Sightseeing i Malé

Det är trevligt att spendera några timmar i Malé, Maldivernas huvudstad, innan flighten hem. Flera resorts erbjuder guidade turer.
Stan upplevs av oss som ganska liten.

Kyrkogård med mausoleum där både kung och drottning är begravda.
Kyrkogård med mausoleum där både kung och drottning är begravda.

På vår guidade tur besökte vi en gammal kyrkogård med ett mausoleum där man begravt en kung och en drottning. De kvinnor som begravts hade gravstenar med rund överdel, medan männens gravstenar var spetsformade.
Vi fick stå utanför och även ta fotografier, men in på området var enbart lokalbefolkning tillåtna att vara.

Presidentens bostad.
Presidentens bostad.

Vi fortsatte längst med gatan och passerade presidentens bostad. Egentligen är det inte så uppskattat av säkerhetspersonalen att man tar kort på denna byggnad men vår guide kände vakterna, så vi vill tillåtelse att fotografera om vi ville.

Många flyttar från öarna till Male stad för att arbeta. Vår guide, Abdulla, kom ifrån en av öarna.
På frågan om folk tjänar ok och kan leva ett bra liv tvekade vår guide lite, men svarar ändå att det var ok…

Många har arbete men arbetslösheten är omkring 10% och stiger successivt. Vidare nämnde han att det är dyrt att bo på Male. En lägenhet med två rum kostar omkring 400 USD i månaden. (2005)
Barnen går i grundskola, men om man vill gå någon högre utbildning får man åka till andra länder.

Den nyaste moskén i Male.
Den största och nyaste moskén i Male.

Det finns flera moskéer i Male och varje moské har sin egen minaret.
Vi passerade den största moskén i huvudstaden, som också var den senast byggda vid tillfället vi besökte stan. Ifrån denna gata kom vi ut på en större gata och en park som ligger intill vattnet. Det kändes som vi befann oss i en slags mittpunkt i stan.

Park i Male.
Park i Male.

Efter att saxat några gator gick vi in och igenom en saluhall där det säljs frukt, kryddor och dylikt. Vi fortsatte och passerade en utomhusmarknad och gjorde även ett kort stopp vid en fiskmarknad som höll på att avslutas för dagen. Det låg ändå kvar några riktigt stora fiskar på golvet.

Saluhall i Male.
Saluhall i Male. Här säljs allt möjligt men framför allt väldigt mycket bananer.

Det blev ett kort stopp i en butik med Maldiviska konsthantverk innan vår guide ledde oss via hamnvägen tillbaka till båtarna. Gatorna var livfulla och trafiken tät.

En gata, en vardag, mitt i Male.
En gata, en vardag, mitt i Male.

Vi gick ombord på en av båtarna och strax lämnade båten Male och åkte över den korta biten till flygplatsön. En trevlig eftermiddag med bra guidning i Maldivernas huvudstad.