Kvinnor på Chichicastenango marknad, Guatemala

Chichicastenango marknadsdag

Vi besöker Guatemalas största marknad, Chichicastenango, som också är en av de mest omtalade marknaderna i Centralamerika. Här blandas dofter av blommor, kryddor och matlagning. Starka färger och en otrolig kulturupplevelse!
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Bussen kom och hämtade oss prick klockan sju på morgonen. Efter att ha kört till ytterligare några platser i staden och hämtat upp blev bussen full och vi åkte ut ur Antigua stad. Färden satte av norrut mot dagens mål, Chichicastenango.

På vägen mot Chichicastenango

När vi åkt en timme tog vi paus på restaurangen Kape Paulinos utmed vägen. Inne på restaurangen var det mycket folk. I ena hörnan stod tre kvinnor och gjorde tortillas till frukostgäster.

Tre kvinnor lagar tortillas
Tre kvinnor inne på restaurangen förser gästerna med nybakade tortillas.

Chauffören var minst sagt otydlig med hur länge pausen skulle vara. De flesta av oss tolkade det som att det handlade om ett kort stopp på 5-10 minuter för toalettbesök och inköp av lite dricka men det dröjde nästan en timma innan chauffören kom tillbaka till bilen redo för att köra vidare.

Färden fortsatte och den trötta bussen kämpade sig långsamt uppför medan vackra vyer bredde ut sig nedanför.
Utmed vägen stod barn och vinkade till oss som åkte förbi och vi vinkade tillbaka. Kvinnor med varor på huvudet och klädda i färggranna kläder gick utmed vägen, kanske skulle de till marknaden. I stort sett alla män vi såg hade cowboyhatt på huvudet.

Bussen stannade och släppte av några ur bussen som skulle till Panajachel där vägen delades vid Los Encuentros. En annan buss plockade upp dem och gav sig av åt en ena hållet när vår buss gav sig av åt andra för att köra sista sträckan.

Framme vid marknaden
Vi har kommit fram och blir avsläppta i Chichicastenango.

Halv elva på förmiddagen var vi framme och steg av bussen i Chichicastenango. Staden vimlade av folk, både lokal befolkning klädda i traditionella maya färger som kommit för att sälja och köpa, samt en mängd turister.

Marknad

Eftersom vi inte hade ätit ännu gick vi upp på andra våningen av en byggnad, för att äta frukost på Cafe Los Cofrades.

Frukost på Cafe Los Cofrades med utsikt ner över marknaden

Vi slog oss ned på ett litet bord på balkongen utmed huvudgatan in till marknaden.

Cafe Los Cofrades

Valet föll på en frukostmeny med tortillas, frukt, juice och kaffe.
Nedanför på gatan utbröt en tumult. Folk samlades snabbt i en folksamling runt två upprörda kvinnor som höll fast en stor och kraftig man. Det var en hetsig stämning. Förmodligen hade mannen försökt stjäla något.

Tumult bryter loss när en man grips av ett stort antal arga kvinnor, förmodligen har han försökt stjäla något
Tumult bryter loss när en man grips av ett stort antal arga kvinnor, förmodligen har han försökt stjäla något.

Nere på gatan igen gick vi inåt mitten av marknaden. Marknadsstånden erbjuder bland annat tyger i otroligt klara och vackra färger, prydnadssaker, instrument, smycken och mycket annat. Det ligger två kyrkor i varsin ände av det stora torget marknaden till stor del är på.
Vi gick in i Iglesia de Santo Tomás, den större som ligger i västra delen och som grundades 1540.

 Iglesia de Santo Tomáa
Iglesia de Santo Tomás

Vid en första anblick liknar kyrkan många andra, men vid närmare anblick är den helt klart annorlunda. I mittgången finns stora stenplattor upphöjda ur golvet. Här sitter grupper av lokalbefolkningen på knä och mumlar och på stenplattorna ligger blommor och annat som vi inte kunde identifiera. Detta är offergåvor till de gamla maya gudarna och såvitt vi förstått blandar man den gamla religionen med kristendom.
Längst fram i kyrkan finns en traditionell altarplats. Vid sidan om den fanns en liten krubba med en speldosa med moderna amerikanska julsånger. Märkligt att höra så “lättsam” musik och med ljud som en billig speldosa!

Kvinnor på Chichicastenango marknad, Guatemala
En kvinna vilar fötterna på trappan utanför kyrkan.

Utanför kyrkan samlas folk på trapporna för att vila fötterna, både lokalbefolkning och turister. Något eldades nedanför trappan och röken svepte över folket på trappstegen.

Chichi Marknad

En gammal kvinna satt med ihopvikta tygstycken i högar på huvudet och samtalade med en yngre kvinna. Kanske diskuterade man hur affärerna gick idag?

Marknad

Vi passerade igenom centrum av marknaden där man nu lagade mat på olika serveringar, bland annat kyckling i olika former och tortillas som tillagades på stora platta plattor över öppen eld.

Dofter blandades från angenäma till mindre trevliga från torkad fisk från marknadsstånd med råvaror.

Vi rundade ett kvarter och kom ut på gata bakom den andra kyrkan, 3a avenida. En flakbil rullade förbi fullsatt med lokalbefolkning.

Kyrkogård i närheten av marknaden
Kyrkogård i närheten av marknaden.

När gatan tog slut vid 8a calle fick vi utsikt mot stadens kyrkogård som var full av stenar och mausoleum i alla tänkbara klara och vackra färger.
En gammal man spelade på en flöjt och hade en väska full med flöjter som han sålde. Vi köpte en färggrann flöjt för några tior och gick in mot marknaden igen.

Marknad
Uppe vid den andra kyrkan får man bra vy över stora delar av marknaden samt kyrkan vi var vid tidigare.

En trappa ledde upp till ingången av den andra kyrka som var något mindre, också denna försedd med golvstenplattor med offergåvor. Längst fram vid altaret låg en genomskinlig glaskista med en jesus docka i.

Nedanför trappan träffade vi åter på våra italienska vänner. Via andra passager än tidigare tog vi oss igenom marknaden. En kvinna passerade med en korg på huvudet innehållandes en levande kalkon som hölls kvar med hjälp av ett nät.

Kvinnor köper garn i klara färger på Chichicastenango Marknad, Guatemala

Två kvinnor är på väg att köpa garn.

I ett marknadsstånd prutade Anki ner priset på en kjol. Marknaden ska nog mest ses mer som en unik kulturell upplevelse än en plats för shopping. För trots att här finns oändligt mycket att handla och att allt är billigt, framför allt om man prutar, så är mycket av utbudet sådant som är svårt att placera i våra svenska hem. Tyvärr – för det finns mycket vackra tyger och liknande man gärna hade önskat hitta ett användningsområde till.

Marknad

Vi snurrade runt ännu en gång på marknaden och strax innan det var dags att återvända till platsen där vår chaufför tidigare släppt av oss. Lasse köpte ett slags instrument som låter som det regnar när man vänder på det innan vi lämnade marknaden och gick ut mot huvudgatan.

Hotel SantoTomas innergård
Hotel SantoTomas innergård.

I en liten butik köpte vi lite dricka och snacks för resan tillbaka till Antigua. Rakt över gatan ligger Hotel SantoTomas där vi skulle plockas upp av busschauffören vid två.

Hotel Santo Tomas innergård
Papegoja inne på Hotel Santo Tomas innergård.

Vi såg inte till någon och gjorde en kort sväng in på hotellets innergård som var full av grönska och på pinnar utspridda runt gården satt vackra papegojor.

Gatan utanför Hotel SantoTomas där vi skulle bli upphämtade
Gatan utanför Hotel SantoTomas där vi skulle bli upphämtade.

När vi väntat en stund dök han upp, vår chaufför visade oss runt hotellet till baksidan där bilen som stod. Den var redan full så när som på de två sista platserna. Vi hoppade in och tio över två rullade bilen ur Chichi, som stadens smeknamn är.

Sådana här bilar med flak är vanliga, och tydligen är det ingen konst för lokalborna att passa på att ta sig en tupplur på ett flak på de ojämna vägarna.
Sådana här bilar med flak är vanliga, och tydligen är det ingen konst för lokalborna att passa på att ta sig en tupplur på just dessa flak under resor på de ojämna vägarna.

Vägen tillbaka innehöll inga stopp och nu rullade bussen snabbare när det gick mest nedför.

Vy utmed vägen
Vy ifrån vårt fönster i bussen under vår väg från Chichi-marknaden.

Solen sjönk sakta över kullarna och trafiken blev tätare när vi närmade oss Anitgua igen. Strax innan vi kom fram passerade vi igenom Chimaltenango som var mer slitet och påvert än Antigua.

Vy utmed vägen

Det fanns gott om verkstäder som tillverkade stora kromade stötdämpare som dekoration till alla flakbilar. Men även alla andra tänkbara verksamheter florerade i dessa enkla byggnade längs vägen.

Vy utmed vägen

Halv fem hoppade vi av i stan och gick den korta sträckan till vårt hotellrum.
Vi lämnade av dagens inköp men gav oss snart iväg ut på stan igen.

På femte gatan gick vi in på Don Quijote rese-agent och frågade lite om utflykter till Pacaya vulkanen och transport till Pajanachel vid Largo Atitlan.
Vi såg bilder ifrån vulkanen och fick prisindikationer. Ett av deras kontor i staden var öppet till åtta vilket gav oss viss betänketid.
Efter att vi kollat med ytterligare några resagenter som antingen framstått som mindre proffsiga eller ibland även dyrare kände vi att vi fått en bild av utbudet.

Casa de la flan
En öl på Casa de la flan satt gott

Utmed torget slog vi oss ned vid ett bord på Casa de la flan och tog en öl. En svensk-tysk som forskade i maya i Mexiko city satt vid bordet bredvid och gav oss några av hans tips.
Det hade naturligtvis gått att stanna längre i Antigua och göra massor av utflykter härifrån, men vi var tvungna att sovra och skulle nu bestämma oss. Vi lutade åt att även göra vulkantrippen innan vi skulle lämna denna charmiga stad.

När vi kom tillbaka till hotellet satte sig Anki och jobbade med Limewave medan Lasse gav sig ut på stan för att ta lite kvällsfoton.

Palacio de los Capitanes
Palacio de los Capitanes.

Vi klädde om för middag och gav oss ut på stan igen.
Först letade vi upp Don Quijote kontoret på 7:e gatan. Utanför stod en Fidel Castro look-a-like och spelade dragspel. Killen vi tidigare talat med var på detta kontor men efter vi talat med honom en stund tog Fidel-killen över. Han var service-minded och gav ett seriöst och ärligt intryck.
Efter att fått ytterligare några frågor besvarade bestämde vi oss och bokade en utflykt till Pacaya Volcano nästa dag och transport till Pajanache när vi kommit tillbaka från turen. Vi gick åter tillbaka in mot centrum och kollade restauranger utmed vägen.

Torget mitt i Antigua
Torget mitt i Antigua.

När vi nästa kommit tillbaka till torget fastnade vi för mysiga
Restaurante La Fonda De La Calle Real på 5a Avenida Norte nummer 12. Vi gick in och kunde välja ett bord utmed sidorna längs en mysig innergård, där vi slog oss ned.

Restaurante La Fonda De La Calle Real
Restaurante La Fonda De La Calle Real.

Menyn innehöll flera rätter som lät mycket gott och valet föll på två spännande rätter med en egen variant på lokala specialiteter. Lasse valde en Pepian de Pollo och Anki en Plato Tipico till vilket vi beställde in en flaska Undurraga rött vin.
I ena änden av innergården kunde man se kocken laga till maten. Maten var mycket god och spännande smakkombinationer förgyllde upplevelsen.

Restaurante La Fonda De La Calle Real

Mätta och mycket nöjda med denna sista kväll i Antigua för denna resa återvände vi till vårt hotell rum. Vi hade planerat att ta en kort stund på ett Internetcafé intill hotellet men det var stängt, vilket egentligen bara bra då vi behövde sova innan ännu en tidig morgon.


Detaljerad matbeskrivning från kvällens restaurang:
Pepian de Pollo
Chicken in sauce made from roasted tomatoes, chilies, cinnamon, pumpkin & sesame seeds, spices, served with rice and tamale

Plato Tipico
The typical mix! Stuffed bell pepper with beef, refried bean, fresh farm cheese, guacamole, fried plantains and rice.

Vin: Undurraga Carbanet Sauvignon/Merlot

Relaterade Sidor

Relaterade reseskildringar

Vulkaner i Guatemala

Pacaya – en aktiv vulkan

Tidigt sätter vi oss på en buss för att åka mot den aktiva vulkanen Pacaya som vi ska bestiga. Vill vindarna oss väl och inte sveper över oss med sin kvävande svavel-lukt ska vi kunna stå uppe vid kratern och titta ner…

Läs mer och se bilder »
Utsikt över São Paulo stad i skymning från Hotell Estanplaza Paulista São Paulo

Från Porto Seguro till São Paulo

Efter få timmars sömn beger vi oss till världens tredje största stad, São Paulo, med mellan 18 och 20 miljoner invånare. Vi tar in på ett hotell vid Avenidad Paulista och tar en taxi till ett stort shoppingcenter för att se om vi kan göra några fynd innan vi reser hem.

Läs mer och se bilder »