Dag i hjärtat av Edinburgh

Det var inga problem att sova skönt i dubbelsängen på Le Monde hotel men när vi vaknade till på morgonen var vi sugna på att komma ut och göra Edinburgh.

Utsikt från Berlin rummet på Le Monde Hotel, Edinburgh

Frukost på Urban Angel på Hanover Street

Lasse gjorde ett snabbt sök på bästa frukost i Edinburgh och ett av ställena låg bara något kvarter bort. Vi gick ut på George Street och ett halvt kvarter längs Hanover Street där vi gick ner från gatunivå och in på mysiga Urban Angel.

Urban Angel, Edinburgh

Innanför dörren möttes vi av en servitör som visade oss in i lokalen och till ett bord. Väggarna var vitbetsade och golvet grov träparkett. Längs ena sidan av väggen var en gammal vedspis inbyggd i väggen och det fanns även ved till den, men det hela var så klart bara dekoration numer.

Inredning på Urban Angel, Edinburgh

Vi beställde in Yogurt med bärkompott och rostat bröd med hemmagjord marmelad. Anki valde en färskpressad juice på morot, äpple och Ingefära medan Lasse tog en mer traditionell färskpressad apelsinjuice.

Rostat bröd med marmelad på Urban Angel, Edinburgh

Kaffet de serverade oss var perfekt, mörkt och fylligt. Utanför började dagen bli varmare och det fanns några få platser på en liten innergård.

Inne och uteservering på Urban Angel, Edinburgh

Det var riktigt gott och vi var med än nöjda när vi betalade och lämnade Urban Angel.

Gatuvy i Edinburgh

Planen var att gå upp för att uppleva gamla stan men först gick vi tillbaka längs George Street och korsade St Andrews Square till Multrees Walk.

Skyltfönster längs George Street i Edinburgh

Anledningen var Louis Vuitton butiken och vi gick in och kollade om de hade en viss modell av handväska. Anki hade tyvärr blivit av med sin under ett besök i London i november året innan och vi ville skaffa en ny. Den tjejen i butiken visade den och gav oss pris på den. På grund av de begräsningar vi hade på bagage för hemresan kollade vi också på storleken och den såg ut att passa. Men eftersom vi var på väg ut frågade vi om de skulle ha öppet nästa dag, vilket tjejen i butiken bekräftade varpå vi gav oss av.

Stadsvy från Waverly Station, Edinburgh

Nere vid Princes Street gick vi förbi Waverly Station och upp på North Bridge. Utsikten från bron var fantastisk och vi såg öster ut över Calton Hill med sina många monument och de vackra speciella klipporna Salisbury Crags som tornar upp bortom staden.

Utsikt från North Bridge, Edinburgh

Längs High Street och Castle Hill upp till Edinburgh Castle

Bron leder till gamla stan och efter ett kvarter kom vi fram till High Street och det som kallas Royal Mile går åt båda håll.

Längs The Royal Mile, Edinburgh

Royal Mile är en sträcka på ungefär en skotsk mil som löper mellan Edinburgh slott och Holyrood Palace, två viktiga platser i Skottlands historia.Vi svängde upp i riktning mot slottet och insåg omgående att den här delen av gamla stan lockade mest turister. En liten sträcka var gågata och här hörde vi flera andra språk och många fotograferade överallt. St Giles’ Cathedral, eller High Kirk of Edinburgh som den egentligen heter är en vacker byggnad längs promenaden. Framför den stod en staty av Adam Smith som var en skotte som filosof inom moral och även skrev om politisk ekonomi och anses vara moderna ekonomins fader.

St Giles' Cathedral, High Kirk of Edinburgh

I ett hörn försökte en gatuunderhållare locka med världens mest piercade kvinna, men vi var inte här för sådant. Och istället lyssnade vi till en man som spelade säckpipa, vilket kändes lite mer relevant. Vi stannade inte särskilt länge men ganska snart tyckte vi det lät som han spelade samma sak om och om igen. Kanske stannar de flesta så kort stund att de inte reagerar.

Man spelar säckpipa vid The Royal Mile, Edinburgh

I hörnet av Bank Street och Lawnmarket ligger en gammal bar och på uteserveringen satt några män och tog en öl i sina traditionella kläder inklusive kilt. Man ser inte några män vardagsklädda i kilt i Edinburgh förutom de som jobbar med något turistrelaterat. Det kan säkert vara annorlunda på deras högtider, men det var inget vi såg under vår vistelse.

Ett kvarter längre fram bytte vägen namn till Caste Hill. Vi följde vägen och motstod frestelsen att besöka Whisky Museet som säker bjudit på både intressant historia och kanske något smakprov. När vi kom fram till den stora planen på väg till slottet så insåg vi vad byggnadskranarna, som vi sett nere från de nyare stadsdelarna, var till för. Man höll på att monter upp, eller ner, en stor läktarplats och på en bild kände vi igen att detta så klart är platsen för the Royal Tattoo, arrangemanget man sett förr på TV med massor av män som spelar säckpipa. Det gjorde att man inte kunde komma fram på sidorna utan fick gå rakt fram till den vackra entrén till slottet.

Riddare på Edinburgh Castle

På båda sidorna av portalen in i Edinburgh Castle stod en staty av en riddare. Innanför gick vi mot biljettkassan för ingången, men runt hörnet så möttes vi av en lång och långsam kö. Vädret var OK men molnen kom då och då, vi hade sett på väderleksprognosen att det kunde bli regn och sammantaget blev det anledning nog för oss att skjuta upp ev besök till slottet.

Inne på Edinburgh Castle

Vi kollade ut från ena sidan och fick en fin utsikt över Princes Street Gardens alldeles nedanför, den fina parken vi besökt dagen innan.

Utsikt från Edinburgh Castle i Skottland

När vi gick ner från slottet stannade vi till vid korsningen till Johnston Terrace och en stor byggnad som såg ut som en kyrka, the Hub. Byggnaden har spiror som är högsta punkten i staden. Vi gick in en kort vända för att se vad som var på insidan. Det var dels ett litet fik men framförallt ett kontor och biljettförsäljning av olika festivaler i Edinburgh. På väggen vid ingången hade man listat olika stora event och vi försökte utröna om läktaren uppe vid slottet monterades upp eller ner och i samband med vilket event, men vi kunde inte riktigt lista ut det.

Johnston Terrace, Edinburgh

Victoria Terrace och Grassmarket

Ute på gatan igen tog vi en liten smal gata, upper bow, som ledde till en smal terass med serveringar som kollade ut över en liten gata nedanför, Victoria Terrace ovanför Victoria Street.

Victoria Terrace, Edinburgh

När man kommer till nya ställen passar vi ibland på att kolla lite utbud under dagen om man kanske vill prova någon servering senare och tog en sväng längs terassen. Ingen av serveringarna lockade oss direkt, även om miljön var rätt trevlig.

Victoria Terrace ovanför Victoria Street, Edinburgh

Därför gick vi via en trappa ner till gatan nedanför och tog W Bow svängen ner till Grassmarket nedanför. Längs vägen låg bland annat fler restauranger, en klädbutik inriktad på Tweed och en skämt butik vars entré pryddes av en gigantisk lösnäsa.

Scottish Tweed, Grassmarket Edinburgh

Grassmarket är ett stort torg, där det hålls marknad vissa dagar och runt om det finns flera hotell, affärer, restauranger och pubar.

Vid Grassmarket, Edinburgh

Vi följde ena sidan av Grassmarket till dess slut och där råkade vi på en musikaffär, Red Dog Music. Självklart ville Lasse passa på och vi gick en kort sväng in och kollade på utbudet. En av de mer udda sakerna var att en gigantisk modell av en Dobro, en slags gitarr i metall, men i detta fall helt ospelbar men kul som dekoration, var till salu. Man har lite svårt att se vem som skulle vilja lägga upp stora pengar på en sådan sak.

Dramatisk himmel över Edinburgh Castle

När vi kom ut på gatan var himmeln ovanför mörk och hotfull, det fanns stor risk att det skulle bli regn och det snart. Flera gatuartister spelade längs gatan utmed pubbarna när vi gick tillbaka upp mot Victoria Street.

Grassmarket, Edinburgh

Vid en rondell stod en mängd poliser vid en avspärrning och vi blev lite nyfikna. När vi kom fram hörde vi lite musik på avstånd och gissade det var någon trevlig parad varför vi promenerade sakta längs Cowgate. En polisman stod i närheten och vi tog några ord med honom. Det vi gissat var en trevlig parad verkade snarast vara en demonstration med tveksamma politiska förtecken. Men polisen var riktigt trevlig och önskade oss ett fortsatt trevligt besök i staden.

Cowgate, Edinburgh Skottland

Längre bort såg vi att demonstrationen närma sig och vi gick tillbaka via Victoria Street upp till George IV Bridge, en gata som löper ovanför Cowgate och andra gator längs norra Grassmarket området.

National Museum of Scotland, Edinburgh

Lunch på trevliga The Outsider

Dagen hade gått snabbt och det var hög tid för en sen lunch. George IV Street hade flera restauranger längs gatan och vi kollade upp ett antal innan vi bestämde oss för The Outsider. Restaurangen hade en svart tavla utanför med dagens lunchalternativ.

The Outsider restaurang i Edinburgh

De flesta borden var redan tagna men vi fick ett trevligt bord längs ena sidan. Även om vi inte satt direkt vid fönstret kunde vi se ut över Edinburgh Castle.

Interiör The Outsider restaurang i Edinburgh

Den trevliga servitören tog emot vår order och kom strax tillbaka med varsitt glas Forge Hill Chenin Blanc vitt vin från Sydafrika. Under tiden vi väntade på vår mat fick vi dela på ett gott nygräddat bröd. Ankis sallad var riktigt fin liksom Lasses Musslor med Pommes.

Lunch på The Outsider i Edinburgh

Maten var utsökt, servitören trevlig och vi avslutade middagen med varsin kopp Espresso.

