywood Boulevard, Los Angeles

Längs gatan ligger också den speciella biografen Manns Chinese Theater, med sin Kina inspirerade exteriör. Filmen Superman Returns fick här för tillfället.

Mann's Chinese Theatre, Hollywood Boulevard, Los Angeles

Förutom själva biografen och den speciella exteriören är Manns Chinese känt för stora filmstjärnor har satt sina handavtryck i betong plattor som ligger på marken. Några av dessa var Marilyn Monroe, Steve McQueen, Johnny Depp, Adam Sandler, Dean Martin, Tom Hanks, Arnold Schwarzenegger, Jim Carrey och Jack Nicholson.

Handprints of Tom Hanks, Mann's Chinese Theatre, Hollywood Boulevard, Los Angeles

Vi gick runt och kollade på dessa, jämförde handstorlek och såg vilka små kommentarer som dessa filmens stora hade skrivit.

Anki vid Marilyn Monroes handavtryck, Mann's Chinese Theatre, Hollywood Boulevard, Los Angeles

Ute på Hollywood Boulevard igen gick vi runt och kollade lite längs gatan och på de välkända stjärnorna i gatan.

Hollywood Boulevard, Los Angeles

Vi såg bland annat Ozzy, Michael Jackson och Diana Ross stjärnor.

Diana Ross Star Hollywood Boulevard, Los Angeles

I ena hörnet av Higland och Hollywood ligger ett vaxmuseum och andra sidan ligger ett Ripleys, ett turistigt ställe med lite olika rekord fakta om. En Tyrannosaurus Rex dinosaurier hade tryckt ut sitt huvud genom taket och bitit loss en stor klocka.

Hollywood Boulevard, Los Angeles

Vi var tillbaka vid bilen en aning sent, kanske en kvart, och när vi kommer dit har precis en P-vakt tryckt dit en P-bot. Det var lite trist förstås och speciellt eftersom det var så få dagar kvar och vi inte ville lägga tid på att fixa betalning av sådan. Lasse snackade med den trevliga P-vakten som inte kunde riva P-boten förstås, men gav oss tips på hur vi smidigast kunde betala den. Summan i sig var inte så stor, det var mer att fixa betalningen som var frustrerande. Men hon tipsade om CCS som kunde fixa betalningen åt oss och vi åkte dit och 10 minuter senare var det hela löst. Av en tillfällighet körde vi förbi P-vakten efter vi löst det och passade på att tacka för hjälpen. Frågan är om vi någonsin gjort det tidigare, och hon verkade glad att vi löst problemet ”I hope it didn’t ruin your vacation”.

Checks Cashed, Hollywood, Los Angeles

På den klassiska korsningen Hollywood och Vine ligger den mycket kända runda byggnad som varit en trademark för skivbolaget Capitol Records. I denna byggnad har bland annat Frank Sinatra spelat in ett antal av sina största hits.

Capitol Records, Hollywood, Los Angeles

På 1738 N Las Palmas Avenue låg Las Palmas Hotel, en oansenlig byggnad på en bakgata, men mycket välkänd från slutscenen från filmen Pretty Woman när Richard Gere kör fram till hotellet I en limousin och sedan klättrar upp I brandstegen till Julia Roberts.

Las Palmas hotel, Hollywood, Los Angeles

Vi svängde ut igen på Hollywood Boulevard och passerade bland annat en ny entre till Lasses gamla skola MI, eller Musicians Institute of Technology.

MI, Hollywood, Los Angeles

Vid La Brea svängde vi upp på Franklin Avenue och stannade som hastigast till vid 7266, där Lasse bodde en period 1989.

Lasse vid Summit, där han tidigare bodde i Hollywood, Los Angeles

Nu styrde vi söderut och till Rodeo Drive.

Rodeo Drive, Los Angeles

Anki skulle kolla in ett par solglasögon på Prada. Hon testade lite olika modeller de hade inne i sin flagship store, men de hade inte den modellen hemma som hon helst ville ha.

Anki på väg in i Prada butik, Rodeo Drive, Los Angeles

Vi körde istället vidare till Beverly Center, parkerade bilen och tog rulltrapporna upp.

Beverly Center, Los Angeles

På en av glasögon butikerna hittade vi Prada modellen Anki ville ha, av en händelse såg vi senare att det var samma som Gwen Stefani hade på omslaget till sin senaste platta. Anki hittade även ett par snygga skor på Steve Madden och vi gjorde båda lite inköp på Armani Exchange, AX, som vi båda tycker är en riktigt bra butik.

Anki med påsar från Prada och AX på Beverly Center, Los Angeles

När vi kom ut hade det blivit sent, det var mörkt ute men skyltarna på Beverly Center lyste upp liksom gatuljuset längs La Cienega.

Beverly Center, Los Angeles

Nu åkte vi västerut på Santa Monica tills vi kom till 3rd Street Promenade vid kusten. På en bakgata hittade vi ett parkeringshus och gick igenom det för att komma ut på gågatan. Ett Borders var kvällsöppet och vi gick in och passade på att köpa lite böcker som vi ville ha med oss hem.

Borders, 3rd Street Promenade, Santa Monica, Los Angeles

Det hade blivit riktigt sent men Yankee Doodles var öppet och när vi kollade hade de bord och köket var fortfarande öppet. Stället var en sports bar men hade en bra blandad meny.

Yankee Doodles, Santa Monica, Los Angeles

I taket hängde en mängd flaggor från hela världen.

Yankee Doodles, Santa Monica, Los Angeles

Lasse valde en BBQ kyckling Pizza medan Anki valde en klassisk Margherita. Till maten tog vi ett glas La Terre Cabarnet. Vid midnatt gav vi upp och betalade och begav oss tillbaka till bilen.

Pizza på Yankee Doodles, Santa Monica, Los Angeles

Nu började vi känna av den långa dagen och körde tillbaka till vårt hotell, Hyatt på Sunset. När vi kom till hotellet gick vi ut på balkongen och stod en stund och bara beundrade utsikten med staden nedanför. Hotellet ligger på ett av de finaste stråken av Sunset Boulevard.

LA by night, utsikt från hotellet, Los Angeles

Men till sist var det ändå dags att gå in och släcka ljusen för några timmars sömn.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *