Irish Coffee Day

Den 25 januari är det Irish Coffee Day och en utmärkt anledning att njuta av ett glas. Under våra resor runt om i världen har vi smakat på många Irish Coffee och dessutom variationer på den som t.ex. Mexican Coffee. Men den som är mest troget originalet kan ha varit den som vi drack i San Francisco, Kalifornien. Att det var just där kan komma som en överraskning, men det här är berättelsen om hur den uppfanns och hur den ursprungliga Irish Coffee drinken tidigt blev noggrant tolkad av två killar i Kalifornien.

Irish Coffee på Buena Vista i San Francisco

Det var en kall vinternatt 1943 i Foyne på den sydvästra kusten av Irland, vilket var Pan Ams nav för sina transatlantiska Flying Boat plan vid tidpunkten. Joe Sheridan var kock på restaurangen i terminalbyggnaden, som för övrigt ansågs vara en av de bästa restaurangerna i Irland vid den tiden. Ett plan med New York som slutdestination hade lämnat Foyne tidigare, men efter flera timmars flygning tvingades piloten vända tillbaka på grund av dåligt väder. Ett morse meddelande skickades till flygplatsen och personalen på flygplatsen kallades tillbaka. Passagerarna fördes till restaurangen efter landningen och Joe Sheridan ombads att servera dem mat och dryck för att få dem varma. När han skulle servera dem kaffe hällde han i en skvätt fin Irish Whiskey. När en av passagerarna på skämt frågade om detta var brasilianskt kaffe svarade Joe; nej, det är Irish Coffee. Under de följande veckorna finputsade han receptet som skulle serveras i ett glas med fot och med tillsatt socker och grädde. Drinken blev snabbt populär och en ordinarie drink på restaurangens meny. När Foyne flygplats stängdes 1945 och flighterna flyttades till Shannon International Airport så flyttade Joe och drycken med.

Grädde hälls på Irish Coffee på Buena Vista

Även om ursprunget till Irish coffee är Irland, serveras en av de närmaste till originaldrinken idag i San Francisco, Kalifornien på Buena Vista Cafe. I början av 50-talet försökte reseskribenten Stanton Delaplane och bartendern Jack Koeppler på Buena Vista att kopiera drycken, men de lyckades inte få den helt rätt. Jack gav inte upp och reste till och med till Shannon International Airport att prova originalet. Vid sin återkomst till San Francisco fortsatte man experimentera blandningen tills de fulländade smaken på drycken. Den sista utmanen bestod av att få grädden att få rätt koncistent och få den att flyta, lösningen de kom fram till var att låta grädden åldras i 48 timmar innan den serverades.

Anki på Buena Vista i San Francisco

Sedan dess har Buena Vista hållt fast i sitt recept, eller sin nära imitation som man kanske kan kalla den. Så även om det kanske inte är exakt vad en bar på Irland skulle servera, eller någon annan bar runt om i världen för den delen, kan detta faktiskt vara det närmaste dryckens ursprung man kan komma.

Buena Vista vid Beach Street, San Francisco

Buena Vista café ligger bara några kvarter från Fishermans Warf på hörnet av Beach Street och Hyde Street i San Francisco.

This post is also available in: Engelska

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *