Marbella och Estepona

All den friska och varma luften gör att man sover otroligt djupt här. När vi vaknade denna förmiddag var det som vanligt varmt men något molnigt. Perfekt för att ta bilen på en liten utflykt!

Under frukosten funderade vi på åt vilket håll vi skulle åka. När vi satte oss i bilen körde vi i riktning mot Marbella. Vi hade hört en del om gamla stan i Marbella som lät väldigt trevligt. På vår väg in mot Marbellas stadskärna såg vi strax en skylt med riktning mot gamla stan. Vi rullade in i ett parkeringsgarage som såg ut att ha ett bra läge och begav oss ut bland de små charmiga gatorna.

Gata i gamla stan, Marbella

Vi promenerade bland de små gränderna med typiska spanska yttre. De vita moriska husen är vackert bevarade. Vackra färgstarka keramikplattor visar gatunamn och husnummer. Flera av husen har restauranger eller små butiker i bottenvåningen.

Gatuskylt i gamla stan, Marbella

Vackra växter och blommor pryder husen och balkongerna är fulla av välblommande pelargoner.
En liten butik lockade till ett besök och två linnen inhandlades.

Hus i gamla stan, Marbella

Vi passerade en smal passage och kom ut i det vackra torget Plaza de los Naranjos eller apelsinträdstorget. Detta torg som är ifrån 1485 är gamla stans medelpunkt.
Torget är fyllt av parasoller och smågatona som går åt alla håll ger verkligen en härlig avkopplande atmosfär.

Plaza de los naranjos, Marbella

Husen runt omkring har vackra järnsmidesbalkonger, självklart prydda med pelargoner.
Vi slog oss ner på Cafeteria Los Naranjos och beställde in en cafe solo och en Coca Cola.

Plaza de los naranjos, Marbella

Det var skönt att sitta ner en stund och titta på den vackra omgivningen och folket som passerade.
Vid den delen av torget vi satt ligger en liten turistbyrå som tidigare varit överdomarens hus och vars fasad är från 1602. Under tiden vi satt där hade den dock stängt för siestan.

Turistbyrån i Marbella

Intill ligger det vackra rådhuset med en inskription till minne av Los Reyes Católicos återerövring av staden 1485.

Inskription, rådhuset i Marbella

Vi reste oss och fortsattevår promenad in på en av smågatorna där vi bland annat passerade den vittrande gamla stadsmuren och ett torg med en vacker kyrka.

Stadsmuren samt torg i gamla stan, Marbella

Det är otroligt fridfullt att strosa omkring i dessa små charmiga gränder. Den ena bougainvillean tycks överträffa den andra.

Gata i gamla stan, Marbella

Klockan var runt fyra på eftermiddagen när vi kom fram till ett litet torg där vi slog oss ned på La Esguina. Här tog vi en, efter svenska mått, sen lunch bestående av två bocadillos (baguetter med mozzarella/tomat respektive tonfisk/tomat).

Torg i gamla stan, Marbella

Vi tog oss ut ifrån den gamla stadsdelen och gick en kort sväng utmed Marbellas huvudgata. Eftersom det var siesta var de flesta affärerna stängda. Vi gick ned mot stranden där vi köpte varsin glass och promenerade utmed strandpromenaden.

Strandpromenaden i Marbella

Strax därefter vände vi, passerade en park och gick tillbaka mot gamla stan och vår parkering.
Det var dags att köra tillbaka till Manilva och Monte Vinas.

Hemma tog vi det lugnt en stund i solen innan vi gick in, tog en öl och spelade MIG.
På kvällen körde vi in till Estepona. Vi parkerade i ena änden av stans huvud promenadstråk. Klockan hade hunnit bli halv tio. Affärerna hade stängt och kvälls- och nattlivet började sakta ta form.

Gågata i Estepona

Vi gick hela promenaden och passerade många caféer och pubar. Vid slutet ligger en fontän och från denna gick vi två kvarter till vänster och vände sedan in på en gata som gick parallellt med det huvudstråk vi gått innan. Utmed den smala gatan låg flera tapas-restauranger på båda sidor med enkla bord och stolar på trottoarerna som agerade uteserveringar.

El Tipico Andaluz, Estepona

Vi slog oss ned på ”El tipico Andalus” och beställde in varsin öl och flera smårätter. Det fanns inga andra turister och känslan av genuint spanskt var påtaglig. Att sitta utmed gatan, se bilarna rulla förbi och folk komma och gå var underhållning i sig.

Uteserveringen på Tipico Andaluz

Vi är inga specialister på tapas utan valde bara lite olika saker ifrån menyn…det blev en tallrik med någon slags skinka (påminde om den svenska julskinkan), en tallrik med marinerade tomater (jättegott), en tallrik med marinerat torkat fläskkött (ganska god smak men ett par stycken bitar räckte gott och väl), en tallrik oliver (mums!) och varsitt bröd med olivolja.

tapas

Klockan hade passerat midnatt när vi betalade och begav oss därifrån. När vi återvände till Esteponas huvudpromenad hade nattlivet startat.

Bargata i Estepona

Vi satte oss på en pub utmed gatan som heter Arena. Här tog vi ett glas öl respektive vin. Det var mycket unga personer som passerade, men även barnfamiljer och äldre spanska par strosade förbi och slog sig ibland ner på någon servering.

Anki och Lasse

Efter någon timma fortsatte vi längst huvudgatan och stannade till för att köpa en glass på vägen. Lasse tog en med Turron smak (typ nougat) och Anki en Flan variant.
Vi började bli trötta och det var dags att åka hem för att sova.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *