Uluru, Ayers Rock, Australien

Sightseeing vid Ayers Rock

Uluru-Kata Tjuta National Park erbjuder inte bara Australiens mest kända naturikon, Ayers Rock, utan även fantastiska Olgas som är ett antal röda klippor i ett litet område med fina vandringsleder.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Uluru-Kata Tjuta National Park

En nationalpark i Northern Territory som finns med på UNESCO:s världsarvslista.
Det är som mest känt för Uluru dvs Ayers Rock, och Kata Tjuta eller Olgas som de flesta säger.

Uluru – Ayers Rock

Ayers Rock, eller Uluru som arboriginals kallar den, är en sandstens klippa. Den mäter 348 meter över marken, men dess största del ligger under jord på liknande vis som ett isberg. Ayers Rock är den sista resten av en bergskedja som vittrat bort med tiden.
Nationalparken erbjuder bland annat ett kulturellt centrum, vid klippans sydvästra sida, som berättar om aboriginals liv, kultur och sägner samt berättar om flora och fauna i parken.

I östra delen av klippan finns en klättringsled upp till toppen. Eftersom Aboriginals anser klippan är helig ber de besökare att inte bestiga den. Vill man trots det uppleva känslan av att stå på toppen så finns instruktioner på en skylt intill platsen man påbörjar klättringen. Vissa tider på året samt vissa tider på dagen kan leden vara avstängd och då är det förbjudet att beträda klippan.

Vid solnedgången färgas klippan helt röd och det är ett vackert skådespel när ljuset sveper över och skuggor vandrar över klippan

Kata Tjuta – Olgas

Kata Tjuta, eller Olgas som det kanske är mest känt som, ligger cirka 30-40 kilometer väster om Uluru.
Här möts du av ett antal röda klippor som alla har runda överdelar i det för övrigt så platt landskap. Eftersom det är flera klippor så är det mer varierade miljöer än runt den mer kända Uluru, Ayers Rock.

Här finns flera fina vandringsleder, varav den mest kända är Valley Of The Winds som går igenom hela området och rundar klipporna i mitten av Kata Tjuta. På sommaren blommar vackra, om än små, blommor och växterna grönskar. Det är dock mycket hett under denna period och man bör ha med sig gott om vatten innan man ger sig ut på vandring.

Mer från Ayers Rock

Uluru, Ayers Rock, Australien

Restauranger vid Ayers Rock

Geckos Café Runt om i Yulara (Ayers Rock resort) finns flera restauranger. Geckos erbjuder pizza och medelhavsinspirerad meny samt klassisker som hamburgare. Geckos Café ligger

Läs mer »
Ayers Rock, Australien

Ayers Rock

Den 600 miljoner år gamla klippan är en av Australiens mest kända platser. Att se solnedgången över klippan är en upplevelse. Varför inte göra den än mer speciell genom att skåla i champagne när solen går ner och färgerna skiftningarna sveper över den röda klippan.

Läs mer »
Ayers Rock, Australien

Ayers Rock, Ulhuru i Nothern Territories

Efter vi parkerat vid Kuniya tog vi en promenad upp till Mutitjul waterhole. Längs vägen kunde vi kolla på gamla väggmålningar som utförts av ursprungsbefolkningen, aboriginals. Många av de abstrakta symbolerna illustrerar vardags livet och en del av dem används fortfarande av ursprungsbefolkningen.

Läs mer »

Ayers Rock reseskildringar

Australia runt 2008, Lasse fotograferar The Olgas aka Kata Tjuta

Australien runt

En rundresa med stopp i Perth på västkusten, Ayers Rock i det röda hjärtat, den tropiska staden Cairns, Port Douglas, Whitsundays och förstås Sydney