5 fantastiska möten med vilda djur

Vi älskar att uppleva vilda djur i deras egna miljö och har haft förmånen att möta flera vackra, spännande och farliga djur under våra resor.

Lejon med små ungar i Masai Mara, Kenya

Afrikansk safari är en storslagen och fantastisk upplevelse. Vår resa till Kenya där vi åkte på safari i tre olika nationalparker är en av våra starkaste reseupplevelser. Känslan att vara så nära alla dessa djur i deras egna natur är något alldeles unikt. För att inte tala om hur man nästan håller andan och hjärtat bultar lite extra då en stor elefant sakta närmar sig, och man vet att chauffören har ständig koll ifall det skulle var så att elefanten skulle känna sig hotad och få för sig att anfalla.

Under vår safari i Masai Mara fick vi tillfälle att beundra en lejonfamilj med små lejonungar. Det är lätt att glömma hur få lejon som finns kvar i världen när man besöker Masai Mara, för här såg vi många!

Vi höll oss knäpp tysta för att inte störa dem och stod länge och njöt av stunden när vi begrundade hur föräldrarna tog hand om ungarna och hur de lekte.
Läs reseskildring och se foton »

Sömngångare i Costa Rica

Costa Rica är ett underbart resmål som erbjuder fantastiskt natur- och djurliv.

I sydvästra Costa Rica längs Stilla Havet ligger nationalparken Corcovado. Vi gick en bit in från stranden när vår guide plötsligt pekade upp mot ett av träden. Bara några få meter ovanför oss rörde sig något väldigt sakta i trädbladen.
Det uppstod kärlek vid första ögonkastet när våra ögon mötte ögonen på detta något slöa och tussiga djur.

Att komma så nära denna söta tretåiga sömngångare var en otrolig upplevelse som än idag värmer om hjärtat bara vid tanken på det.

Tretåiga sengångare tillhör, trots namn och utseende, inte samma familj som de tvåtåiga sengångarna. Tretåiga sengångare är något mindre och ännu långsammare och slöare. De tillbringar större delen av deras liv hängandes i träd där de både äter och sover.
Läs reseskildring och se foton »

Jättepanda Kina

Jättepandan är ett av de mest fantastiska djur som finns. Det är inte konstigt att det fascinerar så många med sin stora björnlika kropp med vit päls och svarta fläckar. Jättepandan tillbringar större delen av sin vakna tid med att äta bambu. Pandan har tidigare funnits på fler ställen i Asien, men på grund av människors inverkan på deras miljö är de nu starkt utrotningshotade och finns enbart på ett fåtal platser i Kina.

Under vår resa i Kina besökte vi staden Chengdu i Sichuan provinsen, där Chengdu Panda Breeding Research Center gör ett fantastiskt jobb att hindra utrotningen. De är en av de mest ledande inom forskning på denna djurart, och har även lyckats föda upp många ungar som dessutom har en mycket hög överlevnadsstatistik.

Jättepanda, Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding

Att besöka Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding är det bästa stället att inte bara få se jättepandor, utan också lära sig intressant information om dem. Det är lätt att spendera mycket tid bara på att stå och titta på dessa stora fantastiska djur när de med så skön stil sitter där och äter sin bambu.
Läs reseskildring och se foton »

Alligator i Everglades, Florida

I södra Florida ligger det gigantiska Everglades nationalpark. Vid Royal Palms kan man gå en promenad in i träskmarken med Alligatorer bara meter från dina fötter.

Det är ett vackert område där de gjort det lätt och smidigt att ta sig runt till fots och studera djuren i dess egna miljö utan att det ska ha någon inverkan på dem.

Självklart är det spännande när en livs levande alligator gör ett utfall bara några meter från där man står, eller glider förbi under träbryggan man står på, men det finns även massor av vackra fåglar att beundra i Everglades. Kanske de mest unika djuren i Everglades är sannolikt Florida Pantern som endast finns 80 kvar av, det innebär att chansen är minimal att man som besökare får skymt av dem.
Läs reseskildring och se foton »

Quokka, Rottnest Island Australien

Strax utanför Perth i sydvästra Australien ligger den lilla ön Rottnest Island. På ön får man möjlighet att stifta bekantskap med små djur som bara finns här, Quokkan.

Ön fick faktiskt sitt namn av dessa djur, då de från början ansågs vara ett råttdjur. De tillhör dock kängurudjur familjen.

Även om djurarten främst sover på dagen och är vaken på natten, ser man dem lite överallt på ön. Framför allt i växtlighet men då och då korsar de även vägen man främst tar sig fram på med cykel.
Läs reseskildring och se foton »

This post is also available in: Engelska

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *