Kurt Cobain 1967-1994

Få röster är lika nära förknippad med Grungen och Seattles musikscen som Kurt Cobain. Nirvanas låt Smells Like Teen Spirit representerar tidigt 90-tal bättre än de flesta låtar.

Kassettband tidig demo med Nirvana

Nirvana slår igenom

Det fanns kanske de band i Seattle som var mer väntade att bli den tidens ikoner; så som Alice In Chains, Soundgarden och Pearl Jam. Men när Nirvana släppte sin klassiker Nevermind så tog de över mycket av rampljuset och medias uppmärksamhet. Skivan blev tidens soundtrack och innehåller flera av Nirvanas största hits; förutom tidigare nämnda Smells Like Teen Spirit kom låtar som Come As You Are, In Bloom, Lithium och Polly.

Bildvägg Nirvana på EMP

Kurt Cobain var ofta enkelt klädd även på scen och såg knappast ut som en glamorös rockstjärna. Han var vänsterhänt och hans favoritgitarr var Fender Mustang som var gjorda för vänsterhänta. Kurt grundade Nirvana 1987 ihop med basisten Krist Novoselic. och bandet gick igenom flera byten av trummisar. På debutplattan satt Chad Channing bakom trumsetet, innan han hoppade av och gav plats åt Dave Grohl.

Farväl till Chad tecknat av Kurt och Krist, Nirvana på EMP

Nirvana Unplugged

Nirvana’s unplugged blev en av de mest lyckade ur MTV’s Unplugged-serie och det rena akustiska ljudet blottade Kurts plågade röst bättre än någon annan inspelning. Återspeglade det kanske även hans plågade själ? Kanske var den början på slutet.

Kurt Cobains död

Efter en tids problem med droger, med bland annat en överdos under besök i Rom, blev Kurt Cobain inlagd för rehabilitering på Exodus Recovery Center i Marina Del Rey i Los Angeles. Efter några dagar på hemmet rymde han och flög hem till Seattle.

Kurts Cobains kofta, tröja och gitarr på EMP

Courtney Love anlitade Tom Grant, en privatdetektiv, för att få tag på honom efter några dagars frånvaro utan att hon hört från honom. Tom besökte huset de skaffat på 171 Lake Washington Boulevard East i Seattle där han med hjälp av Kurts goda vän Dylan Carlson letade igenom huset men utan att hitta honom.

Den 8 april 1994 besökte en elektriker huset för att installera ett larm, och hittade då Kurt livlös på övervåningen till växthuset. Polisen kom fram till att han dött tre dagar tidigare, den 5 april. Hans bortgång slog ner som en bomb i musikvärlden och blev något av slutet för hela Seattle-vågen och grungen. Den 10 april hölls en stor publik vaka för Kurt vid Seattle Center med hela 7000 sörjande.

Var det självmord – eller mord?

Privatdetektiven som anställdes av Courtney, Tom Grant, anser dock att allt inte stod rätt till, och har hela tiden ifrågasatt om Kurt Cobain verkligen tog livet av sig. Han tar upp flera saker som är märkliga med det hela på hans webbplats. Bland annat hade Kurt injicerat en så stor dos heroin att han borde tuppat av med sprutan kvar i armen, och knappast var i ett sådant skick att kunna hantera ett gevär och skjuta sig själv. Hans misstankar pekar åt att Courtney Love skulle vara inblandad och att hennes motiv var pengar. Kurt ville skiljas och hon skulle förlora mycket på det. Tom Grant ifrågasätter även det påstådda självmordsbrevet, Kurt skrev liknande saker hela tiden och de sista raderna i brevet anser han ska ha lagts till senare.

Kurt Cobains självmordsbrev

Kurt Cobains självmordsbrev
Källa: http://www.kurtcobainssuicidenote.com

Tom Grant website om Kurt Cobain case

Dokumentärfilmaren Nick Broomfield gjorde en film om Kurt och Courtney där han berör en del av frågorna och som kanske inte ger svar men blottar en märklig relation och ett slut med många frågor.
Kurt & Courtney av Nick Broomfield på IMDb

Nirvanas arv

Nirvana upplöstes självklart efter Kurts död, men det fanns rykten om det innan dess också. Ur spillrorna av bandet började bandets trummis Dave Grohl spela in egna låtar och startade upp ett nytt band som med tiden blivit mycket framgångsrikt, Foo Fighters.

This post is also available in: Engelska

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *