Dave Grohl faller av scen – spelar med brutet ben

Foo Fighters för första gången i Göteborg på ett fullsatt och utsålt Ullevi.

Efter att det svenska förbandet Ghost gjort en uppskattad uppvärmning var det dags för Dave Grohl och resten av Foo Fighters att inta scenen under publikens näst intill öronbedövande jubel. Dave sprang ut på Catwalken under första låten, Everlong och var minst sagt på ett strålande spelhumör.
It’s gonna be a long f* night, skrek han exalterat och alla jublade.

Dave Grohl faller handlöst från scenkanten

När bandet kör igång sin andra låt, Monkey Wrench från The Colour and the Shape plattan, tar Dave några snabba steg fram mot publikhavet med fokus på publiken och ser inte när han trampar utanför scenkanten. Han faller handlöst ner medan han fläktar med armarna. Bandet fortsätter spela men ser förbluffade ut och tittar på varandra. Gitarristen Chris Shiflett går fram och tittar bekymrat ner från scenkanten. Bandet avbryter låten och trummisen Taylor Hawkins ser chockad ut. Publiken förstår inget. Storbildsskärmarna släcks och det är helt tyst medan det bryter loss en hel del aktivitet runt scenen.

Dave Grohl bärs ut på bår efter att ha fallit av scenen. Han ursäktar och säger de garanterat kommer tillbaka.

Dave Grohl meddelar från en bår att han brutit benet

En röst pratar i en mick och en kamera sveper ner på en Dave Grohl på en bår fortfarande nere i scendiket. Dave förklarar att han sannolikt brutit benet och inte kommer kunna fortsätta. Han måste till sjukhus, men han lovar att Foo Fighters kommer tillbaka till Ullevi. Sedan uppmanar han Taylor Hawkins att ta över – ”Taylor Hawkins you gotta do it”.

Publiken och bandet är smått chockade och det är svårt att ta in vad som just hänt.

Foo Fighters utan Dave kör några låtar

När Dave Grohl hade burits bort samlar sig bandet på scenkanten och Taylor Hawkins förklarar att de kommer köra några låtar, men inte en hel konsert.

Taylor Hawkins beklagar det inträffade men säger de ändå kör några låtar

Han säger det är för Daves skull och hoppas vi är ok med detta. Några få ur publiken börjar dra sig mot utgången men de allra flesta står kvar för dessa låtar och se hur saker utvecklar sig.

Först kör de Cold Day in the Sun, en Foo Fighters låt som Taylor Hawkins brukar sjunga följt av en cover av Stay With Me av The Faces.

Dave Grohl bärs upp på scenen igen

Precis innan de startar tredje cover-låten Under Pressure av Queen springer scenpersonalen upp till Taylor Hawkins och säger något till honom som får honom att höja på ögonbrynen och uppmanar publiken ”Wait a minute”. Vi i publiken kan ana att Dave är på väg tillbaka på scenen. Men ingen kunde gissa vad som skulle följa. Bandet startar låten och under musiken bärs Dave in på scenen, sätter honom på en stol och ger honom mick och gitarr.

Hans jeans är uppklippta och framför honom sitter en läkare och håller hans fot fixerad på en stol.

Dave Grohl tillbaka på scenen med läkare som håller foten stabilt på en stol

Dave berättade att han när han burits ut sa till läkarna att han ville tillbaka upp på scen. De skakade på huvudena och sa att Dave måste hålla foten i en viss position. Dave hade då frågat läkaren om han kunde komma med honom ut på scenen vilket han accepterade, och så blev det.

Dave Grohl fortsätter och kör några låtar

De kör färdigt låten och sedan förklarar Dave att han kommer köra några låtar till. Han kommer köra så länge läkaren låter honom köra, han vill inte bryta.
De kör tre Foo Fighters låtar. Man anar att läkarna vill bryta och management diskuterar vid sidan av scenen. De växlar några ord med Dave. Som om det inte redan var en märklig situation så ber Dave publiken att vänta och att bandet ska köra några låtar medan han bärs av scenen för att få benet gipsat backstage.

Dave Grohl bärs ut för att gipsa benet för att kunna köra vidare

Taylor Hawkins och bandet kör en cover på Rolling Stones låten Miss You.

På kryckor med gipsat ben – men Dave Grohl rockar vidare

Efter låten återkommer Dave Grohl in på scen, nu med kryckor, viss hjälp och ett gipsat ben. Han sätter sig åter på en stol och får en gitarr i knät. Tackar läkarna som nu går av scenen och passar på att vinka till publiken.

Dave Grohl tillbaka på scen med gipsat ben. Tackar läkarna som nu får gå av scenen

Läkarna lämnar scenen, ingen av dem hade nog trott de skulle stå på scen på Ullevi denna kväll

Ingen av läkarna hade säkerligen tänkt sig att hamna mitt på scenen bredvid kvällens huvudperson framför ett fullsatt Ullevi.
Foo Fighters kör vidare i sin setlist. Bandet släpper loss och kör några favoritlåtar av band som inspirerat dem när de växte upp. Låter Walk känns lite passande, eftersom det är precis vad Dave inte kan. Både band och publik ler och skrattar till då och då när man tänker över vilken osannolik händelse detta faktiskt är.

Dave Grohl tar sig vid ett tillfälle ut på catwalken med kryckor för att köra några låtar därifrån

Mäktig allsång med Dave på kryckor mitt i publikhavet

Dave stapplar sakta och något vingligt med sina kryckor ut på catwalken som leder ut mitt i publikhavet för ett litet akustiskt set som nu bara består av Chris Shiflett på gitarr och Dave på kryckor och sång. Pat Smear går med och är beredd att hjälpa Dave vid behov. När de drar igång allsången på My Hero är det nog många i publiken som tänker just på Dave när de sjunger med för full hals.

Dave Grohl har en flaska champagne på stolen bredvid sig som han då och då dricker av

Foo Fighters kör hela showen i mål

Det blev en full konsert. En längre än många ett tag trodde.
På en stol bredvid Dave Grohl stod en flaska champagne han då och då drack av.

Foo Fighters på Ullevi - en väldigt unik konsert som kommer gå till historien

Vid slutet av konserten tackade Dave Grohl publiken extra för att alla ville stanna kvar trots att han suttit på en stol hela konserten. Han påpekar att den här konserten kommer han aldrig glömma. Vi i publiken inser självklart att det lär inte vi heller.

Vi har alla varit med om en unik och mycket speciell kväll. Senare publicerar Foo Fighters en bild av Daves röntgen bild på det brutna benet.

This post is also available in: Engelska

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *