Rio de Janeiro från toppen av Corcovado

Sightseeing i Rio de Janeiro

Rio är en mäktig stad, något speciellt som även det skapar sinnesbilder. Stränderna, vyerna, samba, fotboll m.m. Att spendera några dagar Rio brukar vara lagom. Man kan hinna se mycket på kort tid och vi rekommenderar en endagars guidtur i Rio om det är första gången man besöker denna stad. Man får en god överblick över staden och kan klara av alla “turistfällor” på en och samma dag.

Vid vårt första besök i Rio åkte vi en endagstur med ett företag som kallade sig Ital Bus och betalade ca 400 SEK per person för det inklusive lunch (september 2001). Vi blev guidade runt i stan, besökte en något annorlunda katedral, “sockertoppen”, huvudgatan för Rio karnevalen, Maracena stadion och Kristusstatyn.
Vid senare besök har vi dealat med taxichaufförer och på så sätt kunnat ta oss till och från de sevärdheter och platser vi själva önskar.

I mars 2005 besökte vi Kristusstatyn, sockertoppen samt MAC (museum). Det hela tog cirka 5 timmar och för det betalade vi R$150 tillsammans.

Copacabana och Ipanema

Att ha legat och solat några timmar på Copacabana och Ipanema hör naturligtvis också till varje Rio-besök. Söndagar är det fullt med folk på stränderna och det är inte utan att man fashineras av folket. Tjejerna i sina stringbikini och killarna som tränar, spelar någon slags fotbollsvariant av volleyboll (vi är ju faktiskt i fotbollslandet Brasilien).
Vattnet är tyvärr förorenat vilket gör det tveksamt om man skall hoppa i, och är man dessutom rädd om sina saker ska man absolut inte lämna dem obevakat på stranden för att gå i och bada. Vårt tips till de som fotograferar; har ni med er kameror, passa på att ta kort när ni reser er för att gå.

Är det någon stad man ska se en sambashow är det faktiskt Brasilien. Visserligen är det uteslutande turister från alla världens länder som är publik, men det här är den enda möjligheten att få se de kläder som bärs på Rio karnevalen när det inte är karneval. Showen är otroligt färgglad och underhållande och värt ett besök!
I alla guideböcker varnar de för den höga brottsligheten i Rio och man ska vara på sin vakt. Gå in omkring med mer pengar än du behöver för dagen. Göm kameror och vad du än gör – lägg inte ifrån dig några värdesaker obevakat.
Det är många gäng med unga killar som helt ogenant springer fram och tar kameror och dyligt från turister. Speciellt utmed stränderna och strandpromenaden och på kvällar. Detta ska dock inte skrämma besökare. Är man bara försiktig och är uppmärksam bör man klara sig fint.

Corcovado

» www.corcovado.com.br

Pao De Acúcar

» www.bondinho.com.br

MAC / Museu de Arte Contemporanea de Niteroi

Museum i mycket speciell form med utställning med Oscar Niemeyer, Timie Ohtake och Franz Weissmann. Designad av Oscar Niemeyer. Fantastiskt!

» www.macniteroi.com.br

Museu de Arte Contemporanea, Niterói utanför Rio de Janeiro

Utanför Rio de Janeiro

Ilha Grande

Söder om Rio ligger en ö som heter Ilha Grande, den stora ön. Man kan ta sig med färja till Villa do Abraao på Ilha Grande antingen från Mangaratiba eller Angre dos Reis. På ön finns många posador (enklare hotell) och vi välkomnades av några personer från olika pousador som ville visa oss varför vi skulle välja just deras.

På Ilha Grande finns 106 stränder. För att komma till vissa av dem får man gå flera timmar och får då på vägen även bestiga några berg. Det finns guider att gå med, men de stigar vi gick på var bra skyltade och det var skönt att gå i sin egen takt och stanna när man ville för att beundra utsikten eller kolla in fåglar eller apor i träden.

Det finns gott om matställen på ön, allt ifrån enkla budgetalternativ till de riktigt lyxiga varianterna.

Mer från Rio De Janeiro

Linbana till Morro Da Urca, Rio de Janeiro

Hotell i Rio de Janeiro

Apa hotel Adress: Rua República do Peru 305, Copacabana, Rio de Janeiro, Brasil Telefon: 21 2548.8112 Fax: 21 2256.3628 Email: apa@apahotel.com.br » Apa hotel website

Läs mer »
Rio de Janeiro, Brazil

Rio De Janeiro

Staden vibrerar till salsa rytmer och karneval stämning. Vackra Cobacabana och Ipanema stränderna mitt i Rio. Överallt i staden ser man Corcovado med den kända Jesus statyn se ner över vackra Rio de Janeiro.

Läs mer »

Pão de Açúcar, sockertoppen i Rio

Rio de Janeiro från ovan

Copacabana och Ipanema

Rio De Janeiro reseskildringar

Museu de Arte Contemporânea de Niterói