Sightseeing i Amazonas

Amazonas, det räcker att uttala namnet så skapar det en bild av vild djungel, natur, huvudjägare och andra pojkboksscenarior. Sanningen är att civilisationen rycker allt längre in i djungeln, de vilda djuren syns det inte lika mycket av, de gamla indianstammarna finns endast ett fåtal kvar och de lever lång, långt in i djungeln och är inte fullt lika vilda längre. Men det förtar inte upplevelsen av Amazonas; regnskogen och det vilda, om än skygga, djurlivet. Det finns tre saker som benäms Amazonas, dels den enorma regnskogen, dels den enorma floden och dels detta nordvästra distrikt av Brasilien.

Staden Manaus är den vanligaste utgångspunkten för Amazonasturer. Vi kom till Manaus tidigt på morgonen och hade några timmar att spendera i den staden. Stadens sevärdheter är, förutom Operan från kolonialtiden samt någon enstaka park, framför allt livet i hamnen som bäst ånjuts tidig, tidig morgon. Flodbåtarna lägger till för att proviantera och förbereda för nya gäster. Saluhallarna vimlar av liv och komers; bananer, apelsiner, kryddor, kött allt i stora mängder.

Man får aldrig nog av vyerna kring Amazonas. Vattnets höjd skiftar otroligt mycket beroende på om det är lågvatten eller högvatten. Hus byggs därför på pelare för att klara sig under högvattenperioden.

Flodens bredd skiftar från mycket smal till så bred att man inte kan se till andra sidan.
Överallt finns vackra vyer och djur i djungeln. Det är lättare att höra djuren än att se dem men om man tittar riktigt noga och lär sig se var trädkronorna rör sig kan man se en hel del.

Lodgerna brukar anordna nattliga turer för att låta besökarna se aligatorer.
På dagarna kan man åka ut och fiska pirajor.

Mer från Amazonas

Morgon vid Amazon Lodge, sett från vattnet

Hotell i Amazonas

I Amazonas finns en mängd olika lodger att bo på, allt ifrån gigantiska anläggningar inriktad på bekväm lyxturism till de lite mindre som inriktar sig

Läs mer »
In the Amazon, Brazil

Amazonas

Mytomspunnen djungel vid den stora Amazonas floden väcker till liv bilder av vilda djur och infödingar. Den gigantiska floden består faktiskt av två färger, en mörkare som är kallare samt en ljusare som är varmare och märkligt nog mixas de inte. Vattnet delas av krokodiler och pirayor men även en ovanlig vit floddelfin. I träden trängs apor och sömngångare med alla tänkbara fåglar.

Läs mer »

Amazonas reseskildringar