Anki vid lunch på The Outsider, Edinburgh Skottland

Shopping på Princes Street

Vi betalade och lämnade The Outsider bakom oss, en trevlig bekantskap. Vädret var fortsatt lite tveksamt och vi gick tillbaka till de nyare stadsdelarna och butikerna längs Princes Street. Första stopp blev Camper, där vi båda provade några olika skor men ingen av oss hittade något vi gillade. På All Saints fann Anki fler fina plagg och det blev en stund i provrummet. En av expediterna pratade lite med oss medan Anki provade och berättade att hon läste kläddesign och drömde om ett jobb i London. Lustigt nog visste hon inte att H&M var ett svenskt klädmärke, men hon kände så klart till varumärket.

När vi lämnade All Saint med några påsar fortsatte vi västerut längs gatan och gjorde några stopp utan att egentligen hitta något mer vi ville ha. När vi kom fram till hörnet där Princes Street tar slut började det regna och vi gick in på House of Fraser, ett varuhus liknande svenska NK. Eftersom det nu öste ner passade vi på och såg oss om på flera våningar, men det fanns ändå inget som vi riktigt fastnade för. När vi till sist gav oss regnade det fortfarande en hel del och vi drog upp vårt lilla paraply och kröp ihop under det samtidigt som vi gick snabbt i riktning mot vårt hotell.

Drinkar på Le Monde Bar

När vi kom fram till Le Monde hade regnet upphört. Det var dock ingen lång stund vi stannade på rummet, vi klädde om för kvällen och gick ner. På bottenvåningen kunde vi ta en dörr rakt in till baren och restaurangen.

Le Monde Bar, Edinburgh

Det var fullt vid alla bord i rummet vid baren och vi frågade personalen i inre rummet. De sa allt var bokat i inre rummet men om något blev ledigt i det yttre var det bara att ta det bordet.

Le Monde Bar & Restaurant, Edinburgh Skottland

Tillbaka vid baren tog det inte ens fem minuter innan vi fick ett bord. Eftersom vi redan bokat bord på restaurang för kvällen tänkte vi prova barens utbud av drinkar. Först provade vi en El Diablo och en Brumble som båda var utsökta, men de slank ner snabbt och det var en bra stund kvar till vi skulle vara på restaurangen så vi tog varsin till.

Drinkar på Le Monde Bar i Edinburgh

Det blev en Pink Gin Fizz och en Blackcurrant Martini. Baren var fullsatt och det var uppenbart att den lockade många.

Anki smakar på sin drink på Le Monde Bar & Restaurant, Edinburgh

På helgerna har man även en övervåning till restaurangdelen och många tog förstås en drink före middagen på Le Monde. Men vi drack upp våra goda drinkar, betalade och lämnade den mysiga baren.

Kväll på Le Monde Bar & Restaurant, Edinburgh

Utsökt middag på mysiga Jamie Olivers Italian

Uppe på vårt rum tog vi på oss jackor och gav oss direkt ut igen. Eftersom det var lördagkväll så var det en del folkliv längs gatan och man förstod att en del var på väg till olika klubbar och restauranger.

Knappt två kvarter från vårt hotell gick vi in på Jamie’s Italian, en av Jamie Olivers restauranger. Stället hade dämpad belysning och mysig inredning i ett gammalt stort rum.

Jamie Olivers Italian, Edinburgh

En servitör visade oss till ett bord längst in i lokalen och gav oss menyer.

Meny och vin på Jamie Olivers Italian, Edinburgh

Vår kväll på Jamies inleddes med ett gott rött vin och tomat och mozzarella risotto bullar.

Tomato och Mozzarella Risotto bullar på Jamie Olivers Italian, Edinburgh

Det satte en hög nivå, tillsammans med den mysiga miljön, för kvällen. Anki serverades en Ravioli på vårärtor och mint medan Lasse risotto med vild tryffel.

Ravioli med vårärtor och mint, Jamie Olivers Italian i Edinburgh

Inte ovanligt för att vara oss, men trots att vi var bland de sista på restaurangen ville vi inte riktigt ge oss utan beställde en dessert, en hallon frangipane vilket är en slags kaka på mandlar med hallon. Även desserten var utsökt och vi var oerhört nöjda över den goda maten och den trevliga miljön. Det gick inte att lämna Jamie’s utan en Espresso var.

Anki tar en espresso på Jamie Olivers Italian, Edinburgh

Servitören kom med notan och vi var bara glada att ge generöst med dricks. När vi lämnade restaurangen var det glest med besökare.

Sen kväll på Jamie Olivers Italian i Edinburgh

Ute på gatan tog vi en liten promenad runt kvarteret innan vi gick hemåt igen. Även om det var lördag kväll var det lugnt längs Princes Street.

Kväll längs Princes Street i Edinburgh

När vi kom upp på vårt rum såg vi att någon klubb låg nedanför vårt fönster, där folk köade för att komma in. Men för oss var dagen över och dags att krypa ner i den sköna sängen.

Klubb utanför vårt fönster på Le Monde Hoteli Edinburgh

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *